Djur

Djur jaguar

Pin
Send
Share
Send
Send


Djuret som kan döda med ett hopp - detta är vad de säger om jaguaren, förresten, djurets namn är också översatt från språket från den amerikanska indianen. För första gången upptäcktes den här vackra katten på den amerikanska kontinenten av koloniserarna i den nya världen. Och mayanerna och aztekerna idoliserade djuret, och på de platser där jaguaren lever, visade sig det att invånarna på dessa platser dekorerade sig med sina tänder.

utseende

Jaguar är relaterad till släktet Panther och ser ut som en leopard, men mycket större. På djurets huvud och kropp är tjock päls, kort. På toppen av huvudet är små svarta avrundade öron med en gul fläck.

Maximal kroppsvikt - 150 kilo, med höjd (mättarehöjd) 80 centimeter. Var bor jaguaren? De största individerna finns i delstaten Mato Grosso (Brasilien). Små bor i Honduras och Guatemala.

Djurets färg är sandig, med röda fläckar och en trim av en mörkbrun nyans. Tassar och munstycken täckta med svarta fläckar. Solarna och undersidorna är vita.

Djuret har en mycket massiv käke, mycket större än den hos andra kattdjur.

livsmiljö

Var bor jaguaren? Sådana platser kan beskrivas som glesbefolkade. Men idag är sådana platser på planeten mindre respektive mindre och den vilda kattpopulationen sjunker snabbt.

Var bor en jaguar - i Nord- eller Sydamerika? En gång i tiden var det möjligt att träffa ett djur i hela Sydamerika och även i södra Nordamerika. Idag bor katten i södra och centrala Amerika upp till den brasilianska staten Mato Grosso. Finns också i norra Argentina. Det är faktiskt bara en tredjedel av de områden där djuret tidigare bodde. I El Salvador och Uruguay är vilda katter i allmänhet helt förstörda.

Jaguar föredrar regnskogar, men finns också på kusten, där den matar på havssköldpaddor och deras ägg. Djuren finns i bergiga områden och kan leva i en höjd av upp till 2 000 meter över havet.

Djuren leder en ensam livsstil. Det område där jaguaren bor, kan nå 100 kvadratkilometer. En vildkatt kan jaga tillsammans med sina släktingar, men tillåter inte att andra medlemmar av kattfamiljen kommer in på sitt territorium. Par är bara djur för parningstid.

Artdiversitet

I naturen finns det svarta jaguarer, som ofta förväxlas med pantrar. Svart färg beror på melanism, och i detta fall är sådana individer inte en separat art.

Det finns flera typer av jaguarer och klassificeras huvudsakligen av habitat:

  • Peruvian, som ofta betraktas som en Amazonas, lever inte bara i Peru, men också i Ecuador,
  • Centralamerika (Centralamerika),
  • Arizona, bor i södra Arizona och före territorierna i Sonora i Mexiko,
  • Mexikanska (mexico)
  • Brasilianskt, som finns i södra Brasilien,
  • Paraguayan, som ofta betraktas som en brasiliansk underart och bor i Paraguay,
  • Texas, som tidigare bodde i den centrala delen av delstaten Texas, betraktas nu som helt förstörda arter,
  • Amazonian, nominativa underarter, föredrar regnskogar av Amazonia,
  • Goldmans jaguar, denna art bor i Guatemala, Mexiko och Belize.

På vilket fastland där jaguaren bor? Wildcat bor i Sydamerika och är listad i den röda boken. Delvis fotografering är tillåten i Mexiko och Brasilien.

Fantastiska simmare som inte kan gropa

Djuren är en utmärkt simmare. Övervinna i en simma kan mer än 10 kilometer. Ett djur kan använda loggar för att underlätta simning. Förresten kan katten jaga även i vattnet.

Wildcat Jaguar vet inte hur man ska groa. Innan attacken gör hon ett snyggande och snortande ljud. Man tror att djuret kan imitera röster, i synnerhet de ljud som en aps cub gör. Jaguaren gör detta för att locka aporna och attackera dem.

Intressanta fakta

Den största individ som människor någonsin har sett är en 158-pund jaguar. Även om djurets vikt ofta inte överstiger 130 kg.

