Fåglar

Jay fågel: beskrivning och foto

Om inte, hur ser den ut och var bor den?

Ja, den här fågeln uppfanns i trilogin "The Hunger Games" av författaren Susan Collins. I berättelsen är den här fågeln en hybrid av en gemensam jay med sin mutant, som fördes ut i distrikt 13. Dess (mutant) egenskap som kan ses i filmen är att memorera alla ljud, ord och musik som de hör och spelar dem. Denna förmåga användes för spionage. En hybrid kunde helt enkelt upprepa ljuden, och huvudpersonen i den första delen av trilogin använde dem som en signal.

En egentligen befintlig fågel av Lyra är mycket lik den här bilden, men det här är en annan historia.

Mockingbird är en fiktiv karaktär och existerar inte i den verkliga världen. Den här fågeln gjordes speciellt för en sådan film som The Hunger Games. I filmen definieras en fågelns ursprung som korsningen av en jay och en mockingbird.

Serg1111, du är inte riktigt, en sådan fågel existerar, det kallas bara Jay Steller,

Den här fågeln bor i Kanada och i norra USA. Den har också en färg som skiljer sig från boken: i verkligheten är den svart med blå solbränna. Men det vet också hur man efterliknar andra fåglar och mekanismer och formen är densamma som den som beskrivs i boken och filmen .

Kanadensiska provinser, förutom den gemensamma vapenskölden och flaggan, har andra officiella symboler: djur, fågel, träd, blomma, sten etc. Stellers jay är den officiella fågeln av British Columbia, dess "fågelns ansikte". Beslutet att bygga en elegant brunett med en spektakulär frisyr vid en sådan hög administrativ ställning gjordes vid en folkomröstning i provinsen 1987.

En enastående tysk naturforskare Georg Wilhelm Steller (Georg Wilhelm Steller, 1709-1746, dog och begravdes i Tyumen) beskrev först jayen av denna art. Han deltog i den andra Kamchatka Expeditionen av Vitus Bering, där han speciellt utforskade nordvästkusten i Amerika.

Som en fullvärdig medlem av ravinens familj är Stellers jay en rånare: ruinerna, angrepp och till och med dödar småfåglar, angriper fritt katter och hundar och försvarar sitt eget bo. En bra imitator: kan imitera röster av fåglar, ekorrar, katter, hundar och till och med ljudet av vissa mekanismer!

Kan du föreställa dig vad ett effektivt vapen mot konkurrenterna? Säg till den generöst täckta mataren - kom inte igenom. Det räcker för en sly mockingbird att gömma och ropa på ett hawkish sätt - alla ätare kommer att sprida sig i rädsla, lämnar bordet vid hennes fullständiga bortskaffande.

Känd faktum överlevande stellers jay till 16 år och 1 månad

utseende

Mockingbird är en daw-like bird. Längden på sin kropp är ca 30-40 centimeter med en svans som växer upp till 12-15 centimeter.

Beskrivning av jay fågeln bör börja med sina vingar - deras spännvidde 50-55 centimeter med längden på vingarna själva ca 15-17 centimeter. Viktiga mockingbirds ganska lite, bara 170-200 gram. Huvudet är dekorerat med en vacker bred tuft. Över svansen är fjädrarna vita, medan näven, vingarna och svansen själv är svarta. Den lilla fågelkroppen har rostbrun fjäderdräkt med smala randar av ljusblå färg på axlarna.

Fjädrarna på huvudet av jays i olika regioner är färgade annorlunda. Till exempel har europeiska individer ljusfjädrar med bruna fläckar. Asiater har en ljusbrun "frisyr", mockingbirds från Kaukasus och från Asien Minor flaunt black. Från näbb till nacke är breda randar av svart. Tassar är rödbruna, nacken är ljus. Vingarna är avrundade, fågeln jay flyger ganska långsamt.

I ögonblick av spänning höjer fågelen fjädrar på huvudet och bildar en vacker tuft. Vid synen av rovdjur eller människor gör jays höga ljud, varnar andra djur och fåglar av övergående fara.

Generellt ser grenen väldigt elegant och vacker ut. Men inte alla kan se detta, eftersom dessa fåglar är väldigt blyg.

För dem som bara bekanta sig med denna fjädrade person uppstår frågan ofta: "Är Jay en flyttfågel eller inte?" Individer som bor i söder bor på samma territorium. De som bor i norra områdena, försöker inte flytta sig bort från de vanliga platserna utan speciella behov. Fåglar lämnar sina inhemska territorier endast i fall av grödor eller alltför ogynnsamma förhållanden. Det visar sig att jays migration är extremt oregelbunden.

