Djur

Brunt och vitt ullnoshörning: beskrivning och livsstil

Pin
Send
Share
Send
Send


  • del
  • Att berätta
  • Att rekommendera

Naturen är fascinerande och mystisk. På jorden finns det många intressanta djur. Det är dock väldigt ledsen att inse att många arter i dag är utrotningshotade och därför listade i den röda boken. Och djuren lider, även om det är ledsen att inse detta, främst på grund av människans fel.

Ett exempel på detta är de vita rhinos som har upplevt liknande mänsklig "vård". De nordliga underarterna av detta djur behöver nu återställa släktet. Nyligen dog den sista manen i ålderdom och bara fem honor kvar på jorden.

Artikeln presenterar viss information om en av världens största representanter för djurvärlden.

livsmiljö

Den vita noshörningen består huvudsakligen av Sydafrika: Namibia, Zimbabwe och Sydafrika. Detta är Ceratotherium simum simum Burchell, som är en sydlig underart.

Den andra underarten är den nordliga noshörningen Ceratotherium simum cottoni Lydekker, som för närvarande bor i Kongo och Sudan.

Den vita noshörningen tillhör ordningen av obehaglig noshörning.

Djuren är enorm, farlig, med en kraftfull och muskulös kropp, skarpa horn och imponerande hovar. Det är den största representanten för familjen, den näst största bland landdjur (den första är en elefant).

Kroppsvikt hos en gammal man kan nå 5 ton, kroppslängd - 4,2 meter och höjd - upp till 2 meter. Hornets maximala längd är 158 cm - det här är en post. I genomsnitt är djurets vikt ca 2,5 ton.

Nyfiken är att det finns absolut ingenting vit i noshörningen. Snarare är hans kroppsfärg skiffergrå, nästan mörk. Till skillnad från sin andra svart rhino är den lite lättare. Varför då kallades han vit? Det var en liten förvirring: lokalbefolkningen kallade den bred (översatt från Boerspråket - "bred" eller "bredare"), och britterna kallade det brittiska, vilket översätter från sitt språk som "vit". Härifrån och namnet på den vita noshörningen spred sig till andra länder.

Skillnad från svart noshörning

Huvudskillnaden mellan den vita och svarta noshörningen är att dess överläpp är platt och bred, medan den i svart pekar som en proboscis. Strukturen hos läppen av den första motsvarar dess syfte: huvudmaten är gräsbevuxen vegetation, men inte buskar.

Djuren biter vegetationen nära marken, och den keratinerade skarpa kanten på underläppen kompenserar helt för de snabbare som saknas av den.

Livsstil

Vanligtvis bor noshörningar i små grupper, men ibland finns det besättningar som består av 16-18 personer. I grund och botten består gruppen av kvinnor och spädbarn som matar sig själv, men som fortfarande inte kan göra utan en mamma. Ibland blir gamla män kopplade till sådana grupper, men deras kvinnor med kalvar uthärdar endast i de fallen om de inte försöker para. Annars utvisas de från besättningen, och ibland kommer det att döda dem.

Män, i sin tur, tolererar inte någon rivalitet under rutan. Även en kalv som ligger nära moderen kan vara i fara för att bli dödad av vuxna män på ett ögonblick. Men de är mest aggressiva mot varandra. Ofta slutar hårda strider med en av mänens död.

Vid allvarlig fara tar vita noshörningar ett märkligt defensivt läge: de blir i en tät cirkel ur huvudet och täcker sina unga. Dessutom markerar gamla män sina tomter med sina doftande taggar.

Som regel, i varmt väder gömmer noshörningar i skuggorna och gräser ut i skymningen. Vid måttliga temperaturer gräver de större delen av dagen. Nödvändiga för dessa djur, liksom för svarta arter, lerbad och vattning. Där noshörning badar, väntar de på marshsköldpaddor, drar ut ur huden på ett djur som ligger i leran, fyllda fästingar.

diet

Vad äter en vit noshörning? Menyn, som nämnts ovan, består huvudsakligen av lågväxande gräsbevuxen vegetation, där underläppen av denna art av noshörning spelar en viktig roll vid biting.

De kan äta och buskar, men i jämförelse med andra noshörningar, gör det extremt sällan, endast med brådskande behov.

Man och noshörning

Denna art, liksom resten av noshörningarna, utsattes för det starkaste trycket från människor. Om afrikanska nationer jagade det här djuret ibland (på grund av bristen på vapen bland stammarna), då med européernas tillkomst, har situationen förändrats mycket. Okontrollerad jakt i XIX-talet ledde dessa djur i utkanten av utrotningen.

Hur många vita noshörningar i världen? För närvarande är det totala antalet sydliga underarter cirka 11 tusen huvuden.

Enligt lag kan vita rhinos endast jagas under licens. Dess värde idag är hundratusentals dollar. Skydda djur är strikt kontrollerade. Men befolkningen i dessa djur fortsätter att lida av poaching. Detta beror på det faktum att bland de inhemska folken i Afrika finns en legend om de helande fördelarna med pulver gjorda av horn av vita noshörningar. Därför är de det önskade målet för stammarna på denna kontinent. Dessa noshörningar, som de asiatiska bröderna, är offer för sådan overtro. Poaching idag är inte föråldrad i Afrika.

I slutändan av världens sista vita norra noshörning

Som nämnts ovan dödades den sista av männen i de nordliga underarterna av de vita noshörningarna, som bodde i Kenya i Al Pedget naturreservat.

