Fåglar

Barnugle

Pin
Send
Share
Send
Send


Ladugården är känd för invånarna i västeuropeiska länder, men i Ryssland är det lite känt för det. Detta är den äldsta delen av ordern sovoobraznyh. Dess latinska namn låter som Tyto alba och engelska - Barnugle. I folket fick hon smeknamnet nattuglan, en spöklik och skrikande uggla. Dess särdrag är den speciella röst och form av huvudet. Vem är en sådan lamm uggla, och vad är hennes livsstil? Låt oss prata mer i detalj i den här artikeln om en av de vanligaste ugglorna i världen.

Barn Owl: Beskrivning

Namn på denna rovfåglar kommer tydligen från sin egen röst, som liknar en snarkning eller gös. Det skiljer sig från andra representanter för ugglor i form av en ansiktsskiva i form av ett hjärta, och det verkar som att hon har en vit mask. Den småstora fågeln har en ljus färg och ett märkligt ansikte. Den är ungefär lika stor som en eared uggla eller en daw. På längden når den 33-39 cm, dess kroppsvikt är 300-355 g och dess vingspets är ca 90 cm. Förresten kan vikten variera inom vida gränser och beror individuellt på en viss individ. Det kan vara en massa på både 180 g och 700 g.

I övre delen av sin färg förvärvades sand (röd) färg med vita och mörka fläckar. Ladugården är vit i nedre delen (mindre ofta gul), förutom det finns mörka fläckar i plommonet. Ansiktsskivan är ljus och har ett utplattat utseende, det har också fått en ockrafälg, under ögonen finns en liten del röda fjädrar. Vingar - blek vit, med ett guldstrålat mönster. Iris är mörkbrun eller svart. Hennes ögon är uttrycksfulla och stora. Den har en smal kroppsbyggnad, och den har också långa tassar som har tjock och fluffig fjäderdräkt till tårna. Hon har en kort svans. Näbben är gulaktig vit. Förresten beror färgen på den nedre delen av ladugården. Till exempel i Nordafrika, Västra och Sydeuropa, i Mellanöstern är det vit, men i övriga Europa är det gul-orange.

På grundval av kön skiljer de sig praktiskt taget inte från varandra. Kvinnor är något mörkare, men det är inte särskilt märkbart. Unga kycklingar skiljer sig inte heller från vuxna, ibland är de mer varierade.

Som vi har märkt, har en fågel som en barnuggla ett mycket minnesvärt utseende, bilden visar oss klart detta.

livsmiljö

Den gemensamma ladugården är 35 underarter som fördelas över alla kontinenter, förutom endast Antarktis, finns de också på öarna. Tidigare kunde den hittas i de baltiska staterna och andra länder i GS: nu bor det i en liten mängd. På Rysslands territorium finns endast i Kaliningradregionen. I den europeiska delen är det frånvarande i norra regioner och bergssystem.

Å ena sidan är ladugården anpassad till olika geografiska förhållanden, eftersom den distribueras nästan överallt och å andra sidan har den inte förmågan att ackumulera fettreserver i sig och tolererar därför inte det hårda klimatet. Av denna anledning existerar den inte i de nordliga regionerna i USA och i de flesta Kanada, Nordeuropa och praktiskt taget i hela Rysslands territorium. Fågeln kan inte leva också i afrikanska och asiatiska öknar.

Det fanns fall då lammuggeln konstgjordes av en person i de områden där den aldrig var. Således uppträdde hon på Seychellerna och Hawaiian Islands, Nya Zeeland. Efter att ugnen avgjordes i Seychellerna började kestrelens befolkning minska.

Favoritplatser att bo

Ladugården bosätter sig nästan alltid i närheten av mänskliga bostäder. Det bonar i både stora städer och på landsbygden. Tycks befolkade i vindar, i hål och väggar. Det föredrar tak av hus och övergivna byggnader. Oftast finns lammuglan på öppna slätter, där ett litet antal träd är närvarande. Det kan vara platser som ljus skog, träsk, tät äng, också bebodd av fåglar längs ödemarkerna, dammarna, ravinerna och motorvägarna.

Det kan ofta hittas där jordbruksföretag och bostadshus ligger. En lammuggle försöker undvika täta skogar och höga bergiga platser. För denna fågel är följande villkor för distribution nödvändiga: tillgänglighet av mat, frånvaro av kalla vintrar och svag konkurrens med andra rovdjur. I grund och botten förändras inte deras livsmiljö, undantag är situationer när livsmedelsförsörjningen i livsmiljön är utarmad.

Vad ska du äta?

Hennes mest favoritmat är musliknande gnagare, hon kan också klara av pasyuk (stor grå råtta). Hon kan fånga upp till 15 möss per natt. Mindre vanligt äter småfåglar, i synnerhet sparrar, såväl som stora och amfibiska insekter. Råttor, voles, hamstrar, shrews, opossums kan användas som mat. De kan också fånga fladdermöss, grodor, reptiler och ryggradslösa djur. Offrets owl griper sig direkt i farten, klämmer fast henne med sina fasta klor och bär henne till en plats där hon säkert kan njuta av det.

Hörapparatens läge gör det möjligt för fågeln att hämta alla ljud som offret gör, vilket hjälper henne mycket vid jakt. Hennes öron är asymmetriska: en av dem ligger på näsborrarnas nivå och den andra ligger i pannan.

Karaktäristisk röst för en ladugård

Hon låter ut en hes viskande rattle. Ladugården ugglar klappar på sina vingar och klipper sina näbb. Förresten kan denna egenhet av deras ofrivilligt skrämma människor som bestämde sig för att vila sig i skogens tystnad och träffade henne. Det finns många ljud som gjorts av denna uggla, men fortfarande är den överväldigande en hes skarp trill som kan höras under flygningen. Den kvinnliga gultens gråta är under tonen.

