Djur

De mest intressanta och ovanliga fakta om elefanter

Elefanterna anses vara de största jordrepresentanterna för faunan. Men det är inte bara deras storlek och kraft som är slående: dessa djur är extremt intelligenta och sällskapliga. De tar hand om sina familjer, och deras liv styrs av många sociala lagar och förordningar. Dessa växtätande jättar, som kombinerar otrolig styrka och ömhet, kan bevara minnet hos långdöda släktingar och sörja förlusten av nära och kära. Vill du veta ännu mer intressanta fakta om elefanter? Läs sedan den här artikeln.

1. Elephants är de enda levande företrädarna för däggdjursgruppen, som en gång innehöll den utdöda amerikanska mastodonen och mammoten. Manater och damaner anses också vara släktingar till elefanter, eftersom de har gemensamma förfäder och manater är godmodiga sjöjättar, och daman är roliga, klumpiga djur, storleken på en katt.

2. För närvarande är elefanter uppdelade i afrikanska och asiatiska, utåtskilda från varandra. DNA-studier har visat att afrikanska elefanter är representerade av två arter: jättarna som bor i skogarna och deras släktingar som lever i savannor. Således är det totala antalet arter av levande elefanter tre, medan tidigare, mer än 12 tusen år sedan fanns det cirka 40 arter.

3. Elephants - herbivores, deras diet inbegriper örter, trädbark, löv och frukt. Varje dag för en måltid kan de spendera ca 18 timmar. Tja, eftersom endast 40 procent av maten som konsumeras ger djuret den nödvändiga känslan av fullhet, bör rationerna vara tillräckliga för att möta kroppens behov. Ett vuxendjur brukar äta cirka 180 kg mat per dag och dricker 100-180 liter vatten. För att släcka sin törst måste elefanter ibland resa många miles.

4. Elephants använder sina imponerande öron som en fläkt, och även deras öron hjälper skrämma av påträngande insekter, uttrycker känslor och ser mer imponerande ut i fiendens ögon.

5. Män och honor har tänder, men inte alla arter, t ex tänder har inte tjejer av indiska elefanter. Tusks är modifierade tänder som växer genom djurets liv. Med hjälp av tusks bär djur olika föremål, riva av bark från träd, klara stigar, gräva upp rötter från marken och slåss med fiender. Den genomsnittliga längden på tänderna har minskat betydligt under de senaste hundra åren. Och felet från alla poachers som förstörde elefanter med stora tänder (längden på tänderna är ärvda).

6. "Som en elefant i en kinesisk butik" - de pratar ofta om en klumpig, besvärlig person. Emellertid är elefanten själv inte alls klumpig. Han har en välutvecklad känslighet, även jättens fot är så känslig att han kan känna myntet på en plan yta. Att vara i ett slutet utrymme, känner djuren bra om de omgivande föremålen och beter sig försiktigt, men om han är arg, kommer han verkligen att förstöra allt omkring honom.

7. En elefants stammen är ett fantastiskt organ som är en fortsättning på djurets överläpp och näsa. Stammen ger ägaren en känslig luktsinne. Och med hjälp av en koffert äter elefanter, tar olika föremål, hälsar vänner, skrämmer bort fiender etc. Med sin bagage kan en jätte lyfta från föremålet något föremål från en logg till en match. Stommen har tiotusentals muskler, medan det finns mindre än 650 i människokroppen! Det låter dig ordna en dammig eller vattendusch (stammen kan rymma upp till åtta liter vatten). Det är också en stor periskop som hjälper en elefant att andas när den är under vatten. Elefanter suger sin bagage för komfort, precis som små barn suger en bröstvårtor. För att inte förlora mamman klamrar unga ofta till hennes svans med bagageutrymmet.

8. En kvinnlig elefant kan bara tänka sig några dagar om året. Behandlingsperioden är den längsta bland alla däggdjur (22 månader för den afrikanska elefanten, 21 månader för den indiska elefanten). En nyfödd barns elefants vikt kan nå 120 kilo!

