Djur

Var bor de och vilka storögda cuties - lemurer äter

Pin
Send
Share
Send
Send


Galago - däggdjur baby, som tillhör ordningen med primater. Det är emellertid inte mycket lik apor och lemurer: svansen liknar ekorre, bakbenen är kraftigare än de främre, nosan är skarp och öronen är skedlika. Men galagoens mest anmärkningsvärda ögon: de är bara enorma!

Bor Galago i Afrika, han gillar det torra klimatet.

Beteendefunktioner

Djuret är nattligt. Han kramar smart och tyst genom träden och vrider sina ömma öron i ett rör för att inte skada dem.

Galago tycker om att sova i absolut tystnad, så han pressar öronen mot huvudet så att ingenting distraherar honom från vila. Vakna upp på sena eftermiddagen väcker galago öronen i tur och lyssnar på fara i närheten. Hans öron kan fånga ljud på ett mycket långt avstånd.

Galago föredrar att leva ensam, men ibland bor de i små grupper, högst 10 personer. De multiplicerar 1 eller 2 gånger om året. Kubbar födda till världen (vanligtvis två är födda) lever med sin mamma i upp till 3 månader.

Galagos foder på små ryggradsdjur, fågelägg, insekter och växtfoder.

Gråt galago

Under en nattjakt med en flod djur gör det skarpa ljud som liknar en baby som gråter. För detta var han smeknamnet "buskbarnet".

Ett litet, ofarligt djur i naturen lurar många faror. Den främsta är chimpanser. Primater attackerar galago under sömnen och piercing dem med spetsiga pinnar.

De letar efter små djur och människor, oftast i syfte att sälja, eftersom ett litet djur med stora ögon idag är väldigt populärt på marknaden för exotiska djur. Tyvärr, under transporten dör många barn.

Ai-ai från Madagaskar

Madagaskar mitt - ett djur med stora ögon och öron - hör också till primaternas ordning och är den enda arten av fiskestensfamiljen.

Madagaskar mitt har en liten storlek (36-44 cm), en lång buskig svans som är 15-20 cm större än kroppen och en mörkbrun kappa. Huvud ah-ah är tillräckligt stor, den har stora skalliga öron.

Stora, ständigt överraskade ögon, stora främre tänder, mobila öron av stor storlek och sträckta fingrar på tassarna och gav henne smeknamnet Ah-ah.

Ah-ay finns bara på ön Madagaskar, i tjockarna av bambu eller täta skogar.

Madagaskar Kniv Livsstil

Ah-Ah leder en nattlig livsstil, och under dagen sover han i ett bo som han bygger av palmblad på toppen av ett träd eller i en ihålig.

Med tanke på detta djurs hemlighet med stora ögon, anses bilder med sina bilder sällsynta.

Rooky älskar att festa på hjärtat av bambu eller sockerrör, hon kommer inte att neka från frukt och kokosnötter, kan äta vissa slags insekter. Ah-ay - ett ensamt djur. Sällan kan leva i ett par (kvinnan med hanen under parningstiden eller mamman med barnet).

Intressanta fakta om Madagaskar

Madagaskar län är en av de mest fantastiska djuren på planeten, här är några fakta som bekräftar detta:

  • Antalet av dessa individer är extremt liten, så ah-ai är listade i den röda boken.
  • Kegans främre tänder växer hela livet.
  • Djuren går väldigt långsamt, eftersom det finns mycket långa naglar på fingrarna på lemmarna.
  • Långfingeren på frampoten är lång och tunn, änden är inte täckt med ull. Ai-ai får dem buggar och insekter från sprickor av träd och skjuter dem ner i halsen.

  • Honan ger upphov till avkommor var 2-3 år.
  • Graviditeten varar ungefär 170 dagar, spädbarn matar sig på modermjölk i upp till 7-8 månader och upp till ett år eller två finns runt moderen.
  • Livslängden för en spik är cirka 30 år (vid djurparken).

Ett djur med ovanligt stora ögon

Det verkar som om frågan: "Vilket djur har stora ögon"? Svaret är entydigt - "Vid den största". Men allt är inte så enkelt: världens största djur - den blåhvalen - är inte alls en mästare när det gäller ögonens storlek.

