Fåglar

White Wagtail: Intressant fågelliv

Pin
Send
Share
Send
Send


En liten och rolig wagtailfågel är känd för nästan alla. Du kan se det nästan året runt. Området av dess livsmiljö är enormt, sträcker sig nästan från de arktiska öknen till Asien. Det förekommer även i Island och Kina. Förresten, och vaggan är en flyttfågel eller inte?

Det här är inte en ledig fråga eftersom det på vissa ställen anses vara avgjort, medan det i andra hävdas att denna fågel flyger bort någonstans varje vinter.

I själva verket är det inte så enkelt. Forskare tror att vaggan började sin segrande marsch runt om i världen någonstans i Afrika. Och alla befolkningarnas särdrag säger att det händer från någonstans i söder. Så vem är en sådan vigsel: en flyttfågel eller inte?

Ornitologer säger att för den största delen av sin stora räckvidd gör denna fågel regelbundna vinterflygningar. Men i södra Europa och i Afrika finns det sådana populationer som inte flyger bort för vintern.

Frågan om säsongsvariation av platser kan också uppstå eftersom bland dessa arter finns en hög andel polymorfism, när fåglar från olika ställen ser helt annorlunda ut. De kan förväxlas med andra arter, varför denna tvist uppstod.

I vårt land är wagtailen en flyttande fågel som återvänder till sitt hemland under början av öppningen av floder från is. Som regel händer det någonstans i slutet av mars.

Förresten, precis efter ankomsten, gillar dessa fåglar att hålla sig nära de isflödande floderna och tina, det är därför som folk säger skämt att det är vaggan som bryter isen. Flyttande fågel eller inte - vi har redan räknat ut, men vad händer i övergångsområdena i Centralasien?

Vi har inte av misstag fokuserat uppmärksamhet på denna fråga. I dessa delar är klimatet väldigt hård (dock konstigt kan det låta). Faktum är att sommarmånaderna ofta kännetecknas av en kvävande värme och en brännande sol, medan vinteren genom sin svårighetsgrad kan slå till och med den inhemska sibirien.

Ett levande exempel på detta är Mongoliet. På sommaren kan temperaturen närma sig +60 grader Celsius, och på vintern kan den gå långt ner, bortom märket på -20 grader. Så hur uppträder fågeln (vilken bild finns i artikeln) i sådana förhållanden?

Det är här att hon visar all sin unikhet! I samma Mongoliet finns det nästan ett dussin underarter av föräldern, som skiljer sig från sitt utseende och vanor från det.

Så, några av dem är nästan endemiker som lämnar sina hem endast vid extremt hårda vintrar, och vissa vagnar gör långdistansflyg även på sommaren, vilket enkelt bildar nya hybrider.

Den enda kvaliteten som förenar alla representanter för denna unika art är deras konstiga begär för människor och antropogena landskap. Om det finns en stor stad i närheten av livsmiljön i något område, så kommer nästan alla fåglar att bosätta sig i sitt område.

Förresten finns det en annan odditet här: i stora bosättningar förändras vagnar ofta sina vanor, och sedan återstår en del av befolkningen på samma plats även på vintern. Naturligtvis kan detta förklaras av livsmedelsförsörjningens rikedom, men för att andra fåglar inte gör det!

Här är det, wagtail. Det är svårt att med säkerhet säga om en flyttfågel eller inte, eftersom ett antal faktorer kan påverka detta.

Allmän beskrivning

Den här lilla fågeln hör till Sparrow-liknande ordning, till familjen Earable. Forskare dela upp vita vaggar i 14 underarter. Alla skiljer sig i skumringen. Kroppsstorleken hos fågeln tillsammans med svansen är ca 20 cm. Klädfärgets övergripande färg är grå, men magen och huvudet är vita. Bröst och krona i wagtail svart. Vingarna och svansen har grå och vita fjädrar. Alla fåglar, oavsett deras underart, ser intressanta ut, men alla män har en tydligare, mer mättad färg.

Den vita vändstaven (bilden visas ovan) bor i den övervägande delen av Eurasien och i Nordafrika. Med början av kallt väder, vanligtvis i november, flyger fågeln till Medelhavet eller till Sydafrika. Men invånarna i tempererade breddgrader lämnar inte sina platser året runt, men går bara regelbundet för att försörja sig med mat.

White Wagtail: Livsstilbeskrivning

Så snart våren börjar, återvänder wagtails till sina ursprungsorter. För bosättning väljer birdie oftast flodbanker och öppna områden med låg vegetation. Därför kan vaggan ses längs vägen i trädgårdar och parker.

