Djur

Världens största valar

Pin
Send
Share
Send
Send


En blåhval eller blåhval är ett havsdjur, vilket är en representant för valet av valar. Den blåhvalen tillhör baleenhvalarna av den slags minkehvalar. Den blåhvalen är den största valen på planeten. I den här artikeln hittar du en beskrivning och ett foto av en blå val, du kommer att lära dig många nya och intressanta saker om livet för detta enorma och fantastiska djur.

Hur ser en blåhval ut?

Den blåhvalen ser väldigt stor ut, men den har en lång och smal kropp. Det stora huvudet på den här valen är utrustad med små ögon och en skarp nosparti med en bred nedre käke. Den blåhvalan har andning, när du andas ut från vilken det släpper ut en vertikal vattenkälla upp till 10 meter hög. På huvudet framför munningen av en blåhval är det en märkbar längsgående ås, som kallas en "vågbrytare".

Den blåhvalen har ett ryggfena som kraftigt förskjuts tillbaka. Denna fin är väldigt liten och har formen av en spetsig triangel. Halsfins bakkant är täckt av repor som bildar ett individuellt mönster för varje val. I sådana ritningar kan forskare skilja varje individ. Längden på denna fin är endast 35 cm.

Den blåhvalan har smala långsträckta bröstfena som sträcker sig upp till 4 meter. En blåhalssvans är upp till 8 meter bred, den har en tjock svansstång och en liten utklipp. Alla dessa element hjälper en blåval att enkelt styra sin stora kropp i vattnet.

Den blåhvalen ser väldigt ovanligt ut, tack vare dess längsgående ränder. Som alla valar har den blåhvalen många längsgående remsor på underdelen av huvudet, som fortsätter i halsen och magen. Dessa band bildas av hudens veck och hjälper den blåhalsens hals att sträckas när det sväljer en stor mängd vatten med mat. Dessa band i blåhvalar är vanligtvis runt 60-70, men ibland mer.

Den blåhvalen är den största valen av alla valar i dag. Även den blåhvalen är det största djuret på jorden. Storleken på den blåhvalen är stor och imponerande. Jättar som är 30 meter långa och väger mer än 150 ton är förbluffande. I blåhvalar är kvinnor något större än män.

Den största blåhvalen är känd - det är en kvinna som var 33 meter lång, med en kroppsvikt på 190 ton. Bland männen vägde den största blåhvalan 180 ton, med en kroppslängd på 31 meter. Stora blåhvalar längre än 30 meter är extremt sällsynta idag. Därför, i vår tid, har den blåhvalens längd minskat något. Blåhvalens vikt blev också något mindre.

Längden på den blåhvalan hos män varierar från 23 till 25 meter. Längden på den blåhvalan hos kvinnor varierar från 24 till 27 meter. En blåhals vikt är inte mindre slående än dess längd. En blåhvalas vikt varierar mellan 115 och 150 ton. Individer som bor på norra halvklotet är ett par meter mindre än dem på den södra halvklotet.

Visionen och luktsansen i en stor blåhval är svagt utvecklad. Men hans känsla av hörsel och beröring är välutvecklad. Den stora blåhvalan har en stor mängd ljus. Mängden blod i en stor blåhval är över 8 tusen liter. Den blåhvalens tunga väger upp till 4 ton. Trots sådana imponerande figurer har den blåhalsen en smal munnen, dess diameter är bara 10 cm. En blåhals hjärta väger ett ton och är det största hjärtat i hela djurvärlden. Dessutom är hans puls vanligen 5-10 slag per minut och sällan mer än 20 slag.

Blåhvalens hud ser jätte ut och jämn, med undantag för de befintliga banden i halsen och magen. Blåhvalar växer nästan inte med olika kräftdjur, som ofta bosätter sig på andra valar i stora antal. Den blåhvalen ser ganska monotont ut. Den har en övervägande grå färg på huden, med en blå nyans. Ibland ser en blåhvalare mer grå ut, och det händer att färgen har fler blåtoner. I blåhvalar har underkäken och huvudet den mörkaste färgningen, baksidan är lättare, sidorna och magen är de ljusaste i hela kroppen.

Blåhvalens kropp har gråa fläckar, de har en annan form och storlek. Genom dessa fläckar kan du skilja en eller annan val. Tack vare den här färgen ser den blåhvalan ut som den är gjord av marmor. I svansdelen ökar antalet fläckar. Bågfena hos en blåval på insidan är mycket ljusare än resten av kroppen. Undersidan av svansen är dock mycket mörkare än resten av kroppen. Genom vattenspelaren ser denna whale helt blå, och därför kallas den blåhvalen den blåa.