Den kolossala bläckfisken har världens största ögon. Vikten av en av hans ögon är 3 kg och diametern är 30 cm.

I Guinness Book of Records registrerades dock ett djur som har de största ögonen (i förhållande till kroppens storlek). Sådana proportioner kan uppnås om en person exempelvis hade ögon storleken på ett stort äpple!

Vad heter det storögda djuret som är så känt? Hans namn är filippinsk tarsier.

Detta djur ser ut som en tecknad karaktär, inspirerande skräck och awe. Dess storlek överstiger inte 10 centimeter (utan svans), medan den väger bara 120-160 g och ögonen kan nå 1,5 cm.

Pekade öron pryder det stora runda huvudet, lemmarna är tunna och eleganta, rödbruna hårrock.

Djuret lever på de filippinska öarna, och mer specifikt på några av de sydöstliga öarna i den filippinska skärgården:

Long-eared kan leva på olika ställen:

  • i bambu tjocklekar,
  • på träden,
  • i övergivna främre trädgårdarna,
  • i trädgårdarna och plantagerna.

Han föredrar att bosätta sig i skogar där tillgång till en person är begränsad.

Ovanliga förmågor

Det fantastiska djuret med stora ögon har fortfarande ett antal extraordinära förmågor:

  • De kan vända huvudet 180 grader på grund av ryggradens speciella struktur.
  • Spetsarna på fingrarna har pads-suckers, så att du kan stanna på stammar av träd och grenar under lång tid.
  • Tarsiers ögon är ordnade på ett sådant sätt att djuret ser perfekt både i skymningen och i starkt ljus.
  • Under flygningen när man hoppar (och den kan ha en räckvidd på upp till två meter) kan tarsieren "styra" svansen och säkerställa noggrann landning.

Lemur Lory - ett lugnt djur

Fat Lory är ett annat djur med stora ögon. Lemur Lory, som sitter på en gren, ser ut som en fluffig boll med stora ögon. Svansen på detta djur är inte mer exakt, det är, men mycket kort, bara några centimeter, och under pälsen är det helt osynligt. Kroppslängden hos en bug-eyed fluff kan vara 20-40 cm, och dess vikt får inte vara mer än 1,5 kg.

Farligt djur med stora ögon

Tjocka loror mår bra i naturen och i fångenskap. Men innan du får detta charmiga djur med stora snygga ögon, borde du fråga säljaren vilken typ av typ din potentiella familjemedlem tillhör.

Det finns fem typer av fett lory, och en av dem - liten fet lory - är giftig. På bågens armbågsbygel är körtlar som utsöndrar ett ämne som blir giftigt vid interaktion med saliv.

Små fett lory använder detta gift för att skydda ungar från farliga rovdjur. Han lickar bara pälsen på barnet och hon blir giftig.

Andra typer av tjock lory utgör ingen fara för människor.

Ta hand om din granne

Tjock Lory - ovanligt fridfulla djur. De står aldrig i konflikt med sina släktingar, och när de träffas tar de intressanta "välkommen" poserar eller borstar håret med varandra. Speciellt för denna process bär tjocka Lori ett specialverktyg - en lång klo som växer på pekfingret. Alla andra klor av denna art är korta.

Lemur - beskrivning, struktur, egenskaper. Hur ser en lemur ut?

För närvarande innehåller infraorder lemur-liknande 101 djurarter grupperade i 5 familjer (enligt databasen globalspecies.org). De har gemensamma egenskaper, men de har individuella egenskaper som är inbyggda i varje art, varierar i storlek, pälsfärg, reproduktionscykel, vanor och livsstil.

Lemurer är primater av medelstorlek. Den minsta lemur är en dvärgmus lemur (Latin Microcebus myoxinus), som lätt passar i en vuxnas handflata. Dess storlek är endast 18-22 cm i längd med hänsyn till svansen (kroppens längd är inte 9-11 cm) och krummen väger ca 24-38 gram (enligt vissa källor upp till 50 g).

Foto av: Bikeadventure

En gång i Madagaskar levde enorma primater. Dessa utdöda lemurer hade en vikt av ca 200 kg och var större än en manlig gorilla! Hittills är den största lemur i världen den kortstickade Indri (Babakoto) (Latin Indri indri): kroppens längd är 50-70 cm, svanslängden är 4-5 cm och kroppsvikten av speciellt stora exemplar når 6-7,5 kg.

