Djur

Hur ser en koala ut och vilken färg har pälsen

Pin
Send
Share
Send
Send


Koala är ett litet, sött, ödmjukt djur som bara bor på en kontinent - Australien. I det aboriginska språket betyder ordet "koala" "dricker inte". Djuret och sanningen dricker nästan inte vatten, innehåll med fukt som finns i eucalyptusblad. Hans grekiska-latinska generiska namn "Phascolarctos" betyder "buktbjörn". Koala har länge kallats en björn, men det är inte en björn, och det har inget att göra med björnar, förutom att det ser ut som en fluffig nallebjörn. Faktum är att koala är buktigt, det är den enda moderna representanten för familjen Koalov (Phascolarctidae).

Idag är koala det australiens mest älskade marsupialet, en av de erkända symbolerna i Australien, men det var inte alltid fallet. De första europeiska bosättarna förstörde miljontals dessa försvarslösa djur för tjock päls. Eukalyptusuttag, torka och bränder var dock ännu mer farliga för artens överlevnad. Hotet mot koalor nådde en topp 1924, när mer än 2 miljoner skinn exporterades. Vid den tiden hade koalorna försvunnit i södra Australien och i de flesta områdena Victoria och New South Wales. Som ett resultat av offentlig protest infördes ett förbud mot jakt som började 1944, och bara 10 år senare började befolkningen återhämta sig. För närvarande är koala i vissa områden, särskilt i södra delen av intervallet, en vanlig art, och IUCN citeras som det minst oroande djuret. Intensiv avskogning utgör dock ett hot mot de nordliga befolkningarna.

Koala beskrivning och foto

Utseendet av koalas är karakteristiskt: kroppen är kort och trötthet, huvudet är stort, rundt, med små ögon, stora fluffiga öron och en sträck av naket hud på näsan. Svansen är rudimentär, nästan osynlig från utsidan. Färgen på den tjocka och mjuka pälsen på dorsalsidan varierar från grått till rödbrunt. På hakan, bröstet och innerytan på frambenen är pälsen vit. Öron gränsar till långt vitt hår, sakrummet är täckt med vita fläckar. I norra delen av livsmiljön är pälsen av djuren kortare och mindre frekvent.

Kroalas kroppslängd är 70-85 cm, vikten är 7-12 kg. Manspersoner är mer massiva än kvinnor, de har en större nosparti och storleken på auriklar är mindre. Dessutom har hanarna en doftande körtel på bröstet, med vilken de lämnar taggar på träden inom deras territorium. Kvinnor har en dubbel-nippel öppning väska.

Koala är underbart anpassat för en stillasittande träaktig livsstil. Hans kropp är täckt av tjock päls, vilket skyddar djuret mot väder och temperaturfluktuationer, vilket är mycket viktigt - det finns inga skydd eller skydd för koalaer. Stora tassar är utrustade med starkt krökta klor, tack vare vilket djuret lätt kan klättra på det högsta trädet med jämn bark. På bilden är bra typer kraftfulla och starka koala klor. Om odjuret slår dem i ett träd kommer det inte att falla ner.

Klättring på eukalyptus tar koala greppet med starka fötter, rör kroppen uppåt och drar samtidigt frambenen. På bakbenen är förstafingret kontrasterat med resten, den andra och tredje är nästan smälta. På de främre tassarna står de första och andra fingrarna mot de övriga, vilket ger ett fast grepp under klättring. Sålar av tassar är nakna, med palparnom mönster. Ett intressant faktum är att koalis fingeravtryck är nästan identiska med de mänskliga.

Det finns totalt 30 koala tänder, i överkäken finns tre par snedstreck och rudimentära fångar. Tänderna är väl anpassade till utfodring på eucalyptusblad som innehåller en stor mängd fibrer. Tuggade löv genomgår mikrobiell jäsning i cecum, som är den längsta relationen till kroppslängden bland alla däggdjur (längden är 1,8-2,5 meter).

På bilden absorberar koala vanligtvis bladen av ett favorit eukalyptusträd.

Koala hjärnan jämfört med kroppsstorlek är en av de minsta bland däggdjur, bara 0,2% av den totala kroppsvikten. Forskare tror att detta beror på anpassningen till diet med lågt kaloriinnehåll.

