Djur

Short-eared Jumper - En liten däggdjur

Pin
Send
Share
Send
Send


Prygunchiki - mycket intressanta däggdjur med en tunn rörlig proboscis och långa bakben. De bor exklusivt i Afrika. Djur är ganska gamla, men för första gången i den vetenskapliga litteraturen beskrivs de bara under mitten av 1800-talet. Efter ytterligare 100 år uppträdde flera korta anteckningar om deras biologi i pressen, och endast under de senaste årtiondena blev kunskap om hoppare berikade, och den vetenskapliga världen erkände att hoppare är verkligen unika.

Prygunchikovye, eller hoppare (Macroscelididae) - familjen av afrikanska däggdjur. Först tilldelades hopparna tillsammans med andra insektsdrivande djur till Insectivora-ordningen, senare rankades de som avlägsna släktingar av hovdjur, sedan sammanfördes de med dumma i menotyphla-delordningen. För närvarande anser de flesta biologerna att de är en oberoende monotypisk avlägsnande av makroscelidea, nära gnagare och lagomorfer. Men tack vare moderna forskningsmetoder är fler och fler forskare benägna att tro att makroscelidea, som elefanter, damaner, jordgubbar, gulddödlar och tenreks, tillhör den forntida grenen av afrikanska däggdjur - till Superroterei. De kom alla från en gemensam förfader som bodde i Afrika cirka 60 miljoner år sedan.

Var bor jättarna?

Dessa dagtid invånare i extrema levande utrymmen finns bara i Afrika (med undantag för Västafrika och Sahara), där de upptar en mängd olika livsmiljöer. Vissa arter föredrar öknar, steppar eller savannor, andra - steniga buskmarker, tredje steniga skrik, fjärde tjocktar i bergskogar.

Vad ser hoppare ut?

Utseende liknar hoppare stora jerboer. Djurens kroppslängd tillsammans med huvudet, beroende på arten, varierar från 10 till 30 cm, de väger från 45 till 500 gram. Djurens svans är lång, nästan lika med kroppens längd, täckt med kort hår. Pälsen är tjock och mjuk, med olika nyanser av grått och brunt.

Det sägs att Gud skapade en hoppare, tycktes spela i transformatorer: han tog bakbenen från en känguru, kropp och svans från en råtta och en proboscis från en elefant. Vissa arter har även kindpåsar, som hamstrar, med hoppare som lägger matleveranser i dem. En sådan ovanlig kombination av egenskaper är faktiskt en mycket lämplig anpassning av djur till svåra levnadsförhållanden.

Det mest överraskande med en bygel är kanske en lång tunn proboscis. Djuret kan höja det, sänka det och göra det rotationsrörelse. En sådan ovanlig näsa hjälper stöttaren att känna sig roligt - myror, maskar och andra ryggradslösa djur.

Förlängda bakben med relativt höga klackar liknar känguramedlemmar. Även om jumpersna i hoppare inte är lika välutvecklade som i jerboerna, reser många arter långa avstånd, studsar lite. Bakbenen hjälper också djuren i fara - de flyger från fienderna med långa hopp. Tack vare de långa benen och det omfattande systemet med vägar är det inte svårt för en jumper att lämna långt efter sina förföljare - ormar och köttätande däggdjur. Men den vanliga rörelsen hoppar - går på fyra ben.

Alla hoppare har långa tungor att de kan hålla sig utöver näsens spets och dra små byte i munnen.

Hoopers är ganska godmodiga varelser. När de tas i hand, används deras mycket välutvecklade tänder mycket sällan.

Innehåller livsstilshoppare

Jumpers är huvudsakligen dagliga och visar aktivitet även under de hetaste timmarna. Dessa är endast markdjur.

Djupet av jumpers består av spindlar, skalbaggar, tusenben, myror, termiter, regnmaskar, liksom frukter och frön.

Djuren har välutvecklade luktkörtlar. I olika arter kan de placeras i roten av svansen, på bröstet eller på fotsolen. Luktkärlens hemlighet används av djur inte bara för kommunikation med sina släktingar, men låter dem också markera den färdade vägen och navigera i rymden.