Förresten fick fågeln sitt ryska namn för ett lågt, raspigt, hesigt skrik som låter som "heya". De publicerar det oftare än den vanliga ugglan. Hennes märkliga hesröst liknar en hes hosta.

natt~~POS=TRUNC livet~~POS=HEADCOMP

Hon tar av sig för att jaga i sena skymningen och är strängt nattlig. Som regel lever de en efter en, men kan förekomma i små grupper på platser där spelet är överbelastat. Eftersom barnugorna leder en aktiv livsstil på natten, under dagen sover de av. För att sova väljer de viss nisch, naturlig eller artificiell - det kan vara ett hål i marken eller ett oanvänt vinden.

Under en jakt ändrar de sin höjd - då går de upp, sedan går de igen och flyger runt sina ägodelar. De kan också förvänta sig ett offer som lurar i bakhåll. Deras vingar är ordnade på ett sådant sätt att deras flyg är så tyst och mjukt som möjligt, och de har också utmärkt syn och hörsel. Förresten, i vissa regioner jagar jungfruarna under dagen, till exempel i Storbritannien, men vid denna tidpunkt finns det en fara för dem i form av rovfåglar, som måsar.

Ladugården dödar sitt offer med klor, sedan kliver på det med ett långt ben och tårar av det med näbben. Den har en mycket mobil nacke, så den kan äta byte, nästan utan att böja ner. Under måltiden flyttar fjädrarna på ansiktsskivan, och ugglorna verkar grimasa.

reproduktion

Den gemensamma lammuglan är vanligtvis monogamisk, men fall av polygami är inte heller uteslutna. Under året finns det en, sällan två kopplingar. Början av uppfödningssäsongen beror i regel på klimatförhållandena hos livsmiljön och mängden mat. I varmare områden och där det finns mycket mat kan de avelas när som helst på året. Till exempel börjar den i mars-juni i den tempererade zonen i Europa eller Nordamerika. Om omläggning sker kommer kycklingarna att kläckas under perioden mars-maj och juni-augusti.

Hanen väljer platsen där boet kommer att bli, och börjar sedan bjuda in kvinnan. Som sådan är inte boet byggt, för detta ändamål väljes en sluten och mörk plats. Detta kan vara ett spår i den gamla stumpen, ett ihåligt träd och andra nischer. Honan är engagerad i inkubation av ägg, och vid denna tidpunkt tar hanan mat. Det villkorliga boet ligger på en höjd av 2-20 meter över marken, kopplingens storlek är vanligtvis 4-7 ägg men kan vara från 2 till 14. De är större som regel i perioder som kännetecknas av överflöd av mat. Äggens storlek, som är vit eller krämfärgad, är i genomsnitt 30-35 mm.

Under uppfödningssäsongen gör fåglar olika ljud. De skrumpar och skriker, hånar och snifflar, vilket gör ett distinkt heeee ljud. Resten av tiden, i regel, ugglor är tysta. I ungefär en månad inkuberar honan äggen. Ungdomar flyger ut ur boet i 50-55 dagar av livet.

Förresten stannar ett par ugglor tillsammans tills en av partnerna dör. Kvinnan och mannen bor nära varandra, men ensamma.

Riskbeteende

När du sitter, sitter uggla-ugglan i kroppen, och om fågeln berör det antar det en hotande hållning - sprider sina tassar, sprider sina vingar i ett horisontellt plan och krokar ner till marken. När hon möter inkräktaren av hennes territoriella ägodelar, klappar hon aktivt vingarna, närmar sig fienden. Hissar högt och klickar på hans näbb. Om detta inte hjälper, attackerar hon fienden, faller på ryggen och slår på med knäppta tassar.

Barn uggla kycklingar

Kläckande kycklingar är helt beroende av sina föräldrar, som matar dem växelvis. Vid födseln är de täckta med tjock vit ned. I händelse av att det är väldigt kallt låter inte ugnsbryggan boet och värmer kycklingarna, som blir helt oberoende efter tre månader. Vuxna kycklingar flyger till nya platser och hittar ett annat territorium för deras livsmiljö och reproduktion. I ladugården kan till och med 10 kycklingar uppträda i taget, om villkoren tillåter, men i ett hungrig år förväntas inte mer än 4 ägg.

Det noteras att beteendet hos sina kycklingar är atypiskt för fåglar: de visar altruism och vägrar att äta till förmån för de som är hungrigare än de är. Jämfört med de flesta andra fåglar, där unga bokstavligen riter ut mat från varandra för att äta sig, väcker detta faktum stort intresse för en sådan fågel som en barnuggla. Ett foto av hennes kycklingar visar hur de ser ut när de är födda.

Föräldrar sköter sig även efter att deras kycklingar flyger ut ur boet: de fortsätter att ta hand om dem och mata dem tills de blir helt oberoende, det vill säga de når inte tre månader.

Folkets attityd

Barnuggla hos människor har alltid varit en symbol för visdom, men samtidigt behandlade de denna fågel med vidskeplig rädsla. Nu är vidskepelser en sak i det förflutna, och människan är mer och mer genuint intresserad av henne. Ladugårdarna kastar rädsla för människor på grund av några av deras egenskaper: ett vitt ansikte som liknar en mask, skrämmande ljud och på grund av denna fågelns vana, flyger tyst och framträder starkt framför den lilla mannen, för vilken folk kallade henne en spöklik uggla.

