Fåglar

Paddestång (fågel): beskrivning och foto

Utseende och beteende. Den största av våra grebes. Längden på kroppen är 46-51 cm, vingspanelen är 85-90 cm. Den kännetecknas av en lång tunn hals och ett stort, långsträckt huvud med en smal och skarp rak näbb. I äktenskapskläderna verkar huvudet ännu större på grund av de frodiga sideburnarna och den gaffelkula som liknar hornen. Han gillar att stanna i öppet vatten, dyka i fara, tar av sig mycket hårt och motvilligt, efter en lång tid. I luften bildar chomgi emellertid flundor av de kilformade formkaraktäristiken hos de flesta vattenfåglar (från toadstools sågs även konstruktioner i det gråhåriga örat). I en vinterklänning skiljer den sig från ett liknande gråbröst grebe genom närvaron av en vit ögonbryn som skiljer ögat från det mörka "locket".

beskrivning. I äktenskapsklänningen är kroppen gråbrun (sidorna är rödaktiga vita mage), nacken är ljus, endast en mörk rand sträcker sig längs baksidan, kastanjröda "sideburns", en keps och "horns" är svarta, "ansiktet" är vitt, bara från munens hörn mörka ränder dras mot ögonen. Ögonen är röda, och näbbens färg kan vara från gråstål till ljusrosa. I en flygande fågel är stora vita fläckar på vingarna tydliga synliga - längs de små vingfjädrarna och längs vingsens främre kant, med anknytning till hela vingsens botten. I vinterklänningen försvinner "sideburns" och "horns", annars är färgen ungefär densamma som på sommaren (endast bruna och röda toner ersätts med grå). Ungefär på samma sätt som vuxna fåglar på vintern, fullfjädrade unga utseende, men de utmärks av närvaron av mörka markeringar på nacken och kinderna. Downy chicks är helt randiga (inklusive baksidan och även näbb), med åldern försvinner ränderna på baksidan gradvis, på huvud och nacke är de märkbara mycket längre fram till framväxten av vuxenplommon. Lilla kycklingar har icke-fjädrande röd hud mellan hörnen av mun och ögon, liksom på pannan.

Rösten hon är hög och hon gillar att skrika. Ofta hört rullande "krroo", Och med spänning - abrupt"check-check". Nestlings knullar nästan kontinuerligt i vattenkroppar där sanden är vanligt, den här squeaken bildar en bra bakgrund på sommaren.

Distribution, status. Den ligger nästan över hela Eurasien (i Sibirien - endast i söder), lokala foci i Afrika, Australien, Nya Zeeland. Vinterställen ligger till det tropiska bältet. I det europeiska Ryssland, det mest utbredda och många grebet. I norr når den Karelien i söder till Svarta havet. Våra fåglar övervintrar i kusten i Svarta och Azov havet, men som andra grebs, i närvaro av icke-frysande vatten, kan chomga vinter nästan överallt. Överallt är inte ovanligt.

Livsstil. För avelsskum krävs en ganska omfattande behållare, rik på fisk. Uppgörs uppsåtligen på reservoarer, dammar på fiskodlingar, liksom på naturliga sjöar. Oftast boskap nära det yttre (det vill säga fram mot åsen) kant av ryggbäddar, är boet en flytande hög med fuktigt kött av växtrester. Om det finns många människor är de ganska toleranta över grannarnas grannar, och ibland ligger bonarna flera meter från varandra. Emellertid bildar dessa nestade kolonier, i motsats till de svarthalsade grebarna, inte. Efter kläckande kycklingar migrerar föräldrarna som regel med dem på ryggen till det öppna vattnet, där de stannar tills den unga stiger upp till vingen. Huvudmat för chomgam är liten fisk (högst 15 cm lång), de erbjuds ibland till små kycklingar vattenlevande insekter.

Chomga, eller stor grebe (Podiceps cristatus)

habitat

Fågelklubben fattar liv på vår planets östra hemisfär. I de södra områdena är de bosatte sig i norra migrerande.

Fåglar anländer i centrala Ryssland i april. Unga greber upptar bara nya nestningsplatser. Men de gamla männen bosätter sig mest på de gamla. Varje par av häckningsområdet är ganska omfattande - flera hundra meter i omkrets. Och hans fru är svartsjuk bevakad. Samtidigt, om det finns få bra ställen för att bo, kommer fåglarna normalt i kolonier. Till exempel, en gång i Azovhavet på ön Long (detta är en smal band 1,8 km lång med en maximal bredd på 20 m) räknades zoologer 165 boskap.

