Djur

Ussurian (Himalayan) björn

Den Himalayan (annars vitbröst, Ussuri) björn bor nära Sikhote-Alin-reserven, vid gränsen till Ryssland, Kina och Korea. Det är här som den östra delen av lövskogar. Många små floder skärs upprepade gånger.

I storlek är Himalaya björnen exakt hälften av en brun björn. Hans höjd överstiger inte 1,5-1,7 meter, höjden i manken - 0,8 meter, vikt - 120-140 kg. Kvinnor och ännu mindre, sällan når en av dem 100 kg. Livslängden överstiger sällan 25 år. Pälsen är inte lång, behaglig att ta på, svart, oftare i rött. I mitten av bröstet är en vit "V" - en figurativ plats. Tack vare honom kallas den himalaya björnen "månbjörnen".

För det mesta brukar himalaya björnen spendera på ett träd, där det hittar mat och döljer sig från fiender. Som foder för det är nötter, bär, frukter, unga skott och groda rhizomer. Älskar att äta på honung. Ibland matar den på myror, grodor och blötdjur. Under det hungriga året, inte förakt och carrion. Det fanns inga fall av attacker mot människor.

Himalaya-björnen, när man klättrar träd, gör de så kallade björnarna. De representerar vridning av grenar, som verkligen ser ut som jätte bon.

Himalayanbjörnen arrangerar sin lair i hål i träd med mjukt trä (till exempel i linden, cederträ eller poppel) och mycket sällan precis i marken. Hollow Himalayan björn plockar stor och torr. Ingången till den borde täcka grenarna bredvid ett växande träd så att inga utfällningar faller inuti. Om inloppet inte passar björnen i storlek, expanderar den det, bara biter av överskott av trä. Om en björn ordnar en hål i en ceder, så på våren bryter det helt enkelt ett nytt hål i den ruttna väggen. I poppelns ihåliga, som regel är det för rå, men för att den himalaya björnen uppmärksammar popplaren på sista platsen. I den björn klättrar alltid bakåt. Se till att den är tillräckligt rymlig och torr, han skrapar försiktigt grisarna från tunnan och försöker att jämföra "väggarna" i hans framtida vinterlägenhet. Allt detta papperskorgen faller på höljets golv och blir då en slags fjäderbädd på vilken den är så mjuk och bekväm att sova. Himalaya björnen sover vanligtvis på ryggen eller på magen. I det senare fallet gömmer han sitt ansikte mellan benen. Om det inte finns tillräckligt med utrymme i det ihåliga sover björnen i en halv sittande position. Vinter spenderar i viloläge. På våren tenderar att ackumulera fett.

I början av sommaren börjar parningssäsongen. På vintern tar kvinnan 1-2 ungar. Deras vikt överstiger inte 0,3-0,4 kg. De växer extremt långsamt och blir relativt oberoende först efter 2-3 år.

Det finns en Himalayan björn och fiender - det är en Amur tiger och, märkligt nog, är kusinen en brun björn.

I händelse av fara drar den kvinnliga himalayanbjörnen sin cub i ett träd, medan hon försöker leda fienden så långt som möjligt.

För närvarande har inte över 6000-8000 individer överlevt i världen. Av dessa cirka 5000 i Ryssland. Varje år minskar deras antal, främst på grund av poachers, med 4-4,6 procent. För en björns gallblåsa skull (Kinas "universella" medicin) förstör poachers ofta även honor med ungar.

Hur ser en svart Ussuri rovdjur ut?

Dessa björnar är en av de minsta i sin familj. På längden växer kroppen omkring 180 centimeter, och det genomsnittliga vuxna djuret väger 150 kilo.

Utseendet hos dessa djur motsvarar deras namn. Pälsfärgen är svart, och bröstet är dekorerat med en vit eller ljusgul fläck i form av ett hörn. Djurets päls är kort, silkeslen i solen, silkeslen och mycket tjock. På huvudet växer håren speciellt magnifikt, så huvudet verkar stort mot kroppens bakgrund.

I samband med himalayanbjörns träiga livsstil. naturen har försett dem med starka klor som hjälper fast att klä sig vid stammarna och grenarna. Klorna är skarpa och krökta.

