Fåglar

Liten Tit brunhårig: Beskrivning och avel

Pin
Send
Share
Send
Send


Den dorsala sidan av den brun-tit eller puffy grå, och toppen av huvudet och halsen (hakan) är målade svart. Kinderna och buken är täckta med gråvitt fjäderdräkt, och hos fåglar från de nordliga populationerna är kinderna rentvita. Suddig ljuspunkt är vanligtvis tillgänglig på vingen. Sexuell dimorfism uttrycks inte, därför är kvinnan oskiljbar från hanen.

Den brunhåriga titen i utseende är mycket lik den svarthåriga titen, vilket är svår att särskilja i fältbetingelser. De förvirras ofta även av ornitologiska specialister, men om du tittar noga märker du skillnader, inte bara i färg, men också i röst och vanor.

Så är färgen på den grå nodens baksida grå, "mus" i färg och den svarta locket går långt tillbaka på huvudet i form av en spetsig pigtail. Halspunkten är ganska stor, som om den är suddig.

Det är lätt att urskilja vilken typ av röst gråbrun chickadee, eftersom grå gaichek har mycket distinkt lust som kan skickas som "chi-chi-gay. rec. rec. ". Om de första stavelserna av denna uppmaning är ryckiga, skrikande, då är de sista hes och sträckta, som med stress. Denna typ av ringer samtal upprepas nästan varje minut och åtföljs av en tunn blåögd squeak och tickning. Den gråa gaffeln har ett speciellt, resonant och ganska lågt gråt: "chi-chi-chi-fi-tsifik. ".

Äktenskapssång är helt annorlunda i båda arterna, som kan höras från och med mars. Dessa är sonorösa och rena visselpipor - "Tiu-tiu-tiu. "Upprepa i den grå tit 5-6 gånger i rad. I det här fallet sjunger de tre första träffarna ibland i en ton högre än de tre sista, och hela låten har en slags sorglig ton.

Willow Tit sprids över hela skogsområdet, och tränger ibland i skogsundran och skogssteget. Det är frånvarande i Kaukasus och södra Kurilerna. Vinterställen för brunhårig tit går in i häckningsplatsen. Gråt tit är mer utbrett i Ryssland. Det kan hittas från Arkhangelsk i norr, och till Ukraina i söder, bor det också i hela Säberiens Taiga till Kamchatka och Okhotskhavet i öster. Under vinterns migreringar går gråtonens näbben långt vidare söderut och möts även i Ukraina.

Båda arterna av gaichek skiljer sig åt i deras nestningsinställningar, eftersom den bruna titan föredrar glesa lövskogar, och grået föredrar råa blandade barrskogar och lever även i avlägsen taiga.

Gaichki är mycket mobil och till och med fidgety: de spenderar inte en enda minut i vila. De rör sig smidigt även i de tätaste plexuserna av grenar och söker efter olika insekter där. Om tit blir större byte, håller hon det med tårna, och hon bryter näven i bitar. Hon ser vaktigt igenom alla sprickor och sprickor i bark och grenar i trädet i hopp om att få byte. Och den lilla titen matar främst på varje liten sak, inklusive de små ägg av edderkoppar och insekter, puppar och insektslarver, söker mat från morgon till kväll. Och på vintern, i frost och snöstormar, döljer fåglar ofta i täta granskogar, där vind och snö inte tränger in. Från hösten framträder de nära bostaden, i trädgårdar och parker, och blir lätt vana vid artificiell bete, ofta i matare.

På sommaren äter niggarna bara djurmat, vilket är tillräckligt, då på hösten börjar de konsumera olika frön. Gaichi, både brunhårig och grå, äter solrosfrön, såtdistel, olika kornblommar, salvia, pickle, serpukha och många andra, huvudsakligen av Compositae. De hänger villigt frö av modermorgon, samlar dem från torra stjälkar som utskjuter under snön vid kanterna på skogsvägarna och längs kanterna. Mycket ofta finns chickweeds bland fröerna och dvala insekter larverna.

Från början av våren går gångarterna till sina boendeställen. Favorita häckningsstationer av de gråhattarna är döva och träskiga skogar med skogströmmar, med rutt lövträ, bland stora barrträd. Boet är placerat i en ihålig, vanligtvis mycket låg från marken, oftast i ruttna stubbar eller brutna träd med mjukt rått trä. Gaping en ihålig av en kvinna tar från 8 till 25 dagar. Gnezdovaya-fodret är mycket skonsamt, gjord av tunna, krossade bastfibrer, mossa eller till och med helt enkelt från trärot och fjädrar, ull och ner är mycket sällsynta. Skärets diameter är 25-35 mm, djupet av det ihåliga är 100-200 mm.