Foto av: Christophe Germain

Lemurerna har en tät, långsträckt kropp och ett litet, avrundat eller något plattat huvud. Nosparten av de flesta djur långsträckta och spetsiga, som en räv. 4-5 grupper av vibrationer som utför beröringsfunktionen är tydligt synliga på den.

Foto av: Jiří Mařík

Lemurens ögon är stora, nära plantade och ser ofta ut som underlägg. Deras uttryck är vanligtvis ett kors mellan förvåning och skräck. I nattprimater är ögatbanorna bredare än i dagsprimaterna. Färgen på lemurs ögon är vanligtvis rödorange, gulbrun eller gul, även om det finns en blåögd lemur, vars andra namn är Sclaters svarta lemur.

Författarfoto: Gabriella Skollar

Lemurs tandrader skiljer sig från sin karaktäristiska struktur: snittet i överkäken är väldigt brett ifrån varandra, och de nedre snedställena är märkbart nära hundarna och har en signifikant lutning framåt och bildar en slags "tandkam".

Foto av: Armin Weigel

Bildförfattare: Vladimír Motyčka

Alla lemurer har tag i lemmar, som var och en har fem fingrar, medan tummen på händer och fötter är motsatt till resten. Naglar växer på alla fingrar, undantaget är fotens andra tå, utrustad med en lång klo, som används för hygieniska ändamål, för vilka han fick namnet "toalett". Denna funktion gäller alla lemurer, förutom madagaskar vantar. Lemurer använder skarpa naglar för hygieniska ändamål, kammade sin tjocka päls. Och vissa arter slickar och borstar varandras hår med sina tänder.

Foto av: Alex Dunkel

Hämtad från sajten: musingsofajunglequeen.wordpress.com

Till skillnad från andra lemurer växer klor på Madagaskars fingrar, och endast på tummarna på bakbenen finns naglar.

Foto av: David Haring

En anmärkningsvärd egenskap hos dessa djur är deras lyxiga, långa och vanligtvis buskiga svansar, vars längd ibland motsvarar kroppens storlek och överstiger det än. Lemurns svans spelar en viktig roll i primatets liv: lemurerna använder den för kommunikativ kommunikation, och även med hjälp av att bibehålla balans, hoppar från gren till gren, som ekorrar. Och endast den kortstickade indri, trots sina imponerande dimensioner, har den minsta svansen och växer bara 3-5 cm i längd.

Lemurs tjocka kappa kan vara av den mest mångsidiga färgen: vissa arter protesterar gråbrun i färg, andra kännetecknas av ljus svartvitt, rödbrun eller röd päls. Katten lemur har en speciell färg - den långa, krökta svansen är dekorerad med breda svarta och vita ränder.

Bildförfattare: www.nathab.com

Var bor lemurer?

Miljoner år sedan bodde förfäderna av moderna lemurer på den afrikanska kontinenten, men som ett resultat av klyftan som inträffade 165 miljoner år f.Kr. e. En del av befolkningen isolerades på ön Madagaskar och närliggande öar där djur överlevde och bildade en unik öfa fauna.

Lemurer har länge framgångsrikt hållits i djurparker runt om i världen, där primater lätt anpassar sig till livet i aviaries och reproducerar väl. Men under naturliga förhållanden lever lemurer uteslutande på ön Madagaskar och Comoröarna, som är en unik zon som innehåller ett kluster av många endemiska arter av olika representanter för flora och fauna.

Lemurerna har behärskat nästan alla naturliga biotoper på ön Madagaskar: olika arter av dessa primater lever i djungeln i det tropiska monsunklimatet i östra delen av ön, i skogarna i de nordöstra och södra delarna, i det tempererade havsklimatet i dess centrala regioner och i de torra skogarna nära västkusten.

Lemur klassificering.

Den taxonomiska klassificeringen av lemurer har ännu inte definierats och kan diskuteras. Det finns flera klassificeringar som presenteras i tabellen nedan.

