Fåglar

Blå tit fågel-tit

Pin
Send
Share
Send
Send


Vanlig, blå eller grön azurblå är en liten tit med en rik blågul fjäderdräkt. Fågeln är utbredd i de subarktiska och tempererade zonerna i Nordvästra Afrika, Västra Asien och Europa. Den lever i det vilda främst i blandade och lövskogar, särskilt i björk och ek. Passar perfekt till odlade landskap och bosätter sig ofta i parker och trädgårdar, där det finns nära matare. Ofta utgör stadsbefolkningar i Europa. Fågeln är inte blyg och låter lätt folk nära honom.

Under reproduktion föder det främst på djurfoder: spindlar och insekter. På vintern och hösten ingår vegetabiliska livsmedel, som frön, i dess kost. Boskap i hål, såväl som i konstgjord dum.

En liten tit med en kort kort näbb och en kort svans är allt en blå tit. Detaljerad information om den presenteras i artikeln nedan. Storleken är mycket sämre än en stor tit, medan den är lite större än en trowel - dess kroppslängd är ca 12 cm och väger 14 g. passera genom ögonen och stänga på baksidan av hans huvud. Den andra mörkblå remsan går runt halsen och därigenom bildar en krageliknande look.

Pannan och kinderna är vita, svansen, vingarna och nacken är blåblå. Som regel är ryggen olivgrön, men kan ha olika nyanser beroende på livsmiljö. Fågelns botten är gröngul, i nedre delen finns en liten längsgående mörk rand. Grågrå ben, svart näbb.

I Europa finns azurblåsten i nästan alla länder, men är frånvarande i norra Skottland, på Island, på Balkan och på Alperna, i norra Ryssland och på Skandinavien. Fram till 1963 bodde hon i de yttre hebriderna.

Livsstil: blå tit

I de centrala och södra delarna av sortimentet är de bosatta, medan de på vintertid i norr migrerar i väster och söder. Dessutom är vertikala flygningar i bergen möjliga. Oregelbundna migreringar och beror till stor del på väder och tillgång till foder. Dessutom är unga fåglar som inte är puberteten mer benägna att förflytta än vuxna.

Under uppfödningssäsongen hålls de alltid i par, för det mesta huddling i blandade flokker med långsvansade och stora tuttar, vanliga pikor och gulhåriga kungar. Samtidigt utmärks azurerna bland dem av olika rullar på mycket tunna grenar.

reproduktion

Liksom huvudtalet av småfåglar, i det azurblå trädet, börjar sexuell mognad ett år efter födseln. Uppfödsäsongen hos fåglar uppträder i slutet av våren, men blandade fläckar av tuttar börjar sönderfalla i mitten av januari, varefter de väcker sina territoriella instinkter.

Kvinnan i mitten av april fortsätter självständigt till byggandet av hennes bo. Det ligger vanligen i ett träds hål och hål, ofta med en smal öppning och mycket högt från marken. Periodiskt använder den azurblåsten gammala bo hos andra fåglar.

Huvuddelen av säsongen har hon 2 kopplingar, men i vissa regioner (i Tyskland, Storbritannien, Marocko och även på Korsika) läggs ägg endast en gång. Vanligtvis är den första kopplingen i början av maj, nästa - i 2 juni. Antalet ägg beror på maximalt antal och biotop.

Huvuddelen av fågelns diet är djurmat. De flesta är små insekter, når en längd på 1 cm, deras larver, dessutom araknider. En uppsättning mat kan variera beroende på deras tillgänglighet i området vid en given tidpunkt. I början av uppfödningssäsongen, när alla träden bara börjar vara täckta med grönska och larverna antingen är frånvarande eller de är mycket små, utgör spindlar huvuddelen av sitt byte. I händelse av att caterpillarnas massa ökar, växlar den azurblå titusen snabbt till denna typ av byte.

I stora mängder förstörs olika skogsskadedjur av fågeln, bland annat de håriga silkesmaskarna, dessutom buggar, bladlusar och resten av hemiptera. Larverna av sågflöden och fjärilarens larver förbrukas lätt i mat. Olika flygande insekter fångas (tappar, flugor, näthinnor), myror, skalbaggar, plantor och olika tusenpinnar.

