Djur

Nosach - apa på ön Borneo: utseende, vanor, livscykel

Pin
Send
Share
Send
Send


Naturen har skapat olika typer av apor, deras namn är ibland mycket ovanligt och även roligt. Ta till exempel en art av primater från familjen apor som heter nosach eller kahau. Det grekiska namnet på näsan är proboscis, vilket betyder "stammen". Du kan omedelbart gissa att apor med ett sådant namn är extremt nosiga, de är naturligtvis långt ifrån att ha en elefantkorg, men fortfarande är näsan av stor storlek. I vissa representanter för denna art är det så stort att under måltiden stör det äter, därför är ägaren tvungen att behålla sin värdighet. Dessa fantastiska djur ligger nära utrotningen, de är upptagna i den röda boken.

Nosach (apa): beskrivning

Om man tittar från sidan vid mannosen är denna syn ganska rolig. Faktum är att han mycket liknar en man som missbrukar alkohol. Döm dig själv: en avslappnad kroppshållning, händerna ligger smidigt på knäna, en stor formlös näsa, sänkt till en fet mage, som de säger i folket. Bilder av den här "stiliga" nu framför dig.

Endast män kan skryta med en stor näsa. Det är deras mycket stora långa näsa, som liknar en gurka. Storleken på sådan "manhood" når en längd av 10 centimeter eller mer. När djuret blir arg eller är upphetsad av någonting, växer näsan och rodnad. Kvinnor och unga djur har inte en sådan framträdande dekoration, deras näsor kan kallas snub-nosed snarare än långa.

Nosach (apa) är av medelstor, med längden på svansen lika med hela kroppens längd, som är ca 70-75 cm. Honorna är slanka än "männen", deras kroppslängd är 60-65 cm med en medelvikt på 10 kg. Manspersoner väger ca 20 kg.

Vid vuxna aber är ryggen täckt med kort, men mycket tjockt hår. Färgen kan vara rödbrun, ljus orange, gulbrun eller tegelröd. En fet mage är vanligtvis ljusgrå med en gulaktig kant. Manar är lätta att skilja från honor, inte bara på den stora näsan, de har en mörkbrun man på ryggen.

Miljö och livsmiljöer av näsor

Ön Borneo ingår i listan över de platser på jorden som vinkar mot dem med sin vilda skönhet. De tropiska skogarna är bebodda av fantastiska representanter för djurvärlden. Kachau bor också i denna underbara plats. Dessa apor i naturen lever bara i Malaysia, de ligger här på kusten och dalarna. Nosachi bor inte över 200 m över havet. Favoritställen för dessa djur är mangrove- och dipterokarpskogar, de finns också på plantorna i Hevea.

Apa livet i det vilda

Apor-nosakor verkar vara plumpiga och besvärliga, men det är tills du ser hur smart de reser genom träden. Djuren hoppar helt från gren till gren, svävar på sina armar, ibland går de på två ben som människor.

Aporna gör sina dagliga sysslor på eftermiddagen, deras "arbetsdag" slutar med den första skymningen. Sova nosachi är ordnad på träd, valt i förväg, utan att avgå från floden längre än 15 m.

En grupp nosed apor har från 10 till 30 djur. Ledaren är den äldsta manen, det finns cirka 8-10 honor i hans harem, resten av familjen är barn och unga som inte har nått puberteten. Män som är redo för parning ska lämna familjen, medan unga kvinnor kvarstår. Ibland bara män som inte har förvärvat sin harem samlas i en flock.

Livslängden hos en apa under goda förhållanden kan vara ungefär tjugo år.

Vad äter monkey nosach?

Nosachiens främsta foder är unga löv och frukt, på vars ledning de passerar en dag upp till två kilometer. Enligt observationer från forskare förbrukar djur av denna art cirka 47 arter av växter, varav 30 är löv och 17 är skott, blommor eller frukter. Baserat på detta kan vi dra slutsatsen att det inte finns någon speciell konkurrens mellan grupper av apor, eftersom det finns tillräckligt med mat för alla.

reproduktion

Nosach (apa) når puberteten i en och ett halvårs ålder. När parningstiden kommer, visar kvinnan sin beredskap till mannen med all sitt utseende. Hon sticker ut sina läppar medan hon skakar på huvudet och visar sina könsorgan till föremålet för tillbedjan.