De flesta hoppare kan kommunicera med ljud. Vissa arter avger pip, slår bakbenen på marken, andra slår sina svansar på kullen. Om du hänger med en tröja gör det skarpa höga ljud.

Rod of Proboscis Dogs

Släktet Proboscis hundar (Rhynchocyon), som innehåller 3 arter, är de största medlemmarna i familjen:

  1. Spotted proboscis hund (Rhynchocyon cirnei),
  2. Golden proboscis hund (Rhynchocyon chrysopygus),
  3. Peters proboscis eller rödhårig proboscis (Rhynchocyon petersi).

Proboscis hundar lever i tjocktarna av dal- och bergskogar i Central- och Östafrika. Kroppslängden är i genomsnitt 23-31 cm, vikt 400-440 g.

Proboscis hundar hålls vanligtvis i par. Varje par upptar ett område av 1600 till 6000 kvm. Även om monogami är karakteristiskt för dessa arter är interaktionen inom paret mycket begränsad. Kvinnan och hannen spenderar väldigt lite tid tillsammans. De delar ett gemensamt område och skyddar det separat: mannen säkerställer att manliga invandrare inte invaderar territoriet, och kvinnan utvisar främmande kvinnor.

De flyttar vanligtvis längs vissa vägar, både längs deras eget och längs vägen som andra djur lägger. Aktiv på dagtid och tillbringa natten i ett bo på blad i skogsgolvet.

Dieten består huvudsakligen av myror och termiter, villig att äta andra ryggradslösa djur. Golden proboscishundar spenderar nästan hela dagen på jakt efter mat. Precis som nosukhs, gör de det med hjälp av sin långrullande nässond. Andra arter av detta släkt, förutom näsan, använder också förben för att leta efter mat, som har tre långa klor. Klorna hjälper djuren att gräva ut små koniska hål i jorden.

Rod Long-eared jumpers

Släktet Elephantulus omfattar:

  1. Kortfodrad elfenbenskjorta (Elephantulus brachyrhynchus),
  2. Edward Elephant Jumper (E.edwardii),
  3. Rocky Elephant Jumper (E. rupestris),
  4. Mörk elfenbenstopp (E. fuscipes),
  5. Bush elefant bouncer (E. intufi),
  6. Guldstjärtad elfenbenstopp (E. myurus),
  7. Revual's Elephant Jumper (E. Revoili),
  8. Zamzebian elfenbenskjorta (E. fuscus),
  9. Nordafrikansk elefantjumper (E. rozeti),
  10. Röd elfenbenskjorta (E. rufescens).

Representanter för detta släkt är inte stora: kroppslängd - 10-14 cm, svans 10-16 cm, djurmassa - 25-50 g.

Den stavta och steniga elefanthopparna lever mestadels på steniga skott och stenar i Sydafrika. Den nordafrikanska elefantbygeln finns i halvtäta bergsområden i den extrema nordvästra delen av Afrika. Andra arter av detta släkting bor i steppar och savannor i Syd- och Östafrika.

Äta främst insekter, växtfoder upptar en liten del av kosten.

Steniga och buskhoppare gräver för att ha skydd mot grunda hål i sandjord eller, om jorden är fast, använd gnagarehål för detta ändamål.

En viktig roll i livet på den röda elefantbygeln spelas av gångvägar, som är kontinuerligt rengjorda tunnlar i skogsgolvet. För att djuren ska kunna springa med maximal hastighet längs dem, måste banorna hållas i perfekt renhet. När djuret måste fly från en rovdjur kan även en liten gren bli ett hinder och leda till sorgliga konsekvenser, så djuren glömmer inte att rengöra sina spår regelbundet. Cirka 30% av dagsljuset varje dag på hoppare tar för att inspektera nätverket av sina vägar och återställningsorder - de fallna löv, grenar och andra skräpdjur kastar snabbt undan de främre potarna.

Genus Forest Jumpers

Den enda arten av släktet (Petrodromus) är en fyrkantig skogsbygel (Petrodromus tetradactylus). Arten har medelstorlek: kroppslängd 16-22 cm, svans - 13-19 cm. Den finns i subtropiska och tropiska skogar, i fuktiga berg- och savannor i Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, Angola etc.