Underarter och systematik

Den gemensamma blåstenen i 1758 beskrevs vetenskapligt av den berömda Carl Linnaeus i den tionde boken av hans "Naturens System". I det ögonblicket fick denna art namnet Parus caeruleus, och fåglarna tillhörde titmouse. Benämningen Cyanistes betecknades därefter en subgenus, i vilken många arter med liknande morfologiska egenskaper kombinerades. Denna klassificering används för närvarande av ett antal specialister, inklusive ryska.

Där bor det

Azurträd känns väldigt bra i nästan alla löv- och blandeskogar i Centraleuropa. I barrskogar, som är mindre lämpliga för deras existens, förekommer fåglar ganska sällan. Blå tit bor också i många urbana trädgårdar och parker. På våren och sommaren lämnar de unga skogar, där träden är för tunna så att du kan hitta nödvändiga hål i dem. Hösten och vintern kan dock hittas både i gamla och i unga skogar, buskar och rädda sängar. Under denna period samlar tit titus ofta i gemensamma flockar med andra typer av titmouse. Tillsammans vandrar fåglarna genom skogarna på jakt efter mat. Att vara i stora flockar, är dessa tuttar bättre skyddade mot fiender, till exempel från sparrow hawk.

VAD ÄR

På sommaren azureworms mata på insekter, som samlas på trädens löv, till exempel ek. De jagar också spindlar, malar, bladlöss och andra skadedjur. Under utfodring av kycklingar blir titmouse-byte ett stort antal ägg av fjärilar, larver eller larver, vilket azurblåst finner på träd och buskar. Att äta mycket skadedjur (till exempel raggiga larver av en orörd silkesmask, weevils), blått tit, som andra art av tuttar, ger stora fördelar för trädgårdsmästare. På hösten matar fåglarna på vild äldre, böksnötter och rosenkransar. På vintern, förutom nötter och olika fetter, äter azurträd också frön. De älskar solrosfrön, vallmofrön och hasselnötter. I de hårda vintrarna kommer en azur som letar efter insekter att undersöka trädens bark. På våren borde de inte matas.

KOPIERING

Tidigt på våren, och i vissa södra områden tillbaka i februari, börjar azuror att leta efter en ihålig, bekväm för att bygga ett bo. Idealiska är små hål eller smala sprickor i träd belägna i en höjd av högst 15 m, eller övergivna hål i små spettar. När hanen finner en lämplig plats, bjuder han kvinnan till honom med snabba rörelser av vingarna och skrek. Sedan glider han inuti och bjuder sedan in sin vän, säker på att hon kommer att acceptera detta boende. Hon avvisar ofta flera ställen innan hon bestämmer sig för att hon har hittat vad hon behöver. Boet bygger hon sig själv. Fågeln sätter in i det ihåliga mycket mossa, torrt gräs och annat material. Hon pressar gräset med bröstet och pressar det mot kanterna tills hon ger näset en kopp. I slutet sträcker honan höljet med fjädrar. Blå tit låg 7-13 vit med röda eller bruna fläckar av ägg. Under läggning och inkubation av ägg skyddar hanen boet och matkällorna.

Intressanta uppgifter, information.

  • På vintern gör blå tider razzier på matare. På en dag flyger upp till 200 tuttar, vilken peck på nötterna, upp till nötnätet som hänger i trädgården.
  • I England, blått tit, som peckar på allt som de kan hitta, nådde grädden under locket på folie på mjölkflaskor, som mjölkarna brukade lämna vid dörren. Sedan dess har fåglarna haft kräm, tills traditionen att leverera mjölk till sina hem äntligen har försvunnit.
  • Ibland azurewees piska upp fönstret kitt eller flyga in i rummet och riva av bitar av tapeter, som sedan fodras med bon.
  • Azureas bo i hålor, vars ingångsdiameter inte överstiger 3,5 cm. Emellertid tömmer en bo med ägg, kycklingar och en tjej ofta en väsning.

SYNITA LAZOREVKA. BESKRIVNING OCH UTSEENDE

Vuxna män och kvinnor är färgade lika, endast män kan vara lite ljusare. Fjädrarna hos unga fåglar skiljer sig också lite i färg från fjädrarna av vuxen azurblå, men de är inte så glänsande. Blått tit med hjälp av starka tassar och klor kan hänga även på tunna grenar och pissa larver från dem. På grund av detta kan de också pissa av fett och frömat som människor hänger för dem i träden. Honan lägger 7-13 vit med rödbruna fläckar av ägg (en per dag). Inkubationstiden på två veckor börjar först efter det att det sista ägget har lagts. Rösten av den blå titen är byggda i hålen av träd av moss och gräs, varefter de är fodrade med en mjuk fjäder.