Grebe är en fågel, vars bo är huvudsakligen belägen på ett sådant sätt att all växande vegetation - räd, räd, sedge - skyddar den från vind, främmande ögon och vågor. Det måste också finnas fri tillgång för fågeln att simma upp till den.

Ibland kan arbetet med att bygga en bo i fåglar växla med toking. Det föregår vanligtvis konstruktion. Grebefågeln (dess bilder presenteras i den här artikeln), efter att ha lagt nästa del av byggmaterial, börjar ceremonin av artighet. Så, simma mot varandra, de båda lägre och sedan höja sina huvuden. Sedan har han brutit upp bröstet, stiger han plötsligt över vattnet, medan varje repeterar den andra rörelsens rörelser som i en spegel. Periodiskt är sådana bröllop ritualer gjorda med en stjälk i näbben. Om man tittar på dessa fåglar med sina graciösa fjäderkrager, minns du ballettsolisternas stora rörelser - de rör sig väldigt graciöst och synkront.

reproduktion

Paddestång - en fågel som lägger 3-4 grönvitägg i maj. De blir mycket snabbt olivbruna i färg från ruttande växter i deras bo. Kvinnor bidrar också till detta genom att täcka kopplingen med växter om de lämnar boet ett tag. Det bör noteras att hon och man inkuberar ägget. I juni visas kycklingar. Från födseln är de underbara simmare, men föräldrar lär dem att dyka.

Det händer också mycket intressant - en av de vuxna simmar långsamt förbi barnen, håller mat i näbben, då - igen. Och barnen försöker i sin tur att fånga fisken. Efter grebet med sina dyk, bjuda barn att göra detsamma. Men unga följer inte deras föräldrars exempel. I det här fallet sätter en av dem mat på vattnet och ringer från avstånd: "Kwong-kvong!"

Kyllorna rusar till publiken, och bara den bästa simmaren kan få sin välförtjänta belöning. Det rör sig för att se hur de små, tröttna på den långa resan, kryper på föräldrars baksida för att vila, varefter hon dyker, befrias från sin dyrbara börda.

Padda (fågel): mat

Föräldrar av randiga kycklingar matas av maskar, insekter, fisk. Samtidigt vägrar de inte själva kräftdjur, grodor, blötdjur, men naturligtvis föredras fisken. Var noga med att notera en intressant funktion: i paddorna i magen kan du alltid hitta en klump av fjädrar. Grebe är en fågel som samlar dem i vattnet och plockar dem ut. Detta förklaras av det faktum att de bor i reservoar där den ojämna jorden.

Här kan du inte hitta de stenar som andra fåglar sväljer för att förbättra slipningen av mat i magen. Även om vissa ornitologer inte håller med om detta gemensamma uttalande. De tror att fjäderbollen är en sikt, som fördröjer fiskens ben. Men oavsett åsikt kan det vara sant att kycklingarna redan från de första dagarna av livet får från föräldrarna med mat och givna fjädrar.

Unga paddlar blir oberoende vid 2,5 års ålder. De har en brun fjäderdräkt vid denna tidpunkt, och det finns inte heller särskilt tydliga ränder på nacke och huvud. Vuxenklädsel visas lite senare. Det bör noteras att särskilt eleganta fåglar på våren. Två horn horn (eller öron) på huvudet och en krage på halsen av en röd färg bildar långsträckta fjädrar. Över öronen och kanten på kragen - en svart nyans; Vingar och rygg med tvärgående vita ränder - mörkbrun. Och botten av kroppen är briljant vit.

Mänskligt värde

På grund av sin satinplommon, kan grebefågeln, vars foto ses i den här artikeln, drack sorg. Så, på nittonde århundradet, från dessa fågels skinn började de göra muffar, mössor, trim för damkläder, boa.

Det är intressant att fågelfjäderfiske ibland ökade, ibland föll. Till exempel, i 70-talet av förra seklet, levererades cirka 100 tusen fågelsskinn till Moskva-marknaden varje år från Akmola-regionen ensam!

Ett stort antal paddorstolar dog också i staterna i Västeuropa under perioden av nästa boom, som i början av detta århundrade orsakades av en otrolig efterfrågan på produkter som gjordes av dem. Därför är det inte förvånande att paddorstolar sällan möttes i Europa för flera årtionden sedan. Sådan är mode!