Graviditeten varar ungefär sex månader. En bebis är född, med ett blått ansikte och en snubben. Cuben matar sig på moderns mjölk till dess att den är sju månader gammal, efter avvänjningen stannar den lilla apan med mamman under en tid.

Befolkningsminskning

Som nämnts bor näsan i det vilda endast i Borneo i Sydostasien. De lokala myndigheterna gör en stor insats för att bevara denna art av djur, men även detta kan inte stoppa en betydande minskning av Kahau-befolkningen. Enligt forskare finns det färre än tre tusen små djur över hela världen med fantastiska näsor.

Det handlar om mänsklig verksamhet. Apor bor i tropiska skogar, som nyligen har sakta men säkert försvunnit från jordens yta. Det verkar som att nyligen Borneos öar var täckta med mangrove och regnskogar, men nu är de flesta av dem ibland förstörda eller helt förstörda. För omkring hundra år sedan bosatte sig folk fortfarande inte Borneo. Vid den tiden kunde man fritt observera ett flertal besättningar näsor. Men med ankomsten av människor tömdes träsken, aporna hade helt enkelt ingenstans att bo, vilket resulterade i att de var på utkanten av utrotningen.

Intressanta fakta från Nosachys liv

Nosach - en apa är väldigt intressant och tittar på hennes liv i sin naturliga miljö, du kan se många intressanta fakta. Några av dem presenteras för din uppmärksamhet:

• Nosachi är utmärkta simmare, de kan simma upp till 20 meter under vattnet, på jakt efter mat måste de ofta korsa floden.
• Nosy apor, till skillnad från deras andra släktingar, klarar inte med människor.
• Nosachi kan inte leva långt ifrån vatten. Enligt forskare är orsaken till detta det låga innehållet av mineraler och salter i marken som ligger långt från havet och floderna, växterna som växer där är inte lämpliga för att mata dessa djur.
• Aboriginals i många delar av Borneo kallar monyet belanda nosachi, vilket betyder "holländsk apa". Och detta namn framkom på grund av Nosachas likhet med de holländska kolonialisterna, som har stora buk och röda näsor, noterade av lokalbefolkningen.

Näsa Beskrivning

I förhållande till andra apor har näsor en medelstor kropp.. Mänskarnas vikt är 20 kg med kroppslängd 73-76 cm, honor är lättare och mindre: med en vikt av 10 kg är kroppslängden ca 60-65 cm. Oavsett golvet är djurets svans ungefär lika lång i kroppen.

Men den främsta karaktäristiska externa skillnaden mellan vuxna män, som gav namnet på arten, är en päronformad hängande näsa, vars längd kan nå 10 cm. Zoologernas åsikter är uppdelade på syftet med luktorganet med denna bisarra form.

  • Enligt en version, en signifikant ökning i näsens storlek och rodnad av en arg näsa - ett sätt att skrämma fienden.
  • Det är också möjligt att näsan spelar rollen som en slags resonator, som förstärker volymen av Kahau shouten. Ljuda ut om sin egen närvaro på ett visst territorium, märker apor det på ett ovanligt sätt.
  • Det är också troligt att näsens storlek spelar en roll när kvinnorna väljer en mogen partner under parningstiden.

Att ha en stor hängande näsa är privilegiet av endast män. Hos kvinnliga och unga orglar är det olfaktoriska organet inte bara mindre, men har också en annan form: dessa är piquant uppåtvända triangulära näsor. Den nakna huden på aporna har en gulaktig röd pigmentering. Rygget på ett vuxendjur är täckt av kort tjockt hår. Det är vanligtvis målade i en rödbrun färg med orange, gulaktig, ocker, brun nyanser. Underlivet är täckt med ljusgrå eller ljus beigeull.

Förutom näsan och den imponerande avrundade buken finns det andra skillnader i utseendet hos männen från honorarna - en läderaktig kudde som är täckt med ett markis hår, som bildar en ganska voluminös krage runt nacken och en spektakulär mörk man på ryggraden. Leken i förhållande till kroppen ser oproportionerligt utsträckt och torr, täckt med ljusgrå ull. Svansen, såväl som tassarna är tålamod, muskulös, men näsan används nästan aldrig.