Primate Lori, som också hör till underordnad ekorrar, kallas ofta "lemur lori", även om denna definition är felaktig. Trots det faktum att den slutgiltiga klassificeringen ännu inte har bestämts, anser de flesta forskare att loriformifiers är en separat infrastruktur som inte är relaterad till lemurs infrarödsordning (lemurliknande).

Lori. Foto av: David Haring / Duke Lemur Center

Beskrivning av dvärg lemurer

Några primitiva särdrag är väl bevarade av alla levande dvärg lemurer, vilket gör sådana däggdjur ett av de bästa levande bevisen på vårt ursprung. Men sådana invånare i troperna i Madagaskar är nästan helt annorlunda än alla kända och studerade apa människor idag.

utseende

Dvärg lemurer är djur med långa svansar och särskiljande, mycket välutvecklade, bulging ögon.. Huvudet av dvärglemmen är förkortat, med en rundformad mynning. Bakbenen är något längre än förbenen, men alla sådana fingrar i ett sådant däggdjur är lika välutvecklade, kännetecknas av närvaro av hårda och skarpa klor. Medelstora öron täckt ute med glesa och mycket tunna, många hår.

Pälsen på små djur är mjuk och i vissa områden - med en uttalad silke. På baksidan är håret vågigt och ganska ömt. Dwarf lemurer som bor i Madagaskars tropiska skogsområden kännetecknas av deras röda hår med en brunaktig nyans. Alla djur som lever i de torra skogarna i västra Madagaskar har övervägande grå päls i ryggen.

Det här är intressant! Den minsta idag är mus dvärg lemurer, och den genomsnittliga vikten av en vuxen av denna art är drygt 28-30 gram.

Primat ögonfärg beror direkt på arten, men oftast har däggdjur orange eller röda ögon. Bland de trettio arterna är musmaskar de mest kända, för idag köps dessa djur oftast av finsmakare av exotiska husdjur som husdjur.

Karaktär och sätt att leva på

Alla familjemedlemmar Dvärg lemurer hör till nattliga djur som är aktiva endast med början på den mörka tiden på dagen, varför stora ögon orsakas, som ser bra på natten tack vare speciella ljusreflekterande kristaller. På dagtid sover sådana däggdjur, karaktäristiskt curling upp i bollen. För sömn eller vila används mest hål av träd och bekväma bon med gräs, små grenar och lövverk.

I zoologiska parker, dvärg lemurer, tillsammans med andra nattliga djur, hålls i speciella förhållanden eller hallar med namnet "Night Primates". På dagtid upprätthålls tillräckligt mörkret konstant i sådana rum, vilket gör det möjligt för alla nattliga djur att känna sig bekväma och att upprätthålla naturlig, naturlig aktivitet. På natten tvärtom tänds ljuset, så lemurerna går och lägger sig.

Alla representanter för en relativt stor familj kan förtjänt kategoriseras som unika djur bland kända primater.. Denna åsikt förklaras lätt av djurens förmåga att tillbringa en lång tid i ett tillstånd av torpor eller anabios.

Under denna period sänks metabolismen och en märkbar minskning av kroppstemperaturen, tack vare vilken djuret sparar mycket energi. Aldrig dvalande gaffel-tailed lemursbo i trädhålor, men de sover och vilar uteslutande i en karakteristisk sittställning med huvudet mellan deras främre ben.

Det här är intressant! Lemurs röstområde representeras av olika ljud, genom vilka sådana primater kan kommunicera med varandra, och vissa ljud kan sprida sig på ultraljudsnivån.

Med början av den varma säsongen, vid beredningsskedet för att hamna i en "viloläge", börjar dvärglepelarna aktiv matning, vilket ökar djurets vikt ungefär ett par gånger. Fettreserver ackumuleras vid svansbasen, varefter lemur konsumerar gradvis organismen under anabios. Under naturliga förhållanden föredrar dvärglemmor att vara ensamma eller kan kombineras i par. De rör sig väldigt bra genom att hoppa eller jogga längs grenarna i träden, med alla fyra lemmar för detta ändamål.

Hur många lemurer lever

Bland lemurerna finns skillnader i den totala livslängden. Till exempel bor Cockerel Mouse Lemurs ca tjugo år i naturen, och representanter för Grey Mouse lemur-arterna lever i fångenskap och lever i femton år eller till och med lite mer.