Var bor koala?

Koals bor bara i Australien, där de finns på många hundratusentals kvadratkilometer på östra delen av kontinenten från norra Queensland till södra Victoria. Befolkningen i dessa pälsar separeras ofta från varandra genom stora utbredningar av fällda skogar. Koalas har valt våta bergskogar i söder, druvplantningar i norr, lundar och halvöken landskap i västra Australien. Befolkningstäthet beror på markproduktivitet. I söder, i regnskogarna når det 8 djur per hektar, och i halvökenzon på en plats på 100 hektar kan endast en individ leva.

Hur bor en koala i naturen?

Koalas liv är nära besläktat med träden i släktet Eucalyptus, i vars kronor de spenderar nästan hela sin tid. Det mesta av dagen (18-20 timmar) som de spenderar i sömn, tar 2-3 timmar att mata, resten av tiden djuren bara sitter. Bara ibland faller de ner till marken för att springa från ett träd till ett annat.

Koals sover vanligtvis under dagen, medan de på natten är ockuperade av det faktum att de långsamt absorberar eucalyptusblad. Djurens rörelser är vanligtvis mycket långsamma, lata, även om det rädda djuret kan röra sig mycket smidigt.

Koalas är stillasittande. De flesta är loners, de lever sällan i par. Vuxna djur upptar vissa livsmiljöer. Under gynnsamma förhållanden är dessa områden relativt små: hanen kan uppta endast 1,5-3 hektar, honor och ännu mindre - 0,5-1 hektar. I områden med dålig vegetation kan manns webbplats vara mer än 100 hektar. Den dominerande manens territorium kan täcka områden upp till 9 honor, och även områden av underordnade män. Varje djur i den enskilda tomten har flera favoritfoderträd.

Koala lever i naturen upp till 10 år, den maximala kända livslängden i fångenskap är 18 år.

Vad äter koalas? Eucalyptus diet

Evergreen eucalyptus löv ger koalas med en konstant matkälla. En vuxen individ äter cirka 500 gram färska blad per dag, och även om mer än 600 arter av eukalyptusträd växer på den gröna kontinenten, äter koala endast 30 av dem. I olika regioner ges företräde åt olika typer av eukalyptus, men främst till de som växer i förhållanden med hög luftfuktighet.

En sådan diet vid första anblicken kan verka tvivelaktig, eftersom bladen på eukalyptus är oätliga eller till och med giftiga för de flesta växtätare. De är fattiga i näringsämnen och innehåller mycket odelbar fiber, såväl som giftiga fenoler och terpener. Men dessa djur har flera prylar som hjälper dem att klara av sådan oätlig mat. De äter inte några löv alls, andra människors giftiga komponenter neutraliseras av levern och tas bort från kroppen. Eftersom kosten är låg i kalorier sover koalor upp till 20 timmar om dagen. De sparar vatten, och med undantag för det hetaste vädret får de den nödvändiga fukten från de ätta bladen. Således gav evolutionen koalanerna en matkälla tillgänglig året runt, och också räddade dem från matkonkurrens.

slags fortsättning

Koalas är polygamiska, med ett litet antal män som står för de flesta matningar. Men detaljerna i fördelningen av matningar mellan dominerande och subdominanta djur är inte fullständigt förstådda.

Både kvinnliga och manliga koalor når sexuell mognad vid två års ålder. Från och med samma tid börjar tjejerna uppfödas, medan manen börjar uppfostra 2-3 år senare, när de blir tillräckligt stora för att tävla om honan.

Häcksäsongen förekommer under våren och början av sommaren (september - januari). Vid denna tidpunkt rör sig männen över mycket långa avstånd, med möten mellan dem förekommer ofta skirmishes. Under "bröllop" bromsar brudgummen ständigt. Dessa skrik, som består av höga andetag, följt av bubblande utandningar, är utformade för att locka uppmärksamhet hos brudar, samt att varna konkurrenter. Ett mans husträd ger vanligtvis ett svar från närstående släktingar. Under denna period markerar manen ofta gränserna för sitt territorium och gnuggar träden med bröstet.