Jaguar och lejon kan interbreed i det vilda. Men i en sådan född steril avkomma.

Varje djur har sin egen individuella färg, som aldrig upprepas.

Var bor jaguaren? Kontinenten är södra och centrala Amerika, länderna i den nya världen, i andra delar av världen finns inte djuret.

Djuret kan attackera även en krokodil, även om bara unga djur, vuxna till en jaguar är för allvarliga rivaler. En katt kan attackera något djur, från gnagare till rådjur, medan du direkt tar en bit på offerets hals. Det har varit fall när katten attackerade anaconda, och det här är den största ormen på planeten. Djuren jagar på natten och sover under dagen. Anfaller sitt offer från hinder. En person kan bara attackeras om han försvarar mot honom.

Fossilrester av ett djur ger rätt att säga att jaguaren är världens äldsta invånare. På jorden har djuret levt i minst 2 miljoner år.

I de Maya-stammarna fick endast de mest modiga krigarena ha på sig djurskinn.

Trots den stora storleken lever inte mer än hälften av de unga upp till två år.

I jaguar väljer kvinnan en lämplig partner för sig själv.

Jaguar anatomi

Jaguar har en mycket muskulös och kraftfull kropp. De har ett stort huvud, korta ben, tjockt kort hår med en viss färg (från ljusrött till sandfärg). På djurets hud finns svarta fläckar som har olika former, och mage och hals är vita. Jaguaren är liknande i färg till en leopard, men jaguaren är mycket större i storlek. Jaguar kroppslängd upp till 185 cm (utan svans). Svansens längd i jaguar är från 50 till 75 cm. En mans höjd är cirka 90-120 kg och kvinnorna 60 till 80 kg. En särskilt stor jaguar fångades 158 kg.

Var bor jaguaren?

Jaguar bor i Sydamerika och Sydamerika. I Uruguay och El Salvador blev djuren nästan helt förstörda på grund av jakten på dem. Jaguaren bor i den fuktiga tropiska djungeln i myrliga områden. De är bra simmare och bor därför nära dammar, floder och till och med myrar, i torra områden, som regel finns de inte. Och i sydvästra USA och norra Mexiko lever jaguarer i ekar.

Vad äter en jaguar?

Jaguaren är en twilight rovdjur. Djursjakten jagar efter solnedgången och strax före gryningen. Jaguar byte är hovdjur, såsom hjort, tapir, mazams. Jaguaren jagar också apor, fåglar, ormar, olika gnagare, rävar. Rovdjuret är en utmärkt simmare, så fisk kan också vara sitt byte. På stranden tar jaguaren upp sköldpaddägg, och det kan äta sköldpaddan själv. Deras kraftiga käkar kan spricka även sköldpaddsskalet. Det attackerar ofta boskap. Den huvudsakliga metoden för jakt jaguarer - är ett hinder i träden eller i gräset.

Jaguar livsstil

Jaguaren är en ensam rovdjur. Deras jaktzoner kan sträcka sig från 25 till 100 km. Hela dagen vilar jaguaren någonstans i en cool grotta eller i ett träds skugga. Rovdjuret jagar efter solnedgången och före soluppgången. Djursjakten är ganska fredlig mot sina släktingar, om deras jaktgränser skärs och är mycket intoleranta mot andra kattdjur (särskilt pumor).

Uppfödning av jaguarer

Jaguaren har inte en uppfödningssäsong i sig, hon är redo för parning för det tredje året av livet. Under parningstiden kan rovdjur komma till små grupper. Kvinnan väljer en partner självständigt och för hela parningstiden är hon på manens territorium.

Därefter lämnar hon och redan 100 dagar efter befruktningen i hennes lair, som ligger i en tät buske eller ihåliga, uppträder unga (från 2 till 4 barn). Under sex veckor spenderar de unga jaguarerna i heden med sin mor, då lär de sig att jaga med henne och stanna kvar med henne tills de hittar en lämplig plats för jakt.

Om du gillar det här materialet, dela det med dina vänner på sociala nätverk. Tack!