Denna fågel är ganska nyfiken och bullriga. Långa flygningar är inte egendomliga för det. För det mesta föredrar hon att hoppa från ett träd till ett annat på grenarna, pil i skogens tjocktarv.

Jays röst är raspig, skarp. Denna art imiterar perfekt ljudet av andra fåglar eller ens en persons röst. Det är av den anledningen att jay fick smeknamnet "permuste". Det är inte ovanligt att mjuka eller skälla för att höras i en djup skog: Fåglar som efter att ha besökt människans bostad kommer ihåg de ljud som hördes där.

På vinterns kalla, när det är svårt att gräva upp mat från skiktet av snö, tenderar sköterskor att öppna platser, som ofta förekommer i utkanten av städer och byar.

Jay-fågeln är en skogsboare som brukar äga hela sitt liv oftare. Denna art kan äta inte bara vegetabiliska men även djurfoder. Mockingbirds vanligaste mat är bär, frön, insekter, grodor, småfåglar och ödlor. Dessutom, vissa jays attack kycklingar, små gnagare eller unga sångfåglar som bara lär sig att flyga. De kan också samla mat på marken och flytta genom att hoppa.

Jay Bird, bilden och beskrivningen av dessa kan ses i den här artikeln, är ganska smart. Hon lagrar ekollon för vintern, samlar dem och gömmer dem på sina gömställen. Vissa individer samlar upp till 4 kilo ekollon. Om en fågel vill festa på en larv som ruslar under barken, kan jayen hålla fast huvudet och bryta barken. På samma sätt jagar hon andra gömda insekter. Mycket ofta finns jäserna av ekorrar eller andra fåglar som äter upp alla leveranser.

Men ofta Jay och kommer inte ihåg om deras reserver. Ett sådant kort minne om en fågel spelar i händerna på ekar - glömd ekollon spira för att bilda nya ekskogar.

reproduktion

Nestar i jays börjar på våren. Fåglar utgör par och börjar bygga ett bo. För dessa ändamål väljer de skogens mörkaste hörn. De kan bygga ett bo både på barrträd och på lövträd.

Bosna arrangerar sidoförgreningarna, uppförda över marken till en höjd av 2-5 meter. De drivs av grenar, med torrt gräs från insidan. Det liknar en skål med en diameter på ca 20-30 centimeter, ett djup av 15 centimeter. Downy fjädrar, fjädrar, ull och mos spred sig till gräsbotten av mockingbirden. Ibland, som hem, är jays utrustade med färdiga håligheter.

Honan kan lägga 5-7 ägg, varefter den inkuberar i 16-17 dagar. Runt i mitten av maj brukar kullar. De första 20 dagarna matas de flitigt av sina föräldrar. I slutet av juni flyger unga jägar ut ur boet. Fram till de första dagarna av hösten försöker kuperna att hålla sig nära sina föräldrar, och sedan börja ett självständigt liv. Vanligtvis samlas unga individer från olika familjer i en flock och letar efter en lämplig plats att leva.

livslängden

Bird Jay i naturen lever cirka 5-7 år. Det fanns dock fall där de bodde i 22 år.

Jay-fågeln, bilden och beskrivningen av dem kommer att vara ofullständig utan att berätta om de faror som ligger i livet, leder en aktiv livsstil. Medan solen skiner får mockers sin egen mat. Men så snart som natten faller gömmer fåglarna i grenarna av träden. Vid dåligt väder eller vinter snöstorm hittar jays skydd under granen.

Många fiender har i naturen en hånande jay. Fågeln måste vara försiktig med rovdjur och större fåglar. Det kan bli attackerat av en örnugg, en mart och en grå kråka och en goshawk. Fågelpopulationen behåller emellertid sina nummer. För närvarande finns inget hot om utrotning av arten.

Popularitet och legender

Jay, vars foto kommer att dekorera någon samling, är ganska populär, inte bara på grund av sitt bra utseende. Det finns mer intressanta färdigheter för vilka människor är villiga att hålla fåglarna hemma eller att tilldela dem underbara egenskaper.

Så, jays kan inte bara upprepa ljuden. Det finns fall när en fågel upprepade mer än tio ord, imiterar inte bara ord utan också en mänsklig röst.

Dessutom kan vissa individer klara av viper, vilket gör dem till ett önskvärt husdjur i områden där man ofta kan möta dessa reptiler.

I vissa kulturer anses jay som en slags lycklig fågel. Men i andra nationer menas att dessa fåglar medför otur.