Utseendet hos den klumpiga luzhneen är bedrägligt: ​​Kahau kan faktiskt mycket smart gå genom träden, sväva på frambenen och dra upp bakdelen och därmed flytta från gren till gren. De flesta apor spenderar det mest. Endast behovet av vatten eller en särskilt attraktiv delikatess på marken gör att de går ner. Nosachi leder ett dagligt liv, tillbringar natten i trädens kronor, som i förväg valdes nära flodbredden

Det här är intressant! För att övervinna ett litet avstånd vid övergångarna kan kahau gå på bakbenen. Och de kan simma som en hund, hjälpa sig med sina bakben, utrustade med membran. Dessa är de enda aporna som kan dyka: de kan övervinna ett avstånd på upp till 20 meter under vatten.

Näsan lever i grupper om 10 till 30 personer.. Dessutom kan det vara en ren "herrklubb", och en harem på 8-10 kvinnor, med en vuxen man som leds av. De återstående medlemmarna i den blandade gruppen är icke-mogna avkommor (om sådana finns). Nosachi är av sin natur ganska godmodig och visar sällan aggressivitet, särskilt i förpackningen. Djur kommunicerar med varandra, inte bara med hjälp av ansiktsuttryck, men också med bisarra ljud.

Skvaller och konflikter mellan familjemedlemmar uppstår väldigt sällan och snabbt släcker: Harem-damernas försök att göra en skandal stoppas omedelbart av det mjuka, nasala ljudet som ledaren utsänder. Från tid till annan kan "power coups" förekomma i en flock. Den unga och starkare mannen blir den främsta, förbjuder konkurrenten, berövar honom av sina tidigare privilegier och till och med av hans efterkomma. I sådana fall lämnar moren till den döda ungen också förpackningen.

Försök att tama näsan har ännu inte lyckats. Forskare pekar på deras låga förmåga att umgås, dåligt lärande. Av denna anledning finns det inga uppgifter om näsenas längd i fångenskap. I naturen lever apor i ca 20 år, om de inte tidigare har blivit offer för fiender. I allmänhet bestäms denna period av kvaliteten och kvantiteten av livsmedelsförsörjningen i distributionsområdet.

Habitat, livsmiljöer

Borneos öns och kustnära slätter är den enda platsen på jorden där man kan möta nattliga apor. Som livsmiljöer väljer de oftast myrröda mangrover, stora områden med dipterokarpiska skogar med sina ständigt gröna jättesträd, heveaplantager som gränsar till torvmossar.

Det här är intressant! Nosaty apor, välja platser för sina bosättningar, föredrar bankerna av färskvatten kroppar och floder. Det antas att detta beror på ett visst innehåll av mineraler och salter i jorden, vilket är karakteristiskt för detta område och är ett viktigt formningsförhållande för nasachmatningssystemet.

I ett område som ligger över havet över 200-350 m kan kahau knappast ses.

Ration nosacha

Basen för den nosed apa-menyn är:

  • unga lövträd
  • ätbara skott
  • blommor med söt nektar
  • frukter, helst orörda.

Mindre vanligt kompletteras detta "vegetariska köket" med insektslarver, larver, små ryggradslösa djur. Sökningen efter mat Kahau börjar vid floden, som gradvis suger sig in i skogen och flyttar längs baksidan. För att få tillräckligt, går de ibland flera kilometer om dagen, och bara på kvällen återvänder de till deras livsmiljö.

Naturliga fiender

Det finns inga stora rovdjur i däggdjur i Borneo. De främsta fienderna av nosakorna är de jättegridda krokodilerna som bor i mangrovemossor, sjöslaguner, i nedre delarna och floddelarna. De ligger i väntan och attackerar apor när de passerar floden. Av den anledningen försöker nosachi, trots att de är stora simmare, försöka övergå i det smalaste stället för vattenområdet.

Det är viktigt! Smokiga leoparder som bor på land utgör inte ett stort hot mot näsor. De här rovdjurens befolkning är mycket liten och de föredrar också att jaga större byte - getter, rådjur, vilda svin.