Denna art bygger inte bon, skyddar inte och bor inte i burgar. När det gäller den röda elefantbygeln är vägar av stor betydelse för denna art.

Familjärenden

Även om hopparna ser annorlunda ut och bor i en mängd olika livsmiljöer, är deras sexuella beteende ganska likartade. Gyllene och sammet skulderproboskop, fyrfingrar, steniga och korthalsiga jägare bor i monogamiska par, men spenderar lite tid tillsammans. I tropikerna kommer jägare avkomma flera gånger under året, och vid höga breddgrader blir odling säsongsbunden och faller vanligtvis på den våta säsongen.

Beroende på arten, fortsätter graviditeten från 42 dagar (för gyllene proboscishundar) till 57-65 dagar (för röda elefanthoppare). I kullar uppträder vanligen 1-2 ungar, och bara den nordafrikanska jumperen och den spotted proboscishunden tar ofta 3 ungar varje. Babies är födda redan täckta med päls och välutvecklade. Endast avkommorna till korta öronprankster spenderar de första dagarna av livet i boet, andra arter nästan strax efter födseln börjar följa mamman överallt. Kvinnan tar hand om avkomman, som regel ensam, hjälpen hjälper henne lilla. Redan i 1,5 års ålder når hopparna sexuell mognad.

Under naturliga förhållanden är åldern av hoppare inte tillräckligt långa - i genomsnitt 2,5-3 år, i fångenskap lever de lite längre.

Bevarande i naturen

Den gyllene proboscishunden, Peters proboscishunden, Revual elefantbygeln, är i ett tillstånd som väcker rädsla. Den spotted proboscis hunden, den korta öronen hopparen, elefantbygeln Edward och den steniga elefantbygeln är sårbara. Gyllene proboscishundar och fyrfingerskogshoppare på Kenyas kust fångas och används som mat.

Men mest av allt hoppar populationer av skogsskötsel hotas av avskogning. Det kommer att bli en hemsk förlust om att efter 50 miljoner år av sin existens, på grund av förstörelsen av sina livsmiljöer, kommer hopparna att försvinna från jordens yta.

Socialt beteende

Djur är singel, par bildas alltid endast för parningstiden. Om paret inte bryts upp är det alltid en anledning till detta - till exempel den lilla storleken på enskilda tomter, bristen på skydd eller begränsade foderreserver. Men även i dessa fall bor jättarna på samma territorium, inte kommunicerar med varandra. Ett sådant system kan kallas ett system för latent partnerskap: det finns inget samarbete mellan individer, alla lever av sig själv

Livshistoria på djurparken

Erfarenheten av innehållet hos bouncer visar att det måste finnas en värmepunkt i aviary-värmen. Denna plats under lampan används aktivt av djur. Luften måste vara torr. Den dagliga rationen bör innehålla en mängd olika foder, eftersom djuren äter lite, men varje gång en annan mat.

Jumpers kan ses i paviljongen "Night World", där sandjord och grenar i överkanten hälls. Elephant jumpers bor tillsammans med afrikansk dormouse. Eftersom djur använder olika nivåer av aviaries, möter de sig väl tillsammans. Tidigare kom hoppare också bra med randiga möss, och det fanns ingen aggression mellan djur.

Feeders i fåglarna ligger på kullen i specialutrustade krukor. Den dagliga kosten av jumpers innehåller insekter, frukter, strimlad morötter, stuga ost, ett kallt ägg, krossade nötter, gröna (sallad, maskrosor, kål), barnmat. Vatten ges nödvändigtvis i överflöd. När du äter hoppare lite bör de alltid ha färsk mat.

För närvarande är djurparken inte representerad på utställningen.