Den vuxna Himalayanbjörnen är en seriös rovdjur, som även Ussuri-tiger är rädd för att träffas

Djurvanor och livsstil hos himalaya björnen

Till skillnad från andra arter av björnfamiljen är den svarta Ussuri björnen anpassad för att leva i familjegrupper av flera individer.

Detta djur spenderar det mesta av sitt liv i trädens kronor. Där tar björnen skydd mot värmen, skadliga insekter och får maten. Men den himalaya björnen flytta sig skickligt inte bara genom träden, han känner sig fritt själv på marken och simmar mycket bra i vattnet. Hans kropp har utmärkt plasticitet.

Vinter spenderar i det ihåliga, på en höjd av två meter över marken. Som en hål för honom kan komma upp och klyftan i berget. De leder en stillasittande livsstil, lämna sitt välbekanta territorium endast om maten går ut.

Och vad matar Himalayan trädbjörnen på?

Mat är också ett särdrag hos denna typ - 85% av dess kost är vegetabilisk mat. Han äter lökar och rötter av växter, bär, nötter, ekollon. Älskar älskling. Men fortfarande är Himalayanbjörnen en rovdjur och används därför ibland som matinsekter, larver, amfibier och större djur. Han jagar skickligt vilda hovdjur, hämtar dem och med ett starkt slag som bryter offerets nacke.

Processen av avel avkomma

Parningstiden för dessa djur börjar med sommarens ankomst och varar fram till juli. Efter parning bär den kvinnliga himalaya björnen avkomma i ca 8 månader. 1 till 2 barn är födda, de väger inte mer än 400 gram. Liksom andra björnar, i kvinnliga vita bejdade björnar, föras barn under viloläge. Nyfödda ungar är blinda och väldigt hjälplösa, så moderbarnen, mycket längre än övriga individer, kommer inte ut ur hennes lair: väntar på att hennes barn blir starkare.

Himalayan björngår, lämnad utan en mamma genom felaktiga jägarnas fel

Vid en ålder av tre till fyra år blir björungar sexuellt mogna. Och representanter för denna art bor cirka 25 år.

Naturliga fiender av svarta Ussuri björnar, vem är de?

Himalaya björnen attackeras av större rovdjur, såsom Amur tiger och den bruna björnen. Ibland faller himalaya björnar till lodjur och vargar. Men vanligtvis attackerar alla dessa rovdjur-fiender unga individer. När en vitbröstbjörn är 5 år blir den mycket starkare, och då kommer inte många djur att känna sig villiga att attackera den.

Deras mamma dödades när de bara var några dagar gamla.

Himalayan björn, som ett föremål för mänskligt fiske

Värdet av dessa djur är deras kött och päls, varför Himalaya björnar blir föremål för poacherjakt. I folkmedicin är gallblästret hos detta djur mycket värdefullt, och för kineserna är kött från häftiga björnar en mycket populär kulinarisk maträtt.

Återvänd till de vilda naturen hos dessa föräldralösa kommer att vara mycket svårt ...

Hur ser de ut?

Himalayanbjörnen är utomordentligt uteslutande och fullständigt charmig. Dessa björnar är halva storleken på bruna skogsägare som vi är vana vid. Med ganska små dimensioner utmärks dessa björnar med avrundade former. De ser ut som godmodiga pälsstolar. Inte konstigt eftersom kineserna jämför dem med dumplings.

Kärnan i dessa björnar förändrar ständigt sitt uttryck, djur visar känslor nästan som en människa. Denna funktion beror på deras skarpa näsa och stora runda öron som skjuter ut snett från ögonens hörn. Om du ansluter näsens spets, hörnen av dina ögon och öron med linjer får du en snygg, lång triangel.

Hur små är de?

När man beskriver en himalaya björn, indikerar nästan alltid små dimensioner jämfört med andra rovdjur från denna familj.

I genomsnitt är manliga himalaya som följer:

  • kroppslängd - från 1,5 till 1,7 m,
  • höjd vid människa - ca 80 cm,
  • vikt - 120 - 140 kg.

Kvinnor är mycket mindre.

Är de bara svarta?

Himalaya björnen är inte hundra procent brunett. Hans korta skinniga päls har alltid lite skugga. Förutom svart finns himalayaerna mörkbruna och smutsiga röda.