Jaguar Beskrivning

Den spotted panterna vildkatt är Amerikas största rovdjur. Höjden av de största representanterna för arten på vattnet är 68-80 cm, i genomsnitt 75 cm. Jaguar har en flexibel graciös kropp runt 120-180 cm lång och svansen kan vara kort - 45-50 cm eller 70-90 cm. Beroende på På storleken väger djur från 68 till 136 kg. Liksom nästan alla däggdjur är kvinnorna ungefär 1/5 mindre och lättare än män.

Det här är intressant! Registreringsvikt som registrerats i han-jaguaren var 158 kg.

Jaguarer som bor i öppna utrymmen är vanligtvis större än sina motsvarigheter som lever i täta skogar. Kanske beror det på de stora herdarna av hovdjur som lever i steppzonen, och som ett resultat - mer framgångsrik jakt på rovdjur.

Livsstil och beteende

Som alla katter väljer jaguar och "håller" sitt territorium. De gör det ensam. Ett djur kan "höra" till ett utrymme på 25 till 100 kvadratkilometer, med män som vanligtvis är dubbelt så stora som hos kvinnor. Manspersoner väljer sina egna triangulära områden, var 2-3 dagar, ersätter "vinkeln" där de jaktar.

Omkring ett årtionde kringgår jaguaren sina ägodelar på gränsen. Vaktfullt bevakande av territoriet från andra representanter för katten - pumor, ocelots, etc., motsätter sig jaguaren inte att gränsöverskridande gränser övergår till en annan representant av sitt slag.

Jaguar tid - skymning. Före solnedgången och i gärningstid är han särskilt aktiv i jakt. Predator ordnar ett hinder i det höga gräset, på grenarna av ett träd, gömmer sig vid stranden nära vattnet. Vid det intet ont anande offret rusar han från baksidan eller från sidan, griper nacken tätt och försöker omedelbart krossa eller genomborra skallen med sina vingar. Den sista funktionen är att en exklusiv jaguar används, andra katter sitter sällan genom huvudet.

Det här är intressant! Om nötkreatur befinner sig, tenderar jaguaren att krossa honom till marken för att slå huvudet och skada innan han dödas. Ofta behöver de inte ens använda sina fångar - offeret bryter bara nacken.

Om ett potentiellt byte har känsliga öron och har hört djuret innan det rusar, är det lyckligt - det har en chans att fly, jaguaren sjunger sällan sjungande. Men i vattnet kommer jaguaren, som simmer och älskar det här elementet, lätt att komma ikapp med sitt offer. Fall av jaguarer som attackerar krokodiler, fångar fisk, jaktsköldpaddor är kända. Jaguar attackerar sällan en man, och aldrig gör det om han inte får en aggressiv anledning. Alla kollaps av personer med jaguarer är självförsvaret för den senare. De äter inte humant kött. Men ett nyfiken ungt djur kan driva en person ur nyfikenhet.

Habitat, livsmiljöer

Den norra gränsen för jaguarernas livsmiljö löper genom Mexikanska Steppes och sydvästra Stater i USA. Djur bosätts ner till norra gränserna i Argentina och Paraguay, liksom Venezuelas kust. De största individerna av jaguarer bor i delstaten Brasilien, Mato Grosso. De största populationerna av jaguarer är koncentrerade i Amazonas dal.

För livet behöver en jaguar flera komponenter:

  • vattenkälla i närheten av livsmiljö
  • tjocka gröna för att dölja under jakt,
  • Potentiell produktion i tillräckliga kvantiteter.

Naturen har försett dem med sådana resurser i tropiska regnskogar, kustområdar, floddalar och nära träsken. I torra områden är jaguar praktiskt taget frånvarande. Men de kan klättra in i bergen, men inte högre än 2700 m (Andes invånare). Jaguar möttes en gång i Costa Rica i en höjd av 3800 m, men det var en isolerad händelse, vanligtvis drabbas de inte av bergskogar.

Jaguars diet

Jaguar - rovdjur, strikt köttätande varelse. Han jagar för olika byte, omkring 85 arter av olika djur föll i sina tänder, enligt forskarna. Han kan få ett offer som väger upp till 300 kg. Det mest önskvärda offret för jaguaren är stora "kött" djur - hovdjur, grisar, inklusive boskap.