Forskningsarbete med denna art i Moskva Zoo

1. G.V. Vakhrusheva, I.A. Alekseicheva, OG Ilchenko, 1995 "Korthåriga elefanthoppare: hållande och uppfödning i fångenskap, upplevelsen av artificiell utfodring av ungar", Vetenskaplig forskning i zoologiska parker, nummer 5

2. S.V. Popov, A.S. Popov, 1995 "Inverkar förändring av innehållsförhållandena hos elefanthoppare (Macroscelides proboscideus)?, Vetenskaplig forskning i zoologiska parker, fråga 5

3. A.S. Popov, 1997 "Några särdrag av beteendet hos elefanthoppare (Macroscelides proboscideus) vid utställningen av Moskva Zoo", Vetenskaplig forskning i zoologiska parker, nummer 9

4. S.P. Sapozhnikova, OG Ilchenko, G.V. Vakhrusheva, 1997 "Normala vikter av kort-eared ivory jumpers (Macroscelides proboscideus) i förhållanden för bondage", Vetenskaplig forskning i zoologiska parker, issue 9

5. S.V. Popov, O.G. Ilchenko, E.Yu. Olekhnovich, 1998 "Animal Activity at the Night World Exposition", Vetenskaplig forskning i zoologiska parker, utgåva 10

6. S.P. Sapozhnikova, OG Ilchenko, G.V. Vakhrusheva, 1998 "Beteende hos kort-eared ivory jumpers när de bildar par", Vetenskaplig forskning i zoologiska parker, fråga 10

7. O.G. Ilchenko, G.V. Vakhrusheva, 1999 "Dynamik för daglig aktivitet av familjen grupp av elefanthoppare (Macroscelides proboscideus), Vetenskaplig forskning i zoologiska parker, nummer 11

8. O.G. Ilchenko, G.V. Vakhrusheva, S.R. Sapozhnikova, 2003 "Reproduktion av korthöra elefanthoppare (Macroscelides proboscideus) i Moskva Zoo", Vetenskaplig forskning i zoologiska parker, nummer 16

Extern beskrivning av short-eared jumper

Den korta örhängen har den minsta storleken bland hela jumpersfamiljen. Längden av hans kropp är inte mer än 12,5 centimeter.

Men svansen på dessa djur är ganska lång. Dess längd sträcker sig från 9,7 till 13,7 centimeter. I allmänhet kan vi säga att utseendet på den korta öronen är typisk för familjemedlemmar där den hör hemma.

Short-eared jumper (Macroscelides proboscideus).

Den karakteristiska tunna nacken i den korta öronen är extremt starkt utsträckt. Jämfört med andra hoppare avrundas djurets öron mycket starkare och något kortare än hos andra representanter för detta släkt.

Fyrfingret på bakbenen har en klo och är liten i storlek. Klänningen är mjuk, tjock och ganska lång.

Överkroppen är orange-gul, blekgrå, blek smutsig gul, sandbrun eller svartaktig. Magen är vanligtvis vit eller grå.

Den korta örhängen, till skillnad från andra familjemedlemmar, saknar de karakteristiska ljusa ringarna runt ögonen.

Kvinnan i den korta öronen har tre par bröstvårtor, och dess skalle kännetecknas av extremt stora benhårtrummor. Tandkompositionen hos dessa studsare är 40. Intressant är den övre snittet hos denna gnagare relativt liten. Ljusa ringar runt ögonen, som är karakteristiska för andra hoppare, är frånvarande. Svansen är mycket välskuren och har en distinkt luktkörtel på dess nedre sida.

Short-eared jumper livsstil

Short-eared jumpers bor i halvöken och savannerna i sydvästra delen av Sydafrika, som bor i länder som Sydafrika, South Botswana och Namibia. Det totala fördelningsområdet för den korta öronbygeln är mer än en halv miljon kvadratkilometer.

Prygunchik bosätta sig i busk savannas och halvöken.

Short-eared jumpers är övervägande dagliga och är aktiva även under dagens heta timmar. Vidare, vid denna tidpunkt älskar dessa djur att ta dammbad eller sola i solen. Ändra din dagliga aktivitetsregim och leta efter mat under skymningstiden för en korthalsig bygel kan bara vara ett hot mot sina naturliga fiender, bland vilka olika rovfåglar är de främsta. I det här fallet, som visar aktivitet vid skymningen, kommer den korta öronen att gömma sig i växten under dagen. Som tillflyktsort väljer de i regel tomma hål kvar efter andra gnagare.