Sudan (namnet på noshörning) var 45 år gammal. Veterinärerna fattade beslut att sätta honom i sömn, eftersom han led av flera åldersrelaterade sjukdomar: hans muskler dödade, hans ben smulrade osv. Enligt doktorn stannade han upp i ganska mycket de senaste 24 timmarna och led av smärta.

Lyckligtvis har forskare bevarat det manliga genetiska materialet i hopp om att det kommer att vara möjligt att se till att de små norra noshörningarna återkommer.

Rhinoceros: beskrivning och foto. Hur ser ett djur ut?

Rhino är det största landdjuret efter en elefant. Moderna noshörningar når en längd av 2-5 meter, höjd på axlarna på 1-3 m och väger från 1 till 3,6 ton. Färgen på deras hud, som det verkar vid första anblicken, återspeglas i namnen på arten: vit, svart och allt är klart. Men det var inte där. Faktum är att den naturliga hudfärgen på vita och svarta noshörningar är ungefär densamma - den är gråbrun. Och de heter så för att de älskar att vända sig i jordar av olika färger, vilket målar ytan av noshörningens kropp i olika nyanser.

Förresten, namnet "vit" tilldelades i allmänhet till den vita noshörningen av misstag. Någon tog bönsordet "wijde", vilket betyder "bred" för det engelska ordet "vit" (vit) - "vit". Afrikaner ringde djuret för sitt massiva fyrkantiga ansikte.

Indiska noshörning Författarfoto: Sepht, CC BY 2.5

Noshörningar har ett långt, smalt huvud med en brant nedsänkt panna. En konkavitet som liknar en sadel bildar mellan pannan och näsbenen. De oproportionerligt små ögonen på djur har ovala bruna eller svarta elever, och korta, fluffiga ögonfransar växer på övre ögonlocket.

Noshörningen har en välutvecklad luktsanslutning: djur lita mer på det än på andra sinnen. Volymen av deras näshålighet överskrider hjärnans volym. Även noshörningar har ett välutvecklat öra: deras öron, som rör, roterar ständigt och fångar även svaga ljud. Men med jättarnas syn är det dåligt. Noshörningar ser bara rörliga föremål från ett avstånd av högst 30 meter. Platsen för ögonen på huvudets sidor hindrar dem från att se objekt: de ser först objektet med ett öga och sedan med det andra.

Författarfoto: Chi King, CC BY 2.0

Övre läppen hos indiska och svarta noshörningar är mycket mobil. Det hänger sig lite och stänger underläppen. Resterande arter har raka, klumpiga läppar.

På käftarna hos dessa djur saknas ständigt några tänder. I det asiatiska systemet, i tandläkarmetoden, är föregångare närvarande i hela livet, och i afrikanska käkar finns inga föregångare i båda käftarna. Noshörningen har inga hundar, men i varje käke växer det 7 molar, som blir mycket slitna ut med åldern. Nedre käken av den indiska och svarta noshörningen är också dekorerad med spetsiga och långsträckta snedställningar.

Författarfoto: Jebulon, CC0

Det främsta särdragen hos noshörningar är närvaron av horn som växer från näs- eller frontbenet. Ofta är det en eller två ojämna tillväxter med mörkgrå eller svart färg. Rhino horn är inte sammansatta av benvävnad, som tjurar, får eller antilop och keratinprotein. Porcupine quills, mänskligt hår och naglar, fågelfjädrar, armadillo skal består av detta ämne. I sammansättning är noshörningens utväxningar närmare den kåta delen av sina hovar. De utvecklas från huden epidermis. Vid unga djur, när den skadas, återställs hornet, i vuxna däggdjur växer det inte tillbaka. Hornets funktioner har ännu inte studerats tillräckligt, men forskare har funnit att honor från vilka hornet har tagits bort är inte längre intresserade av sina avkommor. Man tror att deras huvudsakliga syfte - att driva träden och gräset i tjockarna. Denna version stöds av förändringar i hornets utseende hos vuxna. De blir polerade och deras främre yta plattas något.

I Javanese och indiska noshörning finns det 1 horn i längden från 20 till 60 cm. I vitt och Sumatran - 2 horn och i svart - från 2 till 5 horn.

Hornet på den indiska noshörningen (vänster) och den vita rhinoens horn (höger). Vänster bildförfattare: Ltshears, CC BY-SA 3.0, rätt bildförfattare: Revital Salomon, CC BY-SA 3.0

Det längsta hornet är en vit noshörning, den växer till en längd av 158 cm.

Fotoförfattare: U.S. Fish and Wildlife Service Headquarters, Public Domain

Noshörningar är tunga, tjockhudiga däggdjur med tredelade korta massiva lemmar. I slutet av varje finger har de en liten bred hov.

Djurfotavtryck är lätta att känna igen: de ser ut som ett klöverblad, eftersom noshörningen vilar på jordytan med alla fingrarna.

Foto av: Ted, CC BY-SA 2.0

Författarfoto: Salix, CC BY-SA 3.0

På omslaget av jättar finns det praktiskt taget ingen ull. Endast öronspetsarna är pubescenta med en liten borst och en tunn svans 60-76 cm lång slutar med en borste av hårt hår. På grund av att noshörningshuden inte skyddas av något, täcker de den med smuts och skyddar sig så från irriterande parasiter.

Författarfoto: Salix, CC BY-SA 3.0

Den mest "ullen" moderna noshörningen är Sumatran, den är täckt av bristade bruna hår, mest täta hos unga individer.