I kallt vatten förvärvar en blåhalsfärg en grön nyans, eftersom det här däggdjurets hud förvärvar mikroskopiska alger som bildar en film på huden. Förvärvet av en sådan nyans är typisk för alla baleenvalar. Vid återkomsten av valarna till varmare vatten försvinner denna patina.

Inuti munnen av denna jätte finns det whalebone-plattor, ungefär en meter lång, som består av keratin. De längsta plattorna på whalebonen finns i bakre rader, och i främre delen minskar längden till 50 cm. Dessa plattor når en bredd på cirka en halv meter. En whalebone-platta kan väga upp till 90 kg. Det finns 800 tallrikar i en blåhvalens övre käke, 400 på varje sida. Amerikanska blåvalen har en rik svart färg. Baleen-plattorna har formen av en inverterad triangel, vars övre del är krossad till en hårig frans, vilket är ganska grovt och svårt.

Det finns tre underarter av blåhval - norra, södra och dvärg, som skiljer sig något mellan dem. Ibland utmärker sig en annan underart - den indiska blåhvalen. De två första underarterna föredrar kallt cirkulärt polärt vatten medan de övriga bor mestadels tropiska hav. Alla underarter har nästan samma livsstil. Livslängden för en blåhval är tillräckligt lång och kan vara 90 år, den äldsta av valarna var 110 år gammal. Den genomsnittliga livslängden för blåhvalar är 40 år.

Tidigare var den blåhaltens livsmiljö hela världshaven. I början av 1900-talet började antalet enorma blåhvalar sjunka snabbt på grund av aktivt fiske. Den gigantiska storleken hos djurkroppen lockade valarna. När allt från en stor blåhval var det möjligt att få mycket fett och kött. Så vid 1960 var den blåhvalen förstört och var på väg mot fullständig utrotning, det var inte mer än 5 tusen individer.

Nu är den stora blåhvalen fortfarande mycket sällsynt - det totala antalet djur är cirka 10 tusen individer. Det största hotet mot blåhvalar är förorening av haven och kränkning av deras vanliga sätt att leva. Även tillväxten av antalet blåhvalar påverkas av deras långsamma naturliga reproduktion.

Var bor den blåhvalan?

Den blåhvalen bor i vatten i många stater och territorier över hela vår planet. Tidigare ockuperade den blåhaltens livsmiljö hela världshavet. Nu bor den blåhvalan i olika vatten, beroende på underarterna. De nordliga och södra underarterna av blåhvalar lever i kallt vatten. De sydliga underarterna förekommer huvudsakligen i kalla subantarktiska vatten. Dvärgvalar föredrar livet i varmare vatten.

Djurblåhvalen stiger väldigt långt i norr - södra blåhvalar sågs utanför Chile, Sydafrika och Namibia. I Indiska oceanen lever den blåhvalen i ekvatorialvatten året runt. Särskilt ofta ses de i Ceylon och Maldiverna, liksom i Aden-viken och Seychellerna. Dessa är de bästa platserna på planeten för dem som vill se valar.

I Stilla havet finns blåhvalar utanför Chile. Men utanför kusten från Costa Rica till Kalifornien saknas de. Samtidigt i Kaliforniens vatten blir blåhvalar många. Den blåhvalen bor från Oregon-kusten till Kurilöarna och till Aleutian Ridge, men går inte långt in i Beringhavet.

I vattnen runt Japan och Korea är stora blåhvalar nu frånvarande, men de brukade ses tidigare. I ryska vatten är blåhvalar extremt sällsynta. Mindre grupper och ensamma djur observerades vid Cape Lopatka (den yttersta södra punkten på Kamchatka Peninsula).

I norra delen av Atlanten är blåhvalar få i jämförelse med antalet individer på södra halvklotet. I Nordatlanten lever en blåhval av Kanadas kust, i områdena mellan Nova Scotia och Davis-sträckan.

Blåvalar finns på Island och i Danmarks Strait. Tidigare bodde den blåhvalen utanför de norra kusten av de brittiska öarna, på Färöarna och utanför norra kusten. Ibland kan blåhvalar hittas utanför Spaniens och Gibraltars kust.

Blåhvalar är kända att migrera. Valar tillbringar sommaren i de båda halvkärmens höga breddgrader, men med början på vintern migrerar de till varmare områden med låga breddgrader. Vintermigrationer av blåhvalar i Nordatlanten är dåligt förstådda. Det är fortfarande inte klart varför blåhvalar alltid lämnar Antarktis på vintern och åker i norr till varmt vatten. Trots att den gamla platsen fortfarande har tillräckligt med mat.

