Djur

Isbjörnar får fart

Björnen är en stor och stark djur. Man tror att hörsel och syn i dessa djur inte är bäst. Men eftersom björnar tillhör psovoobraznyhs ordning och därför är relaterade av släktskap med hundar, kännetecknas de av en utvecklad luktsanslutning. Det är en bra doft som hjälper dem att hitta mat. Inte utan anledning tror forskare att björnar har den bästa luktsansen bland medlemmar i däggdjurs klassen.

När man beskriver det här djuret är det värt att nämna kroppen av en stor storlek, kort, lagerig ben, långsträckt ansikte, tjockt hår är vanligtvis mörkt i färg (om det inte är en isbjörn) och fem klor på varje ben dras inte.

Detta djur kan flytta ganska snabbt. Nedan i artikeln kommer vi att tala om en björns hastighet när de körs.

Man tror att en björn sällan visar aggressivitet, och om det gör det betyder det att det antingen skyddar sitt territorium eller det unga, eller det är grundligt hungrig.

härkomst

De första björnen på planeten verkade minst fem miljoner år sedan. De äldsta fossilerna hos dessa djur finns i Frankrike. Idag vet forskare fyra sorters djur, varav isbjörnen anses vara den yngsta av ursprung. Dess totala biologiska ålder är bara tvåhundra tusen år.

Björkens kroppslängd kan nå 2 meter (vitbröst och svartbjörn) och 3 meter (vit och brun).

Maximal kroppsvikt - 750-800 kg. Dessa dimensioner är naturligtvis stora, men inte jämförbara med dimensionerna av den jätte kortmunna björnen som bodde i Sulphur America så tidigt som Pleistocene-epoken och sedan länge utdöd. Han som stod på hans bakben, kunde nästan vara tre gånger högre än den genomsnittliga personen, och massan av de största företrädarna nådde en och en halv ton!

Var är det

Den vanligaste när det gäller antal och en av de största rovdjuren är den bruna eller vanliga björnen. Nu är dess livsmiljö naturligtvis mycket mindre än i gamla dagar. Det finns också i Pyrenéerna, Alperna, på vissa ställen i de skandinaviska länderna, i Asien - i Iran, norra Kina och Japan. Fortfarande ganska många i Alaska och Northern Canada. I Ryssland sammanfaller livsmiljön med skogszonen, med undantag för södra regioner och tundra.

Som livsmiljöer föredrar björnar (förutom polar) naturligtvis bergsområden, täta skogsförtjockningar och vindbrott.

Vad matar på

Björnen, även om den anses vara en rovdjur, är väsentligen allnödig. Hans diet består av bär, rötter och stjälkar av örter, nötter. Björnar gör ett utmärkt jobb att fiska i små floder eller i de grunda vattnen i stora floder. Fågelnest och bikupor är häpnadsväckande, insekter fångas. På våren, när det finns liten vegetation, kan björnen attackera en rådyr eller till och med en älg. Detta djur är mycket starkt - med ett slag på sin tass kan det döda, till exempel en hjortrygg.

Vid hösten ordnade en björn, som hade ackumulerat subkutant fett över sommaren, en hål i sina gropar och under trädens rötter och värmde den med grenar och mossa. Vinterbjörnssova (beroende på habitatets område och individens ålder) kan variera från 75 till 200 dagar. Under en övervintring förlorar djuret som regel upp till 80 kg av vikt.

Resehastighet

Det kan tyckas att björnen är ett stort och klumpigt djur. Faktum är att detta djur kan flytta ganska snabbt. Vad är björns hastighet i km / h? Maximalt är cirka 50. Och om vi talar om en brunbjörns hastighet, kan grizzlet "carap" ännu snabbare - upp till 56-60 kilometer i timmen. Björnarna simmar också utmärkt och klättrar på träd med anständig smidighet. Det är sant att det senare görs oftare av unga djur. Dessutom kan en björn stå emot långdistanssträckning under ganska lång tid, om än med mycket lägre hastighet.