I den amerikanska tv-serien The Big Bang Theory, en av huvudpersonerna, som fruktar fåglar till fasan, tack vare jay blev deras livliga beundrare.

Den senaste filmen "Mocking Jay", där fågeln var en symbol för frihet, kampen mot förtryck och orättvisor, gav stor berömmelse åt denna art.

Tja, det är omöjligt att inte komma ihåg Harper Lees magnifika roman "Att döda en Mockingbird". Nämnandet av den här fågeln i boken kommer att bero på att mockingbirds är väldigt ofarliga och kan ge glädje med sin sång. De pekar inte på "kulturella" bär, inte bo på mänskliga bostäder. De sjunger bara ...

Jay beskrivning

Jay kan inte kallas en liten fågel: hon är dubbelt så stor som en stjärna, från näbb till svansen längden på hennes kropp är ca 40 cm och vingspetsen når en halv meter. Jay vikt är relativt liten och är 170-200 g. Sitter på en gren ser färgen mindre ut än på flyg.

Jay livsstil

Även ljusa klädsel och dagtidsliv tillåter dig inte ofta att se jays i sin naturliga miljö. Fåglarna är mycket försiktiga och blyg. Känsligt reagerar på de minsta rustlarna och rörelserna i närheten, de gömmer sig snabbt i täta grenar och meddelar andra släktingar om det möjliga hotet att störa störningar. Höga ljud från fåglar kommer att följa med ett farligt föremåls rörelse under lång tid. För sådan super alertness kallas jays skogsvakter.

Jays egen sång är inte melodisk eller uttrycksfull och består vanligtvis av otydlig whistling, clicking, gurgling. Men den underbara talangen hos en mockingbird tillåter fågeln att i sin repertoar inkludera en imitation av den överhögda sången av andra fåglar och ljudet av tjockleken. Efter att ha återvänt till skogen efter att ha bott nära en lantlig bostad, kan jägarna imitera blöden av får, mödling av en katt, hundens skällning, ljud av en yxa, dörrens knäckande. Personer som lever i fångenskap kan även reproducera enkla fraser som talas av en person och upprepar inte bara ord utan även intonationer.

Huvuddelen av dagen som fåglarna spenderar på jakt efter mat. De sjunker sällan ner till marken eller flyger över långa avstånd, och föredrar att stanna länge på en säker höjd av mitten och övre skogsnivåer. Deras flygning i öppet utrymme kan verka ganska långsamt och besvärligt. Sådana manövreringsrörelser, som utförs av alternerande slag och layouter, är emellertid mycket lämpliga för flyttande fåglar över korta avstånd.

För det mesta av året lever jays i par, monogamous i vissa arter.. I små, numrera från 20 till 30 individer, samlar de flockar bara på kvällen på vintern, har slutat höja avkomman. Detta gör att jaysna kan förlora mindre värme under vädret när de gömmer sig i grenar av barrträd som en grupp. Beroende på underarter och levnadsförhållanden kan jays livsstil vara antingen nomadisk eller stillasittande. Jays har i allmänhet goda adaptiva egenskaper. I kombination med ett ganska skarpt sinne gör det möjligt för skogsmockingbirds att anpassa sig till en inte så bekväm miljö.

Det här är intressant! Tack vare sina knep hittar jays många sätt att göra deras existens enklare. De försummar inte lätt byte, förstörelse av ekorrarna och häckar av andra fåglar, stjäl potatisknölar, morötter och betor som är utspridda på fälten för att torka, vilket gör raser på vingårdar och fruktträdgårdar på jakt efter saftig delikatesser.

Men det mest slående beviset på jays intelligens är hur de blir av med ektoparasiter. Fågeln går till anthill (dess invånare måste tillhöra familjen Formicinae) och slitna på den eller bara sitta på toppen. Irriterad av ett oväntat besök, angriper insekter en objuden gäst som sprutar syra från giftkörtlar. Faller på fjäderdräkten och absorberas snabbt av det, dödar myrutstötningen den irriterande jagen av parasiter. Ornitologer har även en speciell term för en sådan grooming, - anthizing (inging).