Den gemensamma barnsuggan spårar främst på gnagare och därmed gynnar människor. Människor har länge uppskattat hjälp av dessa ugglor i förstörelsen av skadedjur. Således spridda en sådan praxis i 1700-talet, när i hus, lador, kvarnar och andra byggnader gjordes speciella fönster genom vilka ladugårdar kan penetrera och förstöra gnagare. På så sätt fortsatte fåglarna väl matade och gynnade människan.

Om de märker ett antal personer börjar de att verka väldigt intressant: de stiger högt, svävar på benen i olika riktningar och avbildar samtidigt olika grimasser. Om du kommer mycket nära henne, flyger hon som regel iväg.

Hur många ladugårdar bor?

Under naturliga förhållanden kan ugglor på uggla leva upp till 18 år, men detta är den maximala siffran. Det visar sig faktiskt att de oftast bor väldigt lite - deras genomsnittliga livslängd är cirka 2 år. Det fanns fall där lammuglan kunde leva under naturliga förhållanden upp till 17 år, i Nordamerika dog en fågel i fångenskap vid 11,5 års ålder, men i England bröts en skiva - fågeln bodde i fångenskap i 22 år.

Vi berättade om en sådan intressant fågel som en barnuggla, om dess vanor och hur det är användbart för människor. Tyvärr, på grund av förändringar i miljön och användningen av bekämpningsmedel i olika delar av Europa, sjunker populationen av ladugården. Det finns också frekventa dödsfall av fåglar från en kollision med bilar på vägarna. För närvarande är ladugården en fågel som är upptagen i Röda böckerna i ett antal länder i Östeuropa, där av någon okänd anledning har befolkningen minskat snabbt under de senaste decennierna.

Uggla: beskrivning och bilder. Hur ser en fågel ut?

Ugglan är en rovfågel. Beroende på bosättningsorten kan det ha olika färgläggning av fjäderdräkten, maskera ugglan under det omgivande området. Uglens huvud är rund med stora ögon, klorna är långa och skarpa, och näbben är rov och kort.

Olika typer av ugglor har olika storlekar. Den minsta ugglan är en uggla. Dess dimensioner är bara 17-20 cm och vikt 50-80 g. Ugglaens största är ugglan. Dess längd är 60-70 cm och vikt från 2 till 4 kg.

Livet hos en uggla i naturen är ca 10 år, i fångenskap lever dessa fåglar upp till 40 år. En ugns mycket korta livslängd i sin naturliga miljö förklaras ofta av hunger och jakt på ugglor av andra rovfåglar som hökar och guldörnar.

Uggpottar är mycket starka och snabba, många av dem är fjädrade. Uggla klor skarpa och krökta, hjälper de henne att snabbt ta tag i offret och hålla henne. Flygeluggor nästan tysta, det beror på den speciella strukturen av fjädrar. De första yttre fjädrarna är sågtand och fransade serrated. De tredje och fjärde ugglarnas fjädrar är längre än de andra. Svansen är rundad och trimmad och svansfjädrarna är böjda. Ugnsvingarna är ca 142-200 centimeter. Dessa fåglar flyger väldigt snabbt: owlhastigheten når flygningen når 80 km / h.

Fågeln gör ett karakteristiskt klick när det är irriterat eller upplever upphetsning. Det visar sig att det här är hon tack vare näbben. Uglens näbb är böjd från början till basen, slutar med en virka, kanterna är jämn och utan skär.

Ugglor kan vända huvudet 180 och till och med 270 grader, utan att orsaka besvär eller skada. Ugglafågeln är en rovdjur, och den måste spåra bytet, så att ögonen inte är placerade på sidorna, utan i framsidan.

Uggans ögon är fixerade och ser bara rakt framåt. För att ändra blickriktningen måste fågeln vända huvudet. Samtidigt är uggans synvinkel 160 grader, och synen är kikare, till skillnad från andra fåglar. Världsuggor ser i svart och vitt. Uglens lins är inte i ögonlocket, men i hornröret ser fåglarna mycket bra på natten.

Owls hörsel är 4 gånger bättre än en katt. Så fort rovbågen presenterar sig med en röra eller ett ljud, rusar fågeln på det med blixtens hastighet.

Typer av ugglor, namn och foton

I ugglafamiljen finns 3 delfamiljer, 30 genera och 214 arter, de vanligaste är:

  • Eared uggla (lat. Asio otus)

Fågeln har en längd på 31-36 centimeter. Vingspetsen når 86-98 cm. I färgen på denna uggsfärg råder en gråbrun nyans med varierade fläckar, bröstet har en vit färg. På överkanten av kroppen finns mörka fläckar, på undersidan finns tvärgående ränder. På huvudet av en eared uggla finns stora öronbalkar, som består av sex fjädrar.

Den bebor någelskogar, föredrar europeiska länder eller norra Asien som platser för boskap, flyger i norra Afrika för att övervintra. Den eared uilen äter gnagare, möss, voles, insekter och fåglar.

  • Bearded Tawny (lat. Strix nebulosa)

En stor fågel med en längd på 80 cm och en vingspets på 1,5 meter. Den stora huvudet fågel har en rökig grå färg. Mörka ränder ligger runt ugns gula ögon.

Det matar ugglor av gnagare och ekorrar. För häckning väljer häckar av hökar och buzzards, byggar det inte boet själv. Den svarta fläcken under fågelns näbb ser ut som ett skägg, därmed fågelns namn. Fågeln har inga fjäderöron, det finns en vit krage runt nacken. Undersidan av vingarna döljer mörka ränder.

Skäggig uggla lever i zonen Taiga och bergskogar i de baltiska länderna, i den europeiska delen av Ryssland, i Sibirien, på Sakhalin, i Mongoliet.