Varför är då insekter och fiskar i grundarna snarare än små hovdjur eller, till exempel, harar, en björnjägars främsta byte? Utan tvekan, vid en sådan björnhastighet, när han körde, skulle han ofta festa på något av dessa djur - men oftare finns det skott som visar hur detta djur tar hjorden från vargarna och inte jagar ensam.

Förmodligen är björnens hastighet vid körning inte en avgörande faktor. Bär, en stor och, vad du än säger, ganska besvärligt odjur, behöver du fortfarande accelerera, och det är önskvärt att ingenting ska störa körningen. Det vill säga att terrängen ska vara platt och inte särskilt trädbevuxen. Det finns andra videor på vilka en björn jagar ett fält av rådjur över fältet (för referens: den hastighet som en rådjur, en älg eller en hare utvecklar oftast varierar i samma takt som en björns gränser: det är 50-60 kilometer i timmen) och komma ikapp med den senaste löpare bara i sista minuten av filmen. Utan tvekan är det inte lätt att göra vuxna välfödda rovdjur. Men om offret kom in i björnens räckvidd, skriv det var borta - som redan nämnts ovan kan denna rovdjur slå ner den med ett slag.

Dessutom är det känt att sådana varelser som haren utvecklar en maximal hastighet under femte sekunden av körningen. Långa ben gör det möjligt för honom att göra det första hoppet med tre till fem meter, och efter landning böjer han ryggen som en fjäder och förbereder sig för ett nytt hopp. För att jaga, vara i bakhåll, ens ha en björn och större hastighet när han går, skulle han knappast kunna: för att en rovdjur tjänar mat för sig själv på detta sätt, är det viktigaste fingerfärdighet och snabb spridning, både i skogsarket och i raviner och i bergiga områden.

Bärinstinkt i en björn, som i de flesta rovdjur, orsakar en löpning (djur, människa), därför krydda jägare och resenärer råder inte att springa iväg från det drabbade stödet. När allt kommer omkring kastar han dig bara i strävan, och björnen går fortare än en man.

Ovan har vi framför allt sagt hur snabbt en björn utvecklas när den körs.

Skillnad av en nordlig björn från en brun släkting

Som tidigare nämnts anses isbjörnar en av de största rovdjurna på planeten. Ibland når deras kroppsvikt 1000 kg. Men det är hos män, kvinnliga representanter väger mycket mindre - i genomsnitt 150-250 kg. Tillväxten av deras natur är också utrustad: en vuxen björn på manken når 150 centimeter, och längden kan vara under tre meter.

Dessa djur skiljer sig också från deras släktingar och kroppsstruktur: underdelen är mer rundad, medan övre delen är smal. Isbjörnar har också en lång hals som gör att de kan hålla sina huvuden över vattnet medan de simmer. De skiljer sig från bruna släktingar genom närvaron av små öron.

En annan egenskap är att isbjörnar inte vilar. Endast gravida kvinnor kan vila, resten är aktiva det mesta av året. Undantaget är om det av någon anledning inte är möjligt att få byte i en tung polär natt. Då ligger björnarna kort i hålan för att spara styrka och minska metabolism.

Att vara tjock är ibland bra!

Under huden har dessa djur 11 cm fett. Vid kalla väderförhållanden kan det inte vara utan det. Han värmer björnen, och i händelse av brist på mat kommer det att bidra till att överleva hunger och inte dö. Ett stort fotområde - ca 30 cm - bidrar till att fördela vikten när björnen stiger på isen.

Foten på tassarna är täckta med små knölar som liknar stötarna. Ull växer mellan isbjörnarna, tack vare vilka de rör sig bra på hala ytor. Det finns membran på fötterna för bättre rörelse i vattnet.

Fantastisk ljusabsorberande päls

Polarbjörnen har tät och tjock päls och en varm underrock. Djurhud är svart och håret är transparent och tomt, absorberar solljus och behåller värme. Och tack vare den svarta färgen på huden uppträder maximalt mättnad av solen.