Det intressanta är att denna representant för fåglar tycker om att leda ett jordiskt liv. Deras ben är väldigt mobila och anpassade för långa promenader på vägar och gräsmattor. Om staden har tillräckligt med gröna områden, kommer den vita vaktstången tyst i närheten av människor. Dessutom fungerar det på sommaren som en bra hjälpare för människor, som utrotar blodsugande insekter. De är mycket kloka och förstår snabbt vad matare är för, och använder dem om de inte lämnar staden på vintern.

De skyddar djärvt sitt territorium från alla fåglar, som de betraktar som fiender. För att framgångsrikt skydda sina ägodelar kan hanet tillåta en annan ung man att bosätta sig nära honom för att skrämma gästerna tillsammans. Men så snart äktenskapstiden börjar, stannar denna "symbios", och de blir konkurrenter. Män av denna art kan kallas aggressiv mot varandra. Men det är intressant att vid krigets ögon förenar de krigande partierna och börjar slåss ihop. För att vandra, samlas dessa fåglar ihop, och på senhösten, under natten, samlas alla i vassen.

Fågelmat

Den vita vaggan äter främst insekter, men kan äta maskar eller spindlar. Rider längs marken ser fågeln ut för sitt offer och förtär det. Hon kan också fånga insekter under flygning. Därför hänger vaggan i luften, klappar vingarna och griper sitt byte. Även denna fågel kan förvänta sig om vatten när en insekt faller i vattnet. Medan buggen inte har druckit eller fisken inte har ätit det, rusar vaktstensljuset till honom och griper med näbben.

Parningstid

Så fort fåglarna återvänder från varma platser är de uppdelade i par. Varje år tar vaktpar upp nya partners för sig själva. Varje man upptar en plot för sig själv, där han lockar sitt par med sång. Det ser ut som en twitter med olika intonationer. Mycket ofta måste de tävla med andra män. Samtidigt i förhållande till motståndaren uppträder de aggressivt. När det gäller parningens dans sänker hanen huvudet, bristlar svansen och vingarna och beskriver cirklar runt sig.

Efter att ha definierat ett par klibbar fåglarna sig och mates några dagar senare. Efter att ha plockat upp ett ställe för boet - i buskarna, sprickorna, hålen, hålen. Trots att båda parter arbetar med konstruktionen, bygger den vita vallängskvinnan huvuddelen av sitt hus. Dessa fåglar gör en koppformad boet av penselträ, mos, gräs, rötter. Undersidan av kvinnan mattan eller ullen. Men boets form kan bero på den valda platsen. Totalt kan byggandet av dessa fåglar ta 6-12 dagar. Men även efter att ha fodrat sina bo, kan de inte bo i det i flera dagar.

Utseendet av kycklingar

Wagtails kläcker avkomman två gånger om året - första gången på våren, den andra - i mitten av sommaren. Varje lägger 5-6 ägg, som är vit, grå eller blåaktig nyans, kan ha olika fläckar av brunt eller grått. Kläckning varar ungefär två veckor. Endast kvinnan tillbringar natten i boet, och under dagen värmer han och hanen växelvis växeln (männen inkuberar inte, men behåller bara värme under frånvaron av mamman). Båda föräldrarna tar hand om kycklingarna. De matar dem och våldsamt vakt mot alla fiender och deras kamrater. I detta fall överflödar fienderna av dessa smulor - rovdjur och fåglar. Kycklingar av den vita vasseln börjar flyga 2-3 veckor efter födseln och lämnar omedelbart boet. Bara en fågel bor cirka 10 år.

Beskrivning av Wagtail

Motacilla har relativt få märkbara skillnader från andra representanter som tillhör familjen vaggar.. Svansen är lång och smal, rakskuren, med två medelfjädrar, som är något längre än sidofjädrarna. Den allra första primära fjädern är märkbart kortare än den andra och tredje fjädrarna. Kännetecknas av närvaron av en svagt böjd klo på pekfingret.

utseende

Företrädare för släktet är skyldiga till deras namn på egenskaperna hos svansens rörelser. Egenskaper för den yttre beskrivningen beror på vagens huvudspecialistik:

  • Pinto Wagtail - En fågel med en kroppslängd av 19,0-20,5 cm, med en vinge längd 8,4-10,2 cm och en svanslängd på högst 8,3-9,3 cm. Överkroppen är oftast svart i färg och halsen och hakan är vitfärgad,
  • Vit Wagtail - En fågel med långsträckt svans och kroppslängd inom 16-19 cm. Grå färg dominerar på överkroppen, vita fjädrar dominerar på underdelen av kroppen. Hals och keps svart,
  • Mountain Wagtail - Ägare av en medelstor kropp och en lång svans. Utseendet av fågeln liknar beskrivningen av den gula vaggan och huvudskillnaden är närvaron av vita "sidor", klart kontrast till det ljusgula bröstområdet och undersidan,
  • Gulhårig Wagtail - Slank utseende av en fågel med en maximal kroppslängd på högst 15-17 cm med en vingspets mellan 24 och 28 cm. Med sin fulla färg liknar den i allmänhet en gul kryssstång.