Utseendet av den ädla chomgi

Lär dig en stor padda är inte svår, även långt ifrån. På huvudet på sommaren växer vertikala fjädrar, som liknar horn eller en krona. De har en mångfärgad färg som på ett fördelaktigt sätt skiljer fågeln mot bakgrund av andra avifauna-representanter. Fågeln anses vara ganska stor, dess genomsnittliga vikt är ungefär en kilo. Rygg är brun eller röd, och magen, nacken och huvudet är vita i färg. På våren, i de tidiga stadierna av fjäderdräkten, bildas en rödhårig krage runt nacken, som om vinteren försvinner utan spår.

Män skiljer sig från kvinnor främst i storlek. Längden på vingen hos en manlig individ kan överstiga 20 cm. Kroppslängden når 50 cm och vingspetsen kan nå upp till en meter. Tunt ben har en rödaktig färg. En egenskap hos homga är dess tassar, vilka fungerar i form av skruvar. Med dem kan fågeln snabbt snurra 90 grader, ändra rörelsens riktning, både längs och över den ursprungliga banan. Det finns speciella membran på chomgiens tassar, vilket gör det möjligt att dyka flera meter i vatten, simma på djupet och i allmänhet är det bra att kontrollera kroppen i vattenkolonnen.

Idag känner fågelskådare runt om i världen omkring 18 arter av chomgi. På grund av den ogynnsamma ekologiska situationen och utbredd förorening av vattenkroppar är 5 av dessa arter listade i den röda boken som en hotad art. För några dussin år sedan attackerade poachers den vackra fjäderdräkten, när kvinnors pälsrockar med liknande pälsinsatser var i modet. Det spelade också en avgörande roll för att minska befolkningen i padda.

Funktioner livsstil chomgi

I vattnet svimmar och dyker snögubben perfekt, men på land känns det ganska klumpigt - de korta benen gör det möjligt för dig att flytta väldigt relativt längs kusten. Av den anledningen svimmar ankan i de flesta fall, andra sätt att rör sig anses vara tvungna. För flygningen borde det också finnas en tung bas, till exempel en flygning för vintern. När en fara uppstår är det mer sannolikt att ett stort greb dyker under vattnet, där det inte kan vara räddat för sitt liv, eftersom det i vattentelet bara är en fågel. Homie pressar vingarna till kroppen för att förbättra hydrodynamiken, vilket gör att vattendjuren kan få otrolig fart på djupet. Detta är ett utmärkt sätt att skydda mot fiender, vilket är tillräckligt för en Chomga. Stora fåglar, till exempel, en kråka eller ett myrhackare kan förstöra bon och äta ägg av ett stort grebe. När chomgi-kycklingar kläcker och hamnar i vattnet, kan de bli en god mat för stora rovfiskar.

Den stora maten av de stora grebarna


Eftersom vatten är det naturliga livsmiljön för komma, matas det på vad det kan få i dammen. Huvuddieten består av medelstora och små fiskar, som grebeenden svalar helt. Ibland under vattnet, tillsammans med fisken, kan fågeln svälja sina egna fjädrar, vilket sedan paddlaren enkelt återhämtar sig tillbaka, tillsammans med fiskben. Dessutom strömmar sandfisken på andra vattenlevande invånare - grodor, kräftdjur, olika mjölk och insekter. Om fåglarna anlände i början av våren, när reservoarerna fortfarande är täckta med is reggerar grebet gärna vårens första vegetation. Om dammarna och stillastående sjöar inte fryser för vintern flyger fågeln i de flesta fall inte bort för vintern, det behöver bara dyka tillräckligt djupt i vattnet för att få sin försörjning. Det dyker väldigt djupt, det har funnits fall när fiskarna hittade fåglar som fastnat i fisknät på 25-30 meters djup. Dessutom kan grebe duck hålla lång luft och stanna under vatten i 15-20 sekunder.

Chomgi nesting

Under parningstiden blir individer av den stora paddenspolen otroligt vacker och raffinerad. En spektakulär förfölja växer på huvudet, och en krage dyker upp runt huvudet som ser mer ut som whiskers. Äktenskapsspel är långa och intensiva - individer prykar varandra, drar och visar partnern långa halsen och spännvidden av stora vingar. Samtidigt finns det höga ljud som brukar höras för hundratals meter runt. När fåglarna har valt en partner för sig börjar paret bygga ett bo. Som regel bygger sandbågen ett bo på vatten från vass eller torra växter som inte sjunker. I vissa fall kan boet byggas på en ö flytande torv. Från sidan verkar en sådan flytande bo vara en massa onödigt skräp, även om det i verkligheten finns en ihålig inuti torra stjälkar och löv. På djupet av boet finns flera stora vita ägg, de har en ovanlig form, skarpa vid kanterna.