Klädfärg kan bero på väderförhållandena. Så, i varmt väder kan alger fastna och multiplicera i päls av ett djur, och då blir det grönt. Man tror att isbjörnen är en kongen av vår brunbjörn, men med tiden, när djuren föll i den kalla miljön i den arktiska regionen, började kroppen och andra egenskaper utvecklas, anpassad till klimatförhållandena.

Men trots betydande skillnader kan vita och bruna björnar interbreedas och ha avkommor: därför blir hybridbjörnbarn födda, vilket kan fortsätta i släktet. Dessa fall är ganska sällsynta, men de har en plats att vara i naturen och i fångenskap.

Där personen inte gick

Isbjörnen bor i Fjärran Nord. Det är också känt att den vita jätten kan leva där människor ännu inte har gått. Resenärer träffade honom på östkusten av Amerika, på Svalbard och andra öar. I Lappland och Island kan björnen ses på en isflotta.

Den polära rovdjuren kan bara komma till andra varma länder om det föras där på ett isblock.

Rörelsesmetoder

Trots att en isbjörn är född på land spenderar den större delen av sin tid i vattnet och jagar på det marina livet. På grund av detta hade han ett annat namn - "havsbjörn". Det var fallet när en björn seglade längs Beringhavet i 9 dagar utan att stoppa till närmaste isflotta och täckte ett avstånd på 687 km.

Förresten det här stora djuret rör sig kan det antas att det är klumpigt och långsamt. Men denna åsikt är fel. Isbjörnen utvecklar fart när den svävar upp till 4-5 km per timme. En stor mängd fett under huden gör att djuret lätt kan stanna på havsytan och ersätter luftkudden.

Trots det faktum att björnen i naturen har en besvärlig gång, kör han om nödvändigt ganska smart. Så kan en isbjörns hastighet jämföras med en hästkapplöpning vid en galopp. Men de brukar sällan använda kroppens resurser till det maximala - på grund av att de snabbt kan överhettas.

Extraktion av mat

Isbjörnar får mat för sig själva genom att jaga valor, sälar, sälar och många andra invånare i norra haven. Tack vare den tysta gången, smutsar den vita rovdjuren nästan tyst på seglet som ligger i solen och attackerar den från ett avstånd av 5 meter, vilket ger ingen chans till frälsning.

Isbjörnar använder också intellektuella tricks: täcker en svart näsa med en tass (kom ihåg Umka?), De blir osynliga på vit snö. Det fanns fall när valen fastnat under isen flög och blev mat för björnen. Däremot äter djuret inte helt sitt byte och lämnar de minst välsmakande delarna till arktiska rävar och andra rånare i norra kanten. Men det betyder inte att isbjörnen är en bortskämd gourmet. Om han oavsiktligt vandrar in i byn kan han väl hitta mat i soporna.

Parningstid

Puberteten i björnar kommer år till fyra, männen lite senare. Isbjörnar faller under varma vårmånader. Graviditeten hos kvinnan varar, som hos människor, 9 månader. Under det första året visas vanligtvis inte mer än en un. I framtiden kan en björn föda två eller tre ungar i intervaller om två till tre år. Avkommor reproducerar isbjörnar i en hål, grävde i snön eller marken. På grund av det tjocka skiktet som täcker toppen av björnhuset är temperaturen 10-20 grader högre än på ytan.

Björnbullar är födda skalliga och blinda. Men i månaden öppnar sina ögon, och vid två tänder ut tänderna. Trots moderns imponerande kroppsvikt väger den nyfödda polarbjörnen ungefär 500 gram. En sådan liten vikt beror på det faktum att björnarna under graviditeten inte äter någonting såväl som efter födseln, vilket skiljer dem från andra djur, vilka under denna period intensivt ätas för sig själva och för sina barn.

Manspersoner är mycket aggressiva, särskilt under parningstiden. För att vinna rätten till kompis måste man ofta konkurrera med andra sökande. Honorna tvärtom inte kämpar mot varandra och är vänliga mot varandra. Ofta kan de samexistera med andra björnar, det händer att de även tar föräldralösa ungar och matar dem med egen mjölk och behandlar dem som sina ungar.