De minsta representanterna för släktet är gula vaggar, eller Plicas, vars kroppslängd är högst 15-16 cm och väger ca 16-17 g.

Karaktär och sätt att leva på

Varje vuxen har sitt eget territorium, inom vilket det jagar för byte. Om det inte finns mat på platsen, så börjar fågeln att leta efter en ny plats, och en gång där meddelar den sin ankomst med ett högt gråt. Om ägaren till territoriet inte svarar på detta gråta fortsätter fågeln att jaga.

Vaggar i naturen är helt främmande för aggressivitet, men för att försvara gränserna för deras territorium är en sådan fågel ganska kapabel att attackera ens sin egen reflektion, vilket ofta blir dödsorsaken för den fjädrade. Representanter för släktet bosätta sig i små flockar av små antal individer, och när en rovdjur dyker upp på rovdjurets territorium, rider de orädd för att skydda gränserna för deras territorium.

Det här är intressant! Hormoner som produceras av fjäderfågelns hypofys informerar fågeln om avgångstiden i söder, och dagsljuset börjar mekanismen för fågelns "migrationsbeteende".

Representanter av släktet anländer med början av våren, tillsammans med många lapwings. Under denna period visas ett tillräckligt antal myggor ännu inte, och andra insekter är nästan osynliga, så vagnarna försöker hålla sig nära floderna, där vatten förekommer på kustområdena och bruten is. Det är på sådana platser att olika vattenlevande djur torkar ut.

Sexuell dimorfism

En markant uttalad dimorfism observeras omedelbart hos vissa arter.. Till exempel har manar av arten Black-headed Wagtail under parningstid en svart sammet topphuvud, nacke och nacke, och ibland den främre delen av ryggen. Den unga fågeln efter en molt på hösten är likadan i utseendet till honor. Färgen hos män på bergsväxten under uppfödningssäsongen representeras huvudsakligen av gråtoner på hela kroppen, och har en gul färg på underdelen och nacken är mycket kontrasterande, svart.

Wagtail arter

Kända arter av släktet Wagtails:

  • M. feldegg, eller den svarta hovslagaren,
  • M. aguimp Dumont eller Pinto Wagtail,
  • M. alba Linnaeus eller White Wagtail,
  • M. capensis Linnaeus eller Cape Wagtail,
  • M. cinerea Tunstall eller Mountain Wagtail med M. underarter. cinerea Tunstall, M.c. melanop Pallas, M.c. robusta, M.c. patriciae vaurie, mc schmitzi Tschusi och M.c. canariensis,
  • M. citreola Pallas, eller gulhårig vallstjärna med underartiklar Motacilla citreola citreola och Motacilla citreola qassatrix,
  • M. Clara Sharpe, eller Long-tailed Wagtail,
  • M. flava Linné eller Gula vallstång med underart Mf. flava, M.f. flavissima, M.f. thunbergi, M.f. Iberiae, M.f. cinereocapilla, M.f. pygmaea, M.f. feldegg, M.f. lutea, M.f. beema, M.f. melanogrisea, M.f. plexa, M.f. tschutschensis, M.f. angarensis, M.f. leucocephala, M.f. taivana, M.f. makronyx och M.f. simillima,
  • M. flaviventris Hartlaub eller Madagascar Wagtail,
  • M. Grandis Sharpe eller Japansk Wagtail,
  • M. Lugens Gloger eller Kamchatka Wagtail,
  • M. madaraspatensis J.F. Gmelin, eller vitkruvad vithöna.

Totalt finns cirka femton arter av viggar som bor i Europa, Asien och Afrika. I CIS finns det fem arter - vit, gul-spin och gul, samt gul-headed och berg vaggar. För invånare i mittzonen i vårt land är representanter för White Wagtail-typen mer bekanta.

