Fisk och andra vattenlevande varelser

Där finns en floddelfin, hur färskvatten lever

Pin
Send
Share
Send
Send


År 1918 upptäcktes ett intressant objekt i en av sötvattensjöerna i den kinesiska provinsen Hunan. Ett vatten däggdjur, som hör till suborderna av tandhvalar, upptäcktes i sjön Dongin. De kallade detta djur "Kinesisk flod delfin".

Vem är flodens delfiner

Människor är vana vid det faktum att delfiner är invånare i saltvatten havet och havsvatten. Men det finns en liten familj som heter River Dolphins. Idag finns det 4 arter av dessa cetacean däggdjur. Tre av dem bor i färskt vatten, och den fjärde kan bo i floder och sjöar och i havet. Tyvärr är dessa utrotningshotade djurarter. De lider mycket på grund av grannskapet med människor. Att dö ut på grund av flodförorening och okontrollerad jakt.

Vad är namnet förknippat med

Den lokala befolkningen kallar floddäggdjuret "baiji". Den kinesiska flodens delfin har en mycket karakteristisk dorsalfin, som liknar flaggan. Det var det som gav hela talets talade namn. Det vetenskapliga namnet på arten är Lipotes vexillifer. Den innehåller två begrepp. Leipo betyder "glömt", och vexillifer betyder "flaggbärare". Som du kan se, använde forskare också externa associationer när de valde ett namn för en liten däggdjursart.

Beskrivning av arten

Färskvattenrepresentanten för tandvalar, den kinesiska flodens delfin, är ett ganska stort djur. Den maximala fasta kroppslängden hos ett däggdjur var 2,5 m. Den minsta längden hos en vuxen individ var 1,5 m. Massan hos ett vuxendjur kan variera från 100 till 160 kg. Dolphin beskrivning är inte för detaljerad. Det är känt att honor av denna art är stor och större än män. Delfins kropp är tät och slitstark. Nacken är ganska mobil. Pectoral finner har en bred bas, men till kanten verkar de hackas av med en yxa. Ryggfena är medelstor, med jämnt rundade främre och bakre marginaler. Den ligger inte mitt i ryggen, men närmare svansen.

På däggdjurets krona finns ett ovalt formade andetag. Den är något motsatt till vänster från mitten. Kinesisk floddelfin ser dåligt ut. Hans ögon är dåligt utvecklade och ganska dåligt belägna. De är höga på huvudet, vilket minskar betraktningsvinkeln.

Den främre delen av kranisk skalle är det så kallade rostrummet, det är smalt och långsträckt. Den böjer något uppåt och liknar kranens näbb. Övre käken har färre tänder än den nedre. Maximalt antal ovanifrån är 68 tänder och underifrån - 72 tänder.

Det är omöjligt att göra en beskrivning av en delfin utan att specificera djurets färg. Baytsi ljusblå eller blåaktig grå nyans. Magsöm är vit. Även om vissa vittnen hävdar att färgen är mycket ljusare än i den officiella beskrivningen. De säger att den kinesiska flodens delfin är nästan vit.

Fördelning av arter

Oftast träffade den här typen av floddelfin i Yangtze-floden. Om du har sett hur Yangtze-floden ser ut på en karta, föreställ dig hur långt och fullartat artären är. Dess längd överstiger 6.300 km, men även detta sparar inte de kinesiska flodens delfiner från hotet om utrotning. Ibland hittades dessa däggdjur i Qiantan (floden) och sjöarna Dongting och Poyang. En individ upptäcktes i Shanghai-området.

Hur arten lever och hur den matar

Att studera denna arts livsstil är mycket svår. På grund av det lilla antalet finns det nästan ingen information. Det är bara känt att flod delfiner håller i par och föredrar flodmynningar och kustnära grundvatten. Mest sannolikt är detta just orsaken till den dåliga utvecklingen av synorganen i arten. Vattnet här är alltid lerigt, så ögonen är praktiskt taget värdelösa, du måste förlita dig på ekkolokalisering.

Kinesisk flod delfin är dagtid. På natten går han till områden med en långsam ström för att vila lätt.

I däggdjurets diet finns det små fiskar, ålar, havskatt och musslor. För jakt använder djuret en lång näbb. Med den deltar delfinen från lera. För krossning använder starka skal tänder som är speciellt anpassade för dessa ändamål.