Förmodligen händer detta eftersom kvinnor vid födseln ger upphov till valpar från kalla områden. Eftersom de unga blåvalarna har ett dåligt utvecklat fettlager och därför inte är tillräckligt skyddade mot förkylningen. Trots allt bidrar det utvecklade fettlagret till att upprätthålla kroppstemperaturen hos blåhvalar, även i det kallaste vattnet.

Hur bor en blåhval?

Blåvalar bor ensamma, ibland i små grupper. Men även i grupper svimmar de ifrån varandra. Däggdjurblåhval är en dagstidning. Den blåhvalen lever med röstsignaler för att kommunicera med kongenare. De ljud som blåhvalen gör är infrasounds. De är mycket intensiva. Blåhvalar använder infraljudsignaler för att kommunicera på stora avstånd under migreringar.

Blåhvalar kan kommunicera med signaler på upp till 33 km. Den blåhvalens röst är extremt hög. Det finns fall av registrering av en mycket intensiv rödblåttval på ett avstånd av 200, 400 och till och med 1600 km. Den blåhvalan använder också sina signaler för att hitta en partner för att skapa en familj.

I allmänhet bor den blåhvalen, som visar den största lutningen till ensamhet än alla andra valar. Men ibland lever blåhvalar i små grupper. I områden med överflöd av mat kan de skapa märkbara kluster, som är indelade i små grupper. I dessa grupper hålls blåhvalar separat. Men det totala antalet sådana val av blåhvalar kan nå 50-60 personer.

Den blåhvalen kan dyka ganska djupt. Blåhvalen kan dyka till ett djup på 500 meter för en tid upp till 50 minuter. Konventionell blåhvaldykning, som matar, ligger inom 100-200 meter djup. Sådana dyk varar från 5 till 20 minuter.

En utfodringsval dyker ganska lugnt. Efter stigningen av valen accelereras andningen, medan den avger en fontän. När andan återställs dykar valen igen. Den blåhvalen i ett lugnt tillstånd andas upp till 4 gånger per minut. Unga valar andas oftare än vuxna. Efter en lång dyka på djupet utför den blåa valen en serie kort dykning och grunddykning. Under denna tid svimmar valen 40-50 meter.

Den blåhvalen ser väldigt imponerande och imponerande ut när den hoppa ut ur vattnet. De mest spektakulära dykarna är de första efter klättring från djupet och det sista innan du dyker. Valen dyker upp som visar toppen av huvudet, sedan baksidan, ryggfena och svansstången.

När den blåhvalen dyker till ett djup, lutar han huvudet kraftigt ned. När huvudet redan är djupt under vatten visas en del av ryggen med en fin på ytan, som alltid går under den senare. Valken sjunker ner och ner tills den försvinner under vattnet utan att visa svansen. Den blåhvalen bor och spenderar under vatten 94% av tiden.

På korta sträckor kan blåhvalen nå upp till 37 km / h och ibland upp till 48 km / h. Men valen kan inte hålla en sådan fart under lång tid, för det är för mycket belastning på kroppen. Valen producerar kraft upp till 500 hästkrafter vid den hastigheten. Den matande blåhvalen rör sig långsamt, inom 2-6 km / h. Men under migrationen ökar hastigheten till 33 km / h.

Eftersom valen är av sådan imponerande storlek, har inte vuxna blåhvalar naturliga fiender. Men juvenilblåhvalar kan bli offer för en mördareval attack. Dessa rovdjur flockar valen till djupet, där den försvagas från brist på syre. Ett försvagat orca djur kommer att kunna bryta och äta.

Det finns för närvarande inga direkta hot mot den blåhvalp befolkningen. Men det finns en fara för att de är långa nät på 5 km. I sådana nätverk dödas ett stort antal marina invånare, men endast ett fall av blåhvalens död i dem är känt. I andra fall, enligt fiskare, stora blåhvalar - utan svårighet överväldigade sådana nätverk. Av kusten i västra Kanada har blåhvalar många märken på deras hud från olika fiskeredskap.

Blåhvalar dör också i kollisioner med fartyg i Stilla havet, medeltalet är 1-2 fall per år. Vissa djur i St. Lawrence Bay-området har ärr från kollisioner med fartyg. Detta beror på en hög koncentration av blåhvalar i kombination med rik navigering i dessa vatten. I dag, trots skyddet av blåhvalar, finns det fortfarande inga restriktioner för frakt, även i deras största antal platser. Det finns bara rekommendationer att sakta ner i dessa vatten, som inte utförs av kaptener.