Habitat, livsmiljöer

I Europa finns de flesta arter av vaggar, men den Gula Wagtailen utmärks ibland som ett speciellt släkt (Burytes). Den talrika svarta huvudet är en invånare av våta ängar och sjöar, täckta av sällsynta vassar eller högt gräs med glesa buskar. Den bosatta fågelen Vaggen bosätter sig ofta nära människans bostad, bara i afrikanska länder söder om Sahara. Den gula viken eller Pliska, som bor i stora delar av Asien och Europa, Alaska och Afrika, har blivit utbredd nästan hela Palearctic-bältet.

Vita vaggar nestar främst i Europa och Asien, liksom i Nordafrika, men representanter för arten kan också hittas även i Alaska. Fjällvattnet är en typisk invånare i hela Eurasien, och en betydande del av befolkningen sover regelbundet endast i tropiska områden i Afrika och Asien. Fåglar av denna art försöker hålla fast vid biotoper i närmiljön, vilket ger preferenser till stränderna och floderna, våtmarker och kärr.

Det här är intressant! Det anses att Mongoliet och östra Sibiriens territorium är vagganes hemland, och det var bara mycket senare som sådana sångfåglar kunde bosätta sig i hela Europa och dyka upp i norra Afrika.

På sommaren ligger den gula huvudstjärtan på ganska våta ängar i Sibirien och i tundran, men med början på vintern migrerar fågeln till territoriet i Sydasien. Den långklassiga vaggan eller bergsvaggan präglas av ett brett spektrum i Afrika och i länder som ligger söder om Sahara, inklusive Angola och Botswana, Burundi och Kamerun. Alla representanter för arten bebor kusten av skogsturbulenta flöden inom subtroperna eller tropiska torrskogsområdena, och förekommer också i fuktiga subtroper eller bergskogens troper.

Wagtail Diet

Absolut alla representanter som tillhör Wagtail-familjen, foder uteslutande på insekter, medan deras fåglar kan fånga även under flygningen. Fåglarna matar på ett mycket ovanligt sätt, och de fångade vingarna avbryter först vingarna växelvis, varefter bytet snabbt spätts. Ofta, för jakt, väljs vaggan av vattenkropparnas stränder, där larverna av små mollusker eller caddisfishes kan bli deras byte.

Maten av vaggar är främst representerad av små dipterösa insekter, inklusive myggor och flugor, som lätt kan sväljas av fåglar. Dessutom äter företrädare för släktet ganska gärna alla typer av buggar och caddisflies. Ibland kan sådana små fåglar ha råd att äta små bär eller frön av växter.

Det här är intressant! Småfåglar ger enorma fördelar - vagnar väger mycket frivilligt nära betesmarker för hushålls- eller vilda hovdjur och äter hästflugor, liksom många andra blodsugande och irriterande insekter direkt från ryggen.

Ransen av en pliska inkluderar olika små ryggradslösa djur i form av spindlar och bedbugs, creepers och beetles, flugor och ryttare, larver och fjärilar, myggor och myror. Insectivorous fåglar, som regel, söker efter sitt byte endast på marken, mycket snabbt och enkelt rör sig bland gräset.

Reproduktion och avkomma

Med början av våren börjar kvinnan och hanen aktivt samla små grenar, mos, rötter och skott som används av fåglar vid konstruktion av en konformad boet. Huvudvillkoren för att nesta en vuxen vassle är närvaron av närliggande vatten.

Kvinnor börjar lägga ägg från det första decenniet av maj, och i kopplingen har de ofta från fyra till sju ägg, varav efter ungefär några veckor släpar kycklingarna och kvinnan kastar snabbt hela skalet från boet.

Från maj till juli har vaggan tid för att göra två kopplingar. Chicks födda till världen, som regel, har grå, gul eller vit-svart fjäderdräkt.

Det här är intressant! Wagtails nestar ett par gånger under sommarperioden, med hjälp av luckor i väggarna, trussystemet under broar, markfördjupningar, håligheter och underrotsplanter av vegetation, och det snodda boet är tillräckligt löst och fodrat med hår eller strimlar från insidan.

Båda föräldrarna tar hand om foderet av sina kycklingar, som i sin tur skickas för att fånga insekter. Efter några veckor flås kycklingarna redan och står snabbt på vingen. I slutet av juni och början av juli börjar de äldre kycklingarna med sina föräldrar att lära sig att flyga, och med början på hösten flockar fåglarna i söder.

Naturliga fiender

Самыми частыми врагами трясогузки являются домашние и дикие кошки, ласки и куницы, а также вороны и кукушки, многие хищные птицы. При появлении врагов трясогузки не улетают, а напротив, начинают очень громко кричать. Иногда такого поведения бывает вполне достаточно, чтобы прогнать врагов от гнезда или стаи.