Livsstilen på den korta öronbygeln, djuret är också aktivt under dagens heta timmar, när det värms upp av solen eller tar dammbad.

Men man borde inte tro att den korta öronen kan bara leva i andras hem. Om ingen lämplig fri lägenhet hittades kan han gräva ett hål själv. I alla fall, i sandytan gör de det väldigt bra. De gillar också att gräva minkar nära buskar, särskilt vid deras rötter.

Som regel leder korta örhoppare en ensam livsstil och, som lever under naturliga förhållanden, föredrar att stanna ensam. Och bara under parningstid kombineras de i par. Den totala ytan som bygeln upptar är vanligtvis en kvadratkilometer.

Som en tillflykt till en hoppare är tomt gnagare eller grävhål grävde av springaren själv i sandjord.

En liten bakgrund av den korta öronen

Historien om studien av denna art är något som påminner om ett skämt. Endast inte livsläget, men vetenskapligt.

Springboks konsumerar en liten mängd växtmat - växtskott, rötter och bär.

När detta djur upptäcktes i den afrikanska kontinenten söder försökte biologerna omedelbart bestämma vem han var, vilket var en ganska naturlig önskan. Men vem ser han ut? I allmänhet, ingen annan, förutom andra sådana hoppare. Поначалу короткоухого прыгунчика отнесли к отряду насекомоядных, посчитав, что они являются близкими родственниками ежей, землероек и кротов. Однако спустя некоторое время ученые мужи, внимательно присмотревшись к этому млекопитающему, «одумались» и, приглядевшись к некоторым чертам внутренней организации короткоухого прыгунчика, решили, что больше всего он похож, как это ни дико звучит, на примата! Вслед за этим, было высказано предложение объявить прыгунчиков примитивными представителями отряда приматов.

Short-eared jumpers hålls mestadels singelt och endast under parningstid - i par.

Paleontologer stod inte åt sidan och föreslog att hopparna inte är primater av den enkla anledningen att de är nära släktingar till antika hovdjur. Så på en mycket kort tid lyckades trucken att besöka en släkting och igelkottar och apa och hästar. Denna osäkerhet verkade uppenbarligen inte den vetenskapliga världen, och de forskare som hade olika åsikter bestämde sig för att skilja dessa roliga djur till en separat avdelning som bara tillhörde dem, som fick det latinska namnet Macroscelidae.

Avel med kortärmad tröja

Under naturliga förhållanden i livet leder korta örhoppare en ensam livsstil, trots att de i förhållanden av trängsel föredrar ett par livsstilar. Häcksäsongen fortsätter i augusti-september. Graviditeten är cirka 56-61 dagar. I slutet av denna period föds kvinnan två unga eller i sällsynta fall en. Kvinnor är inte nöjda med bogen för födseln, och avkommorna är födda i en normal burv eller skydd.

Kubbarna är födda välutvecklade, täckta av hår och med öppna ögon. Bara några timmar efter födseln kan de springa.

För första gången matar kvinnan de unga med mjölk direkt efter födseln. Dessutom, om två ungar föds, kan utfodringen av den första utföras samtidigt med den andra. Gorgedbarnen går till en av bostäderna, där de sitter tyst. Intressant är att föräldrarna inte är alltför intresserade av sina avkommor, hänge sig i ett hektiskt kärleksförhållande. Och sedan fortsätter de att verka på ett liknande sätt, nästan uteslutande för egen skull och som om de glömmer att de har avkommor.

När det gäller barn hänför sig de till sådan föräldralös slarvlöshet som görs perfekt och sitta sida vid sida i huset, bara ibland lämnar skydd, utforskar omgivande utrymme och provar vuxenmat. När det gäller deras föräldrar använder de andra skyddshyllor. Och om de rör sig genom rymden snubblar de över sina unga, så uppmärksamma dem inte.

Hösten säsongen av short-eared hopparen sker i augusti-september.

Men närmare på slutet av dagen, mamman, som om påminner om att hon faktiskt har barn och går till huset för att utföra de uppgifter som tilldelas av naturen, skyndsamt rusar för att utbilda ungdomarna.