- Habitat habitat

Där bor det

Blått tit finns nästan i Europa - i skogen och bredvid människans bostad. Områdena för området är södra Skandinavien, väster om Moskva och fångar en del av Nordafrika.

SKYDD OCH BEHANDLING

Den azurblå befolkningen har minskat under de senaste 40 åren på grund av avskogning. Trots detta finns inget omedelbart hot om artutrotning.

Hur ser en fågel ut

Blå tit är mycket lik den vanliga fågeln, som lätt kan känna igen av varje stadsboende. När du tittar noga ser du att kepsen och vingarna på en tit är svarta med en blå nyans. Blå titfjädrar är målade i en rik azurblå färg. Därför namnet på fågeln.

Blå tit, som alla passerine, skiljer sig inte i stor storlek. De växer upp till 12 cm långa. Väg inte mer än 15 gram. Färgfåglar lockar uppmärksamhet:

  • gröngul mage, med en mörk rand som löper längs den,
  • azurblå keps,
  • ljusblå pilar som sträcker sig från den tunna näven,
  • vita kinder
  • azurblå fjädrar runt halsen, som liknar en krage,
  • svansen och vingarna är blåblå,
  • mjuk grön rygg
  • svart näbb
  • blågrå ben.

Beroende på livsmiljön är färgen hos företrädarna för denna titanisk ordning något annorlunda. Manspersoner har som regel en ljusare och mer kontrastfärg. Fjädrar av honor och unga fåglar skiljer inte mättnad. De unga har inte en ljusblå hatt, färgen på fjädrar är gråaktig eller brun.

Den närmaste släktingen till fågeln är den vita azurblå (ibland kallad prinsen), som är lätt att skilja efter färg: vit lock, blåaktig vit plommon. Dessa fåglar skiljer sig i karaktär. Den senare är försiktig, leder ett stillesittande och mer hemligt sätt att leva, speciellt under avelning av avkommor.

Blue Tit - mycket mobila representanter för blue-tit-familjen, med en kockig karaktär. Lilla fåglar missar inte möjligheten att delta i en kamp med sina släktingar för att vinna en plats för boet. Speciellt levande krigsliknande karaktärsdrag förekommer hos män under parningstid.

Som alla tuttar är azureor mycket nyfiken, men försiktigt, de är rädda för att låta en person stänga, men de kan lätt tämja mat. Dessa är sångfåglar. Deras särdrag är en mycket rik repertoar. En ringande röst, som en klocka.

Azurisk livsstil och livsmiljö

Blått tit är en mycket vanlig art. I naturen bor de i lövverk eller blandade skogar, i staden föredrar de norr, trädgårdar, parker. Fåglar anpassar sig väl till förändrade förhållanden. Det finns fall där azurblåa boskap hittades även på polerna.

Habitaterna är omfattande:

  • Europa (utom Island),
  • Ryssland (upp till Uralerna, är sällsynt i Sibirien),
  • Afrika (nordväst),
  • Asien
  • Kanarieöarna (på grund av egenskaperna hos beteende och färg uppstår ibland i en separat art).

Som du kan se, anpassar azurererna sig mycket bra till olika klimatförhållanden. Känn dig bra i subtroperna, och i mer allvarliga miljöförhållanden.

I naturen föredrar azurträd att bosätta sig i ek eller björkskog, i små lundar. Även om det ibland finns undantag. Vissa populationer bor på platser som är atypiska för denna art:

  • cederträd i Sibirien,
  • lövskogar i Afrika
  • palmer i de södra regionerna,
  • skogsbälten inom staden.

I områden med torrt klimat och tillfälligt regn föredrar det azurblå trädet att ligga i närheten av vattenkroppar - i floder av floder eller röda kullar nära sjöar. Detta är speciellt karakteristiskt för azurblåsten.

