Djur

Vad äter en björn?

Trots att björnen naturligtvis är en rovdjur, föredrar han att äta växtmat. Överraskande älskar den bruna björnen bär, stjälkar och löv av buskar, liksom honung. Traktion till honungen gör att djuret tar risker och klättrar in i nässelfeberna till vilda bior, varifrån det ofta måste bära sina tassar.
Ofta tas odjuret på jakten på utsökt mat till fodermarkerna och spannmålsspåren, i synnerhet till grödorna av havre och majs.

Taiga och svampiga platser är rika på olika bär som en brun björn älskar så. Han vägrar inte från raznotravya. Och klubbfoten äter bara en viss del av växterna. Teddybjörn känns oftast med sina löv, stjälkar, frukter eller rötter. En speciell tid för en brun björn är våren, då det kan ackumulera kroppsvikt dagar efter en lång viloläge på grund av att äta vegetation.

Men växtmat är bara hälften av en brunbjörns meny. Resten av det är djurmat. Efter viloläge pratar björnen på gnagare, äter alla slags insekter och deras larver. För detta är djuret inte för lat för att till och med gräva ett hål för att dra ut möss, mol, spånmunkar och marmots från under marken. Bears är kända för att förstöra antiller och apiaries.

Jakt och fiske

Att komma till behållarna, bruna björnar blir riktiga sportfiskare. Speciellt vid tidpunkten för gyting, när fisken spö, kommer den bruna rovdjur inte att missa ögonblicket för en sådan delikatess skull. Mest av allt djuret uppskattar öring och lax.

Om artiodactylerna gräver nära, tvekar inte klubben att attackera älgar, vildsvin eller hjortar. Hungern driver en brun björn från skogen till folket. Där attackerar han ofta boskap: hästar, kor och får. Det finns fall där en björn angriper sina släktingar till en annan ras, liksom vargar och tigrar.
Berättelser om en björn som älskar älskling mycket är inte fiktion. Björnar är riktigt stora söta tänder, redo att klättra även på träden på jakt efter honung av vilda bin.

Om djuren är helt hungrig, kan den attackera sin egen unga. Därför tenderar björnen med spädbarn att känna sig hotade, tills avkomman växer upp. En välmående björn utgör inte ett stort hot även för en person, men det är inte värt att riskera och leta efter möten med honom.

Vad äter en brun björn på sommaren?

På sommaren matar den bruna björnen på olika bär och frodigt gräs, som växer i överflöd i taiga. Om det finns en flod i djurets livsmiljö eller det finns en sjö, kan björnen fånga fisk. Men en sådan delikatess kommer mycket sällan, eftersom "skogsägaren" måste visa alla jägarnas färdigheter. Björnar leder oftast en ensam livsstil, så de är inte visade på människor i naturen. Men om djuret är hungrig kan han hitta en apiary i skogen och äta honung.

Vad äter en brun björn på hösten?

På hösten försöker den bruna björnen att äta högkalorimat i stora mängder för att få fett och förbereda kroppen för viloläge. Djuren matar på hasselnötter, olika frukter, trädbark, bär och örter. Men under denna period introducerar djuret djurmat i sin kost. Dessa kan vara olika insekter som är rika på protein, fågelägg, små gnagare. Under denna period äter den bruna björnen allt som det möter på vägen. Men om björnen inte är hungrig, kommer han aldrig att attackera sådana djur.

Vad äter en brun björn på vintern?

På vintern sover den bruna björnen i sin hål. Djuren lägger sitt fod med gräs och löv. I det hårda klimatet sover den bruna björnen från oktober till maj. I ett varmt, mildt klimat går det inte att sova alls, eller det går kort tid. Bears sover noggrant, så de är lätta att vakna, så lämnar djuret sitt lopp och vandrar genom skogen på jakt efter mat. De kallas populärt "stavar".

Björn "stång" blir farlig på vintern. Dieten består av djur, gnagare, trädbark. Men om en björn är hungrig i skogen, går den ut till folket och tar upp boskap. Det har funnits fall av en brun björn som angriper människor.

Vad äter en brun björn på våren?

På våren, när all natur vaknar från en hål, kommer en hungrig brun björn ut. Han fyller på sin kropp med unga nålar och frodigt gräs. De innehåller många vitaminer och spårämnen som är nödvändiga för att behålla djurets styrka. Det kan också matas på insekter, deras larver, små gnagare, fisk.