Författarfoto: Ltshears, CC BY-SA 3.0

Skinnet på den indiska noshörningen samlas i volyminor, vilket gör att detta djur ser ut som en riddare i rustning. Även hans svans glider i en speciell depression i skalet.

Författarfoto: SuperJew, CC BY-SA 3.0

Var bor rhino?

Idag, av den en gång många familjen, har bara 5 arter av noshörningar som hör till 4 släktingar överlevt, alla har blivit sällsynta och skyddas av människor från människor. Nedan finns data från Internationella unionen för naturvård på antalet djur (data verifierad 5 januari 2018).

Tre noshörningar lever i Sydostasien:

  • De flesta av dem, Indisk noshörning (Lat. Rhinoceros unicornis), bor i Indien och Nepal, som bor i floodplaine ängar. Arten är sårbar, antalet vuxna i maj 2007 var 2575 enheter. 378 av dem bor i Nepal och cirka 2 200 i Indien. Rhino är listad i International Red Book.
  • Värre är fallet med Sumatran rhinos (Latin Dicerorhinus sumatrensis), vars antal inte överstiger 275 vuxna individer. De finns på ön Sumatra (i Indonesien) och i Malaysia, som bosätter sig i svampiga savannor och bergskogar. Kanske omfattar flera individers livsmiljö norra Myanmar, Sarawak i Malaysia, ön Kalimantan (Borneo) i Indonesien. Arten är i fara för utrotning och finns listad i International Red Book.
  • Javan rhino (Latin Rhinoceros sondaicus) var i ett särskilt dåligt skick: däggdjuret finns bara på ön Java i reserver speciellt skapade för bevarande. Den javanese bor på de platta glansarna av ständigt tropiska regnskogar, i tjocktar av buskar och gräs. Djur är på randen av utrotning, och deras antal överstiger inte 50 personer. Se listan i International Red Book.

Två noshörningar lever i Afrika:

  • Vit noshörning (Latin Ceratotherium simum) bor i Republiken Sydafrika, introducerades till Zambia, och återintroducerades också i Botswana, Kenya, Moçambique, Namibia, Swaziland, Uganda, Zimbabwe. Inhabits torr savanna. Förmodligen dödar däggdjur ut i Kongo, södra Sudan och Sudan. Arten ligger nära en utsatt position och är listad i den internationella röda boken, men tack vare skyddet ökar antalet sakta gradvis, men i början av 1892 ansågs den vita noshörningen utrotas. Enligt International Union for Conservation of Nature var antalet vita noshörningar den 31 december 2010 cirka 20170 enheter.
  • Svart noshörning (lat Diceros bicornis) finns i länder som Moçambique, Tanzania, Angola, Botswana, Namibia, Kenya, Sydafrika och Zimbabwe. Dessutom infördes ett visst antal individer på territoriet i Botswana, Republiken Malawi, Swaziland och Zambia. Djuren föredrar torra platser: glesa skogar, lundar av akacier, steppar, buske savannor, Namib-öknen. Det finns i bergiga områden upp till 2700 meter över havet. Generellt sett är utsikten nära utrotningen. Enligt den internationella röda boken, i slutet av 2010 fanns det cirka 4880 individer av denna art i naturen.

Det finns några fler vita och svarta noshörningar än sina asiatiska motsvarigheter, men den vita noshörningen har förklarats fullständigt utdöd flera gånger.

Författarfoto: Ji-Elle, CC BY-SA 4.0

Vad äter noshörning?

Rhinos är veganer som äter upp till 72 kg vegetabiliska livsmedel per dag. Den huvudsakliga maten hos den vita rhino är gräs. Med sina brett, ganska mobila läppar kan han också hämta de fallna bladen från jorden. Svarta och indiska noshörningar äter skott av träd och buskar. Växtätande djur plockar akacia groddar direkt från roten och förstör dem i stora antal. Deras sphenoid överläpp (proboscis) gör att du kan ta tag i och bryta hängande grenar. Den svarta noshörningen älskar elefantgräs (lat. Pennisetum purpureum), vattenväxter, mjölkväxter och unga röda skott. Indisk noshörningens favoritmat är sockerrör. Sumatransk rhino äter frukt, bambu, löv, bark och unga skott av träd och buskar. Han gillar också fikon, mango och mangosteenfrukter. Maten av Javan-noshörningen består av gräs, lövverk av vinstockar, träd och buskar.

I djurparker matas noshörning med gräs, och hö skördas för dem på vintern, förutom att de ges vitamintillskott. Svarta och indiska arter måste läggas till fodergrenarna på träd och buskar.

Noshörning föda vid olika tider på dagen. Svart, för det mesta, grazes på morgonen och på kvällen kan andra arter leda en aktiv livsstil både dag och natt. Beroende på vädret behöver djuret från 50 till 180 liter vatten per dag. I torra perioder kan fastämnen utan vatten i 4-5 dagar.

Författarfoto: Ltshears, CC BY-SA 3.0

Noshörning

Sexuell modenhet hos hanen kommer omkring 7: e livet. Men han kan fortsätta att reproducera först efter att ha förvärvat sitt eget territorium, vilket han kan försvara. Detta kräver ytterligare 2-3 år. Några noshörningar börjar sin parningstid på våren, men de flesta arter har ingen tid på året: de körs var 1,5: e månad. Och sedan börjar manarna med allvarliga slagsmål. Före parning driver man och kvinna varandra och kan till och med slåss.