Typer av dvärg lemurer

На сегодняшний день семейство Карликовые лемуры включает в себя пять родов, а также представлено тремя десятками видов, среди которых наиболее распространены следующие:

  • Толстохвостые карликовые лемуры (Сhеirоgаlеus mеdius) — имеют длину тела в пределах 6,0-6,1 см при длине хвоста 13,5-13,6 см и массе тела 30,5-30,6 г,
  • Большие карликовые лемуры (Сhеirоgаlеus mаjоr) — характеризуются достаточно коротким хвостом, с заметным утолщением у основания,
  • Мышиные лемуры Кокерела (Мirzа соquereli) — отличаются длиной тела с головой в пределах 18-20 см при хвосте не более 32-33 см и максимальной массе тела – 280-300 г,
  • Карликовые мышиные лемуры (Мiсrocebus myохinus) - är bland de minsta primaterna som väger 43-55 g med en längd av 20-22 cm,
  • Grey Mouse Lemurs (Microsebus murinus) - en av de största representanterna för släktet och har en vikt i intervallet 58-67 g,
  • Red Mouse Lemurs (Microsebus rufus) - kännetecknad av en massa av ca 50 g med en kroppslängd inom området 12,0-12,5 cm och svans - 11,0-11,5 cm,
  • Bertha Mouse Lemurs (Microsebus berthae) - Endemik i öststaten Madagaskar är för närvarande de minsta kända primater som är kända för vetenskapen med en kroppslängd av 9,0-9,5 cm och en vuxenvikt i en nivå av 24-37 g,
  • Hair Lemurs (Allobusbus triсhоtis) - ha en längd på upp till 28-30 cm med en genomsnittlig vikt av högst 80-100 g,
  • Gaffel lemurer (Ranner furser) - har en kroppslängd på 25-27 cm och en svansdel på en nivå av 30-38 cm.

Det här är intressant! Under 2012, i den östra delen av Sahafina-skogen, som ligger 50 km från territoriet i nationalparken Mantadia, upptäcktes en ny art - musen Lemur Herpa eller Microcebus gerpi.

Det finns sex arter av släktet Cheirógaleus eller Rat Lemurs, och släktet Micracebus eller Mouse Lemurs är representerade av två dussintals olika arter. Den minsta idag anses vara släktet Mirza.

Distributionsområde

Sheirogaleus medius är vanliga i västra och södra delarna av Madagaskar, där de bor i torra och våta lövskogande skogar, och föredrar den lägre vegetationsgraden. Arterna Shearoagalos májór bor i skogs- och skogbevuxna områden i östra och norra Madagaskar och finns ibland i västra centrala delen av Madagaskar.

Woolly-eared dwarf lemurs (Сheirogаleus crоssleeyi) bor i norra och östra skogarna i Madagaskar, och dvärg lemurer av Sibri (Сheiroоgaleus sibrayeei) är vanliga endast i öst av östaterna. Representanter för arten Mirza soquereli har valt de torra skogarna i västra Madagaskar. Upptäckt av Kappeler år 2005 ensam, är den stora nordliga musen Lemur ett djur vanligt i norra Madagaskar.

Microcebus myochoinus är en invånare i de torra blandade och lövskogarna i östaterna och naturparken Kirindi och de sekundära livsmiljöerna av Michael Rubus-arterna är sekundära och primära skogar, inklusive skogsbälten i kustnära tropiska zoner och sekundära bambuskogsområden.

Diet av dvärg lemurer

Nästan allmäktige medlemmar av Dvärg lemurfamiljen använder i mat inte bara frukter och bark, utan även blommor och nektar, som är aktiva pollinatorer av väldigt många växter. Vissa arter karakteriseras av en kort nedstigning till marken, vilket gör det möjligt för dem att jaga alla slags insekter, liksom ganska små djur, inklusive spindlar och småfåglar, grodor och kameleoner.

Det här är intressant! Mängden vegetation är inte alltid tillräcklig för att mata djuren, för att fylla deras styrka, lemurer använder långvarig vila eller sänker sin fysiska aktivitet.