Befolkning och art status

De flesta arter är inte hotade eller sårbara, och befolkningen hos vissa medlemmar av släktet minskar märkbart. På Moskva-regionens territorium är ängen ganska utbredd och vanlig. Representanter för arten enligt status tillhör den tredje kategorin - sårbara fåglar i Moskva.

Vår ankomst

De lever:

  • i Europa,
  • Asien
  • Afrika.

På ett ganska varmt och bekvämt land leder de ett stillasittande liv. Invånare i svala livsmiljöer migrerar till Afrika och tillbaka.

Av karaktärens karaktär inte bara optimister utan även patrioter. Filopaty. Forskare kallar ett så vackert ord kärlek till moderlandet bland djur. Mer exakt, viljan att återvända till födelseplatsen. Och fenomenet när samma individer brukar odlas på samma specifika ort - avels konservatism. Och även om vaggar, som de flesta insektslevande fåglar, flyger söderut för vintern, på våren försöker de återvända till sitt lilla hemland.

Fortfarande ligger en hel del snö i skogen, på fälten och i ravinerna. Men vårens värme har redan fått morgonmunstycken. Solen drunknar is och snö i en flytande uppslamning. Samlar i pölar.

Och nu, efter rooksna, larks, starlings, kör de första vagnarna redan runt. Kör, argumentera, full av styrka och energi. Men fåfänga och twitter verkar bara ojämn. Mycket snart kommer fåglarna att oroa sig för att hitta en lämplig boskap.

Där wagtailen gör boet

White Wagtail, kanske mest kreativa i att välja boskap. Särskild kärlek för dessa fåglar till olika tekniker. En övergiven skördare, en tomgångstraktor eller en pråmsträngad sträcka, i vilken ett boe kan vridas, är inte slumpmässiga men favorithästar av vita vallar. En annan passion - konstruktionen av mannen. Mer exakt, alla sorters sprickor och nischer där du kan bo och bo.

I bosättningar, närmar sig vägar, spårvagnsspår, förvirrar inte bara de orädda vagnarna, men verkar också locka till sig. Alla möjliga fågelnestplatser är inte listade. Nest kan hittas var som helst.

Nesting tid

Det tar 1-2 veckor att bygga ett bo i en kryssning. Sedan ett par dagar kan boet stå i viloläge. Slutligen kan honan lägga ett ägg per dag. De första äggen i kopplingarna finns i slutet av april. Fyllda murverksvagnar finns i början av juni. Vid denna tid läggs alla ägg och normalt 5-6 stycken. Och fågeln tas för en tät luktning.

Gucken är väl medveten om schemat för den vita vallstången, som lägger ägg i boet. Det är sålunda en av göteborgens huvudpedagoger. Och det är inte förvånande - vård av kycklingar i en vågfågel kan betraktas som exempel.

Hur man skiljer kvinnan från hanen

Skulle vara uppmärksam på huvudets färg. Det är tråkigt i kvinnan. Individuella fjädrar ser ut som gråa märken. Den manliga "skullcap" är mer svart, kontrasterar med klädseln på baksidan. Du kan fortfarande märka skillnaden i vingarna på vingarna. Även om det är ganska individuella skillnader, men de kan styras av.

När det gäller beteende i boet har kvinnan en fördel. Därför försöker han, när han kommer, försöka snabbt mata foderet till kycklingarna och springa iväg.

Reparationen av boet är också mer kvinnlig prerogativ. Hanen kan bara ta bort rester av mat eller sopor.

Avgång av kycklingar

Efter att ha lämnat boet, kycklingar, föräldrar matar en vecka. Dessutom delas brödet ofta i två delar. En av dem tas av hanen, den andra av honan. Under sommaren har en del av vaggarna tid att höja kycklingar två gånger.

Under andra hälften av sommaren finns ungdomar som blandas med vuxna ofta vid vattnet. I öppna pölar, nära vägtrafiken regelbundna besökare. Här och köket och badrummet på ett ställe. Och vaggar älskar att springa längs stigar, smuts och asfaltvägar och samla de nedfällda eller fallna insekterna. Vissa oerfarna och oförutsedda fåglar blir ofta offer för tung trafik.

White Wagtail är i ständig rörelse, kontinuerligt arbete på dig själv, för att bäst uppfylla miljöförhållandena. Hennes livliga karaktär, fantastiska tolerans för förändring och förmåga att anpassa sig gör det möjligt för henne att trivas under alla förhållanden. Oavsett om det är en vild naturreservat eller högljudd betongmetropol.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org