Ofta faller kahau offer för stora bildskärm ödlor och pythoner, havsörnar. Poaching är också en viss fara för dem: en person driver en näsan fisk på grund av gott kött och vacker tjock päls.

Befolkning och art status

Den snabba minskningen av regnskogen, skärandet av mangrover, dränering av våtmarker, odling av oljepalm på bördiga slätter ledde inte bara till en märkbar förändring av klimatförhållandena i Borneo.

Näsens livsmiljö, som dessutom förlorar den konkurrensutsatta kampen för territoriella och livsmedelsresurser till aggressorerna, de långsvansiga och grisstjärniga makarna, har också minskat. Dessa faktorer, liksom poachingen på ön, som blomstrade på ön, ledde till att antalet arter under de senaste halva seklet har minskat med hälften och idag knappt överstiger 3000 individer.

Det här är intressant! Inte långt från staden Sandakan finns en reserv Proboscis Monkey Sanctuary, där man kan se näsa under naturliga förhållanden. Historien om denna plats är anmärkningsvärd.

Den nuvarande ägaren av reserven på 1990-talet köpte ett stort område av mangrove skog för odling av oljepalm. När man såg näsan som bodde där, var plantasens ägare bokstavligen fascinerad av ovanliga apor. Han ville veta allt om deras livsstil och beteende. När han lärde sig att djuren befann sig på utrotningsänden ändrade han sina ursprungliga planer.

Nu, istället för en oljepalmplantage, är territoriet upptagen av en naturlig skogspark, där cirka 80 näsor lever. Platsen är extremt populär bland turister som har möjlighet att observera aporna från ett bekvämt stort område, omgiven av flera plattformar. Två gånger om dagen sätter reserverhållare korgar med en favorit nosach delikatess - omogna frukter. Vid denna tid kommer aporna, som redan är vana vid regelbundna godis, att komma ut från skogsgräset till det öppna utrymmet.

Enligt ögonvittnen är de inte bara rädda för människor, utan också villigt delta i fotograferingar, som ställer sig bakom djungelens ljusgröna bakgrund. Den malaysiska regeringen, som är upptagen med den ekologiska situationen i Borneo som helhet, vidtar åtgärder som bland annat skyddar mot den fullständiga utrotningen av de ovanliga och fantastiska nosakaporna. Arten är listad i ISC och skyddad i skyddade områden.

Beskrivning av arten

En nosed apa tillhör primater av medelstorlek, beroende på kön, deras vikt överstiger inte 20 kg och kroppslängden är inte mer än 78 cm. Sålunda är den genomsnittliga vikten hos kvinnor 8-10 kg med en kroppslängd på 55-65 cm. väger 15-20 kg, kroppslängd - 73-78 cm. Som regel är svansen, oberoende av kön, lika med kroppslängd.

Huvuddragen hos manliga primater är en stor päronformad näsa, sänkt ner, dess storlek kan vara upp till 10 cm lång. Ibland orsakar detta organ mycket besvär medan man äter, och apan är tvungen att stödja den. I studien av näsens olfaktiska förmågor och dess syfte är experternas åsikter uppdelade.

Vissa hävdar att under råttor med andra primater, en ökande storlek, räddar rädslan näsan fienden.
Enligt andra, tack vare det stora olfaktoriska orgeln, kan aporna skrika högre, det är med ett rop som djuret meddelar sin närvaro på något territorium, vilket markerar det.

Fortfarande andra säger att det är i näsens storlek att kvinnan väljer den mest mogna hanen själv under parningstiden.

Den hängande näsan är en karaktäristisk egenskap hos män endast; hos kvinnor och unga primater är det mindre luktorganet uppåtriktat, upphöjt, triangulärt i form. Huden på ansiktet är slät utan en kappa, med ljus röd pigmentering. Baksidan av en mogen primat är täckt med kort hår. Dess färg kan vara mörk, i brunröd eller djup orange toner, eller ljus, ljusgul eller oker. Ull på mage har ljus beige eller ljusgrå färg.

Förutom näsan, stor buken och storleken finns det flera externa skillnader mellan män. Runt halsen på det manliga håret blir mycket tjockare och bildar en slags krage, och längs hela ryggradens längd finns en tjock, mörk man. När det gäller kroppen ser lemmarna sig luta och långsträckta, de är jämnt täckta med ljusgrå ull. Primattråden är stark och tålamod, men är praktiskt taget inte använd, till skillnad från muskulösa tassar.