Bland annat döljer primaterna av däggdjur sig ofta genom att slicka sapen på olika växter med sin relativt långa tunga. Tvärgen av dvärglemmen har en speciell struktur, därför är de perfekt anpassade för lättskärning av träbark, vilket stimulerar det aktiva utflödet av vegetabiliska näringsjuicer.

Reproduktion och avkomma

Aktiv rutt i olika arter av representanter för dvärg Lemur-familjen är begränsad strängt till en viss typ av säsong, och parningspraxis hos de flesta av dessa primära däggdjur representeras av höga ropar och berörs till sin partner. Till exempel är avelssäsongen av den tjocktaxade dvärgleman oktober. Förhållanden i en familj kan vara monogamiska eller polygamiska.. Som regel producerar kvinnan avkommor årligen, men den totala varaktigheten av gestation bland representanter för olika arter varierar mycket.

Om ungefär ett par månader av graviditeten ger kvinnan anledning till två eller tre ganska välutvecklade valpar. Graviditet av stora dvärg lemurer varar lite mer än två månader, och avkommorna födda till världen matar modermjölk i 45-60 dagar. Typ av Mirza soquereli bär sin unga i ungefär tre månader, varefter en till fyra unga är födda. Vikten av en nyfödd Pygmy lemur är bara 3,0-5,0 gram. Småbarn föds helt blinda, men öppnar sig mycket snabbt.

Efter att ha blivit född, hänger ungarna på sin mammas mage, klamrar sig mot kvinnans ben, men vuxna kan bära avkomma på egen hand i munnen. Oftast, i en månads ålder, kan den unga dvärgens lemur snabbt och snabbt klättra växter eller träd, men i början följer de outtröttligt sin mamma.

Det är viktigt! Så snart som däggdjuret avvenas från amning blir det omedelbart helt oberoende.

Primate däggdjur når sexuell mognad om ett och ett halvt år eller två, men även vid denna ålder håller djuret nära kontakt med sin förälder, så modern gör sig bekant med höga gråter. Under perioden med säsongsreproduktion bestäms artens anslutning enkelt av partnerens röstdata, vilket effektivt hindrar hybridiseringsprocessen mellan olika arter med betydande extern likhet.

Naturliga fiender

Trots all sin tillräckliga naturliga smidighet och spenderar mest under tiden under skydd av trädkronan blir medlemmarna av Dwarf lemur-familjen ofta lätta byte för många rovdjur.

De främsta fienderna hos sådana lemurer i en naturlig, naturlig livsmiljö representeras av en Madagaskars öron- och lammuglar, liksom stora hökar och civeter, några ormar, inklusive trädboas.

Några rovdjur kan också jaga dvärg lemurer, inklusive smalbandet och ring-tailed Mungo, liksom fosser, som är typiska endemiska representanter som tillhör familjen Madagaskar civets. Ofta är medlemmar av dvärg lemurfamiljen attackerade av mongosor eller vuxna hundar av stora raser.

Enligt statistiken döms cirka 25% av musmusklerna varje år som ett resultat av attacker av olika rovdjur. I enlighet med långsiktiga observationer kan dock även signifikanta förluster i den allmänna befolkningen återhämta sig mycket snabbt på grund av den aktiva reproduktionsprocessen av sådana däggdjur av primater.

Befolkning och art status

Hittills har absolut alla arter av lemurer fått en bevarandestatus, och mycket av dessa sällsynta primater tillskrivs hotade arter. Representanter för vissa arter, i synnerhet Hair-eared Lemurs, anses för närvarande vara utrotningshotade arter.

Detta beror på den aktiva loggningen av inhemska skogar och massförstörelsen av vuxna för livsmedelsanvändning, samt att fånga vidare försäljning som populära och exotiska husdjur. Människor lockas till djurets lilla storlek och dess uttrycksfulla ögon, men när de hålls i fångenskap måste sådana primater säkerställa förhållanden så nära som möjligt för den naturliga miljön.

Hur sover en lemur?

Twilight-arter av lemurer matar på natten och sover under dagen bland lövverket eller i deras skydd, krullade upp i en boll. Ofta sover 10-15 personer i trähålor på en gång. Några lemurer (till exempel den korthalsade Indri eller Verro sifaka) gillar att sova strax på grenen, klämmer fast den med frambenets och fötternas armar, med huvudet mellan knäna och svansen inslagna runt kroppen.