Har en längd på 60-75 cm, vingspan 160-190 cm. Högelns vikt uppgår till 2,1-2,7 kg, kvinnornas vikt är 3-3,2 kg. Örnugglan är den största fågeln i ordningsugglen. I rovdjurens klädsel dominerar rödaktiga och ockra färger, örnögons ögon har en ljus orange färg och tufts av långsträckta fjädrar ligger ovanför ögonen.

Ugglor bor i skogar och steppar i Eurasien, de jakter på gnagare, möss, ravar, igelkottar, harar, fåglar och andra ryggradsdjur.

  • Pygmy ugla (lat. Glaucidium passerinum)

Ullens kropps längd är 15-19 cm, vingspetsen når 35-40 cm. Vikt uppgår till 55-80 g. Samtidigt är män mindre än kvinnor. Ugglan har en gråbrun eller mörkbrun färg; vita fjädrar är tydligt urskiljda på fjädrarna, större på baksidan och mindre på huvudet. Fågelns botten är vit med längsgående ränder bruna. Svansen är gråbrun, det finns 5 smala banor på den. Huvudet är litet och har en rund och något platt form, owgen har inga öron. Вокруг глаз воробьиного сыча располагаются белые и коричневые кольца. Глаза у птицы желтого цвета, над глазами имеются белые брови. Когти воробьиного сыча имеют черную или желтую расцветку. Лапы оперены полностью, до когтей.

  • Домовый сыч (лат. Athene noctua)

Небольшая птица, имеющая длину 25 см и вес около 150-170 г. Цвет оперения самок и самцов одинаков. Спинка птицы имеет светло-бурую или песочную окраску. På en ugns vita buk finns bruna längsgående fläckar. Runda vita fläckar ligger på axelfjädrarna.

Den lilla ugglan bor i södra och i mitten av Europa, i norra Afrika och i de sydasiatiska länderna. I Ryssland finns uilen främst i mitten och i södra delen av den europeiska delen, i södra Altai och Transbaikalia. Fåglar bor i stegen och ökenregionerna, byggar bonar i stenar och grävar. Den lilla ugglan äter insekter, ödlor, gnagare och ibland fåglar.

  • Gemensam lammugn (lat. Tyto alba)

Avviker från andra uggla med en serisk ansiktsskiva. Längden på ladugården når 34-39 centimeter med en vingspanna på 80-95 cm. Rövfågellängden är 190-700 gram. Färgningen av den rödhåriga ladugården med många tvärgående ränder, ränder och fläckar. Färgen beror på fågelns livsmiljö. Fågelns svans är kort. Barnuglörrar har ett ovanligt asymmetriskt arrangemang: om den vänstra är i pannan, kommer den rätta närmar sig näsborreområdet. Tack vare denna funktion hörs fågeln mycket bra.

Ladugården bor på alla kontinenter, förutom kall Antarktis. I Ryssland bor han bara på Kaliningradregionens territorium.

  • Vita uggla (polaruggla) (lat. Bubo scandiacus, nyctea scandiaca)

Har en kroppslängd på 55 till 70 cm, vikten på en fågel är 2-3 kg. Vingarpanelen når 143-166 cm. Färgen på fågeln som bor i tundrazonen tjänar som en förklädnad, därför råder vita färger med mörka fläckar i sig. En polaruggls näbb är svart, ögonen är ljusgula. Rodar av rovdjur är helt pubescenta.

Polarnuggan bor i Eurasien, Nordamerika, Grönland, på öarna i Arktis. Den vita ugglan matar på gnagare, lemmings, hares, ermine, white patridges, gäss, ankor, fisk. Vita ugglor finns listade i den röda boken.

  • Hawk ugla (lat. Surnia ulula)

Den bor i skogsområden i Europa, Nordamerika och Asien. I Ryssland finns det på Kamchatka, i Magadan-regionen, på Chukotka, vid Okhotsks kust. Den matar på gnagare (möss, lemmings, voles), ibland jagar ekorrar, hasselkvistar, svarta grouses, patruller och andra fåglar.

Fåglens längd sträcker sig 45 cm. Fågelns svans är lång, färgen är brunbrun med vita fläckar, i nedre delen av kroppen finns tunna ränder. Hawk ugla ögon och näbb är gula.

Var bor ugglor?

Ugglor lever över hela världen, inte bara hitta dem i Antarktis. I Ryssland finns det 17 arter av ugglor. Ett stort antal av dessa fåglar finns i skogarna, och endast ett fåtal av dem bor i öppna områden.

I grunden bor ugglan i ihåliga och bon. Ulegen hittar ett hem nästan överallt: i skogarna, bergen, stepparna och öknen. Den eared uilen bor på alla sorters fält, eftersom det jagar i öppna områden, men skapar bara sina boskap i skogen. Den vita uilen bor i tundran, på vintern flyger den långt söderut, gillar inte trädbevuxen plats. Skäggig uggla lever bara i taiga täta skogar. Uggla som ugla och uggla hittar ett hus under taken och på vinden.

Vilken uggla äter?

Frågan om vad owlens fågel föder in i naturen intresserar många människor. Denna fågel, både i dess naturliga livsmiljö och i fångenskap, äter gnagare, småfåglar, insekter, djur. Dieten beror på ugnens livsmiljö. Ugglor av medelstora och stora storlekar föda på råttor, möss, lemmings, igelkottar, ödlor, shrews, harar, grodor, paddor, fladdermöss, mol, ormar, kycklingar. Lilla ugglor äter mestadels insekter (betar, gräshoppor) och fåglar som bor i kustområden äter fisk, krabbor och musslor. Ugglor som bor i tropiska länder äter frukt, växter och bär. En uggla kan leva utan vatten i flera månader och släcka sin törst med sina offeras blod.