Var och en av dem har en vit eller gul "slips" på bröstet. Platsen är formad som en ofullständig måne. Detta gjorde det möjligt att kalla honom en "månbjörn".

livsmiljö

Där Himalaya björn bor, kan du förstå, från djurets namn.

Whitechest louder kan ses:

  • i norra och östra Kina,
  • i Primorsky distriktet, i Altai, i Khabarovsk territoriet,
  • i Nordkorea,
  • i Pakistan, delvis i Afghanistan och Iran.

Sådana björnar bor också på territoriet på de norra öarna i Japan och, naturligtvis, i Himalaya.

Hur är de till hjälp för män?

Förutom djurparker lever himalaya på björngårdar. Där hålls de inte bara, utan också uppfödas. Huvudsyftet med avel - utvinning av björn gall. Detta extrakt extraheras från djurets gallblåsa. Dess huvudsakliga kemiska komponent är ursodeoxikolsyra. Björngall är den viktigaste ingrediensen i många traditionella läkemedel.

Tyvärr påverkar även det mänskliga moderna sättet för dess stängsel (utan att döda ett djur) björnens hälsa och livets varaktighet. Gårdboende bor inte mer än 5 år.

Björngårdar är inte bara i Ryssland utan även i andra länder:

Många samhällsorganisationer motsätter sig djurmissbruk på björnbrudar. Bärgårdar är dock huvudleverantörerna av medicinska råvaror i Asien och Öst. Galla av björnar används inte bara i traditionell medicin, men också i läkemedelsföretag.

Hur bor de i naturen?

Livsstilen för himalaya björnar skiljer sig från andra arter av dessa djur. "Månbjörnar" föredrar att spendera merparten av sin tid i träden. De älskar särskilt gamla lindens och stora poplar. Även i viloläge staplas himalaya i stora trädhål, och de gillar att ta en tupplur.

Träd tjänar Himalaya inte bara som ett mysigt hem för vintern och en plats där du kan ta en tupplur. Här räddas vita bröstmänniskor både från midger och från deras fiender:

Med en man i ett björnförhållande är det komplicerat. Även om det finns tillfälliga rapporter i pressen om attacker mot människor är deras bild i sagor ganska fredlig. Ja, och titta på djurens vanor i djurparken, vi kan notera många egenskaper, men inte aggression.

Men glöm inte att även en sådan söt och snygg Himalayan förblir först och främst ett vilddjur som är fullt kapabelt att skydda både sitt territorium och sig själv från alla yttre hot, inklusive från mänsklig närvaro .

Vad äter de?

Mat mer än hälften består av växtfoder. Grunden för deras dagliga kost är:

  • ollon,
  • nötter,
  • frön,
  • bär,
  • skott av buskar
  • gräs,
  • saftiga rhizomer och lökar.

Det finns en folkkinesisk historia som berättar hur en björn gick till en bonde i en köksträdgård och slog grönsaker därifrån. En sådan tomt är inte så fantastisk. Till exempel, i Moskva Zoo, äter en björn morötter och kål med nöje, vilket allvarligt medför glädje och tillgivenhet från allmänheten och ser på utfodringen.

Glöm inte dessa björnar och proteinkomponenter i kosten. De regale ofta:

Dessa björnar gillar inte att jaga, men med glädje äter de resterna av någon annans byte.

Vad skiljer björn-gubachen?

Himalayan Guba Bear är en separat art. Externt är dessa djur mycket liknar "månbjörnar". Svampen är emellertid mindre och mycket snabbare.

Bears bor i Indien, Ceylon. Gubach, såväl som vitbröst, lever bra i fångenskap. Det finns de i Moskva Zoo.

Distinguished gubachy från "moon bears" och dietary preferences. Shaggy invånare i indiska skogar föredrar att festa på insekter, myror använder sin speciella gastronomiska kärlek. Strukturen av läpparna på dessa björnar gör rovets anbud mycket lätt. På grund av läpparnas något långsträckta form, som ett rör, björnar och fick det namnet.

Hur länge lever himalayanbjörnarna?

Den genomsnittliga livslängden för "månbjörnar" är 25 år. Under gynnsamma förhållanden, såväl som i djurparker, kan björnar leva i 35 år.