För arten kännetecknas av en stillasittande livsstil. I norr migrerar befolkningen till varmare områden, söder eller väster, på jakt efter överkomlig mat och bättre väderförhållanden. Intressant är att unga människor är mer benägna att förflytta sig. Ofta är orsaken till fågelmigration en enorm avskogning. På jakt efter överkomlig mat bor fåglar ofta i närheten av människor. Fröer och fett i matare av stadsparker och offentliga trädgårdar är en välkommen behandling för fåglar.

I den naturliga miljön föredrar fåglar att äta insekter. Detta bestämmer valet av livsmiljö. I lövskog med gamla träd finns alltid tillräckligt med larver och annan mat. Vanligtvis äter azuréer:

Blue Tit - en trogen assistent trädgårdsmästare. Fågeln äter skadedjur som ofta blir en riktig plåga för sommarboende. Om det inte är svårt på sommaren att hitta mat, då har fåglarna svårt att på vintern. Under den kalla årstiden matar fåglarna på frön av barrträd och lövväxter, vilket gör stora flygningar på jakt efter mat. Först undersöker de kronans träd och sällan letar efter fallna frön på marken.

uppehälle

78 procent av den blå titmenyn består av buggar och spindlar av liten storlek (upp till 1 cm) och deras larver. Dieten varierar beroende på plats och årstid. På våren, när träd börjar blomma, matar den blå titan främst på spindlar. Sedan börjar larverna dyka upp, de går också att mata (speciellt när larverna blir tjocka, stora och saftiga). Mer exakt blir larverna och blir huvudmenyn. och spindlarna dyker in i bakgrunden. Blue Tit - en obeveklig skadedjursskog. Det är en hel del problem för bladlus, larver, bedbugs och andra små buggar. "På bordet" gå och flyga insekter - flugor, myggor, getingar, skalbaggar, tusenben.

Video "Blue tit (Cyanistes caeruleus) sjunger"

På hösten växlar fågeln till växtmat. Insekterna är redan i viloläge och fågeln äter växtfrön (tall, gran, björk, lönn, ek, cypress och andra).

Och självklart flyger imu-azurerna närmare mannen. När allt kommer, kan du äta eller bara inte dö av hunger. De äter frön, nötter, bitar av mat. Varje mat som matas av en person. Ofta har den blå titen, tillsammans med tuttar, solrosfrön från matare och bitar av bröd, svin, peppar på den inramade torkade frukten på balkongen.

Material författare: Margarita Olegusna Samusik

Utseende av azurblå tit

Att döma av utseendet, så är azurblå mycket lik sin medeltitel. De enda skillnader som tydligt visar att detta är en annan fågel - en tunn liten näbb och en kort svans.

De skiljer sig också i storlek: kroppslängden på en azurblå titus brukar inte överstiga 12 cm och vikten av en vuxen fågel överstiger sällan 15 gram.

Kroppen har en karaktäristisk färg, som är märklig för den här sorten av blåa tuttar - det finns en blåblå keps på huvudet, liksom mörkblå karaktäristiska ränder på sidorna av näbben. Dessa band löper genom ögonen och förenar på baksidan av huvudet, som bildar en sken av en tunn mask. En annan remsa av samma färg går ner i nacken och liknar en tunn krage.

Vita fläckar är tydligt synliga på fågelns panna och kinder, medan ryggen är av marshgrön färg och intensiteten i denna färg beror starkt på den specifika habitat. Underlivet är gulaktigt, med en liten men tydligt synlig mörk längsgående rand. Näbben är vanligtvis svart, och benen är gråa, med olika nyanser.

Vanlig blå tit (Cyanistes caeruleus).

Vid kycklingar är färgen mindre uttalad än hos vuxna - det blåa "locket" saknas, färgerna är bleka och tråkiga, alla band har en implicit grå färg och magen är grön. Med ålder fås fågeln rätt färg.

Habitat azureas livsmiljö

På den europeiska delen av kontinenten finns azurblåsten nästan överallt, med undantag för Island, Skottlands norra delar, liksom norra Ryssland och Skandinavien. I Norge sprids denna fågel upp till 67 paralleller, och i Finland - upp till 65.

I västra Ryssland passerar gränsen för intervallet längs Karelska Isthmus, men sedan skiftar söderut - mot Bashkiria. När det gäller den östra gränsen för intervallet är den ganska variabel på grund av klimatfluktuationer. Sällan är den här fågeln som finns i södra Sibirien. Mot söder finns azurer på Kanarieöarna, i Nordafrika, i Asien, upp till norra Iran och Irak.