Uggla håller sig hemma

Att hålla en uggla hemma har blivit en mycket vanlig yrke. Men var noga med att komma ihåg att ugglan är en natt bosatt och fågelns huvudaktivitet kommer på kvällen, natten och morgonen. Under denna tidsperiod går de på jakt. Från kväll till morgon kommer hemmafilen att göra ljud, skrika och gå om sin verksamhet, vilket gör det svårt för ägaren att sova.

Det finns några svårigheter med att föra ugglan, fågelns matsmältningssystem är utformat så att det behöver äta en hel krock av en mus eller en fågel. Det är logiskt att matning med kött försvinner, gör dig redo att köpa möss.

Också uppmärksamma valet av typen uggla, en lång-eared eller marshuggla kommer att vara lämplig för en vanlig stadslägenhet. Det kommer att finnas lite utrymme för tumblå och uggla även om du har en bred lägenhet eller ett hus.

Vad är skillnaden mellan uggla och uggla?

Ugglan är en rovfågel från owlsordningen, av ugglafamiljen. Det tillhör örnen uggla. Denna fågel skiljer sig från andra uggla arter i sitt utseende. Först har ugglan den största storleken jämfört med andra ugglor. Örnugglahuvudet är ganska stort och har karakteristiska särdrag: i hörselns yta finns korta styva fjädrar som liknar auriklar. I örnen uggla karakteristisk färg av fjädrar, rödaktig-fawn färg. På ett huvud och en baksida klarar tydliga mörka remsor.

För det andra, till skillnad från många ugglar som jagar bara på natten, är ugglan en fågel av dagen och ser bra ut på dagtid.

Owls byte är främst små gnagare och insekter, medan ugglan jakter fasaner, harar och unga rådjur. Denna typ av byte bor huvudsakligen i Steppesonen. På sådana ställen är det bekvämt för ugglan att gå på jakt på grund av sin stora vingspets.

Uggla till vänster, uggla till höger. Författare till fotot: Snowyowls, Lotse

Uggla beskrivning

Enligt deras anatomiska egenskaper har alla representanter för ugglor signifikanta skillnader från dagliga fjädrande rovdjur, på grund av vilka de tillhör en oberoende ordning.

De viktigaste egenskaperna hos ugglarnas skelett är:

  • närvaro av karakteristiska processer på huvudbenen,
  • förekomsten av en slags trippelartikulering av skallen med underkäken,
  • Närvaron av det tredje fingerets mycket korta phalanges,
  • Förekomsten av uttalad rörlighet hos de yttre fingrarna, som kan böja i riktning mot ryggen,
  • Förekomsten av en betydande del av de typer av karaktäristiska skåror, som ligger på bakkanten av bröstbenet.

Ullhuvudet kan rotera 270 °. Denna funktion förklaras av närvaron av mycket speciella dilatationer av halspulsådern vid nivån på käftbenet, vilket leder till skapandet av blodtillförsel och ökar antalet små blodkärl som avviker från stora artärer. Anslutningar av halspulsådern har anastomoshoppare, vilket förhindrar för mycket kompression av kärlen.

utseende

Fem rader av tillräckligt styva och spridda fjädrar bildar en strålande halo, som kallas en ansiktsskiva. Flygelfjäder av en fågel har avrundning i ändarna och en karakteristisk böjning i kroppens sida. Ofta finns det en fransande eller sågliknande serration av ytterbanorna på de tre första fjädrarna, tack vare vilka ugglorna flyger nästan tyst. För den tredje och fjärde fjärdens karakteristiska uttalad längd. Styrfjädrar på en beskuren eller märkbart rundad, ofta kort svans skiljer sig också böjda till botten. Benen har plumage nästan till marken.

Det här är intressant! En betydande del av de arter som tillhör Sovoobraznye-gruppen har en mycket matt, gråaktig rostfärgning med svarta eller mörka fläckar, ränder och fläckar, vilket gör owlens fäste i harmoni med den omgivande naturen, särskilt efter skymningen.

Skarpa och långa uggla klor utmärks också av stark krökning, och näbb av en sådan fjäderdrävare är böjd och börjar direkt från basen och har inga utklipp längs kanterna. Den slutar med en beskuren krok, genom vilken en uggla kan producera ett mycket karakteristiskt klick. Bristly fjädrar täcker korta ceule. En owl av något slag är ganska stor och tittar rakt framåt, vilket förklaras av banans position på ansikte av skallen, och en sådan fjädrande rovdjur ser världen runt om sig bara i svartvitt.

I motsats till en ganska vanlig men felaktig åsikt kan en uggla se tillräckligt bra på dagtid, eftersom en sådan fågels ögon inte har någon speciell känslighet för dagsljus. Ullleppen uppmärksammas av en märkbar sammandragning och expansion, inte bara under förutsättningarna för att ändra belysningsnivån, men också i andning eller utandning. Ullens hörsel är otroligt tunn, mycket tydligare än någon representant för Feline-familjen. Ett relativt stort yttre öra är ofta täckt med en rörlig och vikad hud med plommon.

Karaktär och sätt att leva på

Det finns för närvarande inget tydligt svar på frågan huruvida ugglan är en flyttfågel, men mestadels föredrar de fjäderräda rovdjurna i sin ordning uggla en avvägd livsstil och föredrar också att avgöra uteslutande i par. Ugnens huvudsakliga toppaktivitet faller på natten, så under dagen ligger dessa fåglar i bon eller på grenar.

Det här är intressant! I gamla tider var ugglor väldigt rädda och ansågs ofta vara ett mycket dåligt tecken, förknippade dem med ogynnsamma mystiska händelser, och det var av den anledningen att sådana fåglar förföljdes nästan överallt.