Parningstiden för dessa djur börjar i början av sommaren. En björn föder en eller ett par unga, var och en väger mindre än 500 g. Småbarn växer långsamt, även vid en månad är de helt hjälplösa. Himalaya växer upp endast vid två års ålder, som regel, inte alla lever i denna ålder.

Dessa björnar har länge listats i den röda boken. De är emellertid inte erkända som en sårbar eller utrotningshotad art, det vill säga att jaga efter dessa djur är tillåtet, även om det är begränsat.

Beskrivning av svartbjörnen

Morfologiskt liknar arten en förhistorisk björn.. Enligt forskare är han förfader till majoriteten av "björnar", med undantag för pandaen och glasögonen. Även om det i allmänhet representeras av växtätare, varav några kan visa tecken på aggression mot människor och djur som har förklarat att jaga efter dem.

utseende

Den asiatiska björnen har en svart och ljusbrun mynning, en vitaktig haka och en uttalad vit fläck på kilformad bröstkorg. De oproportionerligt stora utstickande öronen hos den vitbruna björnen är klockformade. Svanslängd 11 cm. Bredden på en vuxen björns axlar är 70-100 cm, höjden är ca 120-190 cm beroende på kön och ålder av djuret. Vuxna män väger från 60 till 200 kg, medeltvikten är ca 135 kg. Vuxna kvinnor väger inom området 40-125 kg. Särskilt stor räckvidd 140 kg.

Asiatiska svarta björnar har samma utseende som bruna men har en lätt kroppsstruktur med tunnare fram- och bakben. Himalayanbjörns läppar och näsor är större och mer mobila än den bruna. En svartbjörns skalle är relativt liten, men massiv, särskilt i nedre käkens område. Den har dimensioner från 311,7 till 328 mm i längd och 199,5-228 mm i bredd. Medan honan är 291,6-315 mm lång och 163-173 mm bred. Även om djuret mestadels är växtätande, är det inte så att kranens struktur liknar strukturen hos pandas kraniet. De har smalare superciliary arches, lateral broschyrer, och de temporala musklerna är mycket tjockare och starkare.

Det här är intressant! I genomsnitt är vuxna Himalayanbjörnar något mindre än amerikanska svarta, men speciellt stora män kan överstiga storleken på andra arter. Samtidigt är känslan av den himalaya björnen mer utvecklad än den hos den bruna björnen.

Himalayanbjörnen har en unik tassstruktur, även med brutna bakbenen, kan den fortfarande klättra upp i trädet med endast de främre. Den har en kraftigare övre torso och relativt svaga bakben än hos arter som tillbringar en lång tid på marken. Även klorna på den vita bröstbjörns främre tassar är något längre än på de bakre. Detta är nödvändigt för att klättra i träd och förmågan att gräva.

Karaktär och sätt att leva på

Asiatiska svarta björnar är dagtid, även om de är frekventa gäster på människoliv på natten. De kan leva i familjegrupper bestående av två vuxna individer och två på varandra följande kött. Himalaya björnar är bra klättrare, de klättrar upp till höjderna för att gömma sig från fiender, jakt eller bara koppla av. Enligt Ussuri-regionen spenderar svarta björnar upp till 15% av sin tid i träd. De bryter grenar och grenar för att förbättra platsen för matning och sömn. Himalaya svarta björnar sover inte.

Det här är intressant! Björnar förbereder sina kullar i mitten av oktober och sover i dem från november till mars. Deras hål kan ordnas inuti ihåliga träd, grottor eller hål i marken, ihåliga stockar eller på branta, bergiga och soliga backar.

Asiatiska svartbjörnar har ett brett utbud av ljud. De gruntar, whine, grumla, chomp. Särskilda ljud görs under ångest och ilska. De lyssnar högt vid överföring av varningar eller hot och skriker när de kämpar. Vid andra björns tillvägagångssätt gör de klick i tungan och "croak" under det motsatta könsförhållandet.

Habitat, livsmiljöer

De distribueras i Himalaya, i norra delen av Indiska subkontinenten, Korea, Nordöstra Kina, Ryska Fjärran Östern, Honshu och Shikoku, Japanska öarna och Taiwan. Svarta björnar tenderar att bevara lövskog och blandade skogar, öknar. De bor sällan i en höjd av mer än 3700 m i Himalaya på sommaren och sjunker ner till 1 500 m på vintern.