Nu är dock det största hotet mot blåhvalar förorening av haven, inklusive oljeprodukter. Giftiga kemikalier som kommer in i havet ackumuleras i den feta vävnaden av blåhvalar. Det är särskilt farligt när dessa ämnen ackumuleras i kroppen av honor som förväntar sig utseendet hos unga.

Människans påverkan påverkar också antalet blåhvalar genom att störa deras kommunikation. Havets högljudda bakgrund har nyligen ökat för mycket och ljudsignalerna hos stora baleenvalar är ofta dämpade. När allt kommer omkring, har ljuden som fartyg producerar samma frekvens som valarna av valarna.

I detta sammanhang blir det svårare för valar att navigera och söka efter deras släktingar, vilket också gör det svårt att hitta en partner under parningstiden. Den största skadorna i detta fall orsakas av de kretsskyttrar som arbetar i aktivt läge med hydroakustiska system.

Vad äter en blåhval?

Den blåhvalen matar på plankton, vilket är typiskt för baleenvalar. Blåhvalpattdjuret har en utmärkt filtreringsapparat, som bildas av valbensplattor.

Den blåhvalan matar på krill - det här är huvudmaten i dess kost. Ibland matar den blåhvalan på större kräftdjur och små fiskar. Men fortfarande i kompositionen av blåttvalens foder råder små kräftdjur. Massa ackumulationer av sådana kräftdjur kallas krill. Nedan på bilden kan du se ackumuleringen av krill i havet.

Fisk spelar en mindre roll när det gäller att mata blåhvalar. Vid intag av krillmassor kan en stor blåhval av misstag svälja små fiskar, små squids och andra marina djur. Ibland matar blåhvalen på små kräftdjur som inte hör till krill.

Den blåhvalen matar som resten av valvalen av minkevalen. Valen simmar långsamt med en öppen maw och samlar vatten med en massa små kräftdjur. Valens mun är mycket sträckt på grund av banden på halsen och de rörliga benen på underkäken. Skopande vatten från kräftorna, valen stänger munnen. I det här fallet trycker den blåhvalens tunga tillbaka genom whalebonen. Och planktonet, som är en åsna på usa, är intaget.

Den stora underkäften, som fylls med vatten med mat, blir mycket tung. Ibland är vikten så stor att det är svårt för en blåval att flytta käken för att stänga munnen.

Därför slår den blåhvalen, som matar in i munnen, för att underlätta dess stängning, vänder sig över på sidan eller baksidan. I detta läge slår munan sig under tyngdkraften.

På grund av sin storlek är blåhvalen tvungen att konsumera mycket mat - en blå val kan äta från 3 till 8 ton krill per dag. Per dag behöver en blåhval cirka 1,5 ton foder.

Blåhvalarbyar

Blåhvalens naturliga tillväxt är mycket långsam. Den blåhvalen är ett djur vars process är den långsammaste bland alla baleenvalar. Blåhvala kvinnor producerar avkommor en gång vartannat år. Denna period kan öka eller minska, det beror på befolkningens befolkning med blåhvalar. Under de senaste årtiondena har han tyvärr minskat. Den blåhvalen är ett monogamiskt djur. Blåhvalar utgör varaktiga par. Hanen håller sig alltid nära kvinnan, både under graviditeten och efter barnets utseende.

Graviditeten i kvinnliga blåhvalan varar cirka 11 månader. Oftast förekommer en blåhvalarbåge. En liten jätte är född i en längd av 6-8 meter och väger 2-3 ton. Efter födseln kan den blåhvalen röra sig självständigt. Barnets födelse sker framför svansen. Kvinnor har väldigt utvecklad maternalinstinkt, de är djupt bundna till sina unga.

Детеныши синего кита в сопровождении самок начинают встречаться с декабря по март. Молочное вскармливание у детенышей синего кита длится около 7 месяцев. За это время детеныш синего кита достигает до 16 метров в длину и веса в 23 тонны.

За сутки детеныш синего кита употребляет до 90 литров молока. Достигая возраста в 1,5 года, детеныш синего кита вырастает до 20 метров длины и 45-50 тонн веса. Молоко самки синего кита очень жирное и богато белком. Содержание жира в нем составляет от 37 до 50%.

Синие киты становятся способными к выведению потомства в возрасте 8-10 лет. Kvinnor vid denna ålder når 23 meter och väger ca 90 ton. Den blåhvalen når sin fulla längd och kroppsmognad vid 15 års ålder.

Om du gillade den här artikeln och tycker om att läsa om de olika djuren i vår unika planet, prenumerera på webbplatsuppdateringarna och få de senaste och mest intressanta nyheterna om djurvärlden först.