Undantaget representeras av vita ugglor som kan ha nästan 24 timmars aktivitet på polardagar. Män och owlshunner kommer ihop i par och spenderar hela livet i ett sådant äktenskap, men perioden med uttalade frieri eller parningsspel som är inneboende i många fågelarter i fåglade rovdjur är nästan helt frånvarande.

Hur många ugglor bor

Den genomsnittliga livslängden för ugglor kan variera från fem till femton år och, som observationer visar, beror direkt på habitatförhållandena, artens egenskaper och storleken på fågeln. Skivhållaren för lång livstid är ugglor. Världsrekordet registrerades i Sverige där livslängden för en av uggarna var 24 år och nio månader.

Ordern inkluderar ett par familjer representerade av ugglor, eller äkta ugglor, och även ugglor.

Subfamily Real owls (Striginae) inkluderar

  • snäll skopor (Otus) - det här är fem dussin arter, vars representanter utmärker sig av en ofullständig ansiktsskiva, liksom av ganska stora fjäder "öron", bar eller med hårda borst med fingrar. Fåglar präglas av en rödaktig, brunaktig eller gråaktig färg med fläckig,
  • snäll Megassors - dessa är tjugofem arter av rovfåglar,
  • snäll Tawny uggla (Strih) - dessa är tjugo arter, vars representanter har en kropps längd i intervallet 30-70 cm. Detta släkt har inga fjäderöron, och ansiktsskivan kännetecknas av gott uttryck. Plumage lös typ, gråaktig eller rödaktig färgning med närvaron av brunt pestrin,
  • snäll owl (Vubo) - det är nitton arter, vars representanter är nattliga fåglar med en rödbrun färg med märkbar pestrin. På sidorna av huvudet är fjäder "öron". Den genomsnittliga kroppslängden varierar mellan 36-75 cm,
  • snäll Neotropiska ugglor (Rulsatrih) - det här är tre typer av rovfåglar,
  • snäll Fiskuglor (Ssotorelia) - det här är tre typer av rovfåglar,
  • snäll Fiskuglor (Ketura) - det här är tre arter, vars representanter ska ingå i det stora släktet Vubo,
  • snäll Vita ansikte skopor (Rtilorsis) - ett par arter, företrädare för vilka ibland hör till skopans släkt (Otus),
  • snäll Kubansk skopa (Margarobyas) - en enda art som bildar det monotypa släktet Margabobyas och är endemiskt mot Kuba,
  • snäll West American scoop (Rsilossors) - Enstaka arter av rovfåglar,
  • snäll Horned uggla (Lorhostrih) - monotypa släktet som bor i södra och centrala Amerika skogszoner,
  • snäll Afrikansk horned uggla (Jubula) - en enda art som bildar det monotypa släktet Jubul och är endemiskt för Afrika.

Underfamiljen Asióninae inkluderar

  • snäll Eared ugglor (Asio) - sex arter, vars representanter har en klar ansiktsskiva, samt en gul eller orange iris. Vingarna är långa och smala, med toppen i form av andra och tredje flygfjädrar. Utsikten kännetecknas av stora öppningar, täckta med en läderaktig asymmetrisk vika. Fågelns ben har klädsel till klodelen,
  • snäll Jamaicansk scoopeller Randig uggla (Rseudossors) - arter som når en längd av 28-35 cm och har rödaktig fjäderdräkt och en gulaktig grå näbb,
  • snäll Solomon Long-eared Owl (Nesasio) - en art som bildar ett monotypiskt släkt som tidigare tillhörde släktet Eared Owls.

Underfamiljen Surniinae inkluderar

  • snäll Owl med nålhuvud (Ninoh) - trettiotre arter, företrädare av vilka är sällsynta och borstformade fjädrar, som bildar en täckning av fingrarna. Fåglängden varierar från 20 cm till en halv meter. Undantagets underkant kännetecknas av en märklig tand,
  • snäll Sparrow ugglor (Glausidium) - tre dussin arter, vars företrädare har liten kroppsstorlek, korta vingar och en lång svans. För ansiktsskivan kännetecknas av dålig utveckling, "öron" är frånvarande, ögon av liten storlek,
  • snäll Footedfoot ugglor (Aegolius) - Fem arter, vars representanter ser ut som ugglor, men har täta fjäderfingrar, kortare tarsus, relativt löst fjäderdräkt, ett större huvud och en väldefinierad ansiktsskiva,
  • snäll ugglor (athene) - tre arter, vars representanter är invånare i de mest öppna landskapen, städerna, landsbygden, steppzoner, halvöken och öknar, liksom några steniga områden,
  • snäll Skoguggla (Neteroglauh) - en art vars representanter kännetecknas av mycket liten storlek och lång kropp inom en kvart meter. Vingeområdet är täckt med vita ränder. De viktigaste specifika skillnaderna representeras av mycket kraftfulla fingrar, täckta med vit plommon. Sexuell dimorfi är mild,
  • snäll Hawk Owl (Surnia) - En art vars representanter är av medelstorlek och lång svans, och skiljer sig också i ögon och näbb med gul färg i frånvaro av karakteristiska "öron". Den genomsnittliga fågelängden är 35-43 cm med en vingspets på 60-80 cm,
  • snäll Elf uggla (Misrathene) - en art vars representanter beskrevs så tidigt som 1861, och skiljer sig också i kroppslängd inom 12-14 cm, med en vikt av ca 45 gram. Landar kroppen i vertikal riktning, med ett relativt stort huvud och frånvaron av "öron",
  • snäll Andean sideburn owl (Henoglauh) - En enda art vars representanter kännetecknas av bildandet av ett monotypiskt släkt,
  • snäll Papuan uggla (Uroglauh) - en art vars representanter är av ett monotypiskt släkt och skiljer sig i medelstorlekar med en kroppslängd inom 30-33 cm, ett litet huvud samt en lång svansdel. Vingarna förkortas, med avrundning. Framskivan är vit, men de unga individerna har en ljusare färg än vuxna fåglar.