Författarfoto: Bernard DUPONT, CC BY-SA 2.0

En kvinnas graviditet varar i genomsnitt 1,5 år. En gång i 2-3 år är bara en relativt liten unga född. Nyfödd noshörning kan väga från 25 kg (som i vita noshörningar) till 60 kg (som i indiska noshörningar). I den vita noshörningen är barnet fettigt hårigt. Några minuter senare står han upp på fötterna, nästa dag efter födseln kan han följa sin mamma och efter tre månader börjar han äta växterna. Men fortfarande är huvuddelen av näringen av en liten noshörning moderns mjölk.

Honan matar ungen med mjölk under ett helt år, men han är med henne i 2,5 år. Om under denna period en annan mamma förekommer i modern, kör kvinnan av den äldre, men oftare återkommer han snart.

Bildförfattare: International Rhino Foundation, CC BY 2.0

Vita noshörningar, mamma med cub. Författarfoto: Derek Keats, CC BY 2.0

Fiender av noshörningar i naturen

Vuxna noshörning akta dig för alla djur. Endast en man förstör nolllöst honom och till denna dag, trots alla förbud och skyddsåtgärder.

Elephants behandla noshörningar "respektfullt", försök att inte klättra "på rampage". Men om de råkar möta på ett vattendrag, och noshörningen inte ger plats, kan kampen inte undvikas. Duell slutar ofta med döden av en noshörning.

Лакомиться вкусным мясом детенышей носорогов любят многие хищники: тигры, львы, нильские крокодилы и др. При этом защищаются непарнокопытные не только рогами, но и клыками нижней челюсти (индийский и черный). В схватке взрослого индийского носорога и тигра у последнего шансов нет. Даже самка легко справляется с полосатым хищником.

Крупные размеры и рога не спасают носорогов от мелких кровососущих паразитов. Их кожу атакуют вши, клещи и мухи. И хотя птицы и черепахи несколько облегчают их долю, поедая наружных вредителей, гиганты сильно страдают от назойливой мелюзги. Молодых носорогов сильно ослабляют паразитические черви (глисты).

Författarfoto: Bernard DUPONT, CC BY-SA 2.0

Typer noshörningar, namn och foton

  • Vit rhino (lat. Ceratotherium simum) - Den största noshörningen i världen och den minst aggressiva bland noshörningarna. Längden av en vit noshörning är 5 meter, höjden på manken är 2 m och noshörningens vikt når vanligen 2-2,5 ton, även om vissa vuxna män väger upp till 4-5 ton. Från näsbenet i vilddjuret växer ett eller två horn. Djurets baksida är konkav, magen hänger ner, nacken är kort och tjock. Parningstiden för representanter för denna art börjar i november - december eller juli - september. Vid denna tidpunkt bildar män och kvinnor par i 1-3 veckor. Graviditeten hos kvinnan varar i 16 veckor, varefter hon tar en kalv med en vikt på 25 kg. De blir sexuellt mogna i åldern 7-10. Till skillnad från andra arter kan vita noshörningar leva i grupper på upp till 18 personer. Ofta kombinerar de kvinnor och deras unga. Vid fara tar besättningen ett defensivt läge, gömmer de små inuti cirkeln.

Den vita noshörningen äter gräs. Den dagliga rytmen för denna art är högt beroende av vädret. I värmen döljer de sig i lera dammar och nyanser, i kallt väder söker de skydd i busken; vid måttliga temperaturer kan de beta både dag och natt.

Foto av Andrew McMillan, Public Domain

Författarfoto: Bernard DUPONT, CC BY-SA 2.0

  • Svart noshörning (lat.Dicerosbicornis) allmänt känd för sin aggressivitet gentemot människor och andra arter. Rhinoceros väger 2 ton, dess längd kan vara 3 m och höjden på mankarna når 1,8 m. På djurets stora huvud skiljer sig 2 horn klart. Vissa underarter är ägare av 3 eller 5 horn. Övre hornet är ofta längre än det nedre hornet och når 40-60 cm i längd. Ett särdrag hos den svarta noshörningen är den mobila överläppen: den är massiv, något spetsig och täcker något på munstyckets nedre del. Djurets naturliga hudfärg är brunaktig grå. Men beroende på markens skugga, där noshörningen gillar att vika, kan färgen variera mycket. Endast där vulkaniska jordar är vanliga är färgen på noshörningshandeln verkligen svart. Vissa representanter för arten leder en nomadisk livsstil, den andra - stillasittande. De lever en efter en. Par som finns i savannor är kvinnor med kalvar. Reproduktionsperioden för den svarta noshörningen beror inte på säsongen. Kvinnan bär en kub på 16 månader, barnet är födt med en vikt av 35 kg. Omedelbart några minuter efter födelsen av en liten nosorozhek står på fötterna och börjar gå. Mor matar sin mjölk i ungefär två år. Hon föder en ny bebis i 2-4 år, och fram till dess är hennes första barn med henne. Djur matas på unga buskar och deras grenar.