Minke Minke

Med en längd på upp till 10,7 meter är representanten för whorlids familj den minsta av en stor familj. Tre arter av detta däggdjur koloniserade vattnet från norra breddgrader till Antarktis.

Ett särdrag är ränderna bakom huvudet. Och själva kroppen har en mörkgrå färg, men magen och fenorna är vita.

Minkehval gillar inte laget, och gör mestadels ensam simning. Men på platser där det finns ackumulering av mat kan man möta enorma besättningar av denna fantastiska val.

Northern smooth whale

I norra delen av Atlanten kan du träffa den majestätiska valen, vars storlek når 12-16 meter lång.

Det är lätt att skilja den norra slala valen bland släktingarna med den frånvarande dorsalfinen. Vita fläckar av organismer som parasiterar på hans kropp skiljer sig tydligt ut från jättarnas svarta färg.

På grund av det tanklösa fisket har habitat för denna art minskat avsevärt. Jakt på den norra släta vallen är förbjuden, men processen med naturlig återhämtning av befolkningen är mycket långsam.

Humpback Whale

Valen fick sitt specifika namn på grund av formen av ryggfena. På avstånd liknar det en puckel, såväl som vana, när man rör sig, böjer sig bakåt med tjusning.

Den genomsnittliga längden på knölvalar är cirka 14-15 meter, men vissa individer växer till 19,5 meter. Ofta ovanför vattnet, utöver baksidan av en pukkelval, kan man se stora bröstfenor.

Detta däggdjur är inte knutet till ett visst territorium, och du kan träffas med knölvalar någonstans i världens oceaner. Det finns bevis på att pukkelvalen ibland besökte Östersjön.

Södra släta val

En av tre arter av släta valar valde de subtropiska breddgraderna i södra oceanen som deras livsmiljö. På en av öarna nära Argentina har forskare utrustat ett centrum för övervakning av dessa snygga män.

Invånarna i södra haven växer upp till 18 meter, och med sådana dimensioner väger över 80 ton. De simmar ofta upp till fartyg och små båtar, hoppar ut ur vattnet och visar all sin makt och skönhet.

Sedan 1937 har valen skyddats, och i motsats till andra arter har den systematiskt återställts, även om forskare fortfarande inte kan avgöra vilka faktorer som påverkar fetthaltens födelsetal.

Japansk val

Kina, som ser ut som sin nordatlantiska kusin, finns i vattnet i norra Stilla havet. Det finns bevis på att den ligger utanför Mexikos kust, men av någon anledning svimlar kvinnorna för att föda kun kvinnor till de japanska öarna.

Vissa individer växer till 19 meter. Det enorma däggdjuret hotas av utrotning.

Experter uppskattar att idag finns det inte mer än 400 japanska valar i världen som bor i Okhotskhavet och cirka 100 personer bor i den östra delen av havet.

Den största delen av tandvalarna, spermhvalen gillar att hålla sig i stora grupper. Så de lättare övervinna långa avstånd och mata.

Malar av spermhvala växer till 20 meter, men honorarna är mycket mindre. Bland andra valar utmärks spermhvalen av ett stort huvud, därför är det svårt att förvirra med andra valar.

Spermhvala bor på hela gränsen till det gränslösa världshavet, förutom det nordligaste och södra av dess förorter. Kanske är den enda av den stora familjen av valar, som är mycket aggressiv och om sårad, kunna sjunka skeppet.

Seyvalen kallas också ivaskvalen, och några representanter når 20 meter. Intressant är att kvinnor är mer män. Vistas livsmiljö är hela världens hav, där vattnet är över 8 grader Celsius.

Förutom stora storlekar når dessa däggdjur också upp till 25 kilometer i timmen, medan de dyker nästan 300 meter djupt.

I Ryssland är detta marina djur utbrett i Kurilöarna, mindre vanliga i Barentshavet.

På grund av den kraftiga nedgången i befolkningen, var jakten på sparar helt förbjuden i mitten av 80-talet av förra seklet.

Bowheadval

Grönlandsvalen, en havsgigant som växer upp till 22 meter och väger 150 ton, valde det kalla vattnet i norra breddgraderna för livet.

Den enda arten som spenderar hela sitt liv i de norra haven, och matar endast på plankton och passerar en stor mängd vatten genom gallen. Befolkningen i norra invånarna har idag cirka 10 tusen personer.

I forntiden jaktade de stammar som bodde på öarna i norra haven aktivt jätten, bostäder gjordes av ben och kött och fett användes som mat.

Finval, som tillhör den vanliga familjen av valar, lever i båda halvkärmen, men sällan kommer nära kusten.