Livsstil

Vid första anblicken gör näsan ett intryck av en hålklump, men det här är en missuppfattning. Apor är väldigt smidiga och går enkelt från träd till träd, de griper grenen med sina främre tassar, svänger och hoppar över och drar upp bakbenen. Большую часть дня они проводят на верхушке деревьев, иногда спускаясь вниз за водой или особым лакомством. Наибольшая активность животного наблюдается во второй половине дня. Ночью прячутся в кронах деревьев.

Примечательно, что только этот вид обезьян умеет нырять, более того, проплывать под водой до 20 метров. På bakbenen har de membraner som hjälper apor att simma på ytan av vattnet. Från födseln lär kvinnan en baby till vattenprocedurer.

Dessutom kan endast 2 arter av primater, inklusive näsan, enkelt röra sig på bakbenen, som regel gör de det i täta skogar, där det är svårt att överföra fyra ben.

Primates bor i små grupper om 10 till 30 personer. Ibland ingår det bara män eller vice versa - kvinnor som leds av en mogen man, men oftare är de blandade flockar. Nosachi anses vara en godmodig art av apor, de kan vara aggressiva bara för att försvara sitt territorium, konflikter i en flock sker extremt sällan. Mellan sig sker kommunikationen av djur med hjälp av ovanliga ljud eller ansiktsuttryck.

Skvaller i blandade grupper är nästan uteslutna, hos kvinnliga flokker uppträder, om än sällan. Så snart konflikten mellan kvinnorna förfaller, stannar ledaren plötsligt honom och avger ett nasalt ljud. Det finns fall där en yngre och mer krigande man i kampen för makten utvisar packets ledare och förstör hans avkomma, i vilket fall moren till de dödade ungarna också måste lämna gruppen.

Alla försök av zoologer att tama Kahau misslyckades, det beror på deras dåliga anpassning och låga förmåga att lära sig. Därför finns det ingen information om hur länge livet är i fångenskap. Under livets tillstånd i naturen lever näsan i ca 20 år, som regel beror det på mat och livsmiljö.

livsmiljö

Borneoöarnas kustområden och låglandet är livsmiljöer av nattliga apor. Torvmarker, dipterocarpskogar, våtmarker med mangrover är föredragna avreglingszoner för dem. Dessutom stiger aberna inte i områden som ligger över 250 m över havet, den perfekta platsen för dem - kusten längs eventuella reservoarer med färskt vatten.

De vanligaste kost nosach aporna är:

  • bara trädens blommande löv,
  • unga skott
  • blommor
  • omodd frukt.

I allmänhet cirka 47 namn på växter.

Det är extremt ovanligt att primater äter larver av trädinsekter, skalbaggar och larver. Denna trupp av apor har en volumetrisk mage, för att bli fylld, måste de ibland gå flera kilometer om dagen och återvända till bosättningsorten senast på kvällen. De börjar leta efter mat nära floderna och gradvis flytta sig djupt in i skogen.

Nosach undviker växter som innehåller ett naturligt antibiotikum och vice versa - kan äta de som är giftiga. Detta faktum förklaras av det faktum att Kahau-magen innehåller bakterier som kan neutralisera gifter, men de dör genom antibiotikas verkan.

Fiender av en nosed apa

Mindre vanligen blir apor rov för stora ormar, örnar eller övervakar ödlor. Trots skyddet av Kahau-befolkningen fortsätter de att jagas av poachers på grund av värdefull päls och kött. De rökiga leoparderna som bor i Borneo föredrar att jaga nötkreatur och nästan aldrig attackera apor.

Kahau befolkning

Avskogning, dränering av träsk och odling av områden som en gång fungerat som livsmiljö för apor leder till en kraftig minskning av deras antal. De återstående områdena, som är möjliga för bosättning, är upptagna av en mer aggressiv art av långsvansmakar. Platser av Kahau-provet lockar de växande poachersna som fiskar. Under de senaste 50 åren har antalet nosed apor minskat med hälften, hittills är deras befolkning cirka 3000 individer. Arten är listad i International Red Book som hotad.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org