Habitat, livsmiljöer

Jays kan ses överallt i Europa, bland annat i Skandinavien och norra Ryssland. Fågeldistributionsområdet inkluderar även Kaukasus, Asien, norra Iran och den afrikanska kontinenten, de södra delarna av Sibirien och de norra delarna av mongoliska Altai. Praktiskt taget överallt, utom för fuktiga subtropics, bor jays också i Fjärran Östern. Trots det faktum att före fåglar i stor utsträckning betraktades som kontinentala, finns de idag på öar. Det finns kända arter som bildar boendeställen i Sardinien, Korsika, Sicilien, Kreta, den grekiska skärgården, Sakhalin, södra Kurilerna och ödelen Kamchatka. Jays skickas vanligtvis inte till långa flygningar, överleva vintern i permanenta livsmiljöer och lämnar dem endast i händelse av allvarligt grödans misslyckande eller negativa förändringar i klimatförhållandena. Således är migreringen av jays inte av regelbunden karaktär, och det skulle vara mer korrekt att säga att en del av befolkningarna tillhör migrerande och en del till de bosatte och vandrande.

Det här är intressant! Förekomsten av dessa fåglar som tecken i myter i olika nationer, från Oceanien till Norge och från Japan till Storbritannien, indikerar den utbredda och jämnligheten av jays. Slaver har till exempel en sådan tro. Avian Iriy (Vyri) är en plats där fåglar flyger bort för vintern, som åtföljer själarna av döda människor i deras vandringar.

I början av våren öppnar porten av Iria och storksar rusar till det uppvaknande landet som bär världens nyfödda barn. Endast tre fåglar har nycklarna till denna fantastiska bostad - nattgalen, sväljningen och jayen, som först dyker upp i Iriah och den sista kommer tillbaka därifrån. Jay livsmiljöer är förknippade med skogar, främst ekskogar och blandade områden. I söderna fäster också fåglar bland buskar. I det vertikala förhållandet fördelas arten från låglandet till ett skogsklädda bergsbälte, som inte överstiger en nivå av cirka 1600 m.

Jay Bird Diet

Basen av kosten av jays är vegetabilisk mat.. Oftast faller ekollon i håriga klor, vilka fåglar hugger med skarpa kanter på mandibulen. Jays favoritmeny kompletteras med nötter och olika bär - hallon, jordgubbar, lingonberries, bergaska. Om det inte är möjligt att hitta ekollon i ekskogar matar jägarna på frön av havre, vete, solrosor, ärter och skördar dem i fälten. Från mitten av våren till sen hösten ingår nya "produkter" i din kost. Fåglarnas främsta byte under denna period är insektsskadedjur:

  • bronsbaggar,
  • JORDLOPPA
  • barb,
  • Måbaggar,
  • vivlar,
  • silkesworm larver,
  • sågfly larver.

När det gäller en jay kan rovfyndigheter manifestera, och då blir små gnagare, grodor, ödlor och till och med småfåglar - beaverbirds, bluebirds, grå flycatchers och deras avkommor mat för dem. Men bara vissa underarter uppför sig på detta sätt, ekorrar är fortfarande de främsta preferensen för europeiska jays.

Det här är intressant! Jay har en vana att göra reserver för framtiden. Med den mat som hon hittar fyller hon sin hyoidpåse, vilket gör det möjligt att snabbt överföra bytet till avskilda platser under trädens bark i en säng med löv eller mos. I sådana skafferi uppsamlas ibland upp till 4 kg olika livsmedel. Ibland får fåglar glömma sina gömställen, och sedan ger deras innehåll spridning nya ek- och valnötlundar.

På vintern, när det är omöjligt att ta ut mat i skogen från under snöskydd, kan jays ses nära människors bostäder i utkanten av byar och även i staden, där de går på jakt efter mat. Vissa arter i förhållandena om bristen på en naturlig matkälla blir synantropiska, det vill säga de lever i närheten av människor.

Naturliga fiender

Trots deras försiktighet och förmågan att snabbt gömma, lider i den naturliga miljön av jay av attacker av fiender - goshawk hökar, ugglor, kråkor, martens. Risk för sköterskor är en man:

  • fåglar dör av förgiftning, utfodring på fälten där bekämpningsmedel infördes för att bekämpa insekter skadedjur,
  • skogsbefolkningen och jägarna skjuter jägarna, eftersom de betraktar dem ruinösa bonar,
  • odlare och trädgårdsmästare ordnar fällor så att fåglarna inte pekar på skörden.

Befolkning och art status

På grund av sin speciella omsorg, höga adaptiva förmågor och uppfinningsrikedom lyckas jägarna hålla sin numeriska och geografiska fördelning stabil. I Europa är de territorier där artens befolkning är stor, Ryssland, Ukraina, Vitryssland, Frankrike, Portugal och Finland. На сегодняшний день исчезновение сойкам ничуть не грозит, а их природоохранный статус оценивается как вызывающий наименьшие опасения.