9. Elephants bor i familjer som består av honor från flera generationer och ungdomar i olika åldrar. Kvinnor bor hos deras klan hela sitt liv, medan män, som når 12-17 år, börjar som regel ett självständigt liv. Familjen är ledd av en matriarkelefant. Hennes ansvarsområden innefattar att reglera familjemedlemmarnas livsstil, upprätthålla sammanhållning och bekymmer för säkerheten. Matriarken fattar beslut i extrema situationer, till exempel när det är nödvändigt att attackera fienden, och när tvärtom att fly. Hon lär unga mammas elefant hur man tar hand om ungen och förbereder också sin efterträdare, som i framtiden kommer att leda familjeklanen. Ledare förändras bara på grund av matriarkens död.

10. Elephants kommunicerar med varandra med hjälp av beröring och olika ljud - grunts, grås, gräver, visselpipor. Och de kan göra ljud med så låg frekvens att det mänskliga örat inte fångar dem. Djuren själva kan skilja lågfrekventa ljud på ett avstånd av mer än åtta kilometer.

11. Elephants har ett fantastiskt minne som låter dem komma ihåg de klagomål som orsakas av människor, liksom placeringen av viktiga händelser. De glömmer inte sina släktingar årtionden senare efter separation. När de möter, bildar de ofta en cirkel, höjer sina huvuden högt, klappar öronen och blåser högt.

12. Elephants är emotionellt högutvecklade. Glädje, sorg, empati för kära, ilska - allt detta är inte främmande för dessa jättar. Vetenskapsmän tenderar också att tro att djuren kan uppleva glädje när de möter en släkting, föder en ungt i en klan och också sörjer de döda. Till exempel firar kvinnor i klanen tillsammans en bebis födelse - de trumpet och stampar fötterna. Eller omväxlande i tjänst, skyddar en sårad babyelefant från den brännande solen och omger den med en tät ring om en rovdjur dyker upp någonstans i närheten. Elefanter uttrycker de mest vördnadsfulla och ömma känslorna genom kyssar och kramar. De kan även le. Dessutom begraver de sina döda släktingar - de slänger löv, grenar och jord på sina kvarlevor och försöker helt stänga dem. Ögonvittnen visar att elefanter besöker deras älskade grav i många år.

13. Elefanterna spelar en ytterst viktig roll i naturen. Dessa växtätande jättar bidrar till att biodiversiteten bibehålls i sina livsmiljöer. De kan bära frön av växter på ett avstånd av 65 km, vilket gör dem rekordhållare bland markdjur i detta avseende. Forskare tror att om elefanter försvinner från jordens yta kommer det att bli en katastrof för många arter av djur och växter.

Det här är inte alla intressanta fakta om elefanter. Nedan följer några fler funktioner från dessa djurs liv:

  • Elefanterna svettar inte: deras talgkörtlar är helt enkelt frånvarande. De hjälper till att svalna av speciella termostater - stora öron,
  • För att skydda mot den brännande solen, insektsbett och vätskeförlust tar jättarna lera badkar,
  • Elephants simma bra, men de kan inte springa i galopp. Dessutom är detta det enda djuret som inte kan hoppa,
  • elefanternas tänder förändras 6-7 gånger under livet,
  • 22 september är World Elephant Protection Day,
  • Åldern av en elefant i naturen under gynnsamma förhållanden är 60-70 år.

Taming elefanter

Elephants djur, men kloka, kan vara farliga. Manliga elefanter passerar regelbundet genom det så kallade "must" tillståndet. Vid denna tid är nivån av testosteron i blodet hos djur 60 gånger högre än normalt.

För att uppnå jämvikt och ödmjukhet bland elefanter börjar de träna från tidig barndom.