Ibland samlas flod delfiner i grupper. En sådan grupp kan bestå av 3 individer och kan bestå av 15 djur. Men dessa formationer är inte långsiktiga.

reproduktion

Reproduktionen av kinesiska floddelfiner är för liten information. Forskare lägger fram antaganden utifrån kärnan i de data som de har i sina händer. Kvinnor är inte alltför börda. De tar med en kub varje och inte mer än en gång vartannat år. Mest sannolikt är transportperioden 11 månader. Kubbarna är födda för svaga. Först är moderen tvungen att hålla dem flytande med sina fenor.

Den exakta puberteten är inte känd. Detta ska ske mellan tre och åtta år.

Försök att rädda arter

Naturligtvis försöker forskare rädda utrotningshotade djurarter, men i fallet med den kinesiska flodens delfin lyckades inte framgång. Trots att arten är skyddad och listad i den röda boken finns det praktiskt taget inga djur kvar i naturen. Det senaste beviset på fiskarnas möten med den här typen av delfiner erhölls 2004. Under 2007 skickades en expedition för att samla ett antal olika kön (cirka 25 huvuden). Detta kan tillåta att reproducera arten i fångenskap och delvis återställa befolkningen. Men expeditionen återvände med ingenting. Modern utrustning har inte fastställt baiji. Detta leder till en sorglig slutsats: populationen av flod delfiner har blivit utrotad och kommer inte att kunna återställa den. Det är beklagligt att inse detta, men sedan 2007 har den kinesiska flodens delfin officiellt erkänts som en utdöd art.

Människor och delfiner.

Människor har länge känt till det extraordinära sinnet och vittnen av delfiner. Dessa bedårande djur räddar människor från fartyg i nöd, vilket förhindrar att de drunknar. Du kan till och med säga att delfiner är de smartaste djuren på planeten. Många djur tränare tror att delfin intelligens kan likställas med mänsklig intelligens, dessa djur beter sig så intelligent och ovanligt.

Det finns ett skämt om delfiner och berättar om en man inte hade övertagit delfiner och inte hade klättrat ner från ett träd förut, då skulle de ha lämnat vattnet och nu skulle ha varit kungar i naturen och ersätta oss. Dolphin är smart, snäll, vacker, han är en utmärkt student, analyserar, minns.

Delfiner är i direkt relation med de formidabla invånarna i oceanerna, mördarevalar och valar. Det finns cirka 50 arter av delfiner. Dessa inkluderar brudgummen, den svarta delfinen, den grå delfinen, den vittfasade delfinen, Atlanten, den vita sidiga delfinen. Den mest populära delfinen är en bottlenose delfin (en stor delfin), som folk i allmänhet har i åtanke när man talar om möten med representanter för denna art. De är väl studerade och tämtade. Afalina skjuter i filmerna, de deltar i program för rehabilitering av barn som lider av olika neurologiska sjukdomar.

Dolphin - beskrivning och bilder. Hur ser en delfin ut?

En delfin är inte en fisk utan ett däggdjur. Gemensamt för alla arter är den långsträckta strömlinjeformade kroppen som kronas med ett litet delfinhuvud med en näbbformad maw. Varje käke har 80-100 små tänder med konisk form. Dolphin tänder något lutade inåt. Övergången mellan ansiktet och den främre delen är väldefinierat. Nästan alla medlemmar i delfinklassen har en utskjutande ryggfena. Huden är elastisk och slät till beröring. Delfins längd kan nå 4,5 meter beroende på arten.

Delfiner i vattnet rör sig väldigt lätt, de känner nästan inte motståndet tack vare den speciella fettutsläpp på huden, vilket underlättar glid. Intressant är att dolphins hud snabbt raderas från friktionen av vatten. Därför har de i de djupa hudlagren ett betydande utbud av regenererande celler. Delfinen stannar ständigt och ändrar upp till 25 lager hud per dag!

Dolphin ögon är små, synen är svag. Detta beror på det faktum att djuren praktiskt taget inte använder dem för jakt. Näsborren förvandlas till en andning som ligger på kronan.

Har delfin öronen?