Svarta björnar upptar en smal remsa från sydöstra Iran till öster genom Afghanistan och Pakistan, vid foten av Himalaya i Indien, i Myanmar. Med undantag av Malaysia finns svarta björnar i alla länder på fastlandet Sydostasien. De är frånvarande i den centrala östra delen av Kina, även om de har en brandfördelning i södra och nordöstra delen av landet. De kan ses i den sydliga delen av Ryska Fjärran Östern och i Nordkorea. De flesta av dem i Sydkorea. Svarta vita björnborstar finns också i Japan, på ön Honshu och Shikoku och på Taiwan och Hainan.

Det finns inga tydliga uppskattningar av antalet asiatiska svarta björnar. Япония собрала данные относительно 8-14,000 особей, обитающих на Хонсю, хотя надежность этих данных не подтверждена официально. Оценки популяции ЗСК России – 5,000-6,000. В 2012 году японское Министерство окружающей среды, зафиксировало численность популяции – 15,000-20,000 особей.Ungefärliga täthetsskattningar utan stödjande data gjordes i Indien och Pakistan, vilket resulterade i att 7 000-9 000 individer i Indien och 1 000 i Pakistan räknades.

Dieten av Himalayan björnar

I sin kärna är vita bröstbjörnar mer växtätande än bruna släktingar, men mer rogivande än amerikanska svarta björnar. Till skillnad från pandas beror inte den vita breasted björnen på en konstant tillförsel av kalorimat. Det är mer omnivoröst och obestridligt, ger fördelen av hög-näringsrik mat i mindre mängder. De äter mycket, lägger den i lagring för kroppsfett, och sedan lugnt vilar under matbrist. I tider av knapphet vandrar de i floddalarna för att få tillgång till hasselnötter och insektslarver från ruttande stockar.

Det här är intressant! Himalaya-svartbjörnar är omnivorer. De föder på insekter, buggar, larver, termiter, carrion, ägg, bin, alla slags små skräp, svampar, örter, blommor och bär. De äter också frukter, frön, nötter och korn.

Från mitten av maj till slutet av juni kommer de att komplettera sin kost med gröna växter och frukter. Från juli till september klättar björnar av denna art träd för att äta fågel körsbärsträd, kottar, vinrankor och druvor. I sällsynta fall äter de döda fiskar under gyning, även om det här representerar en mycket mindre del av deras diet än den av Brown Bear. De är mer rovdjur än amerikanska bruna björnar och kan döda hovdjur, inklusive tamdjur, med viss regelbundenhet. Bland vilda byten kan vara rådjur-muntzhaki, vildsvin och vuxna bufflar. Döda vitbjörnburk, bryta offerets nacke.

Reproduktion och avkomma

Inom Sikhote-Alin börjar ynglingssäsongen av svarta björnar tidigare än hos bruna björnar, från och med halv juni till mitten av augusti.. Födsel förekommer också tidigare - i mitten av januari. I oktober växer livmoderns livmoder till 15-22 mm. I slutet av december väger embryon 75 gram. Kvinnans första kull visas ungefär i tre års ålder. Vanligtvis är björnen återställd mellan släkten i 2-3 år.

Gravida kvinnor utgör i regel 14% av befolkningen. Födseln sker i grottor eller ihåliga träd på vintern eller våren efter en gestationsperiod på 200-240 dagar. Kubbar väger 370 gram vid födseln. På dag 3 öppnar de sina ögon, och på dag 4 kan de röra sig självständigt. Kull kan bestå av 1-4 ungar. De har en långsam tillväxttakt. I maj når barnen endast 2,5 kg. De blir helt oberoende vid 24-36 månaders ålder.

Naturliga fiender

Asiatiska svarta björnar kan ibland attackera tigrar och bruna björnar. De har också fientlighet med leoparder och packar av vargar. Den eurasiska lynxen är en potentiellt farlig rovdjur för vitborrade björungar. Svarta björnar tenderar att dominera de östliga leoparderna som följd av fysiska konfrontationer i tät vegetation, medan leoparder dominerar i öppna områden, även om resultatet av sådana möten i stor utsträckning beror på storleken hos enskilda djur. Leoparder är kända för att ropa på björungar yngre än två år gamla.