Kvinnan tar in ett år en kull från en, mindre ofta från två ungar. Graviditeten varar 35 dagar. Cuben vid födseln är extremt liten - dess vikt är mindre än 0,5 kg. Den nyfödda klättrar in i påsen, där den är säkert fastsatt på en av de två bröstvårtorna. I en påse spenderar en liten koala cirka 6 månader, där den växer och utvecklas. Under en tid bär mamman honom på ryggen.

Från och med åldern av sju månader fortsätter barnet att mata med en speciell gruel av halvfördelade eucalyptusblad, utsöndras av moderns matsmältningssystem, vänjer sig vid mat av vuxna djur. Den unga koala blir självständig vid 11 månaders ålder, men brukar fortsätta att vara nära moderen i flera månader.

Bevarande i naturen

I naturen har koalaen nästan inga fiender, rovdjur tycker inte om sitt kött, tydligen på grund av att det har en stark eukalyptus lukt. Trots detta anses djur ofta sårbara. Trots att ingen officiellt har registrerat dessa marsupials, enligt oofficiella uppgifter, varierar deras antal från 40 000 till 1 miljon. Habitat förstörelse är det största hotet mot de flesta koala populationer i norra delen av intervallet. Men mycket allvarligare är situationen i halvöken områden i centrala Queensland, där cirka 400 tusen hektar rensas för betesmarker och andra jordbruksbehov varje år. Och medan miljöaktivister larmar larmet och försöker stoppa förstörelsen av skogar, är problemet fortfarande brådskande för landsbygden i centrala Queensland.

livsmiljö.

Koalas sprids längs Australiens östkust. Dessutom bor de på öar utanför Queensland, Victoria och South Australia.

De bor både höga eucalyptusskogar och låga skogar inlands samt kustträd på ön.

Koalas äter bara löv och bark från eukalyptusträd. Det finns över 600 arter av dessa träd, men koalas äter bara löv och bark från 12 av dem.

Eucalyptusblad är extremt giftiga för de flesta djur, men koal matsmältningssystemet neutraliserar gift. Varje koala äter cirka 350 till 600 gram (12-21 ounces) blad per dag. De föredrar unga blad som är mer saftiga och mjuka ..

Koals får över 90% av sina flytkrav från eucalyptusblad. De dricker bara vatten när de är sjuka, eller när det inte finns tillräckligt med fukt i trädens löv.

Koalas är mestadels nattliga. Cirka 20 timmar om dagen sover koalaer eller vilar i träden, krullade upp. När de rör sig kan de hoppa från träd till träd, liksom åka långa avstånd längs marken.

Koalas går och rör sig långsamt, men kan springa om de är i fara.

När de reser på land är de utsatta för attacker av rovdjur som hundar, rävar och dingoes och riskerar även skada eller dödsfall från bilar.

Koalas är i allmänhet tysta, men kan producera en mängd olika ljud, inklusive grumling och grunting. Koals ropar huvudsakligen under parning eller fara. Ett skrämmande eller sårad djurskrik och "skrik" i ett litet barns röst.

En mycket stor koala näsa är en av de viktigaste för henne. När allt kommer omkring kan en högutvecklad luktsanslutning hjälpa djur att lära sig vilka löv som är säkra för konsumtion.

Koalas har en mycket låg ämnesomsättning, vilket sparar energi och hjälper till med matsmältningen av eukalyptusblad. De äter när som helst på dagen, men vanligtvis svala på natten för att spara energi och fukt.

Eucalyptusblad är giftiga för de flesta djur och är inte rika på näringsämnen. Därför tygar koalorna noggrant bladen innan de sväljs. I koalasmagen finns bakterier som neutraliserar toxiner som ingår i eukalyptusolja.

Kvinnor av koalaer når sexuell mognad i åldrarna 2 - 3 år. Manspersoner når mognad senare på 3 - 4 år. Parning sker mellan december och mars, vilket är sommartid på södra halvklotet. För det mesta föds en baby i koalaer. Babykoalor är mycket sårbara vid födseln, de är nakna och blinda. Därför kommer de att ligga i moderens väska i ca 6 månader och mata på mjölk. Efter 6 månader i väskan börjar ungen utforska världen runt när man rider på sin mammas rygg, matar på mjölk och löv. Och bara i 12 års ålder börjar babykoalas leva självständigt.