Delfin öron är frånvarande. Men det betyder inte att de inte hörs. Det finns! Det fungerar sant annorlunda än andra däggdjur. Ljud uppfattar inre örat, och krockkuddar, som ligger i frontdelen, fungerar som resonatorer. Men dessa djur är flytande i echolocation. De bestämmer noggrant objektets plats och dimensioner av det reflekterade ljudet och våglängden - avståndet till det.

Hur sover delfiner?

Delfiner har en annan intressant fysiologisk egenskap: de sover aldrig. Djur hänger i vattenkolonnen, som ibland stiger till ytan för andning. Under vila kan de stänga av växelvis vänster, då höger halvklot i hjärnan, det vill säga bara en halv del av delfinens hjärna sover och den andra är vaken.

Var bor delfiner?

Delfinens livsmiljö är uteslutande dammar. Delfinen bor på nästan alla platser på vår planet, med undantag för de arktiska och antarktiska regionerna. Delfiner bor i havet, i havet, liksom i stora sötvatten floder (Amazonas flod delfin). Dessa däggdjur älskar utrymme och rör sig fritt över långa avstånd.

Delfins språk.

Delfiner - djur socialt, leva i förpackningar, där det kan vara från 10 till 100 (ibland fler) individer och slåss mot fiender genom gemensamma ansträngningar. Inuti förpackningen mellan dem finns det nästan ingen konkurrens eller slagsmål, stammarmen lever i fred med varandra. Delfiner pratar med hjälp av ljud och signaler. Delfiner tunga ovanligt olika. Samtalet mellan dessa däggdjur innefattar att klicka, vissla, skälla, twittering. Delfinens räckvidd sträcker sig från de lägsta frekvenserna till ultraljudet. Dessutom kan de lägga till enkla ljud i ord och meningar, förmedla information till varandra.

Vad äter delfiner?

Delfinerna innehåller endast fisk, preferens ges till sardiner och ansjovis. Den jaktmetod som används av djur är också intressant. En flod delfiner finner en fiskskala och speciella ljud som tvingar honom att dyka in i en snäv grupp. Som en följd av en sådan jakt blir det mesta av skogen ett byte av delfiner. Denna funktion används ofta av måsar och attackerar rädd fisk från luften. Kända fakta när delfinerna hjälpte fiskarna, köra fogen till dem i nätverket.

Typer av delfiner.

Det finns 17 släktingar i delfinfamiljen. De mest intressanta arterna av delfiner:

  • White-bellied dolphin (black dolphin, chilean dolphin) (lat. Cephalorhynchus eutropia) lever uteslutande på Chiles kust. Ett djur med en ganska blyg storlek - längden på valetens slitna och ganska tjocka kropp överstiger inte 170 cm. Baksidan och sidorna av den vita bellied delfinen är grå, medan halsen, mageområdet och delar av flipprar intill kroppen är helt vita. Flipprarna och ryggfenorna hos den vita bellieddolfinen är mindre än de hos andra delfinarter. Denna art är nära utrotning, skyddad av de chilenska myndigheterna.

  • Vitsidad delfin (vanlig delfin) (lat Delphinus delphis). Havsdjursens längd når ofta 2,4 meter, vikten på en delfin varierar mellan 60 och 80 kilo. På baksidan är en vanlig delfin färgad mörkblå eller nästan svart, magen är vit och en slående gulaktig grå nyans löper längs de ljusa sidorna. Denna del av delfiner lever i Medelhavet och Svarta havet, känner sig lugnt i Atlanten och Stillahavsområdet. Det finns en vitsidad delfin på sydkustens östkust, längs Nya Zeelands och Sydafrikas kust, i haven i Japan och Korea.

  • White Sea Dolphin (lat. Lagenorhynchus albirostris) - en stor representant för valar med en kroppslängd som når 3 meter och väger upp till 275 kg. En särskiljande egenskap hos den vitfina delfinen är en väldigt lätt, ibland snvitvit nosparti. Det här däggdjurets livsmiljö omfattar vattnet i norra Atlanten, Portugal och Turkiet. Delfinen matar på sådan fisk som lodda, navaga, flounder, sill, torsk, vitling, samt mjölk och kräftdjur.