Det här är intressant! Tigrar jagar också svarta björnar. Ryska jägare kan ofta mötas på vägarna av vitborrade björnar med spår av en rovdjur. I bekräftelse, nära resterna kan du se tigeruttryck.

För att fly, björnar sig högt upp på träden för att vänta på att rovdjuret ska bli uttråkat och han kommer att lämna. Tigern kan i sin tur låtsas att ha gått i pension och väntar någonstans inte långt borta. Tigrar jakter jägar unga björnar, för vuxna tar ofta kampen.

Svart björnar, som regel, flytta in i säkerhetszonen från attacker av tigrar vid fem års ålder. Whitechest - modiga fighters. Jim Corbett observerade en gång en bild av hur en himalayanbjörn jagade en tigerhälsar, trots att en del av hårbotten revs av och hans tass blev skadad.

Befolkning och art status

Han klassificeras som "sårbar" av IUCN, främst på grund av avskogning och jakt efter värdefulla delar av hans kropp. Den asiatiska svarta björnen är listad som ett skyddat djur i Kina. Han är också bevakad i Indien, men på grund av ofullkomligheten i reformen av de tilltalade är det svårt att väcka talan. Även för befolkningen av vitborstade svarta björnar strider aktivt i Japan. Dessutom finns det fortfarande brist på effektiva metoder för att bevara japanska svarta björnar. Vitborsta björnar är listade i Röd bok Ryssland, som en sällsynt art, omfattas av speciellt skydd med förbudet mot jakt på dem. Denna art är också upptagen i den röda boken i Vietnam.

Det största hotet mot livsmiljön hos kinesiska svarta björnar ger avskogning. I början av 1990-talet reducerades det svarta björnområdet till 1/5 av det område som fanns före 1940-talet. Isolerade individer står inför miljö och genetisk stress. En av de viktigaste orsakerna till deras ovärderliga försvinnande är dock att fiske. Eftersom paws av en svart björn, hud och gallblåsa är mycket dyra. Himalayanbjörnar orsakar också skador på jordbruksmarker och trädgårdar.

Det är viktigt! Även i Indien är poaching för en svart björn rasande, och i Pakistan förklaras den vara en hotad art.

Även om björnbockning är välkänd i hela Japan, gör myndigheterna lite för att avhjälpa situationen. Killer skadedjur praktiseras här året runt för att öka avkastningen. Trap lådor har använts i stor utsträckning sedan 1970-talet för att fånga dem. Det beräknas att i framtiden bör antalet björnar utrotas på grund av minskningen av antalet gamla traditionella jägare och tillväxten av den yngre generationen av befolkningen, som är mindre benägna att jakta.

Även om svarta björnar har skyddats i Ryssland sedan 1983, är poaching som orsakas av den ökande efterfrågan på björnar på den asiatiska marknaden fortfarande det största hotet mot den ryska befolkningen. Många arbetare med kinesisk och koreansk härkomst, som enligt uppgift är anställda inom träindustrin, är faktiskt inblandade i den olagliga handeln. Enligt vissa ryska seglare kan du köpa en björn från lokala jägare att sälja i Japan och Sydostasien. Skogsindustrin växer snabbt i Ryssland, vilket är ett allvarligt hot mot den asiatiska svartbjörns livsmiljö. Skärande träd som innehåller håligheter berövar svarta björnar i deras huvudsakliga livsmiljö. Detta får dem att placera sina hål på marken eller i klipporna, vilket gör dem mer utsatta för tigrar, bruna björnar och jägare.

Träskörden har i stor utsträckning upphört att vara ett allvarligt hot mot Taiwans svarta björn, även om den nya politiken för överföring av äganderätt till land från staten till privata intressen påverkar vissa låglandsinvånare, särskilt i den östra delen av landet. Att bygga en ny korsö motorväg genom en björns livsmiljö är också potentiellt hotande.

Sydkorea är ett av två länder, vilket gör det möjligt att hålla svarta björnar i fångenskap. Såsom rapporterades 2009 bodde cirka 1 374 personer på 74 björngårdar där de förvarades för slakt för att användas till traditionell asiatisk medicin.

zoo-club-org