De växer upp till 27 meter, och bland kongenerna är snabba och med stora storlekar och vikter kan de snabbt flytta och dyka djupare än alla valar.

Trots den relativt stora befolkningen anses Finvala vara en hotad art, varför deras jakt är strängt begränsad.

Den här stiliga mannen, som växer till 33 meter med en vikt av 150 ton, är den största valen.

Blåhval är en ensam och älskar att resa över havet i stolt ensamhet, samtidigt som man övervinner långa sträckor. På den blå kroppen finns det en triangulär formad rygg och bröstfenorna är ganska breda och kraftfulla.

Många museer i världen kan skryta med att i sina utställningar utställs fantastiska och stora skelett av den blåhvalen. Och dess imponerande storlek kan ses på bilden.

Blåhvalfoto

slutsats

Så vi lärde oss hur mycket valet väger, men bilderna kommer inte att förmedla skönheten hos dessa havsgiganter. Med sin stora storlek är valar de mest ofarliga varelserna på jorden, utfodring av plankton och små fiskar. Möte med dem bland havets expanser orsakar många positiva känslor och obeskrivlig glädje.

Valen - av någon anledning har det största djuret en mycket låg födelsetal, på grund av vilken nästan alla arter är nära utrotning. Många länder har förbjudit jakten på detta unika djur, och de som fortsätter att fiska sänkte sitt räckvidd kraftigt.

Jag vill veta allt

Den blåhvalen är den största valen, det största moderna djuret, och förmodligen också det största av alla djur som någonsin bott på jorden. Dess längd når 33 meter, och vikten kan betydligt överstiga 150 ton. Upp till 40 miljoner små kräftdjur kan ätas per dag.

Låt oss ta reda på mer om honom ...

Detta är verkligen ett stort djur, bara en jätte. Tidigare var dess sortiment från Antarktis till Arktis. Whaling förstörde nästan den blåhvalen. Idag är det listat i den internationella röda boken och den röda boken i Ryssland.

På en gång sträckte blåhvalar alla världens oceaner, och det uppskattas att upp till 250 000 av dessa varelser räknades enbart i Antarktis. Men under senare år lämnade hänsynslöst fiske mindre än 1% av ovanstående siffror. Att bestämma det totala antalet av dessa stora djur är mycket svårt, så storleken på den antarktiska blåhvalpopulationen enligt moderna uppskattningar varierar från några hundra till 11 000. Men vad som helst exakt talet verkar det farligt låg i alla fall jämfört med det tidigare existerande numret.

Vill du ha VIRTUAL INSPECTION av valen i alla detaljer? KLICKA HÄR

Men världens största val är inte bara en stor kroppsstorlek. Han har bara otroligt stora inre organ. Och bara ett språk väger så mycket att det är svårt att föreställa sig: 4 tusen kilo. Nåväl väger en blåhals hjärta cirka 700 kilo. Emellertid är sådana imponerande dimensioner för havet inte ovanliga. Få människor vet att tillbaka 1870, nära kusterna i Nordamerika, hittade de de största maneterna. Maneterna Tsianeya i längd var mer än 35 meter. För att visualisera dess värde kan du jämföra det med höjden på en 9-våningshus.

När en liten val är född (eller, mer exakt, vatten), väger den redan omkring tre ton. Cubens längd är jämförbar med ett litet träd - 6-7 meter. För en person är det redan ofattbara dimensioner, det är svårt att föreställa sig en levande varelse med liknande dimensioner. Varje år växer valarna bara, och en liten valk drar i hög hastighet. Samtidigt kan valar enligt olika källor leva upp till hundra år. Trots att aktiv tillväxt och livslängd, producerar valar väldigt långsamt. Kvinnor av världens största val når sexuellt löptid med bara tio år, och de föder inte mer än en gång vartannat år. Fetus däggdjur, till skillnad från människor, bär omkring 12 månader. Trots sådana omständigheter förstörs nu mäktiga och ädla däggdjur nådeslöst.

Foto 2.

Och de gör det med en sådan hastighet att de blåa valarna inte ens har tid att nå sin mödrarålder, det vill säga de dör i barndomen. De största valarna är nu inte så rikligt koloniserande oceanerna, deras befolkning minskar exponentiellt. De är nu på randen av utrotning. I Japan är till exempel fiske så aktiv att det finns praktiskt taget inga valar kvar där. Inledningsvis uppskattades antalet blåhvalar (detta före starten av intensivt fiske) till 215 tusen individer. Men modernt antal boskap är ganska svårt. Och anledningen är ganska enkel. I många årtionden har detta däggdjur inte studerats mycket aktivt. Enligt uppgifterna för 1984 bor inte mer än 1 900 valar på norra halvklotet och mer än 10 000 bor i söder. Det är sant att hälften är dvärg underarter. Nu, enligt viss information, finns det inte mer än 2 tusen blåhvalar i hela världshavet. Sant enligt beräkningar av andra specialister är siffrorna mer optimistiska - åtminstone 8 tusen individer.