  • Stor tanddolfin (lat. Steno bredanensis). Längden på detta marina däggdjurs kropp är 2-2,6 meter, vikten varierar från 90 till 155 kg. Dorsalfinens höjd är 18-28 cm. Grå färg dominerar i delfinfärgningen, över vilken vita punkter är "spridda". Denna typ av delfin fördelas utanför Brasiliens kust, i Mexikanska golfen och Kalifornien, bor i det varma vattnet i Karibien och Röda havet.

  • Afalina (stor dolphin eller bottlenose delfin) (Latin Tursiops truncatus). Djurets längd kan variera från 2,3 till 3,6 meter och vikt från 150 till 300 kg. Färgen på bottlenosdolfinet beror på livsmiljön, men mestadels har arten en mörkbrun överkropp och en gråhvit mage. Ibland på sidorna finns det ett svagt mönster i form av fuzzy ränder eller fläckar. Bottlenose delfin lever i Medelhavet, Röda, Baltiska och Svarta havet, som ofta finns i Stilla havet längs Japan, Argentina och Nya Zeeland.

  • Wide-mouthed dolphin (billed dolphin) (lat. Peponocephala electra) fördelat i vatten i länder med tropiska klimat, speciellt masspopulationer bor längs Hawaiian Islands öar. Den torpedformade, ljusgråa kroppen av djuret är kronad med ett konformat huvud av en mörkgrå färg. En däggdjurs längd når ofta 3 meter och vuxen väger mer än 200 kg.

  • Kinesisk delfin (lat. Sousa chinensis). Denna representant för humpback delfinernas släkt bor i vattnet längs Sydostasiens kust, men under uppfödningssäsongen migrerar det, därför förekommer det i vikar, lugna sjöslaguner och även floderna som tvättar Australien och länderna i Sydafrika. Djurets längd kan vara 2-3,5 meter med en vikt av 150-230 kg. Överraskande, även om delfiner är födda helt svarta, växer kroppens färg till en ljusgrå, med lite rosa fläckar och vuxna blir nästan vita. Den kinesiska delfinen äter fisk och skaldjur.

  • Irrawaddy dolphin (lat. Orcaella brevirostris). Ett kännetecken för denna typ av delfin är den fullständiga avsaknaden av en näbb i ansiktet och en flexibel nacke, som har fått rörlighet på grund av flera hud- och muskelfallar bakom huvudet. Kroppsfärgen på Irrawaddy-delfinen kan vara antingen ljusgrå med blå nyans eller mörkgrå, medan djurets mage alltid är en tonljus. På längden når detta vattenlevande däggdjur 1,5-2,8 meter med en vikt av 115-145 kg. Delfinens livsmiljö täcker vattnet i det varma Indiska oceanet, från Bengtsviken till Australiens norra kust.

  • Korsdolphin (lat. Lagenorhynchus cruciger) bevarar uteslutande i Antarktis och Subtartaris vatten. Färg delfin svart och vitt, mindre ofta - mörkgrå ton. Den spektakulära vita märkningen som täcker däggdjursens sidor sträcker sig till sin nosparti och inramar ögonområdet. Det andra märket passerar längs bakom kroppen, skärande med det första och bildar ett timglasmönster. Den vuxna korsformade delfinen har en kroppslängd på ca 2 meter, dolfinets vikt varierar mellan 90-120 kg.

  • Killer Whale (Killer Whale) (lat. Orcinus Orca) - ett däggdjur som tillhör familjen delfiner, släkthvalens släkt Späckhuggaren har en längd på ca 10 meter och en vikt inom 8 ton. Kvinnor är mindre: deras längd når 8,7 meter. Späckhuggare har en bred oval form. Killer whale tänder är tillräckligt långa - upp till 13 cm långa. Däggets sidor och baksida är svarta, halsen är vit, och det finns en vit rand på magen. Vita fläckar ligger ovanför ögonen. Ibland finns helt svart eller vitt individer i Stilla havet. Mörghvalen bor i alla vatten i världens hav, förutom Azovs, Svarta havet, Laptevhavet och Östsibiriska havet.

Ganga delfiner eller Susuki (Platanistidae)

Representanter för denna art kan avge karakteristiska ljud under andningen, vilket gav upphov till artens namn. Idag bevaras endast en liten befolkning av dessa delfiner. Denna uppfattning flod delfiner Det skiljer sig mycket från sina motsvarigheter i utseende och når ca 2,5 meter i längd. Ganga delfiner har en ovanlig fläktformad form av bröstfenorna, med fem kramar och en uttrycksfull färgskala (mörkgrå rygg och sidor, ljusbotten).