Byggnaden av boet äger rum i april. Fulla kopplingar observeras under första halvåret. Kläckägg håller 13-15 dagar. Chicks ligger i boet i 17-19 dagar. Avgång av kycklingar faller i slutet av juni - det första decenniet av juli.

Liten Tit brunhårig: En beskrivning av utseendet

Fågeln har en liten tät kropp, upp till 14 cm i längd och med en massa av 9-14 g, kort nacke och plommon av gråbrun färg. Överst på ett ganska stort huvud och på baksidan av huvudet är en matt svart nyans. De flesta bak-, mellan- och småvingar, axlar, nadhvoste och ländar har brungrå färg. Kinderna vita och gråa. På sidorna av nacken finns en ockerskugga. På framsidan av halsen finns en så kallad dickey - en stor svart fläck. Räkningen har en mörkbrun färg. Fågelns botten är smutsigt vit med en liten ovarfärg på sidorna, benen och tassarna är mörkgråa.

Willow tit i fältförhållanden kan lätt förväxlas med blackhead. Skillnaden mellan dem är att pulvret har en matt snarare än en glänsande svart mössa och en gråaktig längsgående remsa på sekundärvingarna. Den mest slående egenskapen hos dessa fåglar är deras sång.

habitat

Brown-headed chickadee finns i skogsområdena i Eurasien, som börjar i östra Storbritannien och de centrala regionerna i Frankrike, och slutar med Stilla havet och de japanska öarnas kust. I norr bor det i skogsgrödor, skandinaviska och finska skogsundran. I söder finns den i stepparna.

Willow Tit är benägen att leva i slätterna av barrträd, bergs- och blandskogar, där tall, lark, gran växer, liksom floodplains av floder och våtmarker. I Sibirien sätter den sig i den mörka barriga taigaen med sphagnummossar, pilgrynsträd och algerna.

I Europa lever det mestadels bland buskplantering av floodplain skogar, på skogskanter och lundar. I det bergiga området finns på en höjd av 2000 m till 2745 m, till exempel på Tien Shan. Utanför uppfödningssäsongen tenderar fågeln att stiga mycket högre. Till exempel i Tibet sågs pulvret i en höjd av 3960 meter över havet.

Livsstil

Fåglar av denna art bo i april och maj. De är övervägande sedentära i hålor, som ligger i stubbar och döda träd på ett litet avstånd från marken. Den lilla titen är brunhårig, som spettar, föredrar att hälla ut sin bostad i rått förfallit trä. Djupet av det ihåliga är ca 20 cm, och diametern är 6-8 cm.

Birdies är engagerade i att ordna boet i par, som de hittar på hösten. Männen i det första året av livet letar efter honor på närmaste territorium (högst fem kilometer). Om de misslyckas med att göra det, flyger de bort till avlägsna områden i skogen.

Det tar i genomsnitt en till två veckor att sätta upp ett bo i chubs. Därför använder fåglar grenar, bark av träd, bark, ull och fjädrar. Plogarnas boar skiljer sig från bostäderna hos andra arter av Gaichex genom att de inte bär mos i sina hem. Tit - brunhåriga tit - älskar att göra cacher med växtfrön, men glömmer oftast platsen för skatten.

Pulver äter olika små ryggradslösa djur och larver. På detta sätt ger kikar väldiga fördelar för skogsekosystemet eftersom de reglerar antalet insekter. Dessutom matar de på frukterna och frön av växter.

På sommaren delas den unga titens diet lika mellan mat av animaliskt och vegetabiliskt ursprung. På vintern föder de främst på frön av enbär, tall och gran. Kycklingar matas av spindlar, fjärilsloppor med tillsats av vegetabiliskt foder. Vuxna vuxna använder daggmaskar, bin, weevils, flugor, myggor, myror, fästingar och till och med sniglar som mat.

Från vegetabiliska livsmedel i deras kost ingår sådana spannmål som vete, majs, havre och korn. Av bären föredrar gripar tranbär, bergaska, lingonberries, blåbär och cotoneaster. Fågelmatare besöker extremt sällsynta.

reproduktion

Denna säsong sammanfaller med tiden för boet arrangemang. Dummiesna hittar en kompis i det första året av livet och stannar ihop tills en av dem dör. Livslängden för brunhårig gaichek är inte mer än nio år.