Med tiden blir snövitens ägg bruna och får en myrskugga på grund av att den omgivande vegetationen i vattnet rinner. Ett sådant bo i vattnet i ett halvt berusat tillstånd är en garanti för kyllans livsäkerhet. Ägget kläcker 3-4 veckor, under vilket kvinnan försöker att inte lämna dem. Om det tvingas lämna, är äggen helt enkelt stängda på toppen med gräs och vass. Med ett intervall på flera dagar kläcker kycklingarna efter varandra. Vid födseln har de redan en liten fluff, kycklingarna gömmer sig under modervingen. Nästan omedelbart lägger honan unga på ryggen och börjar dyka med dem i vattnet för att kunna vänja dem på den naturliga miljön.

Nestlings blir fullvuxna efter 2-3 månader när moderen släpper ut dem för att bada och de börjar ta hand om sin egen mat. I naturen lever Chomga ca 10-15 år, i naturreservat är det mycket mer - nästan 25 år.

Utseende och egenskaper

I själva verket är chomga inte en anka. De är likna bara i storlek och färg långt ifrån. Namnet duck grebe var dock fast etablerat i folket. Fågeln förtjänade ett smeknamn inte av en slump. Specificiteten av näring av mjölk och fisk gjorde köttet mycket smaklöst, utrustad med en skarp och obehaglig lukt. Enligt klassificeringen hör ankan till fågelfåglarna i familjen Pogankov.

Fågeln ser så här ut:

  1. Kroppslängd 46-61 cm. Vikt ca 700 g.
  2. Litet huvud, tunn, lång nacke.
  3. Ryggen är täckt med mörkbruna fjädrar.
  4. Vingarna är smala och korta.
  5. Mage, nacke, huvud vit.
  6. Näven är rak, långsträckt, röd i färg, med en krökt spets.

Små vingar och dåligt utvecklade muskler, som satte dem i rörelse, gör det möjligt för fågeln att flyga snabbt men utan speciella manövrer. På grund av detta flyttas ankan i luften i en rak linje och sitter bara på vattnet. Vid kontakt med marken kan det leda till skada.

Varning! Ett särdrag i beskrivningen av hälen är benen. Långa fingrar med veck kan utföra en vridning på 90º, stå upp och ner rörelsen.

Ankanen simmar väl och dyker väl. Om nödvändigt sänker den snabbt under vatten till ett djup av 6-7 m.
Vid parningstid växer långsträckta fjädrar på huvudet och bildar whiskers och "horns". Det är vid denna tid som fågeln försöker fånga fotot.

Livsstil och bostadsorter

Grebe bor på jordens östra hemisfär. I södra områden bor ankanen permanent, i norra områden migrerar den för vintern. För nestande herdar väljer stående vattenkroppar omgivna av tät vegetation.

I centrala Ryssland anländer en anka i april och börjar leta efter ett par. Beredskapen för reproduktion indikeras av återväxten på huvudet av fåglarna i kammen och sideburnarna.

Äktenskapsspel på stora skolor är mycket intressant. Efter att ha mött varandra tar man och hona olika lockande ställningar. Fåglar öppna vingar, stå i kolumner. Ingen ritual utan "songs". Under flirtperioden gör ankan mycket höga ljud.

Efter att ha bestämt paret bygga ett bo. Plats välj gömd från nyfikna ögon tjock vattenlevande vegetation. Varje par har sitt eget, svartsjuk bevakade område. Flörtningen fortsätter. Ofta finns det ett dansande par med kvistar i sina näbben.

En chomg-boet flyter med ett urtag för ägg som ligger i mitten. Torrt byggmaterial används som byggmaterial. Bredden på boskapet når en halv meter. Samma storlek på delen är under vatten. Lägger anka 3-4 ägg.

Med tiden börjar växter av växter, som åtföljs av värme. Detta hjälper fågeln att säkert kläcka avkomman omgiven av vatten. Barnen som uppträdde efter 24 dagar kan redan simma och gå med moderen till vattnet. Du kan ofta se en anka som simmar med en sittande på ryggen.

Efter att ha fyllt 2,5 år, går toadstools till en självständig livsstil. I oktober samlas de stora slätterna i flockar och går på vintern.