Dessa djur lever i sötvattenhavarna i Indien och Pakistan, som kännetecknas av en långsam kurs: Ganges, Indus, Brahmaputra och Hugli, samt i flodens bifloder (vanligtvis i de övre delarna). Ibland, under regnperioden kan de komma ner till flodernas mynningar, men de kommer aldrig in i havet. Kontinuerligt under vatten susuki kan vara ca två minuter. Intressant är att Ganga delfinernas ögon, eller snarare ögonhinnorna, inte är visuella men en taktil funktion, eftersom de på grund av den nedre livsstilen har tappat sina ögonlinser, och deras optiska nerver är helt atrofierade,

Amazonas delfiner (Iniidae)

Dessa däggdjur kallas också Inia, annars bor Bouto i stora sydamerikanska floder: Tokantinerna, Amazonas, Orinoco, liksom i deras många långa bifloder i Venezuela, Colombia, Brasilien, Peru, Bolivia och Guyana. В периоды разливов этих рек амазонские дельфины могут свободно плавать среди затопленных деревьев и переплывать, благодаря таким разливам из одного бассейна реки в другой. Длина тела этих животных может достигать до 2,5 м., а вес до 130 кг. Половой диморфизм хорошо выражен: самцы намного крупнее и массивнее самок. Окрас у иний варьирует в зависимости от возраста и места их обитания.

Ungdomar är målade i fawngrå färg, fler vuxna får en färgskugga, en mycket vacker färg är ljusblå på toppen och vit eller rosa från botten. Delfiner som lever i floder är som regel lättare än sjöar. Både de och andra bor antingen ensamma eller i små grupper. Deras näbb är ganska lång, dekorerad med styva borstar och har en cylindrisk form något svagt nedåt. Deras långa käkar är försedda med två rader starka tänder, vars antal kan vara från 104 till 132 enheter. Även om dessa däggdjurs ögon är mycket små, till skillnad från andra arters ögon flod delfinerde ser väl. Iniasna leder samma aktiva livsstil, både under dagen och på kvällen, och matas på krabbor och olika typer av sötvattenfisk. Dessa delfiner är mycket sällskapliga och ljuvliga i förhållande till människor. Utlänningarnas ovanliga och mystiska beteende har nyligen studerats och analyserats grundligt av forskare i olika akvarier runt om i världen.

La Plata delfiner (Pontoporiidae)

Detta är den enda familjen och arten av de fyra som anses, som kan leva inte bara i floder, men också i havet. Dessa djur är vanliga vid mynningen av floden La Plata (från vilken de fick sitt namn), liksom i kustvattnen i Argentina, Brasilien och Uruguay. Till skillnad från andra undersökta arter är dessa däggdjur nomadiska och migrerar i små flockar för vinterning, från La Plata mynning längs fastlandet i norr.

Platinum delfinerna matar på olika fiskarter, både flod och hav, inklusive sill och bläckfisk och kräftor. Dessa djur är relativt små i storlek - upp till 170 cm. Långa och väger upp till 35 kg. Och deras nyfödda barn är helt krummer, vars längd är bara 45 cm. Ett intressant faktum är att dessa honor flod delfiner märkbart större än män. La-Platinum delfiner är målade i ljusbrun färg, och deras smala och mycket långa snout kan rymma upp till 240 tänder! Delfiner som tillhör denna art är också sällskapliga med människor, som Amazonas delfiner, dock har mycket lite studerats än.

Det bör noteras att flod delfiner är nästan på randen av utrotning. Detta händer av flera anledningar: för det första eftersom dessa vattenlevande däggdjur förlorar sina livsmiljöer, för det andra för att människor fortfarande jagar dem, och för det tredje, på grund av den extremt svaga syn de möter människor och olika konstgjorda föremål, trots att det finns en särskild organljuddetektering - sonar.

Ursprungshistoria

superfamiljen River Dolphins Det anses vara den äldsta av alla moderna däggdjur som tillhör tandvalar. Det föreföll på vår planet i Miocene-perioden i havet, och i senare perioder avlivades av stora rovdjur och konkurrerande arter. Förfäder av modern flod delfiner biologer betraktar antika tandvalar - squalodonter (lat. Squalodontidae), som i sin tur härstammar från landdäggdjur - mesonichider.