Således är det vanligt att tillfoga svinfamiljen bara tre huvudfamiljer som kombinerar tre dussin släkt.

Distributionsområde

Typer av skopor fick distribution i Europa och Asien, liksom i Afrika och Amerika. Representanter för Splyushka-släktet har blivit särskilt populära i Europa. I vårt land är, förutom splyushka, i Fjärran Östern, orientaliska och krage skopor också ganska vanliga, och i Centralasien och på Kazakstans territorium kan man observera en skopa av öknar.

Det här är intressant! Sparrowuggar är representanter för olika biotoper, inklusive taiga, liksom öknar och tropiska skogszoner. Därför bor dessa individer nästan alla kontinenter i världen, med undantag för Australien.

Representanter för släktet Megasorses är invånare i Nord-, Sydamerika och Centralamerika, och Neyasyti är brett spridda i Europa, Nordafrika, Asien och Amerika. Neotropiska ugglor bor i skogen i södra och centrala Amerika och fiskuggla - endast Asiens territorium. Relativt många vita ansiktsskopor är ganska utbrett i våra dagar afrikanska invånare, och pseudossorer är de exceptionella invånarna på Jamaica.

Uggla diet

Ugglor bor nästan hela världen, så maten av sådana rovfåglar är huvudsakligen av animaliskt ursprung men har en stor mångfald av arter. Ugglor, som de största representanterna för ugglor, matar uteslutande på varmblodig mat, och sällsynta iglonogie individer föredrar att äta insekter.

Utan vatten kan en uggla tillbringa flera månader, och en tillräcklig nivå av vätska i rovfåglarna är försedd med nytt rovblod. Ugglor jaktar och följaktligen matar, främst i mörkret.

Uttagningen av de största representanterna för uggla gruppen kan representeras inte av mycket stora rävar, lemmings och gnagare, men också praktiskt taget av alla fåglar. Till exempel pryder vita polaruggar främst på sorter av musmassor, harar och inte för stora erminer, och husuggarna äter mycket aktivt på olika skadedjur, inklusive olika gnagare.

Det är viktigt! Man bör komma ihåg att owls aldrig äter carrion, och för vinterns tid görs matlagret av sådana fjäderrädda rovdjur direkt i boet.

Tiny elf söner matar endast på insekter, och ugnens kost är oerhört olika. Barnuggar, tillsammans med ugglor, föredrar att bosätta sig nära människans bostad, där de förstör ett stort antal skadliga gnagare.

Naturliga fiender

Основной причиной гибели сов принято считать недостаточность питания. Om några år när det totala antalet naglar och andra djur som jagas av ugglor är obetydligt, dör ungefär en fjärdedel av de unga individerna. Bland annat utsätts olika typer av ugglor ofta för rovattacker av ganska stora fåglar som hökar, örn och guldörnar.

Det är viktigt! Polaruglens boskap förstörs av arktiska rävar som äter kycklingar och ägg, och skuas som har kraftiga näbben och välutvecklade klor utgör ett särskilt hot mot avkomman av denna art.

De främsta fienderna av uggla kycklingar som faller ut eller flyger för tidigt från sina bon är olika köttätare, inklusive tvättbjörnar, illrar och rävar. Men ugglens största fiende för närvarande är en man som har en destruktiv effekt på fågelns livsmiljö genom att klippa ner träd. Owls är bland annat ofta föremål för obehörig jakt.

Befolkning och art status

Trots det faktum att många ugglar har betydande fördelar för människor och förstör många skadliga insekter, liksom gnagare, har vissa medlemmar av denna familj blivit ganska sällsynta, vilket provocerats av det begränsade distributionsområdet och deras förskjutning från de viktigaste naturliga livsmiljöerna. Hittills har arktiska ugglan liksom några andra arter tagits upp i den röda boken och bilaga II till konventet СИЭS.

Bevarande status för arten

Ladugården är inte bland de arter vars existens hotas, men minskningen av de vanliga bosättningarna är en allvarlig fara för den. I Östeuropa under de senaste årtiondena har det för oförklarliga skäl varit en katastrofal nedgång i ladugården. Arten har nästan försvunnit från de baltiska länderna och Vitryssland, har blivit sällsynt i Ukraina och Moldavien. Nu är ladugården listad i Röda böckerna i flera länder i Östeuropa.

Visa och man

Barnuggar är ofta till bostad hos en person, bosättning i vindar, i gårdar, ruiner, kyrkor och klocktorn. Det är inte för ingenting att på engelska "barnugla" översätts som "barnugla". I städer där det alltid finns många råttor och möss är lammugglar alltid lätta att hitta för sig själva. Och dessutom har de "urbana" ladugårdarna lärt sig nattljus för att jaga nattinsekter och fladdermus.

Liksom andra oggsarter har människor alltid behandlat barnuggor med vidskeplig rädsla, särskilt eftersom det var dem som oftast möttes nära sina hem. Och precis som andra ugglor var lammugglar en symbol för visdom. Nu är övertygelse om ugglor, lyckligtvis, borta, och människor behandlar dessa fåglar med uppenbar sympati. Och ugnsrollens roll i kampen mot stadsgnagare är uppenbar och inte bestridad av någon.

Fördelning och livsmiljö

Ladugården är en av de vanligaste fåglarna i världen. Den finns på alla kontinenter, med undantag för Antarktis, och på många öar, inklusive avlägsna. Barnågeln tolererar dock inte det kalla norra klimatet, så det finns inte i norra regionerna i Kanada och Nordeuropa. Ladugården introducerades framgångsrikt på många avlägsna öar: Hawaiian, Seychellerna, Nya Zeeland. Införandet av ladugården till Seychellerna 1949 visade emellertid hur ömtåligt det naturliga balansen och hur lätt det är att bryta den. Faktum är att ladugården i Seychellerna började jaga inte bara råttor utan också den endemiska Seychellernas törnkropp, vars tal började minska kraftigt.