Foto 3.

Blåhvalar kan dock dö inte bara från mänskliga händer. Ett däggdjur kan också bli offer för sina sjögrannar. Du skulle tro att i vuxna valar, på grund av deras gigantiska storlek, finns det inga naturliga fiender. Dock kan de fortfarande falla under galen av valpar. Den senare samlas i flockar, tårar blåhvalar och äter dem. Och fall av attacker har redan rapporterats. Så, 1979, attackerade en flock med 30 mördarevalar en ung blåhval.

Killerhvalar kastade sig i sitt byte, rev bort stycken från den. Dessutom ansåg angriparna inte ens var de skulle bita - i huvudet, sidorna eller baksidan. Och 1990 beskrevs två stora valar, vilka ses i Gulf of St. Lawrence. De hade ärr i form av parallella remsor, dömande av dem, däggdjuren lämnades med spåren av en mördarehals tänder.

Foto 4.

Färgen på den blåhvalen är överraskande inte blå, men mest grå, men med en blå nyans. Och de kallade det blå däggdjuret, för när man tittar på en val genom vattnet, men det verkar vara blått eller blått. Samtidigt är djurens fenor och mage lättare än resten av kroppen. Blåhvalar lever i varmt och kallt vatten. Dessa är de polära och tropiska haven. Varelserna har inte tänder, men trots detta matar de på något litet marint liv, till exempel plankton eller en liten fisk. Den största valen i världen har en whalebone för mat. Det här är en enhet som ser ut som en borste eller en stor sikt. Det kan passera de element som är onödiga för att driva, och dessutom att filtrera vatten. En blå val kan inte äta en person, även om det så önskar. Därför anses däggdjuret nästan säkert för människor. En bosättare av haven och oceanerna kan dock enkelt vända om en medelstor vattenfartyg, och inte av en slump, utan bara av misstag.

Foto 5.

Det finns en teori att valar faller från land. Som bevis för detta - de strukturella egenskaperna hos ett däggdjurs skelett, som inte är mycket lik fisk. Blåhvalar har till och med fingertoppar på deras fenor. Dessutom lägger den blåhvalan inte ägg och gyter, det producerar redan levande organismer.

Det är värt att notera att valar har en mycket dålig känsla av lukt och syn. Därför kommunicerar den största valen i världen uteslutande med sina stammen med hjälp av ljud. Och så att andra däggdjur hör gråten, valen måste investera i budskapet upp till 20 hertz. Och detta räcker för att överföra information över ett stort avstånd - individer kan höra varandra på ett avstånd av 800 kilometer och ännu mer. Men om valen är överdriven och ropar med mer eller mindre kraft, kommer bröderna inte att höra det. Och valar kan inte förstå någon. De flesta av dessa däggdjur är loners. Den blåhvalen utgör i regel inte besättningar. Men ibland samlas däggdjur fortfarande i grupper, men de är få, bara 2-3 huvuden. Bara där det finns mycket mat kan du hitta stora kluster. Men även i sådana kollektiva, håller blåhvalar från varandra.

Foto 6.

Däggdjuret är inte lika manövrerbart som andra stora valar. Valrörelser är långsamma och klumpiga. Och de är bara aktiva på dagtid, detta framgår av det faktum att personer till exempel upphör med sina rörelser på natten utanför Kaliforniens kust. I allmänhet är livet för blåhvalar på natten fortfarande dåligt förstått.

Foto 7.

Blåvalar simmar i 2 eller 3 personer, och ibland ensam. Till kusten försöker man inte simma. Flera grupper kan samlas på platser där plankton ackumuleras. Blåhvalens hastighet är 9-13 km / h. Om valen är rädd eller rinner bort, når den en hastighet på 25 km / h och släpper ut små fontäner var 30: e sekund.

Blåhvalen dyker i 10-12 minuter, om staten är lugn. Efter en lång och djup nedsänkning visas den först på andningsytan på huvudets krona. En liten ryggfena är synlig när vallens framsida redan är under vatten. Efter fontänen bågar valen tillbaka. Blåhval, svansfena som regel visar inte, men exponerar starkt svansstammen i en halvcirkel

Foto 8.