ЧЕМ ПИТАЕТСЯ СОЙКА

В зависимости от времени года птица сойка ищет пищу на земле или на деревьях. На поверхности земли она ищет себе пауков, червей и мелких грызунов. I träden äter fågeln ekollon, nötter, ägg och till och med kycklingar av andra fåglar.

På hösten är jayens huvudmat ekollon. Varje fågel samlar flera tusen ekollon årligen, några av dem är noggrant begravda i marken. Jays gömmer ekollon i marken grunda. De spruter ut ett litet hål med sina tassar, lägger ett ekollon i det och täcker det med jord, kvistar och löv. Jays gör också lager av nötter, bokkeglar och bär.

På våren och sommaren matar fåglarna på insekter: crunches, barbelbaggar, weevils, leaf cutters. Av de små djuren äter jay gnagare, ödlor, grodor, småfåglar och fester på sina ägg också.

LIVSSTIL

En jay är en blyg fågel som är lättare att höra i skogen än att se. Jay bor i skogen. Utanför häckningsperioden föredrar denna fågel eklundar. I vissa regioner är jay en flyttfågel. Under flygning är det svårt att förvirra med andra fåglar. Du kan lära känna jay vid den vita fjäderdräkten från svansens svarta svans, svarta och blå speglar och vita fläckar på vingarna. För korta avstånd flyger jayen snabbt. Denna fågel har en intressant vana - den sitter på en anthill och tillåter myror att "gå" i deras fjäderdräkt. Myror producerar därmed myrsyra, som suger in i fågelfjädrar. Således lyckas jayen att bli av med olika parasiter.

Reproduktion av juice

Nestperioden vid jays varar från april till juni och åtföljs av en komplex ritual. Med början av de första vårdagarna skapar de par och börjar snart bygga bon. Boet är vanligtvis byggt på ett litet område, vilka fåglar skyddar mot andra representanter för arten. Detta territorium de bor i flera år. Fåglarna bygger tillsammans en liten lägenhetskog som är gömd bland grenarna på ett träd. Den ligger nära bagaget. Boet består av kvistar och stjälkar av gräs och är fodrad med torrt gräs.

I slutet av april ligger kvinnan från 4 till 7 ljusgrön eller gulaktig med bruna fläckar av ägg. De anställs i sin tur av honan och hanan. Nestlingsna kläcker på 16-17 dagar. I boet stannar de i 19-20 dagar och flyger sedan med sina föräldrar eller förenar sig i stora flockar med andra jays.

ANMÄRKNINGAR AV SOYKOY

Jays bor i blandade, lövträd och barrskogar, och endast i öppna utrymmen där det finns gott om träd som växer separat. De kan hittas i närheten av städer, men alltid bara i de platser där det finns träd, särskilt ekar. I den täta skogen indikerar höga skrik av "ra-ah-rra-ah" närvaron av jayen. Det är svårt att förvirra med andra fåglar, tack vare den karakteristiska färgen på fjädrarna och svart och blå "spegel". Jay är en väldigt blyg fågel, så oftast kan du bara se sin svans när den flyger bort.

Intressanta uppgifter, information.

  • Många jägare skjuter jays vid varje tillfälle, eftersom de anses vara skadedjur som äter kycklingar och ägg av fåglar som nestar på marken.
  • Jay imiterar olika ljud mycket bra. Hennes repertoar inkluderar hundens skällning, getbettning etc.
  • Jays hittar sina lager på vintern, ofta under ett lager av snö eller löv. Från ekollon som de inte hittar växer träd, så de säger att jays "växtskogar".

KARAKTERISTISKA EGENSKAPER AV SOYKI. HUR fågeln ser ut FOTO OCH BESKRIVNING

flygning: i flygning blir vita svansfjädrar och vita fläckar på vingarna synliga.

huvudet: Fjädrarna på kronan är vita med svarta ränder, i händelse av ett larm framträder en liten tuft.

näbb: stark och skarp, perfekt för rengöring och delning ekollon, nötter och frukter.

ägg: 4-7 ljusgrön eller gulaktig färg med bruna fläckar.

vingar: svarta ändar och ljusblå med en svart fälg "spegel" på böjningen.


- Jay habitat

VAR HOPPAR

Jay distribueras nästan i hela Europa, i Nordafrika, Asien mindre, i Kaukasus, i norra Iran, i södra halvdelen av Sibirien, på Sakhalin, i Korea, Kina och Japan.

SKYDD OCH BEHANDLING

Jay anpassar sig till alla förhållanden, nu är hon inte i fara. Den enda faran för henne är användningen av bekämpningsmedel av människor.

zoo-club-org