Herrarnas fängelse följs av sånger och skakar vingarna. Före parning erbjuder de demonstrativt kvinnlig mat. Före början av läggandet återupptar fåglarna boendet. Således, i början av kläckningen, är äggen täckta med en kull. Läget består vanligen av 5-9 vita ägg med rödbruna fläckar. Kläckning fortsätter i hela halvmånen. Vid den här tiden producerar hanen mat för moderen och skyddar boet. Ibland flyger honan ut ur bostaden en stund och matar sig själv.

Chicks kläcker asynkront i två till tre dagar. Först de är täckta med en sällsynt brungrå fluff, näthålen har en brungul nyans. Kvinnan och hanen matar de unga tillsammans. I genomsnitt tar de byte 250-300 gånger om dagen. På natten och på kalla dagar sitter titeln, den brunhåriga tit, oskiljaktigt i en ihålig och uppvärmt avkomma. Nestlings börjar flyga lite efter en efter 17-20 dagar efter födseln, men de är fortfarande beroende av sina föräldrar, eftersom de inte kan självständigt skaffa mat. I mitten av juli slår fågelfamiljer samman i vaddflockar, där, förutom tuttar, hittar du pikas, kronor och nuthatches.

Den rekto-repertoar av den brunhåriga titen har inte en sådan mångfald som till exempel den svarta huvudet. Två typer av låtar är klassificerade: demonstrant (används för att locka ett par) och territoriella (märkning av en nestplats). Den första typen består av en serie uppmätta whistling soft whistling ljud. ti. "Eller" Tii ... Tii ... ". Willow tit (bild se nedan) utför den här låten i samma höjd eller ökar tillfälligt tonen. Chubby sjunger året runt, men oftast sker det på våren och under andra halvåret.

Den territoriella visselpipan är mycket tystare jämfört med den demonstrerande och liknar en gurgling-trill med en intermittent squeak. Det förekommer oftare av män än kvinnor. Dessutom sjunger många fågelskådare en "mumlande" sång. Ofta förekommande samtal är typiska för familjen bluefin ticas "chi-qi", varefter du nästan alltid kan höra en rattling och råare "jee ... jee ...".

Det här är också intressant!

Willow Tit - intelligent och smidig tit, som bor i Asiens och Europas skogar. En älskare av barrskogar, insektslarver, växtfrön och inte avsky för att festa på resterna av det mänskliga bordet.

Bland de olika fåglarna finns arter, vid första anblicken, unremarkable. Och inte alltför berömd, kanske för att de inte spinner dagligen framför dina ögon, som spår eller tuttar, eller de kan inte skryta av lyxen av fjäderdräkt, som papegojor eller påfåglar. I allmänhet har de inga utmärkta egenskaper för att vara populära hos en person. Men svårigheten i deras existens och motståndskraft som de övervinnar det, förtjänar respekt. Och små, men modiga och starka klumpar har all rätt att lära sig om dem så mycket som möjligt.

Bakom mörka skogar, höga berg ...

Mer sistnämnd tillhörde en liten representant för fåglar, som kallades "puhlyak", den blåskaliga familjen. Men, efter att ha studerat bättre vanor, utseende och sätt att leva, har ornitologer förstått att detta är en helt oberoende grupp av fåglar. Därför utpekades de i ett separat släkt, som fick en löjlig och tillgiven definition - tit.

Gaichas är uppdelade i två underarter: blackheads och brown-headed. Dessa barn favoriserar inte särskilt en person och föredrar att spendera sina liv i döva obevekliga skogar. De kan bara komma till bostäder som en sista utväg om de tvingas gå till hungersnöd för ett besök. Även matare med mat besöker väldigt motvilligt.

I sitt hemland valde gaashes en tjocklek av barrskogar i Eurasien och Amerika, kanadensiska och kaukasiska bergs- och taigaområden, liksom Karpaterna, Sakhalin och de japanska öarna.

Utseende och beskrivning av pulvret

Familjen av brunhårig gaichek skiljer sig i miniatyrstorlekar, endast 12 cm, högst 14 cm. Plus en liten svans på 5-6 cm. Den lilla flickans vikt överstiger inte 10-15 gram.