Den blåhvalan har en långsträckt, slankblågrå, platt på sidan, kropp med gråa fläckar av olika storlek och form. Bakgrunden och sidorna av ljusfärgen, ljusare än den allmänna tonen. Och en mörk nyans huvud och käke. Huvudet har formen av en vinkel på 45 °, bred överst. Bröstfena har en smal, spetsig och lång form. Caudal fin bred, med spetsiga kanter. Den blåhvalan har cirka 60 submandibulära halsvalsar.

Valar är extremt hårda. Den kan vara igång i många dagar utan ett enda stopp. Men trots styrkan behöver de en ständig hjälp av en person att överleva.

Foto 9.

Under dagen äter en blåhval ca 1 ton krill (vilket är ca 1 miljon kalorier) som det huvudsakligen äter. Valen sväljer krill, tillsammans med tusentals liter vatten, svimmar genom sina ackumuleringar, och filtrerar sedan genom att trycka all denna massa med tungan genom en valbåge. Förresten väger den blåhvalens språk mer än en elefant, och dess tjocklek är mer än 3 meter.

Kvinnlig graviditet blå val varar 11 månader. Avkommor ger en gång vart tredje år. En kiten väger upp till 3 ton, upp till 7 meter lång föds i vatten. Den matar på fett (42%) och tjock modermjölk i cirka sju månader. Kitenok får en del mjölk genom att minska moderns muskler. På en dag dricker ungen över 600 liter mjölk. Baby växer bokstavligen med språng. Under dagen blir vikt upp till 100 kg, och kattens längd ökas med 4 cm. Wow baby! En kärleksfull mamma är alltid där, omsorgsfullt tar hand om sitt barn. När whalebone-plattorna är fullt utvecklade kan den vuxna kiten svalka mat. Detta sker vanligen vid en ålder av sju månader.

Foto 10.

Blåhvalar är nästan helt blinda och luktsbrist, så det enda sättet att utforska världen som de använder är echolocation med hjälp av ljud. Valar spenderar en enorm tid att analysera ljudsignaler från utsidan, vilket underlättas av djurets skalle. Framför djurets huvud finns ett ljudåtergivande system, som fungerar som en lins som reproducerar och fångar ljud. De berömda låtarna av blåhvalar, som når 188 dB, är oftast förknippade med uppfödningssäsongen. Vanligtvis "sjunger" män, men ibland honar också "sjung" till sina barn (du kan lyssna på låtarna av blåhvalar nedan). Med hjälp av echolocation kan individer kommunicera med varandra, även på avstånd på upp till 1600 km från varandra.

Foto 11.

Foto 12.

Foto 13.

Foto 14.

Foto 15.

Foto 16.

Foto 17.

Foto 18.

Foto 19.

Foto 20.

Foto 21.

Blåhvalanatomi

Den blåhvalan, som alla däggdjur, andas exceptionellt lätt. Av sinnena har blåhvalar ett mycket utvecklat öra och känsla av beröring. En blå whale, som är den största levande varelsen på planeten Jorden, har samma fantastiska storlek på interna organ - till exempel kan ett vuxens språk väga mer än 4 ton! Valens puls är mycket låg - 5-10 slag per minut, och hjärtat väger ett helt ton! Detta är en absolut rekord bland alla levande varelser. Valen kan vara upp till 33 meter lång, och vikten av en vuxen individ är cirka 150 ton! I blåhvalar är honor större än män.

Blåhvalar har ett mycket stort huvud och en lång, smal kropp. På baksidan av huvudet finns ett andningshål som bildas av djurets två näsborrar. I botten av en blåhals huvud är band som bildas av hudens veck. Они помогают киту при растягивании глотки, когда он открывает рот для поглощения пищи. В этот момент рот кита может растягиваться в 1,5 раза! Всего таких складок у синих китов может быть от 55 до 90.

Размножение синих китов

Размножение — больная тема для синего кита. Он крайне медленно воспроизводит свое потомство, настолько медленно, что некоторые ученые склонны думать, что прирост рождаемости синих китов не способен покрыть их смертность. Прирост особей синего кита — самый медленный из всех китов. Синий кит моногамен. Hanen, att hitta sin kvinna skyddar henne och flyttar aldrig bort från henne. Kvinnan kan bli gravid en gång i två år, varefter ett år bär en unga.

Cub född ca 2 - 3 ton och en längd på 6-9 meter. Det matas på modermjölk i ca 7 månader. Sexuell mognad uppnås ungefär 10 år. Vid en ålder av 15 år är den blåhvalen redan fullformad fysiskt och ökar sin vikt och kroppslängd. Valarna lever ganska länge - cirka 90 år.

Om du gillar det här materialet, dela det med dina vänner på sociala nätverk. Tack!

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org