En vuxen svart noshörning i naturen har få fiender. En viss fara för honom är bara Nilen krokodil. Huvudkonkurrenten är elefanten. Till skillnad från andra noshörningsparter är svart inte aggressivt mot dess art. Det fanns fall där kvinnorna hjälpte en gravid stamkvinna som stödde henne under tunga övergångar. I en vilsam tilstand går en svart noshörning med huvudet sänkt och höjer det när det ser sig omkring eller blir arg. Tillsammans med leoparder, lejon, buffel och elefanter ingår svarta noshörningar i de stora afrikanska fem som världens farligaste djur och samtidigt de mest önskade jakttroféerna. Hornet i den svarta noshörningen, som alla andra familjemedlemmar, har ansetts vara helande sedan antiken. Av dessa skäl har däggdjuret alltid blivit brutalt utrotat, men det har varit särskilt intensivt under de senaste 100 åren. Sedan 1960 har den globala befolkningen av svarta noshörningar minskat med 97,6%. Under 2010 fanns cirka 4880 djur. Av denna anledning listades den i Jordens Röda Bok under rubriken "Taxa i kritiskt skick".

Foto av: Jonathunder, GFDL 1.2

Författarfoto: Ltshears, CC BY-SA 3.0

  • Indisk rhino (Latin Rhinoceros unicornis) bor i savannor och platser övervuxna med buskar. De största individerna når längderna på 2 meter, höjden är upp till 1,7 meter och kroppsvikt på 2,5 ton. Skinnet av ett djur, tjockt med en rosa nyans, samlas i massiva veck. Svansen av den indiska noshörningen, som också kallas en horned, är dekorerad med en borste av hårt svart hår. Kvinnornas horn är som en liten buk på näsan. Hos män är det tydligt synligt och växer till 60 cm. Under dagen ligger den indiska noshörningen i lera lösningar. I behållaren kan flera individer tyst sameksistera bredvid. De välvilliga stugorna i vattnet låter många fjädrande på ryggen: herons, starlings, bee-eaters, som peckar blodsugande insekter från deras hud. Deras fridskärlek försvinner omedelbart så fort de kommer ut ur plasarna. Män kämpar ofta och lämnar grunda ärr på varandras hud. Med början av skymningen går växtätare ut på jakt efter mat. De äter sockerstenglar, vattenväxter och elefantgräs. Indiska noshörningar simma bra. Det har förekommit fall när deras representanter lätt kryssade den breda Brahmaputra-floden.

En rhino-kvinna som har en unga kan oväntat attackera resenärer. Ofta rusar hon på elefanterna med ryttare på baksidan. En ordentligt utbildad elefant slutar, och fryser också noshörningen i avståndet. Men om elefanten börjar på ett flyg, kan föraren inte kunna motstå och falla. Då kommer han att ha svårigheter, för att springa bort från den angripande noshörningen är nästan omöjlig. Indiska noshörningar lever upp till 70 år. Ju äldre ett djur blir, ju mer ensam livsstilen leder det. Varje individ har sitt eget territorium, vilket djuret noggrant vakter och markerar med gödsel.

Kvinnornas sexuella mognad uppstår i 3-4 år, män - på 7-9 år. Intervallet mellan kvinnornas graviditeter kan vara 3-4 år. Indiska noshörningar har en av de längsta graviditeterna, som varar 17 månader. Hela tiden innan en ny graviditet börjar, tar mamman hand om barnet. Under parningstiden kämpar männen inte bara bland dem själva, utan också med kvinnor som stalkar dem. Manspersoner måste bevisa sin styrka och förmåga att skydda sig.

Författarfoto: Darren Swim, CC BY-SA 3.0

Författarfoto: Ltshears, CC BY-SA 3.0

  • Sumatran noshörning (pansarradin) (lat Dicerorhinus sumatrensis) - Det här är den äldsta representanten för familjen. Djurets hud är 16 mm tjock och täckt med borst, som är särskilt tjock hos unga individer. För denna funktion kallas arten ibland "hårig noshörning". En stor hudvikt passerar över hans rygg och bakom axlarna och hudvecken hänger över djurets ögon. Det finns snedställningar på ekvipotens undre käke, och i öronen finns en hårborste. Vid den pansrede noshörningen växer två horn, vars främre kant upp till 90 cm. Men baksidan är så liten (5 cm på honor) att djuret verkar vara enhårigt. Höjden på Sumatran-noshörningen vid mankarna är 1,4 m, längden når 2,3 m och djuret väger 2,25 ton. Det är den minsta arten av moderna noshörning, men det är fortfarande ett av de största djuren på jorden.

Dagen och natten ligger djuren i leriga plasar, som det ofta gör på egen hand, efter att ha rengjort området runt det. Den blir aktiv i skymningen på dagtid. Sumatrana noshörning äter bambu, frukter, fikon, mango, löv, kvistar och bark av vilda växter, ibland besöker fält som sås av människor. Det här är ganska djupt, det överväger lätt branta backar och vet hur man simmar. Jätten leder en ensam livsstil. Han markerar territoriet med utrotning och ärr på trädens stammar, som han lämnar med hjälp av horn. Honan bär en kalv i 12 månader. Hon tar en baby en gång vart tredje år och matar mjölken i upp till 18 månader. Mor lär cuben att hitta vatten, mat, skydd, platser för att ta mudbad. Kvinnan når sexuell mognad vid 4 års ålder, hanen med 7 år.

Bildförfattare: International Rhino Foundation, CC BY 2.0

Författarfoto: Willem v Strien, CC BY 2.0

  • Javan rhino (Latin Rhinoceros sondaicus) nu bara i västra Java på Ujung Kulon Peninsula naturreservat. Java-invånarna kallar det "krig" eller "warak".