En av de mest effektiva metoderna är detta: elefantens ben är knutet till en trädstam. Gradvis blir han van vid det faktum att det är omöjligt att befria sig från detta tillstånd. När ett djur växer upp räcker det med att knyta det till en planta, och elefanten kommer inte att försöka frigöra sig.

Begravningsritning

Elefanterna har inte bara en hög nivå av intelligens, men också känsliga hjärtan. När någon från elefantfamiljen dör, lyfter hans släktingar honom med sina strumpor, högt turbaterar dem och rullar dem sedan till spåret och täcker dem med grenar och slänger dem med jord. Då sitter elefanterna tyst i kroppen i flera dagar.

Det finns också fall där elefanter också försöker begrava människor, ibland att sova människor för de döda.

Hur många elefanter bor

Innan du svarar på denna fråga är det viktigt att bestämma villkoren för att elefanten lever.

Till exempel bor i stort sett elefanter i ca 60 år. Men i fångenskap lever de till 80 års ålder.

Detta beror på det faktum att i naturen elefanter ständigt står inför faror, naturkatastrofer och poaching.

Ett intressant faktum är att en av de mest kända elefanterna Lin Wang bodde 86 år. På grund av detta kom han in i Guinness Book of Records, som en elefant som har bott i fångenskap i största antal år.

Lin Wang deltog i fientligheter och utövade på cirkusarenan, men tillbringade större delen av sitt liv i djurparken.

Elefants graviditet

Intressanta fakta i samband med graviditeten hos elefanter är mycket populära, så låt oss titta på de viktigaste punkterna i denna fråga.

Först av allt måste jag säga att elefanten kan bli gravid endast på vissa dagar på året, även om de kan mamma när som helst. En elefants graviditet varar längre än för alla däggdjur, och är så länge som 22 månader.

En nyfödd elefant väger cirka 100 kg och är född helt blind för världen. De närmaste 10 åren av hans liv anses han fortfarande som liten och behöver ständigt skydd.

Endast när de fyllt 15 år kan elefanterna leva på egen hand och skapa sina egna familjer.

Mot bakgrund av ovanstående rekommenderar vi att du läser artikeln "Hur mycket väger en elefant".

Vad äter elefanter

Som regel äter elefanter löv och gräs. Men under säsongen av torka och regn kan frukter, bär och till och med barken av träd bli mat för dem.

Under naturliga förhållanden äter dessa jättar dagligen cirka 300 kg vegetation. Det tar ungefär 16 timmar om dagen att hitta och ät elefanter.

Men i fångenskap äter de två gånger, och ibland tre gånger mindre. Elefanter gillar att äta grönsaker, bröd och till och med spannmål med nöje.

Elefanter, för kroppens normala funktion, behöver mycket vätska, så de dricker 100-300 liter vatten om dagen.

När de blir sjuka dricker de mer.

Bagage, tusks och öron

Nedan finns intressanta fakta om de mest synliga delarna av elefantens kropp.

  • En elefants stammen har inte ett näsben.
  • På grund av att en elefants stammen består av 150 000 olika muskler, har den extremt hög flexibilitet och styrka.
  • Vid en tid kan en elefant samla 6-8 liter vatten med sin bagage för att hälla den i munnen.
  • Elefanten lyfter lätt upp till 300 kg med sin bagage.
  • Längden på stammen är cirka 1,5 meter.
  • Tack vare stammen kan elefanterna enkelt och enkelt korsa floden. För att göra detta, är de helt nedsänkt i vatten och stammen hålls högt ovanför ytan.
  • Om elefanterna måste gräva något eller bära tunga föremål, använder de, förutom stammen, också tänder. Täckens längd är från 2 till 2,5 m, med en vikt av ca 100 kg.
  • Elefantens öra väger 80-90 kg, och är en utmärkt termostat för detta djur. Under dagens hetaste tid vänder elefanterna öronen runt, vilket undviker överhettning. Vid kallt väder, tvärtom, försöker de att pressa öronen i sina kroppar för att hålla varmen längre.