På ett storskaligt territorium utmärks mer än 30 arter av barnuggla.

I vårt land finns ladugården endast i Kaliningradregionen.

Ladugården bor i olika biotoper, undviker bara täta skogar. Detta är en av de få fågelarter som har gynnat mänskliga ekonomiska aktiviteter för avskogning och jordbruksutveckling, eftersom det utvidgade livsmedelsförsörjningen och gjorde det möjligt att sprida sig mycket. Ladugården bosätter sig villigt bredvid människans bostad.

Näring och utfodring

Grunderna för ladugårdsdieten består av olika musliknande gnagare och skruvar. Det fångar dock fåglar, inklusive rovfåglar, fladdermöss och grodor och insekter. Under en jakt flyger en uggla runt sin domän och ändrar hela tiden sin höjd - upp och ner eller väntar på ett offer från ett bakhåll. Barnsugns flygning är mjuk och tyst, eftersom vingarna är ordnade så att flygfjädrarna släcker ljudet av flygningen.

Ladugården dödas med sina klor, och sedan kliver den med sin långa ben, den bryter med näsan. Deras nacke är så mobil att de kan äta nästan utan att böja över sitt byte. Under måltiden flyttar owls ansiktsskiva hela tiden när munnen öppnas och stängs, så det verkar som att ugnsöglorna ständigt gör ansikten medan de äter.

vocalization

Barnens ugns röst - en speciell hes "heya" - var uppkomsten av fågelns ryska namn. I allmänhet owls den mest "pratsamma" ladugården under boskapstiden. Vid den här tiden skriker de skarpt eller skrumpt och skriker. Utanför uppfödningssäsongen är lökugglar oftast tysta. Förutom röstljud, snappar de ibland sina näbb eller flauntly flapar sina vingar.

Livsstil och social struktur

Barnuglor är ensamma, men på platser som är rik på byte kan de hållas i små grupper. Detta är en av de mest "natt" ugglorna. Barnuggar sover under dagen och för en natt väljer de en naturlig eller konstgjord nisch: ett ihåligt, ett hål eller en gammal vind i huset. Som regel bor de stillasittande, men i händelse av brist på byte ("inte musår") kan de migrera till en ny plats.

Möjligheten till inkräktaren av sina territoriella ägodelar sprider lammens uggla sina vingar och vågar dem, närmar sig fienden. Vid denna tidpunkt höjer uglan högt och klickar på hans näbb. Hotet, som för andra ugglor, är inte närvarande i ladugården. Istället sprider den sina vingar i ett horisontellt plan och ligger ner och klämmer fast mot marken med tätt pressad fjäderdräkt. Om en sådan demonstration inte hjälper, kan ladugården attackera fienden, som faller på ryggen och slår på med klor.

När en person närmar sig stiger ugglorna oftast högt på sina långa ben och svävar försiktigt, medan de aktivt rör rören på ansiktsskivan, "grimas" och flyger sedan bort
Barngugns ögon är mycket välutvecklade, de ser perfekt både i mörkret och i starkt ljus.

Rykten, som alla andra ugglor, är också välutvecklad. Öronen ligger asymmetriskt på sidorna av huvudet, vänster är ovan, höger är under. Denna hörapparats struktur hjälper fåglarna att höra ljudet av potentiella offer från olika vinklar. De korta tjocka fjädrarna som ramar framskivan är bra ljudreflektorer. Barnuggar är mycket mottagliga för alla ljudsignaler, och vid alltför högt ljud täcker de öronöppningar med egna pluggar täckta med små fjädrar.

livslängden

Enligt ringen kan lammuglarna leva i naturen upp till 18 år, men deras genomsnittliga livslängd är mycket mindre - cirka 2 år. Men det finns också "champion" -resultat: I Nordamerika bodde lammugglan i 11 år 6 månader. I Holland bodde hon i barnuglar i naturen i upp till 17 år och skivhållaren var en lammuggla från England, som bodde i fångenskap i 22 år.

Hålla djur i Moskva Zoo

I vår zoo bor lammuglarna i paviljongen "Night World", som givetvis är optimal för denna art. Nu innehåller den 5 fåglar. På expositionen kan du alltid se ett par, resten "vila" i ett icke-exponeringsrum, växlar fåglarna varje år. De flesta barnuggar härrör från naturen. Ett par ladugårdar odlas regelbundet, de hade redan 4 kullar. De inkuberar näsarna och matar kycklingarna.

Ladugårdsdiet i djurparken består av 6 möss varje dag.

Ekonomiskt värde

Ugglor i naturen är helt enkelt av stor betydelse. Sådana fjädrande rovdjur kan begränsa det totala antalet gnagare och bidra även till aktiv utrotning av sjuka eller för svaga fåglar, vilket har en positiv effekt på genpoolens övergripande prestanda.

Bland annat fördelar sådana fåglar massivt alla slags frukter och olika plantor, vilket underlättar deras avveckling. Kullföreträdare för alla typer av ugglor hör till kategorin värdefull organisk gödning. En uggla är en utomordentligt vacker och stolt fågel, och många familjemedlemmar kan enkelt och snabbt anpassa sig till att leva tillsammans med människor, så de förtjänar att vara i kategorin populära och ganska populära exotiska husdjur.

Titta på videon: En klok gammel ugle. barnehagerymer. sang for barn. A Wise Old Owl (Mars 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org