Koalskydd

En gång fanns det miljontals koalor i Australien, men i början av 1900-talet ledde koalajakt nästan till deras utrotning. På 1920-talet dog nästan åtta miljoner djur, främst på grund av päls.

Koals behöver stora skogsområden. Men antalet skogar minskar och djuren måste flytta oftare på marken, och därför finns det en högre risk att de kommer att drabbas av rovdjur eller människor.

De vanligaste orsakerna till koaladöd är hundattacker och trafikolyckor. På senare år har vissa koala kolonier drabbats mycket av sjukdomen.

Många forskningsprogram har nu skapats för att skydda koalas och deras livsmiljöer.

Vilket fastland bor koala?

Koala - ett djur som är endemiskt mot Australien. Detta är den ursprungliga representanten för Koalov-familjen. De bor på eukalyptusträd. Koala är ett pungdjur som tillhör bipartisanordningen. Dess sortiment är fastlandet Australien, men bara dess östra och södra delar.

Innan européerna kom fram distribuerades djur i norr och väst. Mycket senare avgjordes koalor av mannen på Kangaroo Island. Små djur, liknande teddybjörnar, orsakar allmänt sympati. Nästan hela sitt liv spenderar dessa buktiga djur på träden, deftly går grenarna. En koala kan leva på ett träd i många dagar, och först efter att ha rensat sitt löv ändras det sitt "hem".

Du kommer inte att komma undan på korta ben på marken, varför tröga koalaer ofta dör under bilarnas hjul eller blir lätta byte för vilda dingohundar. På natten ägnar djuren mat, medan resten av tiden sover, bekvämt sitter vid en gaffel i grenarna. Sömnkoalor är väldigt känsliga och vaknar upp i det lilla rasande. Föredrar att bo ensam. Varje vuxendjur har sina egna grunder, vilket markerar med sekret från luktkörtlar. En sådan manlig plot sammanfaller ibland med ägodelar hos flera honor.

Hur ser en koala ut?

Dessa är små djur: deras kroppsstorlek är från sextio till åttio centimeter, med en vikt från sex till femton kilo. Koalas svans är mycket liten: det är nästan osynligt bakom den frodiga pälsen. Djuren har roliga runda öron, som är helt täckta med päls.

Det är omöjligt att beskriva vad en koala ser ut utan att nämna pälsen på dessa djur. Den är mjuk och tjock, ganska hållbar. Färgen kan vara annorlunda, men oftast råa grå nyanser. Mycket mindre ofta är det möjligt att träffa ett litet djur med ljusrött päls.

Koalas är mycket tysta djur: deras röster kan bara höras under vissa perioder, under uppfödning eller när fienden närmar sig. Skrämda eller sårade koalor gör hjärtslagande ljud som liknar en gråtande bebis.

Livsstil

Vi fick reda på var koala bor och hur det ser ut. Det är dags att berätta hur dessa djur lever. Koals är djur som leder en uppmätt livslängd. Nästan hela dagen (från 18 till 22 timmar) sover de. Aktivitet "nallebjörnar" manifesterar på natten, som de inte varar mer än två timmar. Detta beror i regel på att man behöver hitta en mat.

Det är roligt att koalorna i de så kallade vakna perioderna inte rör sig: de sitter bara på grenarna och håller stammen med sina framben. I det här fallet uppvisar koala ibland avundsvärd nåd och lätthet, skonsamt hoppar från ett träd (där all mat äts) till en annan.

Såsom forskare har funnit är en sådan avslappnad livsstil av koalas inte av misstag. Detta beror på deras kost. Vad äter koalas? Varför påverkar näring deras livsstil så mycket? Att veta var koalas bor, det är lätt att svara på dessa frågor. Dietten hos dessa djur innefattar bara eukalyptusblad och skott, som nästan inte innehåller proteiner. Dessutom är eukalyptusblad för de flesta djur dödliga. Detta beror på innehållet i dem av en stor mängd fenolföreningar.

Intressant är att inte alla eucalyptusträd är lämpliga för koalor. Dessutom är djuren mycket selektiva vid valet av löv: de är väl medvetna om närvaron av hydrocyansyra, livshotande. Dessutom kan djur uppskatta sin dos. På en natt äter en vuxen mer än 500 g unga skott och löv. Särskilda bakterier som utvecklas i tarmarna, hjälper till att hantera denna volym grov vegetabilisk matning.