Är elefanter rädda för möss?

Ett intressant faktum är att det finns en ihållande åsikt att elefanter är rädda för möss. Legenden säger att elefanten är rädd, som om musen inte gick upp i sin bagage och inte bryter mot livets huvudprocesser.

För första gången gjordes ett liknande uttalande av den romerske filosofen Plinius den äldste. Men moderna forskare har fullständigt hävdat denna myt.

Faktum är att elefanterna bara är irriterad av plötsliga rörelser i närheten av dem. Det är, om musen satt på samma plats, skulle det inte på något sätt störa elefanten.

Smarta djur

Forskare har bevisat att elefanter har en extremt utvecklad självmedvetenhet och extremt gott minne. Dessutom kan de, som delfiner och apor, skilja sin reflektion i spegeln.

När det gäller minnet är det omöjligt att inte nämna ett intressant faktum. Faktum är att elefanterna noggrant memorera de många kilometer långa spåren längs vilka de går, och sedan gå längs dem under en lång tid.

Psykiska förmågor hos elefanter

  • Elefantens hjärna väger ca 5 kg, vilket gör den störst bland djur.
  • Elefanter kan uppleva en rad olika känslor. Därför glädje, sorg och medkänsla - de vet allt detta bra.
  • Elefanterna är perfekt utbildningsbara och kan utföra många grupper av människor.
  • Genom ultraljud kan elefanter varna deras kin om olika faror.
  • Ett intressant faktum är att elefanterna har sin egen begravningsritual. När en av medlemmarna av besättningen dör, kastar hans stammar en död kropp med jord och stenar. Därefter sitter de några dagar i närheten av den avlidne och uttrycker därmed sin sorg.

Några mer intressanta fakta om elefanter

  1. Visste du att elefantens luktsinne är 4 gånger bättre än hos sovhundar?
  2. Visionen av dessa däggdjur är dock mycket värre. Tänk på något föremål som en elefant kan på högst 25 m. Under antiken skulle jägare sitta på en tam elefant och tränga in i mitten av besättningen för att leta efter ett offer.
  3. Elefantens hjärta slår med en hastighet på 30 slag per minut och väger ca 25 kg.
  4. Innan elefanter används i stridsändamål. Deras skäliga och gigantiska dimensioner skrämde fienden. Däremot kom uppfinningsrika sinnen upp mot en motgift: de belagde grisar med brännbart material, satte dem i brand och skickade dem till elefanter. Grisen squeal och den galen fart som grisarna rusade mot elefanterna, ledde den senare till panik.
  5. Vart 10 år, elefanter förnya tänderna.
  6. En till en arbetande tusk kan avgöra om en elefant är högerhänt eller vänsterhänt.
  7. Elefanter spenderar endast cirka 3 timmar om dagen sover och spenderar resten av tiden på mat.
  8. Manspersoner föredrar att leva ensam, medan elefanter bor i familjer.

Vi hoppas att du njuter av de intressanta fakta om elefanter. Om detta är sant - var noga med att dela den här artikeln i sociala nätverk och var uppmärksam på de mest kända elefanterna.