Vad äter lemur?

Lemur är främst ett växtätande djur, men maten beror på typen av primat. De flesta av djursdieten består av lövblad och mogna frukter, som fikon och bananer, liksom blommor, unga skott, frön och trädbark. Den gyllene lemur och den stora bambu lemur matar på löv och skott av jätte bambu. Även om det bör noteras att massan, löv och unga bambuskott äts av några andra arter av dessa djur, till exempel smaka lemurer, som förresten endast matar på denna växt. Cat lemurer är mycket förtjust i frukterna av indisk tamarind (tamarind). Indri och Sifak föredrar endast vegetabilisk mat. Madagaskarhandskar äter insektlarver och frukter (mango, kokosnöt). I kost av dvärg lemurer spelar nektar, harts, pollen och växtsoppa en viktig roll, de matar också på små insekter, larver och sekret. Men fortfarande är insekter och ryggradslösa djur av sekundär betydelse för många arter av lemurer.

Av insekter jakter djur främst skalbaggar, liksom äta mantis, nattfjärilar, lykta, syrsor, spindlar, kackerlackor. Några arter, som den grå musen lemur, äter små ryggradsdjur: träd grodor och kameleoner. Cokerel dwarf lemur innehåller också småfåglar och deras ägg. Och företrädare för familjen indriyevy förutom att plantera mat äter de jorden, neutraliserar giftiga ämnen i växter.

Lemurerna kompenserar sin inte mycket näringsrika diet med långa viloperioder. Dessa primater är dock omnivorösa och i djurparker blir de vana vid mat. De tar tag i maten med sina tänder eller tar de främre tassarna och lägger dem i munnen.

Författarfoto: Arun Kumar Anantha Kumar

Reproduktion av lemurer.

Gon i varje art av lemurer är tidsbestämd till en viss årstid. Till exempel, den parning säsongen av dvärg lemurer varar från december till maj, indrie lemurer rasar på våren, lepilemours från maj till augusti. Små lemursorter når sexuell mognad vid en ålder av 1,5 år, och indivalkvinnor mognar endast 4-5 år. Sammankopplingen hos de flesta lemurer består av höga ropar och berörs till partnern.

Representanter för familjen av indriyevy utgör starka monogamiska par, och endast i fallet med manen hittar kvinnan en annan partner. I andra familjer är könsrelationer både monogamiska och polygamiska.

Vanligen producerar honungar av nötkreatur en gång om året, bara Madagaskar vantar reproducerar mycket långsamt och föder en gång var 2-3 år. Dräktens varaktighet varierar kraftigt mellan olika arter av lemurer och sträcker sig i genomsnitt från 2 månader (i de minsta arterna) till 5-6 månader (i stora arter). Vanligtvis förekommer 1-2 barn, och endast Lemurs-koka kan producera avkommor i storleken upp till 4-6 barn. Lemur-ungar är födda blinda, men på andra dagen öppnar de sina ögon.

Foto av: Christa Klein

Vikten av nyfödda dvärg lemurer är bara 3-5 gram, i större arter är vikten av valpar vid födelsegrad från 80 till 120 gram. Knappt född i världen, hänger små lurka lemurer på moderns mage, klämmar i hennes päls med fasta lemmar, eller kvinnan kan bära hennes unga i munnen. Cubs av mus lemurer spenderar de första 2-3 veckorna i boskapens boskap eller hål. Kubbar av katt och vanliga lemurer flytta sig till mamterns baksida som bär dem på sig själv. Andra arter (till exempel matlagning) klättrar inte upp på mamterns baksida, men ligger i boet under faderns övervakning. I vissa arter gör tvåmånaders gamla spädbarn redan korta tider från boet och återvänder till moderen för att bara äta och sova. Mjölk utfodring håller sig upp till 4-5 månader, sedan den unga lemur avvenas och blir självständig.

Hämtad från sajten: goodnewsanimal.ru

Fiender av lemurer i naturen.