Samtidigt kan hon ta tag i något av hennes barns tänder, som bara kommer först till henne, varefter hon drar honom till skydd, och ofta inte den som de unga själv valt.

När en liten hoppare befinner sig i en obekant mink, kör han genast bort därifrån och möter vanligtvis sin mamma, som redan drar en annan kub. Då upprepas situationen och barnen byter plats flera gånger.

Honan skyddar inte avkomman, återvänder till den en gång om dagen för att mata på mjölk.

Det är intressant att notera att kvinnan visar sällsynt entusiasm när den bär sådana släktingar, och denna "karusell" fortsätter tills valparna blir trötta och ger upp.

Därefter börjar den andra etappen i ungdomarnas liv, och om hon tidigare inte visat mycket intresse för dem, är nu alla försök av ungarna att lämna det skydd som moderen väljer för sina avkommor hård undertryckt av den vakande föräldern. Det är sant, efter att kvinnan upptäcker att hon har lagt saker i ordning i denna fråga, blir hon omedelbart kall för denna pedagogiska aspekt som hennes barn omedelbart använder.

I naturen är livslängden hos en kortärmad tröja liten - 1-2 år, i fångenskap - upp till 3 år.

Därefter har moderen följande "fix-idea" - utfodring av barn. Hon börjar närma sig ungarna och försiktigt pekar näsan i ryggen. Cuben tar det som en signal för att börja äta och letar efter en mors bröstvårt, som ligger under hennes arm. Mamman tar ställningen som kännetecknar fodring - hon sätter sig ner och tar den främre foten åt sidan. Då kommer den andra ungen upp och den har också hittat den andra bröstvårtan och tas också till matintag. Under hela denna tid sitter kvinnan med tassarna från varandra.

Ett särdrag hos den lilla skallen på den korta öronen är de stora benhårtrummorna.

Ibland, efter att de unga är uppmätta, börjar de kraftigt nog slicka i munkarnas hörn och massera dem med sina tassar. Snart samtycker moderen till blandning av avkomman, öppnar sin mun och barnen börjar sluka maten som utbrutits av moderen. Efter att ha fått en sådan behandling, flyttade de små korta örhopparna till en eftermiddagsslapp, och modern återvänder till sin verksamhet. Två timmar senare upprepas matningen av ungarna igen. Under en natt matar skyttmodern sina avkommor fyra till fem gånger. Med soluppgången tror kvinnan igen att hon är helt fri från modervård till kvällen. När det gäller beteendet hos hanen visar han inte något intresse för hans avkomma alls.

När avkomman växer upp, upphör kvinnan att se till att unga inte lämnar sitt skydd, upphör med att bära dem och oftare springer matning. Snart, för att få modermjölk, kommer små korthåriga hästar att göra betydande ansträngningar. Till slut kommer kvinnan att mata ungarna bara en gång om dagen.

När unga växer börjar moderen att behandla sina avkommor alltmer kallt och "rinner hemifrån".

På ungefär den tjugonde dagen av livet (men inte tidigare än den sextonde och senast tjugofemte) lämnar barnen skydd och börjar vuxna livet. Djur når sexuell mognad på ungefär den tredje tredjedagen av livet.

Befolkningsstatus för kortärmad tröja

År 1996 ingick korthalsiga hovslagare i den så kallade röda listan över Internationella unionens naturskyddsområde, som fick status som "sårbara arter". Men sju år senare, ändrades detta beslut, och statusen för stötdämparen definierades som "en sorts out of danger". Denna revision av beslutet beror på det faktum att trots att befolkningens densitet är mycket liten är de territorier som är upptagna av denna art mycket stora.

Ämne: Makroscelider Smith A., 1829 = Korthalsiga Jumpers

Arter: Makroscelider proboscideus Shaw = Short-eared [vanlig elfenben] jumper, elefantskruv

Typ av short-eared jumpers= Makrosceljagdes A. Smith, 1829

I släktet är det bara arter: korthalsad tröja -Macrosceleds proboscideus Shaw, 1800.