I storlek ligger det nära indianen, och de tillhör samma släkt, men kroppsformen av den varma är mer magert. Höjd hos förnöden varierar från 1,4 till 1,7 m, storlek (längd) utan svans är 3 m och noshörning väger 1,4 ton. Kvinnor är helt utan horn och hos män är längden på ett enda horn bara 25 cm. Märkbar front hudvallen hos individer av denna art stiger och böjer inte sig tillbaka, som i de indiska noshörningarna. Hans favoritmat är bladen av unga träd, han äter också löv av buskar och vinrankor.

Intressanta fakta om noshörningar

  • Endast år 1513 lärde invånarna i Europa om förekomsten av ett "konstigt djur". Han överlämnades till den portugisiska kungen Manuel I av den indiska Raja Cambie. Första noshörningen uppvisade publiken och bestämde sig sedan för att skicka påven. Djuret kunde inte stå på sjön, det gick med bärsärkagång, slog skeppets sida och sjönk i havet.
  • Under de senaste 15 åren har flera djurarter försvunnit helt på jorden. Bland dem är den svarta noshörets underart - den västra svarta noshörningen (lat Diceros bicornis longipes).
  • De stora Merknoshördarna (lat Diceros-märket) bodde i eurasiska skogar under den kvartära perioden av den cenozoiska eran, en annan noshörning - elasmorium (lat. Elasmotherium) levde till Holocene och relativt nyligen (8-14 tusen år sedan) ullnoshörningen (lat. Coelodonta antiquitatis). Den största representanten för den ädla i jordens historia var indrikoterium (latinamerikan), som bodde 20-30 miljoner år sedan. Höjden var 8 meter och den vägde upp till 20 ton.
  • Skelettet av en ullhinnokron (lat. Coelodonta antiquitatis), uppsamlad från benen hos olika individer som finns i Sibirien, kan ses i det paleontologiska museet i Tomsk State University. Längden på dess större horn är 120 cm, den mindre är 50 cm, skelettets höjd är 160 cm. Forskare har bestämt att hornen hos en ullhelikokonos växte hela livet.
  • Ordet "rhino" finns inte bara i hästdjurets namn. Det finns också en noshörningsbagel, en hornbill, en rhino viper, en noshörning kackerlacka, en noshörningsfisk och en iguana noshörning. De har alla horn som får dem att se ut som ett stort vackert däggdjur.
  • World Wildlife Fund (WWF) grundades 2010 rhino-dagen, som firas den 22 september.

Utdöd ullhelikopter. Foto av: Honymand, CC BY-SA 4.0

Vad såg ullhinnan ut?

Pälsen på en ullnoshörning var väldigt grov, dess tjocklek på bröstet och axlarna nått 1,5 cm. Djurets kroppslängd kunde vara 3-4,5 m, höjd vid förnöden - 2 m.

Vikten svängde och kunde nå 1,5 och 3,5 ton. Att döma av storleken var den gamla noshörningen som var underlägsen endast mammut. Hornets djur var 2, de hade både män och kvinnor. Formen på hornen komprimeras från sidorna. Slutet på hornet framför var kurvat bakåt, dess längd kunde vara från 1 till 1,4 meter. Det andra avlägsna hornet var bara 50 cm långt.

Ullhinnokeros bodde i Eurasien.

Tack vare de välbevarade kvarstäderna av en ullhaltig noshörning som fanns i norra Ryssland och Asien, kunde forskare få tillförlitlig information om hans kropps struktur och parametrar. I permafrosten i Sibirien upptäcktes hela mumifierade slaktkroppar av dessa växtätare. Enligt experter var livslängden för ett starkt djur cirka 45 år. Denna siffra erhölls efter att ha jämfört slitage på tänder i en fossilprov med en modern representant för noshörningspartierna.

Vad var vanorna i den utdöda noshörningen och vad åt han?

På de områden där ullnoshinnan bodde, var snöhöljets tjocklek minimal, vilket gjorde det möjligt för djuren att riva snön och mata på ömt gräs. Resterna av vegetabilisk mat som finns i magen av fossila noshörningar gav ett uttömmande svar, vad gav dessa däggdjur. Forskare föreslår att hornen på djur tjänat dem att raka snön. Det gamla djurets livsstil skilde sig praktiskt taget inte från moderna noshörningers liv, även om de senare lever i ett varmare klimat. De gamla arterna betade mycket av tiden på de rikliga foderrummen i floddalarna och ackumulerade fett.

Dessa noshörningar var ensamma och bildade inte besättningar eller grupper. Experter förklarar att ullens noshörning försvunnit av att gletscheren drog sig längre och längre norrut och snötäckans tjocklek ökade. Djur kunde knappt nå vegetationen och ofta, när de rörde sig, föll djupt in i snön. Till följd av klimatförändringen förändrades de stora skogarna med täta skogar och fodermarker av ullhelikopter kraftigt reducerade. Det är på grund av förändringen i klimatförhållandena, som forskare antar, att dessa kraftfulla fasta ämnen har blivit utdöda.

Woolly noshörningens skalle.

En annan anledning till att minska befolkningen av ullhaltiga noshörningar, kallade jakten på dem av forntida människor. Vid en tidpunkt då dessa djur led av brist på mat, bidrog förstörelsen av dem av människor till utrotningen av arten. Således accelererade kavallerna utrotningen av de gamla noshörningarna, som reproducerade avkomma mycket långsamt. En kvinnlig av denna art ger endast 7-8 valpar i hela sitt liv. Under svåra förhållanden, med sådana reproduktionshastigheter, var det inte möjligt att hålla befolkningen på en normal nivå.