Jaguaren skämmar inte apa, fågel, räv, svampfisk, små gnagare och även reptiler. Levande nära vattnet, den här stora katten fångar fisk med nöje.

En speciell delikatess för jaguaren är sköldpaddan: kraftfulla käkar smältar lätt på ett hållbart skal. Jaguar älskar att festa på sköldpaddägg, dra sand från kopplingen. Det ädlade djuret äter nästan aldrig carrion. Han börjar äta det nyligen dödade offeret från huvudet och flyttade till skinkan. Om det är lyckligt att döda ett stort djur, kommer jaguaren inte att flytta ifrån det i flera dagar i rad.

Naturliga fiender

Den viktigaste och farliga fienden för en jaguar är en man som jagar på grund av sin vackra päls. I naturen har denna kung i djungeln praktiskt taget inga konkurrenter och hot: i sitt livsmiljö är det högst i livsmedelskedjan.

Det är viktigt! För territorium kan kämpa med stora pumor, dominerar vanligen dem, men ibland får de allvarliga skador.

Under en jakt stöter jaguarer ibland på allvarliga och farliga motståndare - caimaner, även om de till och med drar 2 meter monster ur sitt ursprungliga element. Jakt på stora reptiler, de kan ibland bli offer för en anaconda eller en boa.

Reproduktion och avkomma

Jaguar har ingen särskild parningstid. En kvinna som är klar för parning (vid 3 års ålder) "informerar" männen i detta, urinerar träd och ger också utmärkande "vokaler" som männen svarar på med hesliga gutturala gråt.

Det här är intressant! Några jaguarjägare lurade på dem och imiterade kvinnans parringssamtal. Jaguarer, vanligtvis singlar, kan bara i detta fall kombineras i grupper.

Men männen kämpar inte med varandra, valet görs uteslutande av bruden och flyttar tillfälligt till platsen för hans utvalda.

Efter parning delar de. Kvinnan gör sig en lutning bland tjockarna, i en dold ihålig eller grotta, där efter 100 dygns graviditet förekommer 2-4 kattungar. Små jaguarer är ännu inte så spottiga som sina föräldrar, tjocka svarta fläckar dominerar i sin päls. Mamma låter dem inte ut ur hålet under de första 1,5 månaderna av deras liv.

De suger dock modermjölk i ca 5-6 månader. Mamma börjar ta med henne för att jaga till det ögonblick när de växer upp och kommer att kunna uppta ett självständigt territorium, vanligtvis ca 2 år. Endast ungefär hälften av de födda barnen lever till mognad. Jaguaren kan producera avkommor genom att korsa med en panter eller en leopard.

Befolkning och art status

Mannen skadade allvarligt jaguarpopulationen, jagade dem för att skydda sina besättningar och för skön päls skull. Tidigare möttes de i Uruguay och i El Salvador, nu utrotas de där. På grund av ökad jaktaktivitet minskade jaguarnas habitat med 2/3 från originalet. Även utan jakt sönder en person beboeliga ställen för dessa rovdjur.

Idag är jakt på jaguarer förbjuden, men tyvärr fortsätter poaching. Denna art är upptagen i IUCN International Red Book som hotad av förstörelse. Brasilien, Mexiko och Bolivia får dock jaga dem med vissa restriktioner.

Hur hittar du det?

Jaguaren är den största jorden rovdjur av den nya världen. Kroppslängd utan svans når 180 cm och vikt - 100-120 kg. Den har en massiv men graciös kroppsbyggnad, stort huvud och starka extremiteter. Svagt röd hud är täckt av mörka fläckar, som ofta är konturer med mindre fläckar inuti på en ljus bakgrund. Det finns upp till nio underarter, men debatten om klassificering avtar inte. Ett antal forskare föreslår att de får statusen inte av underarter, men av populationer. Sällan kan du träffa melanistiska jaguarer, mörkfärgade individer, på huden som du fortfarande kan se den karakteristiska prickade färgen.