Kvinnor är praktiskt taget oskiljbara från män: det enda som de kan särskiljas är ljusets ljusstyrka, eftersom hanen är målade mer varierad.

Livsstilar azureor vanliga

Так как ареал обитания весьма широк, то лазоревки приспособились проживать как в редких лесополосах, так и в густых лиственных лесах. Иногда их можно встретить и в смешанном лесу, где из лиственных деревьев представлены в основном дуб и береза.

Также эти птицы любят поймы рек, и нередко заселяют даже небольшие рощи по берегам водоемов. Совершенно не сторонятся человека, и потому живут в парках и посадках городов и сел. Det är dock värt att notera att den blåa foderbasen är knuten till de gamla träden, vilket innebär att ju äldre plantagen desto större sannolikhet är att den azurblåsten kommer att bosätta sig där.

På högländerna stiger dessa fåglar sällan över 1700 meter, med undantag för Kaukasus - där dessa fåglar möttes på höjder på 3.500 meter över havet. På andra territorier bosätter sig livet ofta, men desto mindre vandrar det närmare norr - den här fågeln tål inte kallt väder och tvingas flytta söderut till varmare områden. Migrering kan också associeras med en liten mängd mat, och sedan flyttar dessa fåglar till en annan plats, men vanligtvis inte långt borta. Samlas ofta i stora flockar, men under uppfödningsperioder hålls de i par.

Under året flyttar gröna azurer mig i höjd och rör sig lägre med början av kallt väder.

Blått Titens näring

Den vanliga kosten med azurblått tit är 70-80% av djurfoder. Beroende på häckningsplatsen kan typen av levande livsmedel variera från larver av olika insekter till araknider och flygande insekter. Mops, spindlar, flugor, myggor, bladlus, larver av olika arter går till matning. Den enda gränsen är rovets storlek. Insekter äts vanligtvis upp till 1 cm. I längd.

Eftersom det blåa titet förstör larverna och popparna av många skadedjur, bidrar det till jordbruk och skogsbruk i kampen mot skadliga insekter, som det är mycket uppskattat av skogsodlare.

På hösten-vinterperioden, när det blir tätt med levande mat, växlar det blå titeln till vegetabilisk mat, bland annat värderar den frön av barrträd, ek, boxwood, lönn, björk och andra lövträd. När det finns få frön, kan dessa små titmouse besöka matare, där de ivrigt äter jordnötter, solrosfrön, osaltade svär och brödsmulor. Det fanns fall då azurer plockades på mjölksäckar och uppsamlad grädde.

Nimble azurer kan fånga sina byte på flugan, men oftast plockar de ut små insekter från barken av gamla träd.

Normalt matar fåglarna av denna art på trädens krona, men om maten torkar ut, så faller de blåa tiderna ner till marken och söker efter godis bland torrt gräs, fallna blad och kvistar. De hittar också mat i torra vassar och rusar längs reservoarernas banker.

Lyssna på röstet på en azurblå tit

Honan bygger sig en bo av sig själv och väljer den här ihåliga eller ihåliga i träet, som ligger ganska högt från marken. Om hålrummet är litet kan fågeln sy ihop med näven och plocka trädets väggar. Även azurträdsträden upptar konstgjorda platser för att boa, såsom mellanrum mellan tegelstenar, vägskyltar, lamppostar, etc. Boet är en liten skål strönad med mossa, fjädrar, torra blad av gräs och ull. Alla dessa fåglar söker ut i hela distriktet.

Omedelbart efter utseendet av kycklingar är de helt hjälplösa. Honan värmer dem, och hanen matar hela boet.

På en säsong sker två kopplingar vanligtvis, men ibland läggs ägg endast en gång.

Den första kopplingen sker ungefär i början av maj, den andra i slutet av juni. Den vanliga kvantiteten i en läggning är från 5 till 13 ägg. Ägg är vita, med ett glänsande skal, täckt med fläckar och prickar av brunaktig färg. De kvinnliga inkubaten kycklar i ca 16 dagar, under vilken hanen matar henne 2 gånger om dagen. I mycket sällsynta fall väljer kvinnan, som täcker kopplingen med ner och fjädrar, sig själv för mat. Om en farlig gäst närmar sig boet, blåser azurerna, efterliknar ormar, eller surrar som en varpsbo.