Trots den tillräckliga smidigheten och det faktum att de flesta lemurer spenderar i kronan av träd blir de ofta rovdjur till rovdjur. De främsta fienderna av lemurer i deras naturliga livsmiljö är ugglor (Madagaskar långågeluggla och lammuggla), hökar, civet, ormar, till exempel, Madagaskar tree boa. Lemurer och köttätande däggdjur, som ring-tailed och smalband mungo, liksom fossen, endemiska medlemmarna av Madagaskar civetfamiljen, jakt på lemurer och hundar och mongoos inhemska attackerar ofta dem. Enligt statistiken dömer cirka 25% av musmammar varje år från rovdjurattacker (bland andra arter, lägre siffra), även om sådana befolkningstab återhämtar sig mycket snabbt på grund av den snabba reproduktionen av dessa primater.

Säkerhetsstatus för lemurer.

För närvarande får alla lemurer skyddstillstånd, de flesta anses vara hotade arter. Några arter, i synnerhet den nordliga finkorniga lemuren, ingår i listan över 25 mest sårbara primater. Vissa arter av lemurliknande arter utrotas för kommersiella ändamål, andra lider på grund av intensiv avskogning av tropiska skogar.

Lemur hemma: underhåll och vård.

Lemurer är lätta att tämma, de är inte aggressiva och lydiga, och blir därför ofta husdjur bland älskare av exotiska djur. För att en lemur ska kunna känna sig i fångenskap (i en lägenhet eller i ett hus) så bekvämt som möjligt, måste han tillhandahålla rätt vård. Innan du börjar en lemur bör du definitivt studera informationen om hur du ska ta hand om detta djur och hur man matar det.

Buren eller terrariet för lemur ska vara rymligt, för i den nya bostaden måste du placera grenar av träd eller till och med hänga artificiella rankar, på vilka djuret kommer att vara lyckligt att klättra. Botten av buret eller terrariet ska fyllas med sågspån, som måste bytas ut periodiskt, eftersom det inte går att använda lemur i brickan och i avsaknad av regelbunden rengöring i sin bostad från buret och från djuret själv, kommer det att lukta obehagligt. I lemurs hus kan du bygga en del av ett separat "sovrum" i form av en låda fodrad med vältorkad hö eller naturlig ull - på detta ställe vilar djuret och kan dölja om det vill vara ensamt. I bostaden hos en lemur måste det finnas en behållare med dricksvatten. Trots den tjocka pälsen är lemurerna termofila och tolererar inte drakar alls: ta hand om detta när du väljer en plats för att installera ditt husdjurs hus.

Författarfoto: SHLANGO

Vad matar inhemska lemur?

Lemurer brukar vara vakna från kvällen och hela natten, så du borde mata honom vid denna tidpunkt. Var inte orolig om djuret på eftermiddagen vägrar att äta och speciellt försök inte tvinga mata honom. Lemurs diet kan innehålla ganska olika produkter av animaliskt och vegetabiliskt ursprung. Så här kan du mata en lemur hemma:

  • kokta betor och potatis
  • vitkål och blomkål,
  • sallad och sorrel,
  • gurkor, rovor, morötter, rädisor,
  • olika frukter, inklusive citrus,
  • spannmålspannmål utan tillsats av olja,
  • kockost och hårdkokta eller råa ägg,
  • kokt kött och fisk (inte ben)
  • bröd (och vitt och svart),
  • mjölk och jämn kefir (ibland och i små mängder).

Lemur är stora söttår, därför kan kosten kompletteras med kokt torkad frukt, nötter och honung som löses i en skål med dricksvatten. Lemurer med aptit äter alla slags levande varelser: syrsor, kackerlackor, måltidsmaskar, och kommer inte heller ge upp de nyfödda mössen. Sådana delikatesser kan köpas på husdjursaffärer.

Foto av: KimK

Lemur kompatibilitet med andra husdjur.

Lemur är ett helt icke-motstridigt djur och är väldigt lätt att komma överens med katter, hundar och andra inhemska invånare. Till skillnad från andra primater krossar lemurer inte någonting, gnissar inte och bryts inte om de är utanför deras hus. Det enda problemet kan uppstå med gardiner och fönsterfönster: lemurer - älskare klättrar upp till en stor höjd med hjälp av fasta fingrar och ser därifrån vad som händer.

Med rätt omsorg i fångenskap kan en lemur leva i ca 20 år, glädjande ägarna med sitt intressanta beteende och ovanliga utseende.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org