När du träffar Taiga "mästaren", bör du försöka att uppträda lugnt och tyst, om möjligt, klättra ett träd. Var vaksam och försiktig i skogen.

Titta på videon

Trots att björnar traditionellt tillskrivs rovdjur finns det inte så mycket kött i deras kost som andra djur i denna ordning. Mestadels baisse "meny" består av växtfoder. Vem av denna trupp är "rovdjur" mest mottaglig för kött, och ändras björnens diet beroende på årstid?

Grunden för björnens "meny"

Den mest skickliga jägaren av alla representanter för björnarna är isbjörnen. I Arktis finns det inte mycket vegetation, så björnar jagar ofta sälar. Alla andra björnar föredrar att äta nötter, bär, svampar, knölar och ekollon. Och, naturligtvis, de älskar älskling väldigt mycket. Björnar äter också frivilligt olika små däggdjur. Men om du har möjlighet att höja ett får eller en vildsvin, är det osannolikt att klumpiga tår vägrar en sådan chans.

Mestadels björnar letar efter mat under dagen, samtidigt som de äter. I de kalla områdena på hösten är björnar aktivt kullar upp fett före dvala (det gäller naturligtvis inte isbjörnen). I flera månader faller björnen i sömn, men på en varm dag kan det vakna och lämna hålen för att leta efter något att äta.

Varje säsong har en egen meny

Beroende på årstiden varierar kosten hos björnar. Efter att ha vaknat från viloläge på våren, på våren börjar de äta aspenskott, myror, fågelägg, små djur, jakt på jakt efter elkar.

På mitten av sommaren börjar björnarna äta olika bär, och i Sibirien - pinjenötter. I de södra regionerna regalerar de på ekollon, kastanjer och hassel. Om året visade sig vara en dålig skörd och det finns ingen favoritbjörnsmat i skogen, kan djuret gå till de fält som planteras med majs eller havre. I vissa fall attackerar björnar husdjur.

Mat - för ackumulering av fett

Som du redan förstod är björnar allmäktiga däggdjur. Och det viktigaste för dem är att få en stor mängd mat, som då blir till fett, vilket är nödvändigt för att bära vintern.

Intressanta siffror: För att ackumulera femti kilo fett behöver en björn äta cirka 7 700 kilo bär eller femhundra kilo nötter.

Underhållande information om björnens kost (till exempel varför isbjörnar inte äter pingviner) finns i artikeln What Bears Eat.

Vilka björnar äter i olika regioner

Bears äter verkligen "vad Gud skickade." Allt som finns i området - vegetation, fisk, ägg, olika djur - pågår. Du satsar! Enorma massa djur från 300 till 700 kg (beroende på typ) är det nödvändigt att inte bara upprätthålla kroppens normala funktion utan också att ackumulera fett. På vintern ska det vara minst 50 kilo.

Menyn "björnar" som bor i olika områden har sina skillnader.

  • Viktig del i kosten siberiska björnar ta pinjenötter, ekollon, hassel, kastanjer. Under säsongen kan ett djur äta upp till ett halvt ton nötter.
  • Kamchatka björnar föredrar fisk. Avid fiskare, de väntar tålmodigt på stranden för att gyta lax.
  • Arktisens invånare - isbjörnar - köttätare. Preference de ger tätningar och ringade tätningar. Under året kan en vuxen man äta upp till 50 personer. Och de älskar fisk. Men landdjur - valrosser, belugas, narwhals - blir föremål för en isbjörnsjakt senast.

Det är intressant

Och några fler fakta "för ett mellanmål."

  • Det är dåligt om i klumpiga år går klumpfoten i viloläge utan den nödvändiga mängden fett. Då är sannolikheten för uppvaknande från hunger i mitten av vintern stor. Bärstång extremt aggressiv. Han attackerar djur och människor, ravages sheds, lager, skogshytter av jägare.
  • Isbjörnar förnekar inte att använda carrion - Döda fiskar, lik som har tagits med havet. Resterna av deras släktingar berör de inte.
  • På våren, Efter att ha vaknat, äter inte björn något i 2-3 veckor, tills kroppen återhämtar sig från en lång "fasta".
  • Vuxna lämnar dynen med en vikt på ca 5 kg, även om massan vid födseln endast är cirka 500 gram. På bröstmjölk får barn över 4 kg.
  • Bears - famous sweets. För året en toed äter runt 700 kg bär.

I allmänhet äter de klumpiga på principen om "allt och mer!" Som Winnie the Pooh, en vän av vår barndom, sa.

zoo-club-org