Det är tack vare ett speciellt medium att bladen blir till näringsrik mush och proteinerna som är nödvändiga för kroppen produceras. Переработанный корм хранится в защечных мешках, а для ускорения пищеварения коала периодически глотает мелкие камешки и комочки земли. Сидя на своеобразной диете из листьев, насыщенных эфирными маслами, коала постоянно находится в состоянии легкого опьянения, чем можно объяснить ее «заторможенность».

Еще один интересный факт: учитывая, что едят коалы, вполне естественно было бы предположить, что зверьки пьют много жидкости. Однако это не так: коалы практически не пьют воды, за исключением особо жарких месяцев. Djur är tillräckligt flytande, som de får med vegetabilisk mat.

Säkerhetsåtgärder

På grund av det faktum att de flesta av de traditionella livsmiljöerna hos dessa djur förstördes, har endast utspridda populationer överlevt idag. För omkring hundra år sedan var koalor på utkanten av utrotningen. De människor som lockades av den mjuka och dyra pälsen av dessa djur var skyldiga för detta. Bara 1924 exporterades över två miljoner koalaer från Australien.

Idag är koalor under speciellt skydd, deras utrotning är förbjuden. Koal uppföddes i djurparker och reserverade, vilket återställde antalet populationer.

reproduktion

Minskningen av antalet djur förklaras också av den låga naturliga befolkningstillväxten. Nästan 90% av kvinnorna är infertila, och resten avtar långsamt: de ägnar mycket tid på att amma en kalva, som vanligtvis är den enda i avkomman. Parningssäsongen börjar på koalan i december och slutar i mars: dessa månader på södra halvklotet är slutet på våren eller början på sommaren. Under denna period möter den man som dominerar i ett visst område med kvinnor som är redo för avel.

Parning sker på natten, högt upp i ett träd och varar ungefär en halvtimme. Vid den här tiden barkar partnerna, mumlar högt, repa och bita. Efter att ha utfört äktenskaps sakramentet bryter paret upp och manen från det här ögonblicket glömmer om avkomman. Efter ca 35 dagar är en liten unga född, vilket är helt beroende av mamman. En blind och helt naken bebis, storleken på ett bönsfrö väger inte mer än 3 gram. Vid födelsetiden är hans bakben ännu inte bildade, och fötterna med klor är redan välutvecklade.

Efter att ha kommit in i världen, kryper barnet in i moderens väska längs den väg som den omsorgsfulla kvinnan lickar i hennes päls, och barnet lämnar inte påsen i sex månader, fast fast vid moderns bröstvårtor. Under de första månaderna matas det uteslutande på modermjölk, men då börjar moderen att födda barnet med en uppslamning av halvmassade blad med avföring.

Sex månader senare kommer ungen ut, klättrar upp på mamterns baksida och reser med det genom träden. Upp till åtta månader gömmer han med jämna mellanrum i en väska, men slutar helt enkelt sluta passa in i det: du måste lägga huvudet i det för att befästa din mammas mjölk. Från nio månaders ålder växlar det mogna djuret till sitt eget bröd. Den enårige kvinnan förvärvar sin egen tomt, och den vuxna hustruen drar ut den unga hane under nästa parningstid.

Intressanta fakta om koalas

Vi svarade på de grundläggande frågorna om människor som är intresserade av dessa exotiska djur: där koala bor, hur det ser ut, hur dess liv är organiserat. Och nu vill vi presentera några intressanta fakta om dessa djur.

  • Från de australiensiska aboriginernas språk översätts djurets namn som "inte att dricka".
  • Kohal päls luktar av eukalyptus, vilket är ganska naturligt och muskus. Dessa skarpa lukt skyddar djur från loppor och andra parasiter.
  • Subkutana körtlar ger en speciell substans som ger håret en vacker silverglans. Eucalyptusbjörnar är mycket känsliga för solstrålning, och detta ämne kan absorbera strålar och neutralisera deras skadliga effekter.

Koal kan inte ses i europeiska djurparker, eftersom det i tempererade klimat inte växer eukalyptus och djur utsätts för svält. Utanför Australien kan de bara ses i San Diego Zoo, där en eukalyptuskog planterades specifikt för dessa djur.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org