Isbjörnsmjölk är väldigt fet och innehåller många näringsämnen. Vuxna är snabbt mättade med dem, och de har en god viktökning. Med två månader är björns vikt 10 kg. Spädbarn på fem månader kan äta tillsammans med vuxna, men amningstiden varar upp till 2-3 år. Under denna period kommer ungarna nästan att fånga sig med sin mamma.

Vuxnana kan leka med varandra, slåss, nibbling motståndaren. På så sätt förbereder de sig för vuxen ålder, där de ska jaga och försvara sig.

Skäl för att minska djurpopulationer

Isbjörnar kan inte överleva utan is. Det används för att reglera livscykeln hos djur, vilket gör att de kan uppfödas, matar sig, matar sina unga och flyttar från plats till plats. Därför leder isens smältning till utrotningen av dessa vackra och statliga invånare i norra breddgrader. År 2008 var befolkningen av dessa djur cirka 25 tusen individer. Och deras antal minskar främst på grund av klimatförändringen.

Människor jakter på dessa skönheter på grund av den magnifika varma pälsen, kött och fett. En liten del av de små ungarna, när de lyckas ta dem vid liv, faller i djurparker och cirkusar. Kött och björnfett äts av invånare i norra Norden, men endast hundar matar det med lever. Man tror att det är skadligt och till och med giftigt. Från päls sy Eskimos stövlar och gömma dem i chums, men för pälsrockar är det inte lämpligt.

Vita björnar har också sin egen semester: Internationella isbjörnsdagen firas den 27 februari.

6 enkla regler när man träffar en björn

1. Det första och viktigaste är att aldrig köra nu! Om du stöter på en björn, sluta genast. När människor är rädda för någonting, orsakar naturliga instinkt dem vanligtvis att springa. När man möter en björn är löpning det värsta beslutet. När man kör 100 meter för de bästa sprintarna når den maximala hastigheten 12 m / s, vilket är 43 km / h, medan björnarna kör med en hastighet på ca 60 km / h. Det är med all önskan att komma ifrån det, du kan inte, särskilt över grov terräng.

Om du kör från en björn, kommer förföljelsens naturliga instinkt att driva honom för att springa efter dig och ibland skada dig. Rovdjurets logik är enkel: om den går bort betyder det byte. Därför är den första och viktigaste regeln att klargöra för björnen att du inte är ett byte, men en människa. Om du inte kommer ihåg några fler regler, kom ihåg det viktigaste - KÖR INTE HÄNDEN FRÅN BÄREN!

2. Det andra du behöver komma ihåg vid ett möte med en björn är långsamt FÅ NÄR TILL MENNEN DU ÄR MED. Du måste komma nära dem så att du kan ta hand. Du kommer genast att hitta dig själv i större säkerhet! Faktum är att en björn, som alla andra djur, inte kan räkna med. Han ser antingen en person eller en grupp. En grupp människor är mycket osannolikt att bli attackerad.

3. Gör det klart för björnen att du är mänsklig. Prata med björnen. Lyft upp dina händer. Hjälp björnen att känna igen dig. Om björnen inte kan känna igen vem du är kan han komma närmare eller stå på hans bakben för att få en bättre look eller sniff. En stående björn visar vanligtvis nyfikenhet, det är inte farligt.

4. Du kan försöka sakta tillbaka dig diagonalt, men om björnen börjar följa dig, sluta och lämna inte platsen. Var inte panik, låt inte björnen förstå att du är rädd.

5. Vid första tillfälle, försök långsamt öka avståndet mellan björnen och dig. Detta visar björnen att du inte vill skada honom. I de flesta fall, när en björn inser att du är en person, kommer han att springa eller lämna dig. Kom ihåg att folk kom med björnar mycket mer olycka och ondska än omvänden.

6. När allt är klart, lämna omedelbart platsen där du träffade björnen. Även om björnen som träffades med dig är borta, kan han bestämma sig för att hitta mat eller vila här. För att inte riskera dig själv igen lämna denna plats omedelbart.

zoo-club-org