Efter ungefär 7-8 dagar börjar båda föräldrarna mata till avkomman. Efter 15-23 dagar fläder kycklingarna och flyger ut ur boet. Från och med den här tiden kan de ta hand om sig självständigt.

Vad ser det ut som en blå tit

Fågeln har en kort svans och en liten näbb. Kroppens längd överstiger inte 12 cm, och vikten är 14 g. Färgfunktionerna kräver att man markerar en blå keps och mörkblå ränder som markerar konturerna i svartbaggen, passerar genom ögonen och stänger på baksidan av huvudet. En annan blå rand smyckar halsen, som liknar en krage.

Pannan och kinderna har vit plommon. Svansen och vingarna är generöst målade blå. Olivfärg dominerar på baksidan, men färgintensiteten tillsammans med variationer i skuggan kan variera beroende på det område där fågeln bor. Botten har en gröngul färg som ger grågrå ben med speciell ljusstyrka och synlighet.

Kvinnor har en lugnare färg. I deras fjäderdräkt finns det fler gulvita eller grönvita nyanser än rika gulgröna. Den unga manens färg är matt. Han har inte en blå keps, överkroppen är övervägande grå, botten är grönaktig.

Fågeln kännetecknas av stor rörlighet och "talkativitet". Till skillnad från enkla tuttar börjar hennes låtar med ett trestavssamtal, som utvecklas i trill med 15 länkar. Kommunikation med andra fåglar är begränsad till att uttala en kort cyt, som kan upprepas med olika frekvenser och hastigheter.

Blue Tit. Blue Tit i flygning. Blue Tit. Blue Tit. Blue Tit i flygning.

I europeiska länder är det inte endast representerat på Island, de höga bergsområdena på Balkan och Alperna, och även i norra Skottland. Skogs-steppzonen i södra Sibirien, södra Syrien, Irak och Iran betraktas som den östra gränsen för området, norge, finlands och sveriges territorium anses vara den norra.

Den vanliga blå titet föredrar att bosätta sig i skogar som har gamla träd. Fågeln ställer inte särskilda kriterier för landskap, förutom närvaron av lövträd. Kan bosätta sig längs floden, i stadsparker, på ödemark med glesa träd och till och med i de oftaste skogarna. Attityden till personen är välvillig, vilket gör att fåglarna kan skapa stadsbefolkningar, förlitar sig på utfodring i parker.

I skogar finns den högsta befolkningstätheten på platser där björkar eller ekar växer. Bland de andra möjliga biotyperna lockas det azurblå träd av närvaron av enbär och cederträ, tjocktar av dagpalmer. I torra områden försöker fågeln att bosätta sig i flodskogen längs floddalarna.

Blue Tit. Blue Tit. Blue Tit. Blue Tit. Blue Tit. Blue Tit. Blå tit på gran.

Vad äter det blå titet

Trots kroppens lilla storlek föredrar fågeln djurmat. Den blå titjäggen för insektslarver och insekter själva, vars dimensioner inte överstiger 1 cm i längd. I frånvaro av larver och larver är fågelens huvudsakliga ration arachnids. Så snart larverna får en lämplig massa växlar fåglarna omedelbart till dem.

Blue Tit förstör skogsskadedjur i stora mängder. Dess meny innehåller nödvändigtvis bladlösa, orörda silkesmaskar, sågsvanslarver, fjärilsloppar - malar, tiotusar, flugor, buggar.

På vintern och senhösten måste fåglar byta till vegetabilisk mat. Företräde ges till frön från träd, särskilt björk, boxwood, yew, gran, tall, cypress, ek och lönn. Tveka inte att njuta av den blå tit och äta maten från fågelmatarna, välj bland de föda som presenteras frön av jordnötter eller solros, osaltat svin. Innehavande smidighet och en hel del uppfinningsrikhet lärde individerna som bor bredvid en man till och med att få grädden ut ur mjölksäckarna. I naturen, på vintern, försöker fåglarna korsa över tjockarna eller vildmarkerna på reservoarernas stränder för att hitta insekter som har bestämt sig för att gömma sig på grenarna.

Blue Tit. Blue Tit. Blue Tit. Blue Tit äter bacon. Blue Tit Chick.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org