Storleken är små (den minsta i familjen). Kroppslängden är 9,5-12,4 cm. Svanslängden är 9,7-13,7 cm. Utseendet är typiskt för familjen. Tunn nosparti är mycket långsträckt, öronen är relativt kortare och mer avrundade än i andra släkterhoppar. Fyrfingret på bakbenen är litet och har en klo. Kappen är lång, tjock och mjuk. På den övre delen av kroppen är sandbrun, blek-smutsig gul, blekgrå, orangegul, ibland svartaktig, på bukvit eller gråaktig. Bröstvårtor 3 par. Skallen har mycket stora beniga auditiva trummor. Tandformel = 40. Den övre snedställningen är relativt liten.

Invånarna är täckta med täta buskmarker med sandiga markar. Verksamheten är övervägande dagligen, och ofta under dagens heta timmar. Asyl fungerar som grävar, som djuret vanligtvis gräver vid buskarens rötter, det tar mindre ofta främlingar. Håller sig ensamma eller i par. Den matar på insekter, främst myror och termiter, liksom några växtobjekt: rötter, bär. Nyfödda ungar är relativt mycket stora, öppna ögon, kroppen är täckt av hår.

Det finns i Sydafrika (Cape Province) och i sydvästra Afrika.

I södra Afrika, lev fantastiska djur - kort-eared ivory jumpers (Macroscelides proboscideus). Vad är de som? Ja, ingen. På hoppare! Tidigare var de tilldelade gruppen av insektslevare, med tanke på nära släktingar till mol, shrews och igelkottar. Men då upptäckte forskarna att i många aspekter av den interna organisationen är hopparna som. primater! Och de föreslog att de skulle förklara de primitiva företrädarna för den här avdelningen. Och paleontologer har föreslagit att hopparna i sin struktur ligger nära de forntida förfäderna av hovdjur. Förmodligen antog supporters of different views ett "Solomonian" beslut - att fördela hoppare i en separat avdelning som fick latinska namnet Macroscelidae *.

Vi hoppade på Moskva Zoo för några år sedan. En blick på dem var tillräckligt för att säkerställa ett gott humör. Döm själv - kroppen, storleken och formen som liknar ett kycklingägg, någonstans i området för den antagna midjan - relativt stora runda öronen framför - en proboscis som rör sig hela tiden, bakom - en svans, sys "är tydligt lång. Och allt detta håller på tunna ben - lång rygg och kort framkant. För att samordna rörelserna i sina olika storlekar, fortsätter hopparna ofta på tre ben, och trycker på en bakpote. Och om djuret tänker skrapa örat med ett ben, kan det sluta i tårar - benet sitter fast på baksidan och det kan släppas endast genom att falla på sidan. I ett ord, "djuret som inte existerar".

Först glömde jättarna oss - de kom ganska enkelt i par, och snart föddes de första barnen. För sådana små djur (endast cirka 11 cm långa) är graviditeten hos hoppare mycket långa - två månader. De föder bara en eller två barn, men stora. En sorts små kopior av föräldrar, omedelbart i pälsen, med öppna ögon och ganska fina.

Våra första ungar har vuxit säkert. Och då började besväret. Kvinnor efter varandra började vägra att mata sina barn. Och vi, djurens arbetare, var tvungna att bli fosterföräldrar på 8-10 g smulor. Det var oundvikligt att säga hur besvärligt det var! För de första dagarna matade vi dem varannan timme och tog en 4-timmars paus bara på natten. Därefter minskades antalet matningar gradvis. Men trots allt hade vi inte någon erfarenhet och uppfattning om vad som ingår i komplexet av föräldraansvar för denna dåligt studerade art! Därför slutade vårdnaden framgångsrikt långt ifrån alltid. Och varje gång fanns det en känsla av att du förlorade någon nära. Inga argument av orsak, som de säger är det värt att bli så upprörd på grund av den "lilla musen", hjälpte inte. Naturligtvis, de djur som växte stödde vår ande, men vi förstod att det skulle sluta dåligt. Praktiken visar att ingen art kan upprätthållas genom konstgjord utfodring under lång tid.