Enligt de äldsta kvarlevorna levde mesonchiderna för cirka 60 miljoner år sedan och utseendet hos en varg med hovar var mycket konstigt enligt moderna begrepp. Dessa konstiga varelser bodde i det territorium där Medelhavet och en del av den asiatiska subkontinenten nu finns. Från gamla tandhvalar - moderna squashonter flod delfiner ärftliga primitiva yttre egenskaper som skiljer dem från andra akvatiska däggdjur: en mycket smal långsträckt snut, enstaka rynkade tänder i olika storlekar, färre hjärtsvängningar, mycket breda och korta bröstfena och i stället för ett ryggfena - en långsträckt vapen. Huvudet av floddelfiner är väldigt rörligt och kan rotera 90 ° i förhållande till kroppen, vilket underlättas av den speciella strukturen av livmoderhalsen.

Andra delar av skelettet skiljer sig också väsentligt från strukturen hos andra moderna vattenlevande däggdjur och har utseendet som kännetecknar forntida dolphins. Visionen av dessa delfiner är dåligt utvecklad, och de viktigaste känslaorganen som tjänar till att få information om världen runt oss är väl utvecklade organ av beröring och en echolokeringsapparat som uppfattar ett brett spektrum av ljudfrekvenser. Ytterligare organ av beröring flod delfiner tjäna inte bara många hudreceptorer, utan även hårda, mycket känsliga taktila hår som ligger på snuten, vilket bidrar till att jaga i vattnet och extrahera mat genom att gräva den från de nedre ojämna insättningarna.

Här vill jag avsluta historien om flod delfiner , men inte ett stopp, men ett komma, för i framtiden kommer vi att återvända till dessa fantastiska, sällskapliga och "mänskliga kärleksfulla" varelser, men av andra slag.

Allmänna egenskaper

Floddelfin, jämfört med den marina relativa, är mer primitiv. Hjärnan har färre omvälvningar. Korta och breda pectoralfins, ingen dorsalfin (i stället finns en långsträckt karm), en mycket smal snout, en lång symfys av underkäken - alla dessa är särdrag hos dess forna förfäder, squalodonter.

Den fria platsen för livmoderhalsarna gör att floddelfinerna kan vända huvudet 90 ° i förhållande till kroppen. De matas på fisk, blötdjur och maskar, som bryts inte bara i vatten. Med hjälp av en snut täckt med ett lager av hårda taktila hår, kan de känna rovet djupt i den leriga botten och gräva ut det. Till skillnad från beröring är deras vision tvärtom ganska svag. Men hörapparaten och echolocation-enheterna är väldigt utvecklade. Det är med deras hjälp att floddelfiner får information om världen runt dem.

Om vi ​​talar om intervallet kan det kallas relikt och sönder. Familjen representeras av två monotypa släkter som bor i tropiska floder i Sydamerika och två släktingar som bor i floderna i Indien och Kina. Därefter betraktar vi arten av flod delfiner som för närvarande är öppna för zoologer.

Amazon eller Bouto

Den första detaljerade beskrivningen av Amazonasområdet gavs av den franska forskaren D'Orbigny, som, som reser runt Peru, kunde fånga detta djur och studera sitt utseende.

Längden på kroppen kan vara upp till 3 meter och vikten - 70 kg. Hon bor i Amazonas bassänger, Rio Negro, Orinoco. Denna delfin kan kallas en riktig sötvattenval. Det är långsamt (hastigheten överstiger inte 10 km / h), i lerigt vatten hjälper det att navigera i echolokeringsapparaten och känslig snut. Den huvudsakliga typen av mat är liten fisk. Denna floddelfin kommer ofta till ytan för att andas in i syre. Inia bor endast i små samhällen, inte mer än 5-6 personer.

Nospartiet är väldigt långsträckt, i slutet trubbigt och täckt med borst, ser mycket ut som en näbb. Det finns 66-68 tänder i övre och nedre käften. De är väldigt skarpa, och kronorna är stora och krökta tillbaka. Halvmånsformen av flipprar, separationen av det kaudala fenet på löparna, den låga placeringen av den feta finen är typiska drag hos Amazonian landskap. Övre delen av hennes kropp är blekblå i färg, och den nedre delen är rödfärgad rosa. Äldre delfiner kan vara nästan vita. Därför kallas inia ofta "White River Dolphin".