Livsstil och biologi

Jaguaren är en ensam rovdjur. Både man och kvinna har en individuell tomt på 25-100 km2. Djuren markerar sina gränser med urin och klomärken på träden. Efter 5-15 dagar återvänder djuret till samma platser och kontrollerar att dess ägande är i ordning. Jagar i skymning, omedelbart efter solnedgång eller före gryningen. I kärnan är det ett hinder för rovdjur, stalking ett offer i tjockt gräs eller sittande i ett träd. Jaguaren är en utmärkt simmare, så jagar i vattnet är ingen svårighet för honom. Han kan fiska eller till och med attackera en krokodil som sover i en flod. Capybaras, tapirer och bagare är ett av hans möjliga offer. Han är alltid beredd att attackera alla tillgängliga prover, vare sig det är en beast eller en fågel. Ofta bryter läget av sköldpaddägg och kan klara av en vuxen sköldpadda. Sexuell mognad i jaguaren kommer i det tredje året av livet. Uppfödningsperioden begränsas inte till en viss tid på året. Mansor ordnar inte slagsmål - valet av en partner beror på kvinnan. När det bestäms med fadern till framtida avkommor, flyttas den till sitt territorium.

Graviditeten varar omkring 100 dagar, två eller fyra ungar föds, vilka är liknade i vuxen, bara mörkare. Ungefär sex veckor spenderar spädbarn med sin mamma i en hål och sedan på en resa över de amerikanska expanserna. Huvudfienern, men snarare en konkurrent, jaguaren är pungen. Den genomsnittliga livslängden för en jaguar är 20-25 år.

Jaguar är listad i den röda boken

Under de senaste decennierna har jaguarens initiala område minskat med 8,75 miljoner km2. Idag är det 46% av originalet. Arten försvann från många vanliga livsmiljöer och bevarades huvudsakligen i Amazonasbassängen. Последний ягуар на юге США был убит приблизительно в 1900 г. Некогда обычный и даже широко распространенный вид пострадал из-за преследования человеком и утраты естественной среды. К сожалению, браконьерская охота на него полностью не остановлена, несмотря на большое число природоохранных документов и штрафных санкций.Dessutom dör vissa jaguar i händerna på bönder, för vilka dessa djur visar sig vara allvarliga skadedjur, eftersom de attackerar boskap. Kommersiell jakt på jaguar i syfte att extrahera hudar samt fånga djur till försäljning i privata samlingar har nästan stängts sedan 1970-talet

Men aboriginerna fortsätter att döda jaguarna för att få värdefulla troféer. I alla länder där denna art av kattfamiljen lever, tas bevarandeåtgärder för att bevara den. Sedan 1990-talet. Jaguarens nummer började återhämta sig. År 2002 överfördes han från kategorin VU till NT-kategorin.

Det är intressant

Jaguar ockuperade en viktig plats i många etniska kulturer i Amerika, i synnerhet i aztekerna och den maya stammen, där djuret var en särskild symbol för makt och styrka. Mayanerna trodde att jaguaren är en medlare mellan världens levande och de dödas värld, liksom en speciell beskyddare av härskare och präster. Även enligt indiska övertygelser kan jaguaren efterlikna någon fågel eller ett djurs skrik för att locka dem.

Särskilda egenskaper hos den mystiska "stora katten"

Denna charmiga utseende i regnskogen har enastående vision och hörsel, oumbärlig för jakt, samt otroligt starka och skarpa tänder. På kvällen ser jaguaren helt enkelt superb, och hans känsliga mustasch är djurets främsta taktila organ. Det äter olika djur, inklusive tapirer, rådjur, sloths, sköldpaddor och andra. Utan tvekan är jaguaren farlig för människor.

Jaguar-kvinnorna väljer partnern extremt noggrant, så det är aldrig lätt att köra för hanen. Under graviditeten lyckas de utrusta sina kattungar ett avskilt skydd, som är utformat för att skydda unga mot olika yttre hot, inklusive från representanter för sina egna arter. Barn växlar snart till djurmat och börjar sedan delta i processen med sin produktion med sin mamma.

Titta på videon: Jaguar (Mars 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org