Fåglens utseende är ganska obetydligt:

  • Huvud med en mörk, långtgående hatt. Skillnaden mellan de två arterna är att i den svarthåriga gaichi är detta keps kolsort och i svart-och-bruna korn ger den en brun nyans.
  • Fågelns hals är vit med en svart "fjäril" på bröstet.
  • Baksidan och området ovanför svansen är gråa, alla med samma brunaktiga kant.
  • Abdomen offwhite gamma.
  • Sidorna och undersidan av en blek rödaktig nyans.
  • Flyg och svansfjädrar är gråa, med samma brunthet som baksidan.

Fågeln kallades ett pulverformigt pulver, eftersom det under dåligt väder eller i kallt fluffar fjädrar starkt. Vid dessa ögonblick är dess fjäderdräkt knappast orimligt. Ja, det börjar inte sparka med regnbågens färger, men svansen och vingarna med vida öppna fjädrar vid den här tiden liknar tre små stålfläktar med tydligt definierade kanter sammanlänkade. Mycket vacker syn.

Musikaliska talanger

Vi kan inte bara säga lite om titens sångförmåga. Med tanke på en fågelns friliggande livsmiljö är det inte ofta möjligt att bevittna sin trill. De till vilka det var lyckligt, i en röst kommer att säga - sångsmulor är utsökt! Det är fantastiskt! Ptahs repertoar är inte rik på variationer, det finns bara tre av dem:

  • att utse ett territorium
  • att söka par i parningstid,
  • för uttryck av sympati av mannen till sin flickvän under fängelse.

Men om du bara visste hur inspirerande, melodiskt och försiktigt niggaen utför sina sånger, hur det fascinerar sin röst och smekar örat. Musikaliska förmågor hos fågeln kompenserar fullt ut det rutinerade utseendet.

Diet och Nutty Nutrition

Gaichka älskar att äta. Är det fantastiskt hur en sådan stor mängd mat passar i en liten, snygg liten kropp? Men fågeln är inte bara en glutton, det är också en skogen ordnad. Dess uppgift är att frigöra träden från olika parasiter under barken. Vad pichuga och gör med stort nöje. Insekter och deras larver utgör hälften av middagsbordet på sommaren. Andra hälften är mat av vegetabiliskt ursprung: frön, frukter, bär, även svamp. De älskar att festa på spannmål på vete, hampa, majs och kornfält.

På vintern är vegetabilisk mat grunden för kosten. Frö av julgranar, cedrar, trädträd. Bristen på animalisk mat fylls på genom att sova insekter, larver och larver ur barken av ett träd. Det är anmärkningsvärt att för att äta Gadget nästan aldrig gå ner till marken, föredrar att samla det direkt från busken, stammen eller stammen.

Karaktäristiska egenskaper i liv och beteende

Chubby - fåglar är stillasittande, migrerar sällan. Vi kan säga att den här familjen fåglarna. De letar efter sin själsfrände långt före avelssäsongen, plockar upp en kompis för sig själva på hösten, utrustar familjen boet, och först efter sex månader av ett lyckligt liv tillsammans börjar de förbereda sig för avel.

Oberoende fåglar litar bara på egen styrka och upptar aldrig någons vänstra bonar. De suddar ut sina egna hus själva, i strumpor med mjukt rått trä. För detta ändamål, shabby föråldrade björkträd, alder, asp - de mest favoritalternativen för bostäder.

Ett par hål ihop ihåligt, 20 cm djupt, med ett ganska brett ingångshål - upp till 8 cm. Det hårda arbetet tar i genomsnitt 2 veckor. Bostaden är bosatt på bostäder med bark, kvistar, fjädrar och djurhår. Och de använder aldrig mos för att fodra boet.

Video "Singing of Little Brown Tit"

Kärleksfullt utrustat bo är klart och det kommer att vara varmt och mysigt i det. Förresten är små fåglar väldigt smarta. För att inte locka uppmärksamhet åt sitt hus, bär de bort alla de utrullade spjällen bort eller gömma sig i nålarna.

Ptahas bor inte i byggda bonar för livet. Under det senaste årets boskapskolonier återgår extremt sällan. Efter vinterning och avel avkommor, på hösten börjar de cykeln på ett nytt sätt: sökning och arrangemang av bostäder, vinterning, uppfödning. Och i de övergivna husen lever andra fåglar med nöje: bloddjur, flickor, flycatchers och andra skogsbefolkningar.

Quitlocket har en mania för att dölja många cacher med en reserv av frön. Men bara deras minne misslyckas nästan alltid. Självklart kan de senare själva hitta sina egna skatter, och från högar av liknande lager, så spridar nya träd för nya generationer gaiches.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org