Av dessa skäl är det nu möjligt att titta på ullnoshörningen endast i museet för paleontologi.

Rhinoceros: beskrivning, struktur, egenskaper. Hur ser en rhino ut?

Rhinocerotidaes latinska namn är väsentligen identiskt med vårt, eftersom "noshörning" betyder "näsa" och "ceros" horn, det visar sig "rhino", det namn som mycket lämpligt kännetecknar detta djur, eftersom det stora hornet på näsan växer från Näsbenet är en viktig egenskap för alla anständiga noshörningar (men inte heller anständiga sådana).

Och även en noshörning, det största landdäggdjuret efter en elefant - längden på en noshörning är från 2 till 5 meter, med en höjd av 1-3 meter och en vikt från 1 till 3,6 ton.

Rynkornas färger beror på deras art, vid första anblicken verkar det som om namnen på noshörningsparter härstammar från sin färg: vit rhino, svart noshörning. Men inte allt är så uppenbart och otvetydigt, faktum är att den verkliga färgen på huden, både vit och svart noshörning är densamma - gråbrun, men på grund av att dessa noshörningar älskar att växla i jorden i olika färger, vilket färgar dem i olika färger och skicka sina namn.

Rheninens huvud är lång och smal, med en brant nedsänkt panna. Mellan näsbenen och pannan har en konkavitet, något som en sadel. Små ögon på en noshörning med bruna eller svarta elever med deras storlek ser väldigt kontrasterande mot bakgrunden av deras stora huvud. Som vi nämnde i början, med noshörningens ögon, är saker inte viktiga, de kan bara se rörliga föremål på ett avstånd av högst 30 meter. Dessutom ger det faktum att deras ögon är placerade på sidorna inte dem möjlighet att korrekt överväga detta eller det föremålet, de ser det först med ett öga, sedan den andra.

Men luktsinne i noshörningar är tvärtom välutvecklad, och det är på honom att de lita mest på. Intressant är volymen av näshålan i rhinos större än volymen av sin hjärna. Också väl utvecklade i dessa jättar och hörsel, är öron av noshörningar som rör som ständigt roterar och plockar upp även svaga ljud.

Rhinoceros läppar är raka och klumpiga, med undantag för de indiska och svarta noshörningarna, som har en mobil underläpp. Dessutom har alla noshörningar i dentalsystemet 7 molar, som starkt raderas med ålder, asiatisk noshörning, förutom tänderna, har snedställningar som saknar afrikanska noshörningar.

Alla noshörningar har tjock hud, som nästan saknar kappa. Ett undantag här är den moderna Sumatrannoshörningen, vars hud fortfarande är täckt med brunull och ullnoshörningen som en gång bodde i våra breddgrader, som tyvärr inte har överlevt i våra tider tillsammans med samma ullmammut.

Noshörningens ben är tunga och massiva, på varje fot finns tre klor, vilket gör att det är mycket lätt att lära av noshörspåren där dessa jättar gick.

Rhino horn

Rhino horn är hans visitkort och bör nämnas separat. Så, beroende på arten, kan noshorns noshörning växa som en, eller så många som två horn, med det andra hornet som ligger närmare huvudet av mindre storlekar. Rhinos horn består av proteinet cerotin, förresten består samma protein av människahår och naglar, en pinnsvinnål, fågelfjäder och ett armadillo-skal. Horn från epidermis av noshörning utvecklas.

I unga noshörningar, när såret skadas, återställs hornen, i det gamla, inte längre. I allmänhet har alla noshörningshornets funktioner inte studerats fullt ut av zoologer, men till exempel har forskare märkt ett så nyfiken faktum - om hornet är avlägsnat från kvinnliga noshörning så är det inte längre intresserat av sin avkomma.

Ägaren till det längsta hornet är den vita noshörningen, den når 158 cm i längd.

Hur många noshörning lever

Renässans livslängd är väldigt lång eftersom afrikanska noshörningar lever i naturen i genomsnitt 30-40 år och lever i 50 år i djurparker. Men de största långivarna bland noshörningar är indiska och javanesiska noshörningar, som kan leva i 70 år, nästan som en term av det mänskliga livet.

Rihino-fienden

Главным врагом носорогов является, конечно же, человек, в былые времена безжалостно истреблявший этих животных, в том числе ради их знаменитых рогов, которые по поверью обладают различными целебными свойствами. До истреблялись до того, что сейчас все 5 видов носорогов занесены в Красную книгу, так как из-за низкой их численности они перебывают на грани исчезновения.

В природных же условиях другие животные, учитывая размеры и осторожно-подозрительный нрав носорогов, их стараются обходить стороной. А вот на детенышей носорогов вполне могут поохотиться разные хищники: львы, тигры, крокодилы. Men med en vuxen stor noshörning med tjock hud och ett skarpt stort horn kan de inte klara sig.

Klara av att köra iväg en lejon eller en tiger, visar sig att renässansen är helt försvarlig mot olika små parasiter som stör honom: löss, fästingar, flugor. Rhinoens sanna vänner räddar situationen - släpper fåglar som äter dessa parasiter av huden.

Svart noshörning

Denna art av noshörning är extremt farlig på grund av dess aggressiva natur. Vid en persons inställning, även om det är en oskyldig turist med en kamera, kan det reagera ganska nervöst, så du borde hålla sig borta från honom. Förutom den vita noshörningen har två horn, en stor och den andra små, men något mindre. Längden på den svarta noshörmens kropp är upp till 3 m. Karaktäristiskt för den svarta noshörningen är närvaron av en mobil svart läpp. Den svarta noshörningen bor i ett antal länder i västra, östra och södra Afrika: i Sydafrika, Botswana, Tanzania, Kenya, Angola, Namibia, Zimbabwe, Moçambique.