Elefantfakta

  • Dessa är de största markdjuren på jorden.
  • De utdöda mammuterna var närmaste släktingar till elefanter i termer av biologi.
  • Dessa är de enda däggdjur som har en bagage.
  • Elephant tusks växer hela livet.
  • I Thailand hedras elefanten för det heliga djuret. Elephant Day här är en helgdag (fakta om Thailand).
  • Att jaga dessa djur är olagligt i alla länder i världen. Vissa primitive stammar i Afrika byter dock på elefanter för mat.
  • Internationell lag förbjuder elfenbenhandel (tusks) för att minska attraktiviteten att jaga dem bland poachers.
  • Elefanterna har subtila musikaliska instanser, de kan skilja melodier och anteckningar.
  • De lever i besättningar, men samtidigt har de en uppdelning i killar av män och kvinnor.
  • Under hälsningen är elefanterna sammanflätade med sina strumpor.
  • De kommunicerar inte bara med hjälp av ljud utan också med hjälp av seismiska vibrationer och sparkar fötterna i marken. Detta sätt att kommunicera är effektivt på ett avstånd av upp till 30 kilometer.
  • Tillsammans med delfiner och vissa apor, identifierar elefanter sig med sin reflektion i spegeln.
  • De har ett bra minne. En elefant kan hämnas på en person som plågade honom, ett dussin år senare eller ännu mer.
  • När någon av deras elefantflock dör, ordnar resten av dem en begravning och upplever tydligt sorg. Det fanns många fall när elefanter försökte begrava de döda.
  • Under dagen dricker en vuxen elefant från 100 till 300 liter vatten, beroende på lufttemperaturen.
  • I naturen äter de också upp till 300 kg blad och gräs per dag.
  • I Indien användes elefanter en gång som kämpande djur (fakta om Indien).
  • Afrikanska elefanter, till skillnad från indiska, är nästan inte mottagliga att tämja.

  • Under 2006 förstördes en vildelefant som heter Osama bin Laden, som regelbundet angrep byar, i Indien. Om några år förstörde han mer än 100 hus och dödade 27 personer. För att eliminera det, lockade de lokala myndigheterna en militär detachement och professionella skogsbrukare.
  • En nyfödd elefant väger cirka 120 kg.
  • Hjärtorna hos dessa jättar slår väldigt långsamt och gör cirka 30 stycken per minut.
  • Elefanthjärnan väger ca 5 kg och hjärtat - från 20 till 30 kg.
  • Den officiellt inspelade posten för en elefants liv är 86 år. I genomsnitt bor de i 60-70 år.
  • På elefantens bagage finns cirka 40 tusen olfaktoriska receptorer.
  • Liksom människor är elefanter uppdelade i högerhänder och vänsterhandare.
  • Den genomsnittliga längden på en elefantskytt har minskat med 2 gånger under de senaste 2 århundradena. Detta beror på det faktum att längden på skytten är ett genetiskt ärvt drag, och elefanter med stora tänder är mer benägna att bli offer för poachers.
  • Totalt finns cirka en halv miljon afrikanska elefanter i världen och 10-12 gånger färre asiatiska.
  • Беременность у слонов — самая долгая среди всех живых существ, она длится целых 22 месяца, то есть почти два года.
  • Слоновьи зубы в течение жизни обновляются 6-7 раз, так как они постепенно изнашиваются от постоянного перетирания жёстких листьев. Когда последний набор зубов стирается, одинокий слон умирает с голоду. Некоторые выживают, если их кормит остальное стадо.
  • Ширина слоновьего уха может достигать 4 метров.
  • У слонят сперва вырастают молочные бивни, а потом их заменяют коренные. Precis som tänder hos människor.
  • Stora öron hjälper elefanterna att ta bort värmen från sina kroppar.
  • Dessa djur har 5 tår på fötterna.
  • Hudtjockleken hos en vuxen elefant når 3-4 centimeter.
  • Afrikanska elefanter sover som hästar.
  • Vikten av stammen hos ett vuxen djur når 130-140 kg.
  • De simma bra. Ett fall bekräftades officiellt när en elefant simmade över 70 km bredden.
  • De sover i genomsnitt 4 timmar om dagen och ägnar sig resten av tiden till att leta efter mat.
  • Elefanter är de enda landdäggdjur som inte kan hoppa.
  • I motsats till den populära myten är de inte rädda för möss. Men bina - väldigt mycket så.
  • Titta på videon: People with the Strangest Medical Conditions (Februari 2020).

    Загрузка...
    zoo-club-org