Foderfåglar och naturliga fiender

Duck grebe spenderar nästan hela tiden i vattnet. Följaktligen producerar det också mat för sig själv. I kursen finns insekter, grodor, blötdjur, kräftdjur. Huvudmat är fisk. До сих пор не установлена орнитологами причина одной из особенностей питания – утка регулярно заглатывает перья. В результате в желудке скапливается по несколько перьевых комков. Некоторые ученые утверждают, что таким образом чомга лучше переваривает пищу. Другие сходятся во мнении, что комки являются своеобразными ситечками для рыбьих костей.

Из естественных врагов отмечают болотного луня. Men även en sådan moderdator är inte lätt att fånga en knäppad fågel. Om skytten dyker upp i sikte, dyker anden tillsammans med kullen under vattnet och simmar ca 20 meter från den ursprungliga platsen. Barnen håller fast klor för fjädrar på baksidan och gör en manövrering med min mamma.

En grebe duck är en mycket intressant fågel som ornitologer aldrig upphör att beundra och märker alla nya och nya funktioner.

Beskrivning chomgi

Homplegus, storleken på en liten anka har en rak näbb, något långsträckta vingar och en ganska tunn nacke. Män av dessa fåglar är som regel större än kvinnor.

Kvinnans vings längd är från 16,8 till 19,9 cm, hos män 17,5 till 20,9 cm. Den vuxna kvinnan väger mellan 570 och 1400 g, medan hanen från 600 till 1500 g. På vintern är huvudet på en vuxen individ topp mörkgrå. På baksidan av huvudet finns två ljusa, nästan vita fläckar.

Grebe (Podiceps cristatus).

Bakstycket är mörkt i färg, med en ljus kant av fjädrar. Magen och bröstet är vita. I äktenskapsperioden läggs en krage av smutsig orange färg till krage, som ligger runt halsen. På huvudet växer också svarta fjädrar, utåtliknande som de små "öronen".

Habitat stora toadstools

Denna anka finns i hela Europa, utom i de nordligaste områdena. I Centralasien bor Chomga söder om Tyumen och Omsk, upp till Khanka-sjön. Den här fågeln finns också i Nya Zeeland och sydöstra Australien. Det bor också i norra och södra Afrika. De fåglar som bor i icke-frysande reservoar är stillasittande och flyger inte.

Sammankopplingsspelen i stora toadstools äger rum i vattnet, de är mycket ovanliga och har sin egen stränga ritual.

Där dammar fryser, gör Chomga säsongsmigrationer i söder i ett område med ett varmare klimat. Toadstools bo, som regel, i reservoarer med stillastående vatten eller extremt långsam ström. En annan förutsättning är tät vegetation längs dessa vattenkroppar.

Chomgi livsstil

Denna anka har mycket korta ben, vilket gör rörelsen på land extremt svår. På ytan ser chomga extremt besvärligt ut och känns osäkert. Det är en helt annan sak när det gäller reservoarer. I vatten känns chomga bra. Hon dyker bra och simmar. Denna anka kan övervinna tillräckligt långa avstånd under vatten. När du dykar chomga körs endast med fötterna. Vingarna medan hon pressade på kroppen, vilket bidrar till bättre hydrodynamik. Avgår från fara, fågeln dyker ofta in i djupet.

Tack vare sin justerade vikt dykar scomborna lätt under vatten.

I vardagen drar chomga sällan till flyg. Långdistansflygningar är endast gjorda för vinter.

Fåglarna av denna fågel under näsäsongen är rovfåglar som myrhacken och kråken. De förstör boskap, matar på ägg av chomg. För kycklingar är stora rovfiskar särskilt farliga.

Dieten av stora paddlappar

Som redan nämnts ovan är den mest lämpliga miljön för livet för denna anka vatten. Och livsmedelsindustrin är inget undantag. Många gånger producerar massamaten det på vatten. Huvudprodukten av denna anka diet är liten och medium fisk. Förutom fisk, matas det också på grodor, kräftdjur, vattenlevande insekter och vattenlevande vegetation.

För mat kan chomgi dyka till ett djup av 7 meter.

Det viktigaste sättet att få mat är att dyka. Under vattnet är de i genomsnitt 17 sekunder. De dyker till ett djup av 1 till 4 meter, men det har funnits fall där scombs intrasslade i fisknät på ett djup av 30 meter. På vintern, på jakt efter mat, måste de dyka djupare än under resten av året.

Tillsammans med mat sväljer de ofta sina egna fjädrar. Dessa fjädrar böjer de tillsammans med fiskens ben i form av små klumpar, de så kallade pogaderna.

zoo-club-org