Plinius upptäckt

Den antika naturalisten Pliny beskrev först en annan typ av floddelfin - Ganga delfinen (susuku). Och även om det fanns mycket felaktig information i hans beskrivningar, eftersom han bara såg susuk i vatten, var det den här forskaren som först uppmärksammade djurets karakteristiska egenskaper. Den största missuppfattningen av Plinius var informationen om längden på Ganga delfinens kropp. Enligt honom nådde hon 7 meter. Det är faktiskt inte mer än 2 meter.

Extern struktur och livsstil Susuk

Det här djuret i floden Dolphin-familjen har en mycket slank kropp, en semilunar och ryggfena uppdelad i två lober, något uppåt en lång, tunn, näbbformad nosparti, som har samma bredd längs hela sin längd. En typisk egenskap är närvaron på käftens övre käke som omger den långa, smala, belägen nära näsborrarna. Istället för ett ryggfena finns det bara en liten fläck av huden. I den övre delen av kroppen är huden färgad i en grå-svart färg och i nedre delen - i grå-vit.

Susuk bor i bassängerna i Sydöstra Asiens floder, särskilt i Ganges, Brahmaputra och Indus. Under försöket som utförs av en biolog som heter Anderson, som hållit den gangetiska delfinen i fångenskap i 10 dagar, visade sig det att representanter för denna art upphöjer sig ofta i vattnet, varje gång i ett ögonblick, för att inandas, det räcker för dem att dela en sekund.

De föder främst fisk och kräftor. Förmodligen, graviditeten varar 8-9 månader, en ungt är född, som under lång tid förblir under vård av mamman och klamrar sig i munstycket i ryggen.

Delfinen skördas mycket sällan, främst för kött. Indiska kvinnor upplever svårigheter med förlossning, äter det speciellt villigt. Enligt legenden hjälper det att bli gravid och bära barnet på ett säkert sätt. Pilgrimer och munkar, tvärtom, anser att detta djur är heligt och matar det från sina händer.

Laplatsky flod delfin

Av alla familjemedlemmar är detta minst specialiserat på struktur och livsstil. Kan leva i floder och i haven. Kroppen av manliga exemplar i längden når cirka 155 cm, och kvinnornas kropp är något längre och kan nå 170 cm. Kroppsvikten är liten: från 28 till 35 kg. Kubbar föds väldigt små: ca 45 cm långa. Det är sålunda de minsta floddelfinerna. Var bor Laplat delfiner? De bor i mynningen av floden La Plata och kustvattnen i Brasilien, Uruguay och Argentina (mellan 30 och 45 ° S. Sh.).

Färgen på huden är ljusbrun. Snuten är mycket lång, antalet tänder varierar från 210 till 240. Maten serveras av olika typer av fisk (sill, silvermullet, slabfisk), kräftor och bläckfiskar. Laplatsky flod delfin är mycket sällskaplig. Det är känt att individer väldigt villigt närmar sig fiskarnas båtar och kontaktar människor.

Hur ser delfiner ut

De har en naken strömlinjeformad kropp, en långsträckt nosparti och en ryggfena. Små ögon, berövad av akut syn. Hudfärgen kan vara av två typer: monokromatisk - grå, rosa eller kontrast - när stora ytor är målade i svart och vitt.

Beroende på arten finns olika vikter: från 40 kg till 500 kg. Kroppslängden når 1,2 m, orca kan vara upp till 9 m och väger 7,5 ton.

De kan stanna upp till 5 dagar, de påverkas inte av deras hälsa. Om du sover, då mycket lite. Med lång sömn kan de kväva och dö. När vilar, är hälften av hjärnan somna, den andra är vaken, då kan de andas.

Delfiner är varmblodiga djur. De har en kroppstemperatur på 36,6 ° C, som hos människor.

Echolocation - Bestäm objektets plats genom att fånga den reflekterade ljudvågen. Kommunicera mellan kongeners ljud av olika varaktighet, de varnar för övergående fara med ljudsignaler.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org