Vi klandrade inte de "slarviga" mammorna - vi förstod att vi inte kunde skapa acceptabla förhållanden för hopparna. Därför experimenterar vi hela tiden och försöker att göra livet för våra husdjur mer bekvämt. Och våra ansträngningar var inte förgäves - kvinnorna äntligen "kom ihåg" om deras föräldraansvar och tog bort den svåra bördan från våra axlar.

Nu har vi möjlighet att observera de "normala" relationerna i jumpers familj. Jag måste säga att de var något oväntade för oss.

Första gången kvinnan matar kalven omedelbart efter födseln - om tvillingar är födda kan matning av det första barnet ske samtidigt med det andra barnets födelse. Välfödda barn går till en av skyddsrummen och sitter tyst där. För närvarande är föräldrarna inte uppe till syskon - nej x utvecklar en turbulent romantik. Men i framtiden för nästan hela dagen bor vuxna djur för sig själva, som om man glömmer barns existens. De behandlar i sin tur det här helt lugnt - de sitter sida vid sida i huset, ibland lämnar skydd, utforskar rymden och provar maten hos vuxna. Vuxna vilande djur använder andra icke ockuperade skydd. Om de snubblar över sina barn, så behandlar de dem helt enkelt som en möbel.

Men på sen eftermiddag, klockan om klockan 5 påminner kvinnan om att hon har vissa uppgifter till den yngre generationen och tar upp barnens uppfödning. Hon griper ett barn som sitter under tasset av tänderna på någon del av kroppen och drar honom in i huset, ofta inte den som de unga själv har valt. Då rusar den lilla bounceren in i hans favoritskydd, möter mor och bror i munnen på vägen. Därefter byter de platser, och han ser redan från hans mammas mun den andra ungen som går hem. Och detta upprepas flera gånger. I det här fallet försvinner kvinnan inte entusiasmen för att sätta allt på sin plats, och de unga blir gradvis trött och överlämnar sig till ödet. Från och med det ögonblicket är de under husarrest, och alla sina försök att lämna skyddet stoppas av den vaksamma mamman. Sant, med återställd ordning, förlorar hon intresse för denna aspekt av uppfostran, vilka barn rusa att använda. Då tar kvinnan upp nästa problem - barnen behöver matas. Hon närmar sig ungen och rör försiktigt näsan med en proboscis till ryggen. Barnet uppfattar denna gest som en inbjudan till middag och börjar leta efter mors morsa, som ligger under armen. Honan tar matningspositionen - sätter sig ner och drar förbenet åt sidan. Å andra sidan är en annan ungt knuten till det, och inom några sekunder suger de lugnt mjölk. Ibland, efter att ha ätit, börjar de unga att energiskt slicka och massera hörnen av kvinnans mun med sina tassar. "Utbyte till övertalning" öppnar hon sin mun och barnen äter en burp därifrån. Efter en sådan "efterrätt" vilar små hoppare och kvinnan går om sin verksamhet. Efter två timmar upprepas utfodring. Under natten matar kvinnan hennes avkommor 4-5 gånger, och i gryning börjar hon igen att överväga sig från föräldravård till nästa kväll. Och mannen och visar inte något intresse för sina avkommor.

När ungarna växer upp börjar moderen att skryta från sina uppgifter: hon slutar med att bära barn, ser till att de inte lämnar skyddet och försöker komma undan från utfodring. Lite korthåriga hoppare måste försöka få mjölk från sin mamma. Vid 25 års ålder slutar barndomshopparna och unga djur är redo för självständigt boende.

Så, som det visade sig, var vi inte de bästa fosterföräldrarna, som blev överväldigade av valparna. Senare, när vi var artificiellt matande hoppare, försökte vi vara som deras frivolous mödrar och matade barnen inte mer än fem gånger om dagen och bara på ett bekvämt sätt för oss. Jag måste säga att denna innovation har gynnat alla. För oss har utfodring upphört att vara en tung börda, och små hoppare är mindre benägna att bli sjuka.

OG Ilchenko, G.V. Vahrusheva, Moskva Zoo. Ritningar V.Kostenko

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org