Indisk noshörning

Som du kanske har gissat är Indien den indiska noshörningens födelseort, men dessutom lever även indiska noshörningar i Nepal. Kroppslängden hos den indiska rhinoen är i genomsnitt 2 m och med en kroppsvikt på 2,5 ton. Hornet på den indiska noshörningen är bara en, och han, till skillnad från den afrikanska noshörningen, är inte skarp, men mer trubbig, konvex.

Sumatran rhino

Den enda moderna typen av noshörning, vars hud är täckt med en liten päls, på grund av vad den ibland kallas "hårig noshörning". Det är också den äldsta bland alla noshörningar. Kroppslängden på Sumatran noshörning är 2,3 m och väger 2,25 ton. Bland noshörningarna är Sumatran-rhino den minsta, men trots detta är den en av världens största representanter för världens djurvärld. Sumatransk rhino bor faktiskt på Sumatra Island (i Indonesien), även i Malaysia.

Javan rhino

Denna noshörning är i en särskilt beklaglig stat, enligt uppskattningar av zoologer, är bara cirka 50 individer av Javan-noshörningen för närvarande bevarade. Det bor bara på ön Java i en speciellt skapad reserv för den, där alla ansträngningar görs för dess efterföljande bevarande. När det gäller storlek och byggnad liknar den javanesiska noshörningen liknande den indiska noshörningen, men dess karakteristiska särdrag är den fullständiga frånvaron av horn hos kvinnor. Endast män i Javan-noshörningen har horn. Vikarna i hans tjocka hukar påminner något om knight pansar.

Intressanta fakta om noshörningar

  • Européerna såg först noshörningen först år 1513, den överlämnades till de portugisiska navigatörerna av den indiska Raja Cambie. Först utställdes en konstig beast till folkens nöjen, då bestämde portugiserna att skicka den som en gåva till påven, men på väg till skeppet gick noshörningen med bärsärkelse, pierced på sidan av skeppet och sjönk.
  • Världen Wildlife Fund WWF har etablerat en särskild "rhino dag" som firas den 22 september.
  • Den stora, ullen rhinoceros av elasmotheries, en gång bodde i skogar, på territoriet, inklusive vårt land i Ukraina, liksom på många andra platser i Eurasien. Tyvärr dog han för 8 tusen år sedan.
  • Ordet "noshörning" finns i namn på många andra djur, till exempel finns det en noshörningsbagel, en noshörningslingare, en hornfisk, en leguan, en noshörning, en noshörningsfisk. De har alla horn, vilket gör att de ser ut som vår dagens hjälte - en noshörning.

Vit, ullnoshörning

I mitten av 1400-talet hittades ett okänt djurskalle i den österrikiska staden Klagenfurt. Stadens invånare var övertygade om att skallen tillhörde den legendariska draken Lindwurms, som bodde i Lake Wörthersee. Men efter tre århundraden visade det sig att skallen inte hörde till den mytiska draken, utan till ullnoserna som bodde i Eurasien i antiken.

Den vita rhinoen är ett utdött däggdjur av noshörningens familj. Han bodde i de stora utrymmena i Europa och Asien, och slutligen försvann för 8-14 tusen år sedan.

De främsta orsakerna till utrotningen är klimatförändringar och förändringar i floran. Det är inte uteslutet att de forntida människorna som aktivt jagade dem spelade en viktig roll vid försvinnandet av ullhaltiga noshörningar.

Rheninernas fossila ben har upptäckts ganska länge i Sibirien och Mongoliet, men under lång tid kunde de inte identifieras korrekt.

Benen av ullnoshörningar började locka uppmärksamheten hos forskare i slutet av XVIII-talet. Under lång tid trodde forskare att de fossila hornen är klorna av gamla fåglar. Men i 1769, tack vare den berömda tysk-ryska resenären P. Pallas, blev det äntligen etablerat att de hittat fossilerna tillhör noshörningen.

Mer än 130 tusen år sedan ockuperade noshörningen ett stort område. Rhino bebodde Europa, Ryska dalen, östra och södra västra Sibirien, Primorye, norra Kina, Mongoliet. Finns av kvarlevor av ullen noshörning uppstod även på Nya Sibiriska öarna.

Den vita ullen noshörningen var uppenbarligen frånvarande på ön Irland, i Japan, i norra delen av Sibirien, i Nordamerika (även om andra djur, till exempel, steppebison och mammut bodde där).

utseende

I utseende liknade den vita ullen noshörningen liknande den moderna familjen, men det skilde sig ändå i några detaljer om strukturen. Han hade en mer utsträckt kropp, huvudet var också mer långsträckt och hans tassar var kortare. Scruffen höjdes av en puckel som bildades av muskler och innehöll en stor mängd fett. Kroppen på en vitullsrenoster var täckt med långt hår av rödbrun färg och huden var väldigt tjock, vilket var en adaptiv funktion att bo i ett mycket hårt tundra-steppe-klimat. Den ullhinniga noshörningen hade två horn, vars främre sida var 1,4 meter lång och dess vikt var ca 15 kg. Det andra hornet var betydligt kortare - inte mer än 0,5 meter.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org